Topics:

Ο Ρατσισμός ισούται με τον Αντιρατσισμό

Ο ρατσισμός και ο αντιρατσισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ρατσισμός και καταπολέμηση του ρατσισμού ως ψέματα. Οι ανθρώπινες κοινότητες τείνουν να υπερεκτιμούν τον δικό τους τρόπο ζωής και να δυσπιστούν με τον...

Ο Ρατσισμός ισούται με τον Αντιρατσισμό

Ο ρατσισμός και ο αντιρατσισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ρατσισμός και καταπολέμηση του ρατσισμού ως ψέματα.

Οι ανθρώπινες κοινότητες τείνουν να υπερεκτιμούν τον δικό τους τρόπο ζωής και να δυσπιστούν με τον τρόπο ζωής των άλλων. Προκειμένου να διατηρηθεί η συνοχή της ομάδας τους, ορισμένα από τα μέλη της έχουν ένα αντανακλαστικό απόρριψης των νεοεισερχομένων. Ωστόσο, μόλις τους γνωρίσουν, μόλις καταλάβουν ότι είναι άνδρες σαν αυτούς, οι εντάσεις χαλαρώνουν.

Σε αυτή την εθνολογική λειτουργία, προστέθηκαν ιδεολογίες τον 19ο και 20ο αιώνα: ρατσισμός και αντιρατσισμός. Στο πλαίσιο του βρετανικού ιμπεριαλισμού και της ανάπτυξης της βιολογίας και της γενετικής, αυτές οι θεωρίες κατέστησαν δυνατή την αιτιολόγηση της ιεραρχίας ή των ίσων δικαιωμάτων των πληθυσμών.

Επιστημονικός ρατσισμός

Για τον κάτοχο Βραβείου Νόμπελ Ιατρικής (1912), Alexis Carrel (ερευνητής στο Ιδρυμα Ροκφέλερ και υποστηρικτής του Philippe Pétain και του Adolf Hitler), οι μειονότητες, οι αποξενωμένοι και οι εγκληματίες θα πρέπει να εξαλειφθούν όταν αποδειχθούν επικίνδυνοι. Ακολουθώντας την θεωρία εξέλιξης του Δαρβίνου (1809-1882) για την εξέλιξη των ζωικών ειδών, ο Χέρμπερτ Σπένσερ (1820-93), υποστήριξε ότι υπήρχαν ξεχωριστές ανθρώπινες φυλές και ότι η φυσική επιλογή είχε οδηγήσει στην ανωτερότητα των Λευκών. Αυτή ήταν η αρχή του “κοινωνικού Δαρβινισμού”. Ενας ξάδελφος του Δαρβίνου, ο sir Francis Galton (1822-1911), βαθμονόμησε τις φυλές και συνέδεσε το ποσοστό γονιμότητας των γυναικών με τον εκφυλισμό των ατόμων. Ηταν σε θέση να αποδείξει όχι μόνο την ανωτερότητα των Λευκών έναντι των έγχρωμων ανθρώπων, αλλά και την ανωτερότητα των πλουσίων έναντι των φτωχών.

Μια επιστημονική συναίνεση διαπίστωσε ότι το διαφυλετικό ζευγάρωμα ήταν η αιτία πολλών μειονεκτημάτων. Ως εκ τούτου, ήταν απαραίτητο να απαγορευθεί το διαφυλετικό ζευγάρωμα με τον ίδιο τρόπο όπως η αιμομιξία, προκειμένου να διατηρηθεί κάθε φυλή καθαρή. Αυτό ήταν η “ευγονική”. Η εφαρμογή αυτής της αρχής ήταν ακόμη πιο περίπλοκη, διότι ανεξάρτητα από τον ορισμό της κάθε φυλής, κανένα άτομο δεν είναι καθαρόαιμο, επομένως κάθε περίπτωση υπόκειται σε συζήτηση.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες αυτή η λογική δεν οδήγησε μόνο στην αποθάρρυνση του σχηματισμού ζευγαριών μεταξύ των Ευρωπαίων από την μία πλευρά και των Ινδών, Μαύρων ή Κινέζων αφετέρου, αλλά και στην προνομοιοποίηση των αγγλοσάξονων λευκών έναντι των μη αγγλοσαξονικών λευκών (Ιταλοί, Πολωνοί, Σέρβοι, Ελληνες κ.λ.π.) (Νόμος περί μετανάστευσης σε ισχύ από το 1924 έως το 1965).

