Τον Μάρτιο του 2023, η κυβέρνηση Μπάιντεν δημοσίευσε μια νέα Αμερικανική στρατηγική για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Στην οποία γίνεται σαφές, από την τρίτη κιόλας σελίδα, εναντίον ποιου στρέφεται αυτή η επιθετική στρατηγική:
“Οι κυβερνήσεις της Κίνας, της Ρωσίας, του Ιράν, της Βόρειας Κορέας και άλλων αυταρχικών κρατών με αναθεωρητικές προθέσεις χρησιμοποιούν επιθετικά τις προηγμένες δυνατότητες στον κυβερνοχώρο για να επιδιώξουν στόχους που είναι αντίθετοι με τα συμφέροντά μας και τους ευρέως αποδεκτούς διεθνείς κανόνες. Η απερίσκεπτη αδιαφορία τους για το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα στον κυβερνοχώρο απειλεί την εθνική ασφάλεια και την οικονομική ευημερία των ΗΠΑ”.
Συνεχίζει λέγοντας ότ:
“…Η παρούσα στρατηγική επιδιώκει να οικοδομήσει και να ενισχύσει την συνεργασία γύρω από πέντε άξονες: 1) Υπεράσπιση κρίσιμων υποδομών, 2) Διαταραχή και εξάρθρωση των φορέων απειλών, 3) Διαμόρφωση των δυνάμεων της αγοράς για την προώθηση της ασφάλειας και της ανθεκτικότητας, 4) Επενδύσεις σε ένα ανθεκτικό μέλλον και 5) Σφυρηλάτηση διεθνών εταιρικών σχέσεων για την επίτευξη κοινών στόχων”.
Εάν τέσσερα κυρίαρχα κι αυτόνομα κράτη (και άλλες απροσδιόριστες αυταρχικές κυβερνήσεις) χαρακτηρίζονται ως απειλές, τότε λογικά, το σημείο δύο αναφέρεται στην ανάγκη καταστροφής αυτών των κρατών ή, τουλάχιστον, στην διακοπή της λειτουργίας τους. Σε γενικές γραμμές, δηλώνεται ανοιχτά ότι θα πραγματοποιηθούν ανατρεπτικές δραστηριότητες εναντίον τους και για να μην υποφέρουν οι ίδιες οι ΗΠΑ και θα δημιουργήσουν ένα “δίκτυο δικτύων” για να αποκτήσουν επίγνωση της κατάστασης και να δημιουργήσουν συνθήκες για συγχρονισμένες ενέργειες, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης της ταχύτητας εξαγωγής και ανταλλαγής πληροφοριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι πρωτοβουλίες της Ρωσίας και της Κίνας για την θέσπιση σαφών και κατανοητών κανόνων για την διαχείριση του παγκόσμιου κυβερνοχώρου αγνοούνται σταθερά από την Ουάσιγκτον και τους δορυφόρους της.
Βλέπε το ακόλουθο pdf National-Cybersecurity-Strategy-2023
Οι ΗΠΑ έχουν αγκαλιάσει την νέα στρατηγική με ενθουσιασμό.
Η Emily Harding του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών σημείωσε ότι:
“Η κυβέρνηση στοχεύει να βάλει τάξη στα του οίκου της με σημαντικές αναβαθμίσεις και προτάσεις προϋπολογισμού που ευθυγραμμίζονται με την δημιουργία πραγματικής ασφάλειας για τα κυβερνητικά συστήματα… το Γραφείο του Εθνικού Διευθυντή Κυβερνοχώρου και οι εταίροι του θα πρέπει να επιταχύνουν την καλή δουλειά που έχουν ήδη κάνει συνεργαζόμενοι με τους ηγέτες της βιομηχανίας”.
Φυσικά, οι επιταγές της νέας στρατηγικής βασίζονται σε ορισμένα δεδομένα. Και της δημοσίευσης αυτής της στρατηγικής προηγήθηκε η ετήσια έκθεση της κοινότητας των Αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο του 2023.
Βλέπε το ακόλουθο pdf ATA-2023-Unclassified-Report
Μιλάει επίσης για απειλές από την Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν, κλπ.
