Πόσο ακριβά κοστίζει το φτηνό βοδινό

Ταίζοντας τους Χορτάτους. Για τους γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις, αλλά και για κάθε λογικό άνθρωπο, η σχέση της παγκόσμιας πείνας, της βιομηχανίας μεταλλαγμένων τροφίμων και των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου είναι άμεση. Όπως άμεση...

Πόσο ακριβά κοστίζει το φτηνό βοδινό

Ταίζοντας τους Χορτάτους.

Για τους γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις, αλλά και για κάθε λογικό άνθρωπο, η σχέση της παγκόσμιας πείνας, της βιομηχανίας μεταλλαγμένων τροφίμων και των πυρκαγιών στο δάσος του Αμαζονίου είναι άμεση. Όπως άμεση είναι και η σχέση των τριών αυτών συνιστωσών με την διεύρυνση του χάσματος μεταξύ της φτώχειας και του πλούτου.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, το 2018 πείναγαν 821,6 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως, έναντι 811 εκατομμυρίων τον περασμένο χρόνο. Ο υποσιτισμός πλήττει περίπου το 20% του πληθυσμού της Αφρικής, το 7% της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής και το 12% της Ασίας.

Προσθέτοντας τον αριθμό των ανθρώπων που υποφέρουν από την πείνα με τον αριθμό των ανθρώπων που πλήττονται από επισιτιστική ανασφάλεια, υπολογίζεται πως περισσότεροι από 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων το 8% ζει στην Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, δεν έχουν τακτική πρόσβαση σε υγιή, θρεπτικά και επαρκή τρόφιμα. Ανάμεσά τους, 149 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με το φαινόμενο της καθυστερημένης σωματικής ανάπτυξης λόγω έλλειψης θρεπτικών στοιχείων από τον υποσιτισμό. Σε αυτά ας προσθέσουμε και τους υπόλοιπους που τρέφονται με τα τρόφιμα – δηλητήρια της διαπλοκής των μόλις, 10 Πολυεθνικών που αποφασίζουν με τι θα τραφούν τα ανθρώπινα_κοπάδια_τους.  (αναζήτησε το άρθρο: Monsanto -Πεθαίνοντας στην αφθονία.)

Την ώρα όμως που, σύμφωνα με περσινά στοιχεία των οικολογικών οργανώσεων, 40 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πείνα, καθημερινά παράγονται 356 κιλά δημητριακών ανά άτομο. Μάλιστα, μεταξύ 1967- 1997, η παγκόσμια παραγωγή δημητριακών αυξήθηκε κατά 84% και ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξήθηκε κατά 67%. Την ίδια περίοδο, το κόστος παραγωγής των τροφίμων μειώθηκε εντυπωσιακά, παρασύροντας σε αντίστοιχη μείωση και τις τιμές τους.

Τότε, πως γίνεται να υπάρχει πείνα;

Μα, γιατί  τα τρόφιμα που παράγονται, δεν πηγαίνουν στους πεινασμένους, αλλά στους χορτασμένους. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η βιομηχανία τροφίμων σπαταλά 40 δισεκατομμύρια δολάρια σε διαφήμιση, η οποία προφανώς δεν απευθύνεται στα χωριά της Αιθιοπίας. Για κάθε δολάριο που ξοδεύει ο ΠΟΥ για την καταπολέμηση του υποσιτισμού στον κόσμο, η βιομηχανία τροφίμων ξοδεύει 500 δολάρια για την προώθηση των επεξεργασμένων δηλητηρίων-τροφίμων. Υπάρχουν ολόκληρες χώρες που θα χόρταιναν τους λαούς τους με λιγότερα από αυτά τα ποσά.

Την ίδια στιγμή, στις αναδυόμενες οικονομίες, ο μεγαλύτερος πλούτος οδήγησε σε αύξηση της ζήτησης για κρέας και ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε η ανάγκη για καλλιεργήσιμη γη για ζωοτροφές, βιομηχανοποιημένες φάρμες και βοσκοτόπια. Στην Κίνα, τυπικό παράδειγμα ξέφρενων ρυθμών ανάπτυξης, η κατανάλωση κρέατος ανά άτομο έχει αυξηθεί κατά 55% σε 10 χρόνια.

