Topics:

Πληρωμένη απάντηση του Δρ. Ι. Ιωαννίδη

Ο Dr. John P. A. Ioannidis, MD, DSc απαντά στους συκοφάντες του (κι εντός Ελλάδος) Σκληρή απάντηση προς τους συκοφάντες του, που επιχείρησαν να πλήξουν την αξιοπιστία του με αναφορές στην χρηματοδότηση της έρευνάς του...

Πληρωμένη απάντηση του Δρ. Ι. Ιωαννίδη

Ο Dr. John P. A. Ioannidis, MD, DSc απαντά στους συκοφάντες του (κι εντός Ελλάδος)

Σκληρή απάντηση προς τους συκοφάντες του, που επιχείρησαν να πλήξουν την αξιοπιστία του με αναφορές στην χρηματοδότηση της έρευνάς του για την πανδημία και σε δήθεν εσκεμμένη παραποίηση αποτελεσμάτων, δίνει μέσα από την «δημοκρατία» ο ομογενής καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ Ιωάννης Ιωαννίδης.

Απαντά και σε διάφορα συστημικά «παπαγαλάκια» εντός Ελλάδος που αναπαρήγαγαν ένα ψευδές δημοσίευμα για να απαξιώσουν τον σημαντικότερο Ελληνα επιστήμονα παγκοσμίως. Απώτερος σκοπός τους ήταν βέβαια να τον πλήξουν για τους γνωστούς μικροπολιτικούς λόγους, λες και ο καθηγητής Ιωαννίδης ανήκει σε κάποια παράταξη. Προφανώς τους… χαλούσε το αφήγημα που μετά μανίας και καθ’ ολοκληρία αναπαράγουν σχεδόν όλα τα ελληνικά media, πλην της «δημοκρατίας» και ελάχιστων ακόμα μέσων.

Ο καθηγητής καταγγέλλει σχολιάζοντας το ρεπορτάζ του αμερικανικού Buzzfeed που δημοσιεύθηκε στις 15 Μαΐου με τίτλο «Ο ιδρυτής των αερογραμμών χρηματοδότησε μέρος της έρευνας του Στάνφορντ, σύμφωνα με την οποία ο κορονοϊός δεν είναι τόσο θανατηφόρος».

[…] Προσωπικά δεν έχω πάρει ούτε ένα δολάριο για οποιαδήποτε εργασία μου σχετικά με την επιδημία. Τα δημοσιεύματα που κυκλοφορούν αποτελούν μια από τις χειρότερες σελίδες στην ιστορία του κίτρινου Τύπου και της λασπολογίας. Στην συγκεκριμένη μελέτη στην οποία αναφέρονται οι λασπολόγοι είμαστε 17 συγγραφείς και πολλά περισσότερα άτομα, πάνω από 100, δούλεψαν σε αυτή. Για να είμαστε σίγουροι ότι η μελέτη θα είναι αδιάβλητη, ο κύριος ερευνητής, ο Eran Bendavid, διάλεξε τον πλέον αμερόληπτο και αδιάβλητο μηχανισμό που υπάρχει στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ. Το γραφείο ανάπτυξης – δωρεών του Πανεπιστημίου έχει έναν λογαριασμό όπου οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί να κάνει δωρεά στο Πανεπιστήμιο για να υποστηρίξει την έρευνα. Εννοείται ότι με αυτόν τον μηχανισμό κανένας δωρητής δεν μπορεί να επηρεάσει ποια έρευνα θα γίνει, πώς θα γίνει, τι αποτελέσματα θα βγουν και τι θα παρουσιαστεί. Οι δωρητές σε αυτήν την περίπτωση έμειναν ανώνυμοι και ο ίδιος προσωπικά δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ποιοι είναι οι πολίτες που έκαναν τις δωρεές.

Ο κίτρινος Τύπος, λοιπόν, “αποκάλυψε” ότι ένας δωρητής ήταν ιδρυτής αερογραμμών και δώρισε το ποσό των 5.000 δολαρίων στο Στάνφορντ. Θα πρέπει να θυμίσω ότι το Στάνφορντ και όλα τα μεγάλα Πανεπιστήμια στηρίζουν το μεγαλείο τους και την ακαδημαϊκή τους ανεξαρτησία ακριβώς σε δωρεές που γίνονται από ευεργέτες. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με χρηματοδότηση έρευνας κατά την οποία μια εταιρία πληρώνει ορισμένους για να κάνουν κάτι που την ενδιαφέρει για τα προϊόντα της, όπως, για παράδειγμα, να ελέγξουν κάποιο φάρμακο της. Πρόκειται για κάτι που προσωπικά δεν έχω κάνει ποτέ, αν και δεν κατηγορώ όσους συναδέλφους το κάνουν, όταν γίνεται κάτω από αυστηρούς ελεγχόμενους μηχανισμούς. Η δαιμονοποίηση της πλέον αδιάβλητης έρευνας μάλλον αποτελεί μια πολύ σκοτεινή στιγμή, σημείο των καιρών. Χρειαζόμαστε όμως περισσότερη ψυχραιμία, σοβαρότητα και ομόνοια – δεν είναι καιροί για να υποδαυλίζουμε τον κίτρινο Τύπο. […]