“Η Κίνα αντιπροσωπεύει πιθανώς σήμερα την ευρύτερη, πιο ενεργή και επίμονη απειλή κυβερνοκατασκοπείας για τα κυβερνητικά και ιδιωτικά δίκτυα των ΗΠΑ… Η αυξανόμενη τεχνογνωσία και η προθυμία του Ιράν να διεξάγει επιθετικές επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο το καθιστούν σημαντική απειλή για την ασφάλεια των δικτύων και των δεδομένων των ΗΠΑ και των συμμάχων τους… Το κυβερνοπρόγραμμα της Βόρειας Κορέας αποτελεί μια εξελιγμένη και ευέλικτη απειλή κατασκοπείας, κυβερνοεγκλήματος και επιθέσεων… Η Πιονγκ Γιανγκ διαθέτει πιθανότατα την τεχνογνωσία για να προκαλέσει προσωρινές, περιορισμένες διαταραχές σε ορισμένα δίκτυα υποδομών ζωτικής σημασίας και να διαταράξει επιχειρηματικά δίκτυα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το κυβερνοπρόγραμμα της Βόρειας Κορέας συνεχίζει να προσαρμόζεται στις παγκόσμιες τάσεις του κυβερνοεγκλήματος, πραγματοποιώντας ληστείες κρυπτονομισμάτων, διαφοροποιώντας το φάσμα των κυβερνοεπιχειρήσεων με οικονομικά κίνητρα και συνεχίζοντας να αξιοποιεί προηγμένες τεχνικές κοινωνικής μηχανικής.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κακόβουλη χρήση των ψηφιακών τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών από ξένες κυβερνήσεις θα γίνει πιο διαδεδομένη, αυτοματοποιημένη, στοχευμένη και εξελιγμένη τα επόμενα χρόνια, απειλώντας περαιτέρω να διαστρεβλώσει τις δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες και πιθανόν να ξεπεράσει τις προσπάθειες για την προστασία των ψηφιακών ελευθεριών. Η εκμετάλλευση των ευαίσθητων δεδομένων των Αμερικανών πολιτών και η παράνομη χρήση της τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένου του εμπορικού κατασκοπευτικού λογισμικού και της τεχνολογίας παρακολούθησης, πιθανότατα θα συνεχίσουν να απειλούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ”.
Δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί η κυκλοφορία πολλών δημοσιεύσεων και εκθέσεων τον Φεβρουάριο του 2023 για το έτος του πολέμου στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων πολλές επικεντρώνονται στις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο. Ορισμένες εταιρείες πληροφορικής δημοσιεύουν επίσης τις εκθέσεις και τις “προβλέψεις” τους μέχρι αυτή την στιγμή. Η Google γράφει για χάκερ με δεσμούς με την Ρωσική κυβέρνηση. Η εταιρεία Grafika αναφέρει για χειραγωγήσεις στα κοινωνικά δίκτυα Facebook και Instagram από Ρωσικά μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το κράτος.
Κάτι παρόμοιο μπορούμε να βρούμε και σε μια οντότητα που ονομάζεται “Συμμαχία” για την διασφάλιση της δημοκρατίας, μεταξύ της ηγεσίας της οποίας υπάρχει ο νεοσυντηρητικός William Kristol και ο πρώην υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Michael Chertoff. Ωστόσο, η έκθεση αναφέρει επίσης τον ρόλο της Κίνας στην διάδοση “αφηγήσεων υπέρ του Κρεμλίνου”.
Το Ατλαντικό Συμβούλιο, μια δεξαμενή σκέψης του ΝΑΤΟ, δημοσίευσε επίσης μια παρόμοια έκθεση κατά την ίδια χρονική περίοδο, στην οποία τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, που ελέγχονται από την νεοφιλελεύθερη ολιγαρχία, άρχισαν να αναφέρονται ως φιλικά. Φυσικά, δεν πρόκειται για σύμπτωση. Η δημοσίευση των “μελετών” συγχρονίστηκε για να επιτευχθεί μια πιο επιδραστική συνέργεια στον χώρο των μέσων ενημέρωσης. Η αλυσιδωτή αντίδραση των άρθρων και των αναφορών από το ένα στο άλλο ως “έγκυρες πηγές” δημιούργησε ένα αλυσιδωτό αποτέλεσμα με στόχο την απαξίωση της Ρωσίας για άλλη μια φορά.