Για να ταΐσει τις γιγαντιαίες πτηνοτροφικές μονάδες της, η Κίνα πρέπει να εισάγει μεταλλαγμένη σόγια που καλλιεργείται στην Λατινική Αμερική. Η καλλιέργεια ζωοτροφών για την κτηνοτροφική βιομηχανία έχει ήδη αρχίσει να εξαπλώνεται στο έδαφος της Αφρικής. Οι αφύσικες και δηλητηριασμένες ακατέργαστες πρώτες ύλες των ζωοτροφών καλλιεργούνται σε μια ήπειρο, αγοράζονται από μια άλλη, εξάγονται σε μια τρίτη, όπως και οι παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Με αφορμή τις πυρκαγιές στον Αμαζόνιο, ας θυμηθούμε, ότι μεγάλο μέρος των αποψιλωμένων εκτάσεων του τροπικού δάσους του Αμαζονίου καταλαμβάνουν οι γεωργικές δραστηριότητες. Ήδη πρώτος εξαγωγέας (Monsanto) μεταλλαγμένης σόγιας παγκοσμίως, μπροστά και από τις ΗΠΑ, η Βραζιλία εξήγαγε 83,3 εκατομμύρια τόνους το 2018, δηλαδή αύξηση 22,2% σε σχέση με το 2017, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Η αυξητική αυτή τάση εξηγείται κυρίως από τις ανάγκες της Κίνας, πρώτου εισαγωγέα της βραζιλιάνικης σόγιας, κυρίως γενετικά μεταλλαγμένης. Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ- Κίνας έχει αναγκάσει το Πεκίνο να αγοράζει περισσότερη σόγια από την Βραζιλία για να μπορέσει να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της κτηνοτροφίας της.

Οι αυξημένες εξαγωγές σόγιας από την Βραζιλία στην Κίνα αυξήθηκαν κατά 30% πέρυσι. Η καλλιέργεια σόγιας είναι μία από τις βασικότερες αιτίες που σιγά σιγά αφαιρεί εδάφη από το δάσος του Αμαζονίου. Από το 2006 τέθηκε σε εφαρμογή μορατόριουμ κι έτσι μετά το 2008 λιγότερο από το 2% της σόγιας που καλλιεργείται στον Αμαζόνιο παράγεται σε αποψιλωμένες περιοχές.

Τα στοιχεία δείχνουν λοιπόν, ότι ο επεκτατισμός της βιομηχανίας δηλητηρίων αποκαλούμενων κι ως «τρόφιμα» μόνο προσχηματικά σχετίζεται με την παγκόσμια πείνα. Αντίθετα, την μεγαλώνει, από την στιγμή που στρέφει τον αγρότη στην ολέθρια μονοκαλλιέργεια (αναζήτησε το ομώνυμο άρθρο) για τις ανάγκες των Πολυεθνικών και όχι των ανθρώπων και των χωρών, καταστρέφοντας, ταυτόχρονα, το περιβάλλον, όπως δείχνει το παράδειγμα του Αμαζόνιου.

Και η Αφρική καίγεται, αλλά ποιος νοιάζεται;

Όλοι στράφηκαν στον Αμαζόνιο που καίγεται, αλλά κανένας για την Μαύρη Ηπειρο που κάθε χρόνο την καταστρέφουν τεράστιες πυρκαγιές. Oι φωτιές στα δάση της είναι μεγαλύτερες, κι εξαιτίας τους οι νεκροί άνθρωποι είναι περισσότεροι, η άγρια πανίδα και η οικονομία καταστρέφονται, αλλά η Αφρική αγνοείται από τον υπόλοιπο κόσμο, λέει το βρετανικό φύλλο The Times.

Οι πάντες επικεντρώνονται στο φλεγόμενο τροπικό δάσος του Αμαζονίου, ενώ οι τεράστιες πυρκαγιές που κατακαίουν μεγάλα τμήματα της Κεντρικής και Νότιας Αφρικής έχουν περάσει σε μεγάλο βαθμό απαρατήρητες. Τα δορυφορικά δεδομένα δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής σε εκτάσεις της Αγκόλα, του Κονγκό, της Τανζανίας, της Ζάμπιας, της Ζιμπάμπουε, της Μαγαδασκάρης.

