Topics:

Καραντίνα κατά παραγγελία

Ενδεδειγμένος τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι και το “επιστήμονες πουλημένοι”. Η Γερμανική κυβέρνηση παρήγγειλε έκθεση για το lockdown αναφέρει η Die Welt. Πώς το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών μεθόδευσε την παράταση του πρώτου lockdown,...

Καραντίνα κατά παραγγελία

Ενδεδειγμένος τίτλος του άρθρου θα μπορούσε να είναι και το “επιστήμονες πουλημένοι”.

Η Γερμανική κυβέρνηση παρήγγειλε έκθεση για το lockdown αναφέρει η Die Welt.

Πώς το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών μεθόδευσε την παράταση του πρώτου lockdown, ζητώντας… κατά παραγγελία τρομολαγνικά σενάρια από “επιστήμονες”.

Σε μια σημαντική αποκάλυψη που προκαλεί σάλο και τριγμούς όχι μόνο στην Γερμανία, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη προχώρησε η εφημερίδα «Die Welt», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση της χώρας παρήγγειλε έκθεση για να παρατείνει το πρώτο lockdown. Σε δύσκολη θέση και έκθεση η Αγκελα Μέρκελ, όπως αναφέρει και το slpress.gr.

Συγκεκριμένα, σε εκτεταμένο άρθρο στο φύλλο της Κυριακής (14/02), η εφημερίδα αποκαλύπτει πώς το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών με εισηγήσεις κατά παραγγελία και πολιτικές σκοπιμότητες κατάφερε να δικαιολογήσει την χρονική επέκταση του πρώτου lockdown.

Ουσιαστικά, το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας προσέλαβε επιστήμονες του παγκοσμίου φήμης Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, καθώς κι άλλων Πανεπιστημίων, για να συντάξουν μια έκθεση που θα προκαλούσε τρόμο και σοκ στους πολίτες, δημιουργώντας έτσι το έδαφος για περισσότερα «προληπτικά και κατασταλτικά μέτρα».

Μπορεί να ακούγεται συνηθισμένο: οι περισσότερες χώρες βάσισαν τις προβλέψεις τους για το πρώτο lockdown στο «χειρότερο δυνατό σενάριο». Η διαφορά εδώ είναι, ωστόσο, ότι οι επιστήμονες δεν κινήθηκαν αυτόνομα, όπως διαφήμιζε η κυβέρνηση. Αντίθετα, υπηρετούσαν εν γνώσει τους μια πολιτική σκοπιμότητα.

Η «Die Welt» έχει, μάλιστα, ως απόδειξη πάνω από 200 σελίδες αλληλογραφίας μεταξύ του Ινστιτούτου και του υπουργείου που χρονολογούνται τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, στις οποίες απέκτησε πρόσβαση έπειτα από πολύμηνη νομική διαμάχη με το Ρόμπερτ Κοχ.

Τι αποκαλύπτουν αυτές οι σελίδες;

Αν και η εικόνα της Γερμανίας ήταν αρκετά καλή στα μέσα Μαρτίου του 2020, ο ιολόγος Κρίστιαν Ντρόστεν και ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Robert Koch, Λόταρ Βίλερ, επισκέφθηκαν τον υπουργό Εσωτερικών, Χορστ Ζέεχοφερ, στο σπίτι του, για να τον προειδοποιήσουν για τον κίνδυνο που υπήρχε «αν η χώρα γύριζε γρήγορα στην καθημερινότητα».

Οπως ήταν φυσικό, ο Ζέεχοφερ θορυβήθηκε, με βάση τα λόγια των επιστημόνων, η χαλάρωση θα γινόταν πολύ γρήγορα. «Ο Ζέεχοφερ ανησυχούσε ότι, βάσει προγράμματος, το lockdown τελείωνε το Πάσχα. Ο υπουργός ήταν απόλυτα αντίθετος σε αυτό», γράφει η Die Welt.

Εδωσε λοιπόν εντολή στον γενικό γραμματέα του, Μάρκους Κέρμπερ, να παρουσιάσει ένα σχέδιο για την υποστήριξη αυστηρότερων μέτρων.

Το «χειρότερο σενάριο»

Ο Κέρμπερ έστειλε ένα email σε αρκετούς επιστήμονες, πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα παραγγέλνοντας ουσιαστικά, μεταξύ άλλων, ένα χειρότερο σενάριο για να βρει μια «διανοητική και συστηματική» βάση και να προωθήσει την κατάσταση.

Ετσι ανέθεσε στους ερευνητές του Ινστιτούτου Robert Koch (RKI) και άλλων ιδρυμάτων να δημιουργήσουν ένα μοντέλο υπολογισμού βάσει του οποίου το Υπουργείο Εσωτερικών θα δικαιολογούσε τα αυστηρά μέτρα.

Το απόρρητο αυτό κείμενο εργασίας των επιστημόνων συντάχθηκε μόλις σε τέσσερις μέρες. Αργότερα, τον Απρίλιο αναρτήθηκε στο επίσημο ιστότοπο του υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας. Το σοβαρό είναι ότι οι επιστήμονες διαπραγματεύτηκαν μεταξύ τους για τον πιθανό αριθμό θνησιμότητας που πρέπει να αναφερθεί.

Το Ινστιτούτο Robert Koch και το RIVM πρότειναν να προωθηθεί η εκτίμησή τους για το 0,56% των μολυσμένων ατόμων, αλλά ένας υπάλληλος του RWI, ενός σημαντικού ινστιτούτου οικονομικής έρευνας, υποστήριξε το ποσοστό θανάτου στο 1,2%. Εγραψε ότι “έπρεπε να παρουσιάσουν τους αριθμούς προτιμότερα χειρότερους παρά καλούς».