Το Ινστιτούτο Kaiser Wilhelm (γερμανικό ισοδύναμο της γαλλικής CNRS), απέδειξε ότι η διατήρηση της φυλής απαιτούσε όχι μόνο την μη αναπαραγωγή με άτομα διαφορετικής φυλής, αλλά επίσης και το να μην αναπαράγονται καθόλου. Πράγματι, στην περίπτωση της πρωκτικής διείσδυσης, τα γονίδια του ενός και του άλλου αναμειγνύονται μεταξύ τους, παρόλο που δεν είχαν απογόνους. Εξ ου και η ρητή απαγόρευση της ομοφυλοφιλίας από τους Ναζί. Δεν ήταν μέχρι την πτώση του ναζισμού και της αποαποικιοποίησης, όπου η επιστημονική συναίνεση άλλαξε και η απίστευτη ποικιλομορφία μέσα σε κάθε υποτιθέμενη φυλή αναγνωρίσθηκε.

Το Kaiser Wilhelm Institute of Anthropology, Human Heredity και Eugenics ιδρύθηκε το 1927 στο Βερολίνο της Γερμανίας. Το Rockefeller Foundation χρηματοδότησε εν μέρει το πραγματικό κτίριο του Ινστιτούτου και βοήθησε να διατηρηθεί το Ινστιτούτο στην διάρκεια της Μεγάλης Υφεσης. Στα πρώτα του χρόνια, και κατά την διάρκεια της ναζιστικής εποχής, συσχετίστηκε έντονα με τις θεωρίες της ευγονικής και της φυλετικής υγιεινής που υποστηρίζονται από τους κορυφαίους θεωρητικούς της Fritz Lenz, και Eugen Fischer και από τον Otmar von Verschuer.

Στα έτη 1937-1938, ο Fischer και οι συνάδελφοί του ανέλυσαν 600 παιδιά στην Γερμανία που κατάγονταν από Γάλλους-Αφρικανικούς στρατιώτες που κατέλαβαν δυτικές περιοχές της Γερμανίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην συνέχεια τα παιδιά υποβλήθηκαν σε στείρωση. Ο Fischer δεν έγινε επίσημα μέλος του Ναζιστικού Κόμματος μέχρι το 1940. Ωστόσο, από νωρίς είχε επιρροή στους Εθνικούς Σοσιαλιστές. Ο Adolf Hitler διάβασε το έργο του σε δύο τόμους, Principles of Human Heredity and Race Hygiene (κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1921 και συνέγραψε από τους Erwin Baur και Fritz Lenz) ενώ φυλακίστηκε το 1923 και χρησιμοποίησε τις ιδέες του στο Mein Kampf. Εγραψε επίσης τους The Rehoboth Bastards and the Problem of Miscegenation μεταξύ των ανθρώπων το 1913. (Γερμανικά: Die Rehobother Bastards und das Bastardierungsproblem beim Menschen), μια μελέτη που παρείχε πλαίσιο για μεταγενέστερες φυλετικές συζητήσεις, επηρέασε την γερμανική αποικιακή νομοθεσία και παρείχε επιστημονική υποστήριξη στους νόμους της Νυρεμβέργης.

Υπό το ναζιστικό καθεστώς, ο Fischer ανέπτυξε τις φυσιολογικές προδιαγραφές που χρησιμοποιήθηκαν για τον προσδιορισμό της φυλετικής προέλευσης και ανέπτυξε την λεγόμενη κλίμακα Fischer-Saller. Αυτός και η ομάδα του πειραματίστηκαν σε Ρομά και Αφρο-Γερμανούς, ειδικά εκείνους από την Ναμίμπια, λαμβάνοντας αίμα και μέτρηση κρανίων για να βρουν επιστημονική επικύρωση για τις θεωρίες του.

Κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το Ινστιτούτο έλαβε τακτικά μέρη του ανθρώπινου σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ματιών και των κρανίων, από το μέλος του κόμματος Karin Magnussen που μελέτησε τα χρώματα των ματιών και τον Josef Mengele (στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Αουσβιτς) για χρήση σε μελέτες που αποσκοπούν να αποδείξουν τις ναζιστικές φυλετικές θεωρίες και να δικαιολογήσουν κοινωνικές πολιτικές που σχετίζονται με την φυλή. Μετά την γερμανική συνθηκολόγηση τον Μάιο του 1945, τα περισσότερα από τα χιλιάδες αρχεία και εργαστηριακό υλικό του Ινστιτούτου μεταφέρθηκαν σε άγνωστη τοποθεσία ή καταστράφηκαν και δεν αποκτήθηκαν ποτέ από τους συμμάχους. Το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού του Ινστιτούτου κατάφερε να αποφύγει οποιαδήποτε δίκη.

Οι προσπάθειες επιστροφής των κρανίων της Ναμίμπια που έλαβε ο Fischer ξεκίνησαν με έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Φράιμπουργκ το 2011 και ολοκληρώθηκαν με την επιστροφή των κρανίων τον Μάρτιο του 2014. Οταν αντιμετώπισε οικονομικές απαιτήσεις, το Ιδρυμα Rockefeller υποστήριξε τόσο το Kaiser Wilhelm Institute of Ψυχιατρικής όσο και το Kaiser Wilhelm Institute of Anthropology, Human Heredity και Eugenics…

Η ευγονική ξεκίνησε από την Σουηδία το 1922, κατόπιν πήγε στην Αγγλία και έπειτα σε Καλιφόρνια και Αυστραλία … πολύ κατόπιν και καταϊδρωμένοι την ανακάλυψαν οι ναζί. Πολλοί Σουηδοί -και ίσως όχι μόνο αυτοί- δεν θέλουν να θυμούνται ότι το πρώτο ινστιτούτο ευγονικής στον κόσμο εγκαινιάστηκε το 1922 στην Ουψάλα, με την ονομασία Εθνικό Ινστιτούτο Φυλετικής Βιολογίας και με την υποστήριξη των περισσότερων πολιτικών κομμάτων. Οι ιδέες περί φυλετικής καθαρότητας και ανωτερότητας της αρείας φυλής ήταν ευρέως διαδεδομένες εκείνη την εποχή στις σκανδιναβικές χώρες. Ακόμα και ο σκηνοθέτης Ινγκμαρ Μπέργκμαν παραδέχθηκε εκ των υστέρων ότι τον είχαν γοητεύσει έντονα οι ναζιστικές ιδέες, ακόμα και ο ιδρυτής του ΙΚΕΑ Ινγκβαρ Καμπραντ, υπήρξε (1942 – 1945) μέλος του Νέου Σουηδικού Κινήματος, μιας από τις σημαντικότερες ακροδεξιές και αντισημιτικές οργανώσεις της χώρας.