Από τις 22 έως τις 23 Αυγούστου 7.000 πυρκαγιές εκδηλώθηκαν στην Ανγκόλα, 3.400 στο Κονγκό, ενώ στην Βραζιλία «μόνο» 2.000, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε το Bloomberg. Οι πυρκαγιές είναι συνηθισμένος φαινόμενο στην Κεντρική Αφρική το καλοκαίρι, αλλά πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι το μαγικό χέρι της «κλιματικής αλλαγής» έχει επιδεινώσει τα πράγματα. «Η οικολογική ισορροπία βρίσκεται επί ξυρού ακμής και η κλιματική αλλαγή ωθεί την κατάσταση σε σημείο από το οποίο δεν υπάρχει επιστροφή» λέει ο Αλεξ Ορενσταϊν, ένας επιστήμονας που καταγράφει τις τάσεις της αφρικανικής γεωργίας. «Οι βροχερές εποχές γίνονται όλο και πιο σύντομες σε διάρκεια, πράγμα που σημαίνει ότι όλο και συχνότερα θα αντιμετωπίζουμε πυρκαγιές».

Οπως συμβαίνει και στην Βραζιλία, πολλές από τις πυρκαγιές τίθενται σκοπίμως από αγρότες που προσπαθούν να καθαρίσουν την γη τους από την πυκνή βλάστηση ώστε να καλλιεργήσουν εκ νέου. Σημειωτέον ότι η Υποσαχάρια Αφρική υστερεί πάρα πολύ στην μηχανοποιημένη γεωργία: σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ, μόνο το 5% της γης καλλιεργείται με τρακτέρ, σε σύγκριση με την Ασία που έχει επιτύχει ένα 60% μηχανοποιημένης αγροτικής παραγωγής. Οι αφρικανοί αγρότες καθαρίζουν την γη με την μέθοδο «κοπή και καύση».

Η στάχτη που προκύπτει από την καύση θεωρείται πολύτιμη όσον αφορά την γονιμότητα του εδάφους και την απόδοση των καλλιεργειών. Ωστόσο, οι φωτιές συχνά ξεφεύγουν από τον έλεγχο. Οταν συμβαίνει αυτό, οι αγρότες μετακινούνται σε άλλα οικόπεδα, αποψιλώνοντας περισσότερα δάση, με καταστροφικές συνέπειες για την άγρια ​​χλωρίδα και πανίδα. Στην Δυτική Αφρική το 90% περίπου του παράκτιου τροπικού δάσους έχει καταστραφεί.

Τα ιστορικά στοιχεία βεβαιώνουν ότι οι αφρικανοί αγρότες δουλεύουν κατ’ αυτόν τον τρόπο την γη τους τουλάχιστον 12.000 χρόνια.

Το περιβαλλοντικό κόστος του μεταλλαγμένου κρέατος.

Η βιομηχανία μεταλλαγμένου κρέατος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα. Αν και συμμετέχει με λιγότερο από 2% στο παγκόσμιο ΑΕΠ, χρησιμοποιεί τεράστιους όγκους φυσικών πόρων με  καταστροφικές συνέπειες στην παραδοσιακή γεωργία (πλημμύρες, ξηρασία, ερημοποίηση) οδηγώντας με στοχευμένη ακρίβεια στην εξαθλίωση και την πείνα, τεράστιους πληθυσμούς ανθρώπων.

Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί της καταστροφής που συντελείται: Χρειάζονται τουλάχιστον επτά κιλά σιτηρών για να παραχθεί ένα κιλό βιομηχανοποιημένο βοδινό κρέας, τέσσερα κιλά για ένα κιλό χοιρινό και δύο για ένα κιλό κοτόπουλο.

Οι βοσκότοποι καταλαμβάνουν το 68% του συνόλου της γεωργικής γης (και το 25% είναι ήδη εξαντλημένο και άγονο), ενώ η καλλιέργεια ζωοτροφών καταλαμβάνει το 35% της καλλιεργήσιμης γης. Συνολικά, το ζωικό κεφάλαιο απαιτεί το 78% του συνόλου της γεωργικής γης.