Πρόκειται για ένα παλιό τέχνασμα, αλλά χρησιμοποιώντας το πλεονέκτημα στο παγκόσμιο περιβάλλον πληροφόρησης λόγω του ελέγχου ορισμένων “διεθνών” ειδησεογραφικών πρακτορείων και των ίδιων των κοινωνικών δικτύων, η συλλογική Δύση, ή μάλλον οι οικονομικοί και πολιτικοί όμιλοι στις ΗΠΑ, προσπαθούν να επιβάλουν ψευδείς και κατασκευασμένες πληροφορίες στους πολίτες τους. Παρόλο που ορισμένες εταιρείες έχουν προετοιμάσει την κοινή γνώμη αρκετά νωρίτερα. Για παράδειγμα, η Microsoft κυκλοφόρησε ένα παρόμοιο έργο τον Δεκέμβριο του 2022.
Σε αυτό το πλαίσιο της απόρριψης/διαστρέβλωσης πληροφοριών, της έκθεσης της Κοινότητας Πληροφοριών και της νέας στρατηγικής του Λευκού Οίκου, θα πρέπει να δώσουμε προσοχή στον προϋπολογισμό του Υπουργείου Άμυνας των ΗΠΑ για το 2024. Περιλαμβάνει, για πρώτη φορά, ένα αίτημα της Διοίκησης Κυβερνοχώρου των ΗΠΑ που αναλαμβάνει όλες τις δημοσιονομικές εξουσίες και τους πόρους για τις οντότητες που διεξάγουν επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο.
Ζητά 332,6 εκατ. δολάρια για λειτουργίες και συντήρηση του αρχηγείου, 129 εκατ. δολάρια για προμήθειες και 1,1 δισ. δολάρια για έρευνα, ανάπτυξη, δοκιμές και αξιολόγηση. Συνολικά, το Πεντάγωνο διαθέτει 13,5 δισεκατομμύρια δολάρια για δραστηριότητες στον κυβερνοχώρο κατά το οικονομικό έτος 2024. Αυτό θα περιλαμβάνει πολλές διαφορετικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της κρυπτογράφησης και της υποστήριξης της αμυντικής βιομηχανικής βάσης. Και προηγουμένως, η Διοίκηση Κυβερνοχώρου είχε προϋπολογισμό περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, τα οποία πήγαιναν κυρίως για την συντήρηση της έδρας της.
Αποδεικνύεται ότι τώρα όλα τα κονδύλια είναι συγκεντρωτικά και είναι πάνω από είκοσι φορές περισσότερα από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλο που ο Στρατός, η Αεροπορία, το Ναυτικό και οι Πεζοναύτες έχουν τις δικές τους δομικές μονάδες για επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο (και θα υπάρχει και το δικό τους τμήμα του προϋπολογισμού).
Τα σημερινά στοιχεία δείχνουν ότι οι επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο θα λάβουν την μεγαλύτερη προσοχή στο εγγύς μέλλον, καθώς εκεί μπορεί κανείς να αποφύγει την άμεση αντιπαράθεση με πιθανούς αντιπάλους, αλλά να υπονομεύσει τις οικονομίες άλλων χωρών και τις αμυντικές τους ικανότητες μέσω hacking, κατασκοπείας και απομακρυσμένου σαμποτάζ.
Παρεμπιπτόντως, ο αριθμός των ειδικών ομάδων θα αυξηθεί κατά πέντε, από 142 σε 147. Πέρυσι, ο στόχος ήταν να αυξηθεί ο αριθμός των ομάδων κατά 14 μέχρι το 2024. Τότε επηρέασε τον Στρατό, αν και οι νεοσύστατες Διαστημικές Δυνάμεις των ΗΠΑ έλαβαν επίσης ομάδες ειδικών του κυβερνοχώρου.
Συγκρίνοντας αυτά τα στοιχεία, είναι λογικό να συμπεράνουμε ότι στο πολύ κοντινό μέλλον, πρέπει να αναμένεται ένα κύμα επιθέσεων στον κυβερνοχώρο κατά του Ιράν, της Κίνας, της Βόρειας Κορέας και της Ρωσίας. Ταυτόχρονα, θα υπάρξει μια εκστρατεία προπαγάνδας, σαν να διαπράττουν όντως αυτά τα κράτη, πράξεις δολιοφθοράς μέσω του διαδικτυακού χώρου. Βέβαια οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι/υποτελείς τους σε αυτήν την κυβερνοεπίθεση δολιοφθορών, θα αποτελούν, όπως πάντα, εξαίρεση.
***
@Leonid Savin/ 04-2023