Topics:

Πέντε βότανα καθόλου αθώα

Η λήψη ορισμένων βοτάνων ενέχει κινδύνους γι’ αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν τα χρησιμοποιήσετε. Φυτικό δεν σημαίνει αυτομάτως και αβλαβές. Υπάρχουν βότανα και προϊόντα της φύσης που ενοχοποιούνται για υπολογίσιμες παρενέργειες, ειδικά...

Πέντε βότανα καθόλου αθώα

Η λήψη ορισμένων βοτάνων ενέχει κινδύνους γι’ αυτό πρέπει να συμβουλεύεστε πάντα κάποιον ειδικό πριν τα χρησιμοποιήσετε. Φυτικό δεν σημαίνει αυτομάτως και αβλαβές. Υπάρχουν βότανα και προϊόντα της φύσης που ενοχοποιούνται για υπολογίσιμες παρενέργειες, ειδικά αν αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα υγείας. Η συζήτηση με τον ειδικό βοτανοθεραπευτή πριν καταναλώσετε οτιδήποτε από τα παρακάτω (που ανευρίσκονται συχνά σε συμπληρώματα διατροφής) είναι επιβεβλημένη.

Γλυκόριζα: Αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την σκόνη της για την θεραπεία του βήχα (μέσα σε ροφήματα), τα έλκη του στομάχου, την βρογχίτιδα, τις λοιμώξεις και τον πονόλαιμο. Αλλά μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει προβλήματα στον καρδιακό ρυθμό, γι ‘αυτό συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας αν έχετε καρδιακά προβλήματα. Υπερβολικές ποσότητες μπορούν επίσης να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα σε άτομα με νεφρική ανεπάρκεια.

Βαλσαμόχορτο: Ο φαρμακοποιός μπορεί να σας το συστήσει για την κατάθλιψη, την αϋπνία και την ανησυχία. Πιθανές παρενέργειες είναι ο πονοκέφαλος, η ναυτία, η ξηρότητα του στόματος. Προσοχή επίσης θέλει αν παίρνετε φαρμακευτικά σκευάσματα για την κατάθλιψη ή αντισυλληπτικά. Η υπέρβαση της δοσολογίας μπορεί να επιτείνει τα συμπτώματα.

Τζίνγκο Μπιλόμπα: Είναι ένα βότανο με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, τερπενοειδή και αμινοξέα και βοηθάει σημαντικά τις εγκεφαλικές λειτουργίες. Οι άνθρωποι το παίρνουν συχνά για να προσπαθήσουν να βελτιώσουν την μνήμη τους. Ωστόσο δεν συνιστάται η χορήγηση με αντιπηκτικά φάρμακα (επίσης ασπιρίνη και αντιδιαβητικά), ενώ η υπέρβαση της δοσολογίας δημιουργεί αρκετά συχνά ταχυπαλμίες.

Άρνικα: Το αιθέριο έλαιό της έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει στην μείωση του πόνου από μώλωπες, καθώς και από το πρήξιμο και τις φλεγμονές (σε θλάσεις, διατάσεις κ.λπ.). Εντούτοις, σε μορφή συμπληρώματος θέλει διερεύνηση, καθώς μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει γρήγορο καρδιακό παλμό και δύσπνοια. Σε υπερβολικές δόσεις μπορεί ακόμη και να βλάψει το ήπαρ.

Υδραστίδα: Είναι ένα πολυετές φυτό που έχει χρησιμοποιηθεί για αιώνες από αυτόχθονες φυλές στην Βόρεια Αμερική (Καναδική Υδραστίδα είναι το πλήρες όνομά της) κατά των λοιμώξεων, του κρυολογήματος και της γρίπης, ενώ θεωρείται τονωτικό και περιέχει χρήσιμες βιταμίνες, συμπεριλαμβανομένης της Α, διάφορες βιταμίνες Β, βιταμίνη C και Ε. Στις αρνητικές επιπτώσεις συγκαταλέγεται η μείωση της αρτηριακής πίεσης και η πρόκληση καρδιακής αρρυθμίας. Οπότε συνιστάται προσοχή αν έχετε τέτοια ζητήματα.

Ζητήστε την γνώμη ενός ιατρού βοτανοθεραπευτή και φυσικά μελετήστε τα ανάλογα βιβλία, κάποια βότανα είναι επικίνδυνα για τον άνθρωπο του δυτικού υποπολιτισμού των τσιμεντουπόλεων κι ενώ κάποιο βοτάνι, για έναν αγρότη της Λατινικής Αμερικής μπορεί να είναι χρήσιμο για έναν αδούλευτο και μαλθακό ευρωπαίο να είναι θανατηφόρο.

@QWL

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*