Σήμερα, σχεδόν το 60% της παγκόσμιας γεωργικής γης χρησιμοποιείται για ένα μόνο προϊόν διατροφής: το βόειο κρέας. Ωστόσο, το βόειο κρέας αντιπροσωπεύει μόνο το 2% των θερμίδων που καταναλώνουν οι άνθρωποι. Η παραγωγή του είναι η πιο αναποτελεσματική και οικολογικώς καταστροφική στον πλανήτη και η πίεση για εξεύρεση νέων εκτάσεων για βοσκότοπους και ζωοτροφές είναι ο πρώτος και μεγαλύτερος παράγοντας αποψίλωσης των δασών.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Climatic Change», η μείωση της κατανάλωσης βοδινού κρέατος υπέρ φυτικών πρωτεϊνών, όπως τα όσπρια, θα μπορούσε να απελευθερώσει σχεδόν 11 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια γης, δηλαδή το μέγεθος των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Κίνας, μαζί. Αυτή η απλή αλλαγή στην διατροφή θα μας επέτρεπε να επιστρέψουμε τεράστιες εκτάσεις του πλανήτη στο φυσικό περιβάλλον, στα δάση και στην άγρια πανίδα, δημιουργώντας νέους φυσικούς αποθετήρες άνθρακα και μειώνοντας τις καθαρές εκπομπές αερίων έως και 8 γιγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Αυτό είναι περίπου το 20% των σημερινών ετήσιων εκπομπών.

Ακόμη μία απόδειξη του ότι η υπερπαραγωγή τροφίμων μεγαλώνει την πείνα λόγω του ατομικού κέρδους στους χρηματιστηριακούς ναούς του τζόγου, είναι το γεγονός πως, όπως έγραφε η Le Monde diplomatique, παρά την μείωση του πραγματικού κόστους παραγωγής σιτηρών, οι τιμές συνέχισαν να αυξάνονται. Τον Φεβρουάριο του 2011 ακόμη και η Παγκόσμια Τράπεζα προειδοποιούσε, ότι «η αύξηση των τιμών σπρώχνει ήδη εκατομμύρια ανθρώπους στην φτώχεια, με έμφαση τους πιο ευάλωτους, που δαπανούν περισσότερα από τα μισά του εισοδήματός τους για τρόφιμα-σκουπίδια».

Στην Νότια Αμερική η υπερβόσκηση έχει αφήσει το χώμα στείρο και κορεσμένο με ζωική κοπριά. Οι κτηνοτρόφοι εύκολα καταφεύγουν στην παράνομη υλοτομία για να εκκαθαρίσουν νέες εκτάσεις, ιδίως στην Βραζιλία, η οποία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και εξαγωγέας βοδινού και δέρματος στον κόσμο, προμηθεύοντας το 30% της παγκόσμιας αγοράς. Εξάγει κυρίως στην Κίνα, Ρωσία και την ΕΕ.

Μια έκθεση της Greenpeace ήδη από το 2009 αποκάλυψε ότι 200 εκατομμύρια βοοειδή της Βραζιλίας ευθύνονται για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό της αποψίλωσης του Αμαζονίου, ενώ, 10 εκτάρια δασών καταστράφηκαν σε 10 χρόνια, σε βάρος των μικρών αγροτών και των ιθαγενών πληθυσμών. Με αφορμή την φετινή καταστροφή από την πυρκαγιά, η Greenpeace επανέρχεται σημειώνοντας ότι η εκτεταμένη εκτροφή βοοειδών είναι ο βασικός παράγοντας της αποψίλωσης του Αμαζόνιου, αφού, λίγο περισσότερο από το 65% των αποψιλωμένων εκτάσεων στον Αμαζόνιο πλέον χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια.

Ο λόγος είναι απλός, η Βραζιλία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας βοδινού κρέατος παγκοσμίως. Οι εξαγωγές βοδινού έφτασαν το 2018 το ρεκόρ του 1,64 εκατομμυρίου τόνων (πηγή: Ένωση Εξαγωγικών Βιομηχανιών Κρέατος Βραζιλίας). Βασικές αγορές είναι η Κίνα και ακολουθούν η Αίγυπτος και η ΕΕ. Πίσω από την πρώτη θέση της Βραζιλίας βρίσκονται λίγο περισσότερα από είκοσι χρόνια ιδιαίτερα εντυπωσιακής ανάπτυξης. Από το 1997 ως το 2016, για παράδειγμα, η χώρα δεκαπλασίασε τις εξαγωγές της σε βοδινό κρέας (σε βάρος όσο και σε αξία). Στην αγορά κυριαρχούν τρεις μεγάλες εταιρείες: η JBS, η Minerva και η Marfrig.

