
Σε μια μελέτη 48 γατών που ζούσαν σε ιδιωτικά σπίτια και καταφύγια για κατοικίδια, επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Κιότο στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι μπορούν να αναγνωρίσουν τα ονόματα που τους δίνουν οι άνθρωποι εάν ζουν στο ίδιο νοικοκυριό.
“Οι επιστήμονες έδειξαν σε κατοικίδια γάτες που ζουν σε σπίτια και σε αιλουροειδή που ζούσαν σε «καταφύγια για γάτες» φωτογραφίες από γάτες με τις οποίες έμεναν για να καθορίσουν τις αντιδράσεις τους. Στην συνέχεια, οι γάτες έπαιξαν μια ηχογράφηση των ιδιοκτητών τους ή ενός ερευνητή, που φώναζε ένα όνομα – είτε το όνομα της οικείας γάτας στην φωτογραφία είτε ένα ψεύτικο όνομα.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι κατοικίδιες γάτες αφιέρωσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας την εικόνα όταν ο ήχος αναγνώριζε εσφαλμένα μια γνώριμη γάτα παρά όταν έλεγε το σωστό όνομα. Οι συγγραφείς της μελέτης κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αυτή η συμπεριφορά μπορεί να εμφανίστηκε επειδή η γάτα περίμενε το σωστό όνομα και μπερδεύτηκε όταν δεν αναφέρεται.” Στέφανι Βέγκνερ: Οι γάτες αναγνωρίζουν τα ονόματα φίλων γατών που ζουν στο ίδιο σπίτι. Ευρήματα μελέτης στο Yahoo (17 Μαΐου 2022)
Γενικά, οι γάτες που ζούσαν μαζί σε ένα νοικοκυριό τα πήγαν καλύτερα από τις γάτες που ζούσαν σε καταφύγια για γάτες.
«Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι μόνο οι οικιακές γάτες περίμεναν ένα συγκεκριμένο πρόσωπο γάτας όταν άκουγαν το όνομα της γάτας, υποδηλώνοντας ότι ταίριαζαν με το όνομα της γάτας ερεθίσματος και του συγκεκριμένου υποκειμένου», εξηγούν οι συγγραφείς, διαφοροποιώντας τις οικιακές γάτες από τις «γάτες του καταφυγίου» ή τις γάτες που ζουν σε καταφύγια όπου παράξενοι άνθρωποι μπορούν ελεύθερα να αλληλεπιδράσουν μαζί τους. Οι γάτες πιθανότατα μαθαίνουν τέτοιες σχέσεις ονόματος-προσώπου παρατηρώντας αλληλεπιδράσεις τρίτων. Ο ρόλος για άμεση λήψη ανταμοιβών ή τιμωριών φαίνεται εξαιρετικά απίθανος. Η ικανότητα να μαθαίνουν τα ονόματα των άλλων περιλαμβάνει μια μορφή κοινωνικής μάθησης».
Μάθιου Ρόζα, “Οι γάτες αναγνωρίζουν τα ονόματα φίλων γατών που ζουν στο ίδιο σπίτι.” Ευρήματα μελέτης στο MSN (16 Μαΐου 2022)
Μια διασκεδαστική αντίδραση
Όλα αυτά είναι είτε γοητευτικές, είτε τρομακτικές πληροφορίες για τους ιδιοκτήτες γατών, ανάλογα με τα ονόματα που αποκαλείτε τους ημιεξημερωμένους δαίμονές σας όταν υπάρχει κανείς άλλος. Για παράδειγμα, στα χαρτιά, τα ονόματα των γατών μας είναι Calliope και Garp, αλλά με βάση αυτή την μελέτη, πιθανότατα γνωρίζονται μεταξύ τους ως “Just a Muffin!”
Σαμαντα Κολ “Οι γάτες αναγνωρίζουν τα ονόματα φίλων γατών που ζουν στο ίδιο σπίτι.” Ευρήματα μελέτης στο VICE (16 Μαΐου 2022)
Είναι αυτό ένα ακόμη μυστήριο; Ίσως όχι.
Οι ερευνητές δεν είναι σίγουροι πώς ακριβώς οι γάτες θυμούνται τα ονόματα άλλων γατών. Αλλά αυτό μπορεί να μην είναι μυστήριο αν έχουμε κατά νου τι περιλαμβάνει. Πρώτον, οι γάτες αναγνωρίζουν τα δικά τους ονόματα: Εν συντομία, όταν η γνωστική συμπεριφορίστρια Atsuko Saito και οι συνεργάτες της μελέτησαν γάτες που ζούσαν σε νοικοκυριά και σε καταφύγια για γάτες, διαπίστωσαν ότι οι περισσότερες μπορούσαν να ξεχωρίσουν τα ονόματά τους από παρόμοιους ήχους που μιλούν οι άνθρωποι. Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί πρέπει να εκπλαγούμε, η γάτα πιθανότατα γνωρίζει εκ πείρας ότι κάτι που την απασχολεί θα συμβεί όποτε ακούσει αυτόν τον ήχο.
Αλλά οι γάτες αναγνωρίζουν τα ονόματά τους ως σήματα, όχι ως αφαιρέσεις. Πιθανότατα αναγνωρίζουν τα ονόματα άλλων γατών ως σήματα με τον ίδιο τρόπο.
Εμείς οι άνθρωποι αναγνωρίζουμε τα ονόματά μας και ως σήματα και ως αφαιρέσεις. Μπορεί να δείτε το όνομά σας σε έναν λογαριασμό. Αυτό είναι ένα σήμα: Πληρώστε αυτό . Αλλά μπορεί επίσης να δείτε το όνομά σας σε μια παλιά φωτογραφία. Ξέρεις ότι αφορά σένα, αλλά δεν είναι σημάδι ότι πρέπει να κάνεις οτιδήποτε. Είναι μια αφαίρεση γύρω από την ταυτότητά σου.