Και τα δύο ποσοστά θνησιμότητας περιλαμβάνονται στο τελικό έγγραφο στρατηγικής του Υπουργείου. Υπολογίστηκε ένα «χειρότερο σενάριο» σύμφωνα με το οποίο περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στην Γερμανία θα μπορούσαν να πεθάνουν από τον κοροναϊό, εάν η κοινωνική ζωή συνεχιζόταν όπως ήταν πριν από την πανδημία.

Εάν η κυβέρνηση δεν ενεργήσει, το 70% του πληθυσμού θα μπορούσε να μολυνθεί και ο αριθμός των θανάτων να φτάσει σε εκατομμύρια, προειδοποίησε ο Ζεεχόφερ αρκετές φορές εκείνη την στιγμή.

Χειραγώγηση των Γερμανών μέσων του τρόμου

Βασισμένο στο «χειρότερο σενάριο», το κείμενο αυτό ήταν φυσικά δυστοπικό. Ακόμα, όμως πιο δυστοπική φαίνεται πως ήταν η νοοτροπία και η διαδικασία σύνταξής του. Στα έγγραφα που δημοσιοποιεί η Die Welt, αναφέρεται ότι πρέπει να προκληθεί «σοκ» και «φόβος» στην Γερμανική κοινή γνώμη έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η υπακοή της στα μέτρα περιορισμού.

Για παράδειγμα, επισημαίνεται, οι καμπάνιες στα ΜΜΕ να χρησιμοποιήσουν εικόνες ανθρώπων που πεθαίνουν από δύσπνοια επειδή δεν υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια εντατικής.

Οπως αναφέρει το «slpress.gr», είναι ενδεικτικά τα όσα αναφέρει το κείμενο των Γερμανών επιστημόνων (σελ. 13 του εγγράφου) όπου γίνονται συστάσεις για το πώς να σχεδιαστεί η επικοινωνία προς την κοινή γνώμη: «Για να επιτευχθεί η επιθυμητή αίσθηση σοκ, πρέπει να εξηγηθούν συγκεκριμένα οι επιπτώσεις της μόλυνσης στην ανθρώπινη κοινωνία: (1) Πολλοί σοβαρά νοσούντες νοσηλεύονται από τους αγαπημένους τους και πεθαίνουν αγωνιωδώς στο σπίτι, αγκομαχώντας για μια ανάσα. Η έλλειψη αέρα και η ασφυξία είναι πρωταρχικός φόβος για όλους. Το ίδιο ισχύει και σε περιπτώσεις που δεν μπορεί κανείς να κάνει τίποτα για βοηθήσει τους δικούς του ανθρώπους που διατρέχουν θανάσιμο κίνδυνο”.

“Τα παιδιά είναι απίθανο να υποφέρουν από την επιδημία”. Λάθος. Τα παιδιά μολύνονται εύκολα ακόμα και υπό περιορισμό, για παράδειγμα από τα παιδιά των γειτόνων. Αν μετά μολύνουν τους γονείς τους και μετά ένας εξ αυτών πεθάνει στο σπίτι, και αυτά νιώθουν υπεύθυνα για αυτό, επειδή για παράδειγμα ξέχασαν να πλύνουν τα χέρια τους μετά το παιχνίδι, είναι το πιο τρομακτικό πράγμα που μπορεί να βιώσει ένα παιδί».

Απαντήσεις ζητά η Γερμανική αντιπολίτευση.

Αυτά τα e-mails απελευθερώθηκαν μετά από μήνες δίκης από μια ομάδα δικηγόρων του Βερολίνου, οι οποίοι τα έστειλαν στην Die Welt. Πολλά σημεία τους είναι «μαυρισμένα», με τα ονόματα να λείπουν.

Οπως αναφέρει η Γερμανική εφημερίδα, τα e-mails δείχνουν ότι ο Ζεεχόφερ είχε την πρόθεση να ζητήσει την «βοήθεια» των “επιστημόνων” μόνο για πολιτική σκοπιμότητα κι αυτοί με την σειρά τους την προσέφεραν πρόθυμα. Οι ειδικοί δεν δούλευαν αυτόνομα, αλλά δούλευαν για ένα προκαθορισμένο αποτέλεσμα που είχε προαποφασιστεί από τους πολιτικούς.

Ο Κέρμπερ, απαντώντας στο άρθρο της Γερμανικής εφημερίδας, είπε ότι “τα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου δεν πρέπει να θεωρούνται ως μια θεωρητική πραγματεία” και προσθέτει ότι «αντιμετώπισαν το καθήκον να αποτρέψουν ένα χειρότερο σενάριο».

Η αντιπολίτευση απαιτεί διευκρινίσεις από τον Ζεεχόφερ. Δεν μπορεί η πολιτική να παίρνει «απόψεις on demand» από την επιστήμη, λέει ο πρόεδρος του κόμματος Die Linke, Ντίτμαρ Μπαρτς. Σύμφωνα με τον ίδιο, η πολιτική και η επιστήμη κάνουν μεταξύ τους ζημιά, επειδή η εμπιστοσύνη στην επιστήμη καταστρέφεται.

Ετσι λοιπόν, καταστρέφουν την ζωή σου, κατά πως κάνουν κέφι και κατά πως τους διατάσσουν τα αφεντικά τους στα λαγούμια όπου έρπουν.

Εσύ μην ξεχάσεις να ψηφίζεις, να ακούς τους ειδικούς και να μένεις ασφαλής στις ιδεοληψίες σου.

@Ιων Μάγγος / 2021

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*