Topics:

Peter Lik – ευκολία κι εντυπωσιασμός

Ο Peter Lik δεν φωτογραφίζει απλά, λένε ότι δημιουργεί μαγεία κι επειδή πολλοί εκτιμούν την δουλειά του, βγάζει μια περιουσία. Μια φωτογραφία του πουλήθηκε για 6,5 εκατομμύρια δολάρια! Πρόκειται για νέο ρεκόρ, καθώς αυτή είναι...

Peter Lik – ευκολία κι εντυπωσιασμός

Ο Peter Lik δεν φωτογραφίζει απλά, λένε ότι δημιουργεί μαγεία κι επειδή πολλοί εκτιμούν την δουλειά του, βγάζει μια περιουσία.

Μια φωτογραφία του πουλήθηκε για 6,5 εκατομμύρια δολάρια!

Πρόκειται για νέο ρεκόρ, καθώς αυτή είναι η μεγαλύτερη τιμή που έχει «πιάσει» μια φωτογραφία, καθώς ένας συλλέκτης (του οποίου το όνομα δεν αποκαλύφθηκε) δεν δίστασε να δώσει μια ολόκληρη περιουσία για ένα δείγμα της δουλειάς του Αυστραλού φωτογράφου.

Η ασπρόμαυρη φωτογραφία, με τον τίτλο «Phantom», τραβήχτηκε στο Φαράγγι της Αντιλόπης, στην Αριζόνα, σύμφωνα με την Guardian. Χάρη σε αυτή, ο Peter Lik έσπασε το ρεκόρ του Andreas Gursky καθώς η φωτογραφία του «Rhein II.» είχε πουληθεί για 4,3 εκατομμύρια δολάρια το 2011.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι ο ίδιος συλλέκτης αγόρασε μαζί δύο ακόμη φωτογραφίες του Peter Lik, τα έργα του «Illusion» για 2,4 εκατομμύρια και «Eternal Moods» για 1,1 εκατομμύρια. Έτσι πλέον ο Αυστραλός έχει τραβήξει τις τέσσερις από τις 20 πιο ακριβές φωτογραφίες όλων των εποχών, καθώς ένα άλλο έργο του, με τον τίτλο «One» είχε πουληθεί αντί ενός εκατομμυρίου δολαρίων.

Αυτή είναι η Φαινομενικότητα που όμως απέχει παρασάγγας από την Πραγματικότητα.

Συγκρινόμενος με τους περισσότερους από τους πετυχημένους και διάσημους συναδέλφους του φωτογράφους του σύγχρονου καλλιτεχνικού τοπίου υπερέχει σημαντικά διότι κατάφερε να κρατήσει τη φωτογραφική του κατεύθυνση παρόλο που ερωτοτροπεί με τη μεταμοντέρνα και εννοιακή μόδα. Κατά συνέπεια οι υπόγειες ενστάσεις που έχω για το έργο του αποτελούν και έκφραση σχετικής από μέρους μου αποδοχής του, αφού για πάρα πολλούς από τους διάσημους σήμερα φωτογράφους αισθάνομαι ότι είναι περιττή κάθε ένσταση, φανερή ή υπόγεια, από τη στιγμή που όλα είναι τόσο προφανώς απλοϊκά.

Στο κάτω-κάτω όπως είχε πει και ο Winogrand σε μία δημοσιογράφο, «αν μασάτε ένα χαρτόνι και σας αρέσει, εγώ δεν μπορώ να πω τίποτα».

Η επιτυχία του Peter Lik όπως και του Gursky στηρίζεται σε δύο πυλώνες της σύγχρονης φωτογραφίας. Ευκολία και εντυπωσιασμός. Κανόνες άλλωστε και της παντοδύναμης επικοινωνίας. Και είναι αλήθεια ότι ο Peter Lik και ο Gursky χρησιμοποιούν τους κανόνες αυτούς με ευρωπαϊκή διακριτικότητα και τους επιτρέπει να λειτουργούν και να φέρνουν αποτελέσματα με δευτερογενή τρόπο. Οι φωτογραφίες τους δεν προσβάλλουν, έχουν μια γραφιστική ένταση, δεν μιμούνται (ευθέως) την ζωγραφική, δεν αμπελοφιλοσοφούν, αρετές δηλαδή που τις καθιστούν πολύτιμες μπροστά στο ρεύμα της φωτογραφικής φλυαρίας και ανοησίας.

Εν τούτοις αποφεύγουν σαν τον διάολο το λιβάνι οποιαδήποτε εσωτερικότητα είτε ως προς το περιεχόμενο είτε ως προς την μορφή. Τεράστια μεγέθη εικόνων (όλοι οι θαυμαστές του θα συμφωνήσουν ότι τα μεγέθη αποτελούν σημαντικό στοιχείο της γοητείας του και των υψηλών τιμών του). Εντυπωσιακή συμμετρία και τελειότητα αναπαραγωγής, η οποία τις περισσότερες φορές «βελτιώνεται» με ψηφιακές παρεμβάσεις.

Το πρόβλημα βρίσκεται όταν κάποιοι προσπαθήσουν να αντλήσουν από τα έργα αυτά μια συγκίνηση. Και δεν εννοώ συναισθηματική έξαρση. Αναφέρομαι στην καλλιτεχνική, στην φωτογραφική συγκίνηση. Αυτήν που προκαλεί το έργο ενός Walker Evans, όταν κάποιος αντιληφθεί (και αυτό δεν συμβαίνει με το πρώτο) την ουσιαστική φωτογραφική πρόταση κατά την αναπαραγωγή (και μεταμόρφωση) της δικής του καθημερινότητας.

Αυτήν που προκαλεί ένα μέρος του έργου του συμμαθητή του Gursky, Thomas Struth, όταν φωτογραφίζει τα πορτραίτα και τα κτίρια του (όχι τόσο τα μουσεία του και καθόλου, μα καθόλου, τα λουλούδια του).

Στην φωτογραφία δεν αρκεί να κάνεις εικόνες. Το σημαντικό έργο είναι εκείνο όπου το παράθυρο στον έξω κόσμο είναι ταυτόχρονα και ένα παράθυρο στον έσω κόσμο του φωτογράφου. Όταν δηλαδή αυτοί οι κόσμοι γεννήσουν έναν τρίτο, σύνθετο κόσμο.

Οι σύγχρονοι και πανάκριβοι, φωτογράφοι Peter Lik και Gursky, ενώ έχουν την ικανότητα δεν τον προσεγγίζουν. Ίσως και να μην τους έχει απασχολήσει. Μπορεί, αν μειωθούν οι τιμές των έργων τους στην πιάτσα, ν’ αρχίσουν να το αναζητούν. Γιατί φαίνεται να είναι ικανοί φωτογράφοι.

***
@GYPAS /edwhellas.gr

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*