Οι γάτες είναι πιο έξυπνες από ό,τι είχαν πιστέψει οι άνθρωποι στο παρελθόν, αλλά δεν κάνουν αφαιρέσεις. Στο βαθμό που μια γάτα αναγνωρίζει το όνομά της ή το όνομα μιας άλλης γάτας, το ερμηνεύει ως σήμα ότι δίνεται προσοχή κι ότι κάτι μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα.
“Muffin! Σταμάτα να ξύνεις τον καναπέ”
Ο Muffin ξέρει ότι δεν πρέπει να ξύνει τον καναπέ και ξέρει ότι “Muffin!” είναι το σήμα ότι έχει εντοπίσει για να το κάνει. Δεν γνωρίζει ότι τον αποκαλούσαν «Muffin» στην μνήμη μιας προηγούμενης γάτας. Αυτή είναι αφηρημένη πληροφορία.
Ας υποθέσουμε ότι ο Muffin ακούει τα εξής: «Petunia! Κατέβα από εκεί!»
Η αιλουροειδές συγκάτοικος του Petunia σκαρφαλώνει πάντα στην κορυφή του ραφιού, όπου φυλάσσονται τα πιο ευαίσθητα κομμάτια. Ο Muffin ξέρει, όταν ακούει το σήμα «Petunia», ότι η Petunia (όχι αυτός) έχει εντοπιστεί να σκαρφαλώνει ξανά εκεί. Αλλά δεν ξέρει γιατί την λένε «Petunia» ή οτιδήποτε άλλο για την ιστορία της. Και πάλι, όλα αυτά είναι αφηρημένα.
Ο Michael Egnor προσφέρει μερικούς προβληματισμούς σχετικά με την σκέψη των ζώων σε σχέση με του ανθρώπου σε ένα δοκίμιο σχετικά με το γιατί μιλούν μόνο τα ανθρώπινα όντα: Η γλώσσα είναι ένα εργαλείο αφηρημένης σκέψης -απαραίτητο εργαλείο για αφαίρεση- και οι άνθρωποι είναι τα μόνα ζώα που σκέφτονται αφηρημένα.
Με ποιους τρόπους είναι οι γάτες έξυπνες; Οι γάτες έχουν σχεδόν διπλάσιο αριθμό νευρώνων από τους σκύλους και μεγαλύτερο και πιο περίπλοκο εγκεφαλικό φλοιό.
Υπάρχουν καλοί λόγοι, όπως έχει δείξει η έρευνα, γιατί πάντα βρίσκαμε τις γάτες μυστηριώδεις, σε σύγκριση με τους σκύλους.
Ο εγκέφαλος της γάτας vs του εγκεφάλου του σκύλου.
“Οι γάτες έχουν μικρότερο εγκέφαλο για το μέγεθός τους από τους σκύλους. Ο εγκέφαλος της γάτας αντιπροσωπεύει το 0,9% της μάζας του σώματός της. Ο εγκέφαλος είναι περίπου το 1,2 % της μάζας σώματος ενός μέσου σκύλου και περίπου το 2% της μάζας σώματος του μέσου ανθρώπου. Η αναδίπλωση της επιφάνειας και η δομή του εγκεφάλου έχουν μεγαλύτερη σημασία από το μέγεθος του εγκεφάλου. Σε αντίθεση με τους εγκεφάλους των σκύλων, ο εγκέφαλος των γατών έχει μια εκπληκτική επιφανειακή αναδίπλωση και μια δομή που είναι περίπου 90% παρόμοια με την δική μας.
Ο εγκεφαλικός φλοιός των γατών είναι μεγαλύτερος και πιο περίπλοκος σε σύγκριση με αυτόν των σκύλων. Ο εγκεφαλικός φλοιός είναι το τμήμα του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την επεξεργασία των γνωστικών πληροφοριών. Ο εγκεφαλικός φλοιός μιας γάτας περιέχει περίπου διπλάσιο αριθμό νευρώνων από αυτόν των σκύλων. Οι γάτες έχουν 300 εκατομμύρια νευρώνες, ενώ οι σκύλοι έχουν περίπου 160 εκατομμύρια. Στην πραγματικότητα, οι γάτες έχουν περισσότερα νευρικά κύτταρα στις οπτικές περιοχές του εγκεφάλου τους, μέρος του εγκεφαλικού φλοιού, από τους ανθρώπους και τα περισσότερα άλλα θηλαστικά.”
Berit Brogaard, «Πόσο έξυπνη είναι η γάτα σου;” στο Psychology Today (23 Φεβρουαρίου 2013)
Αυτά τα δομικά χαρακτηριστικά δεν είναι ένα οριστικό επιχείρημα σχετικά με την νοημοσύνη, αλλά είναι καλύτεροι δείκτες από το απλό μέγεθος. Σε όποιο βαθμό κι αν η νοημοσύνη εξαρτάται από την πολυπλοκότητα του νευρικού συστήματος, η γάτα έχει τα μέσα για να είναι έξυπνη.
Μερικά μυστήρια για τις γάτες… λύθηκαν!
Τα κατοικίδια σκυλιά ξεπερνούν αριθμητικά τις γάτες, αλλά ποτέ δεν θα διαπρέψουν στο να δημιουργήσουν την αύρα του μυστηρίου την οποία η γάτα πετυχαίνει αβίαστα.
@Denyse O’Leary / 2022