Το 1997 η σουηδική εφημερίδα «Dagens Nyheter» έκανε μια ανατριχιαστική αποκάλυψη που συγκλόνισε την παγκόσμια κοινή γνώμη. Από το 1935 έως το 1976, οι Σουηδοί εφάρμοσαν ένα πρόγραμμα με σκοπό να διατηρήσουν την «καθαρότητα της φυλής». Στο πλαίσιο του προγράμματος περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, στειρώθηκαν, καθώς θεωρούνταν «κατώτεροι» είτε διότι ήταν μιγάδες, είτε επειδή είχαν νοητική υστέρηση, ψυχολογικά προβλήματα ή «παρεκκλίνουσα» συμπεριφορά, όπως έντονη σεξουαλική δραστηριότητα. Σε γενικές γραμμές το πρόγραμμα εφαρμόστηκε σε όσους τα χαρακτηριστικά τους θεωρήθηκε ότι δεν άρμοζαν στο πρότυπο της άριας φυλής. Το πρόγραμμα στειρώσεων άρχισε να εφαρμόζεται μετά την ψήφιση σχετικού νόμου το 1934. Οι σουηδικές αρχές διεξήγαγαν το πρόγραμμα με άκρα μυστικότητα. 230.000 άτομα υπέστησαν στείρωση στη Σουηδία από το 1935 έως το 1996. Μάλιστα οι 63.000 στειρώσεις έγιναν από το 1935 έως το 1976 στο πλαίσιο των νόμων που είχε εγκρίνει ομόφωνα η σουηδική Βουλή. Το 1976 ψηφίστηκε νέος νόμος που όριζε ως αναγκαία την προηγούμενη συγκατάθεση των ενδιαφερομένων. Στα χρόνια που ακολούθησαν έως το 1996, υπέστησαν στείρωση περίπου άλλοι 166.000 υπήκοοι της.

Η λέξη ευγονική, προέρχεται από την αγγλική eugenics (πρώτη εμφάνιση 1883) ή την γαλλική eugenique (πρώτη εμφάνιση 1883), ωστόσο είναι αντιδάνειο, προέρχεται φυσικά από τα Ελληνικά. Η «φυλετική υγιεινή», αποτέλεσε το γερμανικό μοντέλο ευγονικής, το οποίο διατυπώθηκε αρχικά από τους Wilhelm Schallmayer (1857-1919) και Alfred Ploetz (1860-1940), το 1895. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του μοντέλου αυτού, ήταν το αίτημα φυλετικής ένωσης των λευκών λαών που θεωρούνταν φορείς του πολιτισμού (Kulturvolker), με στόχο την προστασία τους από την απειλούμενη παρακμή και, συνεπώς, τη βελτίωση του ανθρώπινου είδους. Η «φυλετική υγιεινή» συνδέθηκε και με τα ναζιστικά επεκτατικά σχέδια στην ανατολική και νοτιοανατολική Ευρώπη και με την πρόθεση να συμπεριληφθούν στη Γερμανία τα εδάφη στα οποία ζούσαν «στοιχεία του γερμανικού λαού» (volkish). Η άνοδος του εθνικοσοσιαλισμού, οδήγησε στη ριζοσπαστικοποίηση της γερμανικής ευγονικής που εγκαινιάστηκε με το νόμο περί υποχρεωτικών στειρώσεων (1933/1934).

Στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, υπάρχουν αναφορές στη φυλετική υγιεινή τις δεκαετίες του 1920 και του 1930 από πανεπιστημιακούς, οι οποίοι συνδέονταν ακαδημαϊκά με τον γερμανόφωνο χώρο.Ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της φυλετικής υγιεινής στην Ελλάδα, ήταν ο Ιωάννης Κούμαρης. Από το 1915 ως το 1950, ήταν διευθυντής του Ανθρωπολογικού Μουσείου, από το 1925 έως το 1950 κατείχε την έδρα φυσικής ανθρωπολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ το 1924 ίδρυσε την Ελληνική Ανθρωπολογική Εταιρεία, της οποίας υπήρξε διευθυντής ως το θάνατό του.

Ιδιαίτερα από την δεκαετία του 1930 μέχρι το τέλος της ζωής του, ο Κούμαρης υποστήριζε θερμά την καθαρότητα του ελληνικού αίματος, την οποία έβλεπε να απειλείται από φυλετικές προσμείξεις που μπορούν να συμβούν λόγω της αποδημίας των Ελλήνων και, κυρίως, των Ελληνίδων. Παρά το ότι ο Κούμαρης προσπαθούσε να εμφανιστεί επιστημονικά ουδέτερος και αντικειμενικός, έδειχνε σαφή προτίμηση στον γερμανικό φυλετικό λόγο. Το 1954 συμμετείχε ως συγγραφέας στον εορταστικό τόμο προς τιμήν του Γερμανού ανθρωπολόγου επιστήμονα Eugen Fisher.