Η συγκεκριμένη έρευνα, που δημοσιεύθηκε στις 17 Απριλίου, μονοπώλησε το ενδιαφέρον των διεθνών μέσων ενημέρωσης. Κι αυτό διότι τα αποτελέσματά της έδειχναν πως, με βάση τα δείγματα που ελήφθησαν από περίπου 3.000 κατοίκους στην κομητεία της Σάντα Κλάρα, ο ιός πιθανώς να είχε μολύνει από 50 έως και 85 φορές περισσότερους ανθρώπους από τα καταγεγραμμένα κρούσματα στις ΗΠΑ. Κατά συνέπεια, ήταν πολύ λιγότερο επικίνδυνος για τους ανθρώπους από όσο πιστευόταν, ρίχνοντας το ποσοστό θνητότητας στο 0,12% με 0,2%. Τα ανατρεπτικά αποτελέσματα της έρευνας, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σε αυτήν συμμετείχε και ο δρ Ιωαννίδης, ο γιατρός με τις περισσότερες αναφορές στο έργο του παγκοσμίως, προκάλεσαν τριγμούς στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Συνέντευξη στην Κέλλυ Φαναριώτη/20 Μαΐου 2020

***

Ο Ιωάννης Ιωαννίδης (γεν. 21 Αυγούστου 1965) είναι Ελληνοαμερικανός επιστήμονας και συγγραφέας με συνεισφορές στην Επιδημιολογία και την κλινική έρευνα. Είναι πρωτοπόρος στην μετα-έρευνα (έρευνα πάνω σε έρευνες). Ο Ιωαννίδης μελετά την ίδια την επιστημονική έρευνα. Είναι από τους ιατρικούς ερευνητές με τις περισσότερες αναφορές. Η μελέτη του του 2005 “Why Most Published Research Findings Are False” είναι η πιο μεταφορτωμένη στην Public Library of Science, κι έχει τον υψηλότερο αριθμό αναγνωστών Mendeley.

Μεταξύ άλλων, είναι τακτικός καθηγητής Παθολογίας, Ερευνας, Πολιτικής Υγείας και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Stanford και διευθυντής του Κέντρου Ερευνας Πρόληψης του ίδιου Πανεπιστημίου. Εχει διατελέσει καθηγητής και στα Πανεπιστήμια Harvard, Tufts, Imperial College και Ιωαννίνων, όπου ήταν Πρόεδρος του Τμήματος υγιεινής και Επιδημιολογίας. Είναι τακτικό μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών και Τεχνών (European Academy of Sciences and Arts). Επίσης το 2005 επινόησε, μαζί με τον Θωμά Τρικαλινό, τον όρο “Το Φαινόμενο Πρωτέας”, για την εμφάνιση ακραίων αντιφατικών αποτελεσμάτων στις πρώτες μελέτες που πραγματοποιήθηκαν στο ίδιο ερευνητικό ερώτημα.

Γεννημένος στην Νέα Υόρκη, ο Ιωαννίδης μεγάλωσε στην Ελλάδα, στην Αθήνα. Αποφοίτησε το 1984 από το Κολλέγιο Αθηνών και κέρδισε πολλά βραβεία, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Βραβείου της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας. Επίσης αποφοίτησε κορυφαίος του τμήματός του στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στην συνέχεια παρακολούθησε το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για την ιατρική του θέση στην εσωτερική ιατρική. Εκανε υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Tufts για λοιμώδη νοσήματα και ήρθε στο Στάνφορντ το 2010. Εχει λάβει πολλά βραβεία και τιμητικούς τίτλους και είναι μέλος της Αμερικανικής Εθνικής Ιατρικής Ακαδημίας (US National Academy of Medicine). Ασχολείται επίσης με λογοτεχνία και ποίηση.

Ενα μεγάλο άρθρο δημοσιεύθηκε το 2010 στο αμερικανικό περιοδικό The Atlantic κι ένα συντομότερο, το 2014 στη διεθνή εβδομαδιαία εφημερίδα με έδρα στο Λονδίνο The Economist, σχετικά με την ίδρυση του Meta-Research Innovation Centre στο Στάνφορντ από τον Ιωαννίδη και τον Steven Goodman. To 2015 παρουσιάστηκε στην εβδομαδιαία ιατρική εφημερίδα the BMJ, όπου περιγράφηκε ως “η μάστιγα της τσαπατσούλικης επιστήμης”.

Ανήκει στους επιστήμονες με τις περισσότερες δημοσιεύσεις παγκοσμίως. Εγινε γνωστός στην παγκόσμια ιατρική κοινότητα, το 2005 με την πολυσυζητημένη εργασία του «Γιατί τα ευρήματα των περισσότερων δημοσιευμένων επιστημονικών ερευνών είναι αναληθή». Μάλιστα, είναι το περισσότερο διαβασμένο άρθρο στην ιστορία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Επιστήμης με πάνω από 1,1 εκατομμύρια αναγνώσεις.

Το 2014 ίδρυσε το εργαστήριο METRICS στο Πανεπιστήμιο Stanford, το οποίο είναι μοναδικό στον κόσμο. Αποστολή του εργαστηρίου είναι να ανιχνεύει κενά και παραλείψεις σε έρευνες που δημοσιεύονται σε επιστημονικά περιοδικά. Στην διεπιστημονική ομάδα του εργαστηρίου μετέχουν και νομικοί, κοινωνιολόγοι και καθηγητές της Φιλοσοφίας της Επιστήμης.

  • Ευγε για τις επιλογες που κάνετε
    Ευγε που αναδεικνυετε την αξια και την ποιοτητα στην ζωη μας που διαφορετικα ειναι φτωχη και ισως μη ανθρωπινη..

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*