Τον Ιούλιο του 1950, η Unesco ανακήρυξε παράνομες τις θεωρίες του «κοινωνικού Δαρβινισμού» και της «ευγονικής». Πολύ απλά λέει, η ανθρωπότητα μπορεί να προέρχεται από αρκετές ξεχωριστές προϊστορικές φυλές του Homo sapiens, αλλά είναι μόνο μία η φυλή των ανθρώπων -λένε- και τα τα άτομα μπορούν να ζευγαρώσουν χωρίς κίνδυνο. Φυσικά αυτό δεν ισχύει στις Ελίτ, ούτε και σε δεκάδες φυλές κι ομάδες, που διατηρούν την γενετική καθαρότητα τους με κάθε κόστος. Είναι σαν να λένε πως μπορεί να ζευγαρώσει “χωρίς κίνδυνο” η μέλισσα με την κατσαρίδα, αφού είναι αμφότερα έντομα  και μέλη μιας μόνο φυλής !!

Το «ιερό τέρας» της βιολογίας, ο Αμερικανός Τζέιμς Γουάτσον, ο οποίος πήρε το Νόμπελ Ιατρικής του 1962 -μαζί με τους Βρετανούς Φράνσις Κρικ και Μόρις Γουίλκινς- για την ανακάλυψη το 1953 της δομής (διπλής έλικας) του μορίου της ζωής, του DNA, υπέστη την αφαίρεση των επιστημονικών τιμητικών τίτλων του από το ερευνητικό Ινστιτούτο στο οποίο εργάστηκε για σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, εξαιτίας επαναλαμβανόμενων δηλώσεων του που θεωρήθηκαν ρατσιστικές… λες και η φύση νοιάζεται για τα πολιτικά παιχνίδια των πανηλιθίων πολιτικάντηδων.

Νομικός ρατσισμός

Αντίθετα με την λαϊκή πεποίθηση, η δουλεία δεν καταργήθηκε στις ΗΠΑ λόγω των κινημάτων κατάργησης, αλλά επειδή και οι δύο πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο έπρεπε να στρατολογήσουν νέους στρατιώτες. Ομοίως, ο φυλετικός διαχωρισμός δεν καταργήθηκε λόγω του Martin Luther King, αλλά επειδή το Πεντάγωνο χρειαζόταν στρατιώτες κατά του Βιετνάμ. Στην πραγματικότητα, δολοφονήθηκε από το FBI όχι λόγω της δέσμευσης του για τα πολιτικά δικαιώματα, αλλά επειδή ήταν αντίθετος στον πόλεμο.

Καθώς οι επιστήμονες ανέκτησαν την ενότητά τους, οι δικηγόροι χωρίστηκαν σε δύο διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του ζητήματος. Αυτήν την φορά δεν ήταν ιμπεριαλιστικές και αποικιακές ιδεολογίες που τους χώριζαν, αλλά οι αντιλήψεις τους για το έθνος. Για τους Αγγλοσάξονες, είναι μια εθνική συγκέντρωση, με την πολιτιστική έννοια, ενώ για τους Γάλλους, είναι μια πολιτική επιλογή. Το κύριο νομικό λεξικό των ΗΠΑ αναφέρει: “Έθνος: Μια μεγάλη ομάδα ανθρώπων που έχουν κοινή προέλευση, γλώσσα και παράδοση και που αποτελούν μια πολιτική οντότητα,” Black’s Law Dictionary, 2014. Αντιθέτως, η Γαλλία μετά την Επανάσταση είχε: Εθνος: “Νομικό πρόσωπο που αποτελείται από όλα τα άτομα που απαρτίζουν το κράτος” (Τάγμα του Βασιλιά Λουδοβίκου XVI της 23ης Ιουλίου 1789).

Σήμερα, το Γαλλικό όραμα είναι περισσότερο ή λιγότερο καθολικό, αυτό των Βρετανών υπερασπίζεται μόνο από αυτούς και από τις αποικιακές δημιουργίες τους: την Μουσουλμανική Αδελφότητα και την Ινδική SSR. Ετσι, παρά την πρόοδο της επιστήμης, οι Βρετανοί σήμερα ζουν σύμφωνα με τον Νόμο φυλετικών σχέσεων του 1976 και τους γίνεται μεσολάβηση από την Επιτροπή για την Φυλετική Ισότητα, ενώ τα επίσημα γαλλικά κείμενα μιλούν για υποτιθέμενη φυλή. Στην πράξη, οι δύο κοινωνίες δεν καθιερώνουν φυλετικές διαφορές, αλλά τάξη για το Βρετανικό και κοινωνικό επίπεδο για τους Γάλλους.

Καταπολέμηση του Ρατσισμού

Στις ΗΠΑ, τα μέσα ενημέρωσης συνδέουν τις αντιρατσιστικές ταραχές με τις συνέπειες της δουλείας. Ωστόσο, οι πρώτοι σκλάβοι δεν ήταν Αφρικανοί, αλλά Ευρωπαίοι (υπηρέτες με σύμβαση) και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μια χώρα μετανάστευσης, η συντριπτική πλειοψηφία του σημερινού πληθυσμού δεν είχε προγόνους εκεί κατά την στιγμή της δουλείας.

Στην Δύση, ο αντιρατσισμός συγχέεται λανθασμένα με τον αντιφασισμό. Παρόλο που δεν υπάρχει πλέον ρατσισμός λόγω έλλειψης φυλής, ούτε φασισμός λόγω έλλειψης των οικονομικών καταστάσεων στις οποίες υπήρχε αυτή η σκέψη. Οι ομάδες που ισχυρίζονται αυτές τις ιδέες σήμερα, έχουν την ιδιαιτερότητα του να ισχυρίζονται ότι προέρχονται από την αντικαπιταλιστική άκρα αριστερά, αλλά επιδοτούνται από τον κερδοσκόπο George Soros και εργάζονται για το ΝΑΤΟ, τον πρωταθλητή του καπιταλισμού. Αρα έχουν στρατιωτική εκπαίδευση.

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν παρέλειψε να επισημάνει, κατά την διάρκεια τηλεφωνικής συνέντευξης του με τον Αμερικανό ομόλογό του στις 8 Ιουνίου 2020, ότι το ΝΑΤΟ είχε χρησιμοποιήσει τις Διεθνείς Αντιφασιστικές Ταξιαρχίες εναντίον τόσο της Συρίας όσο και της Τουρκίας, τους ίδιους «Αντίφα» που συντονίζουν τις τρέχουσες “αντιρατσιστικές” ταραχές στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο ρατσισμός και ο αντιρατσισμός είναι οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος, Joe Biden -αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα- μίλησε σε βίντεο στην κηδεία του Τζορτζ Φλόιντ. Τα μέσα ενημέρωσης προπαγάνδισαν πως επρόκειτο για μια αντιρατσιστική τελετή. Ωστόσο, η διατήρηση της τάξης για την χριστιανική κηδεία ανατέθηκε στο Εθνος του Ισλάμ, σε αλληλεγγύη με την Μαύρη κοινότητα. Αυτός ο οργανισμός του Ισλάμ ζει σε αυστηρά κλειστό κύκλωμα και απαγορεύει τους διαφυλετικούς γάμους για τα μέλη του, με αυστηρές ποινές. (sic)

Οι ρατσιστές αντιστοιχούν σε ιμπεριαλιστικές και αποικιακές ιδεολογίες, οι αντιρατσιστές στον διεθνισμό και στην παγκοσμιοποίηση. Η μόνη κοινή πολιτική τους χρησιμότητα είναι να καταλάβουν το έδαφος, για να αποκόψουν τους όποιους, πραγματικούς κοινωνικούς αγώνες, να ελέγξουν και να καταδυναστεύσουν τους λαούς. Είναι κυριολεκτικά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

@OWL /terrapapers.com

Φωτογραφία: DDEES

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*