Τι σημαίνει να τρέφεσαι με ζωντανές τροφές;
Eating Meat is Death

Μπορείς άραγε να κάνεις κάτι και τι είναι αυτό; 

Πρωτίστως ν’ αντιληφθείς πως οτιδήποτε βιομηχανοποιημένο είναι φαρμάκι, είναι δηλητήριο για την υγεία σου. Ακόμη και τα μεταλλαγμένα φυτά. Γι’ αυτό οι βέγκαν ασθενούν και πεθαίνουν από καρκίνους κι αυτοάνοσα, αφού τα φαγητά τους είναι δηλητήρια (κυρίως μεταλλαγμένη σόγια και υποπροϊόντα αυτής, καλαμπόκι, λευκό αλέυρι κλπ.) κι ο τρόπος που τα επεξεργάζονται είναι φρικτός και παρά φύση του ανθρώπινου σώματος. Οι ωμοφάγοι από την άλλη είναι σε καλύτερη κατάσταση γιατί τρέφονται με ζωντανές τροφές, αλλά λόγω του ότι αγνοούν την ΠΟΙΟΤΗΤΑ και την ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ της διατροφής τους έχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Η μοναδική λύση στο πρόβλημα είναι ή να ετοιμάζεις μόνος σου την παραγωγή της τροφής σου ή να βρεις κάποιον μικροπαραγωγό να το κάνει για σένα. Υπάρχουν στην Ελλάδα εκατοντάδες μικροπαραγωγοί που προσέχουν πολύ τους σπόρους τους και την ποιότητα των προϊόντων τους. Αναζήτησε τους.

Κατόπιν να σου γίνει αντιληπτό πως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου καταστρέφεται σκοπίμως και συτηματικά, κυρίως για την παραγωγή βιομηχανοποιημένων ζωοτροφών, βιοκαυσίμων και βοοειδών, επί χρόνια πολύ πριν τις φετινές πυρκαγιές. Αυτή η καταστροφή δεν αφορά μόνο στην Βραζιλία, αλλά και τις όμορες χώρες. Το αυτό συμβαίνει σε κάθε μεγάλη πυρκαγιά που συμβαίνει καθημερινά στον πλανήτη αλλά δεν την μαθαίνεις.

Οι μονοκαλλιέργειες μεταλλαγμένης σόγιας καταλαμβάνουν σήμερα το ένα τέταρτο όλων των γεωργικών εκτάσεων στην Παραγουάη. Στην Αργεντινή, όπου η μεταλλαγμένη σόγια κατέχει το ήμισυ της γεωργικής γης, 5,6 εκατομμύρια εκτάρια μη γεωργικής γης μετατράπηκαν σε μονοκαλλιέργεια σόγιας μεταξύ 1996-2006.

Δεν μπορεί να υπάρξει μόνο μία απάντηση όταν η επίθεση είναι τόσο πολυπλόκαμη και αφορά στο περιβάλλον, την υγεία, την οικονομία. Νέες γενιές αγροτών που επιθυμούν να παράγουν τοπικά υγιεινά τρόφιμα τα οποία δεν βλάπτουν τον πλανήτη και οφελούν τον άνθρωπο, έχουν εμπνευστεί από τις παραδοσιακές πρακτικές. Έχουν μελετήσει και εκσυγχρονιστεί, ενώ μερικοί έχουν προσχωρήσει στα αγροδασικά συστήματα.

Πρόκειται, για συνδυασμό δένδρων και γεωργικών καλλιεργειών ή/και βόσκησης στην ίδια επιφάνεια. Είναι μικτά συστήματα με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία των δένδρων. Τα δένδρα αυτά εξυπηρετούν πολλαπλούς σκοπούς: παραγωγικούς, περιβαλλοντικούς και πολιτισμικούς. Παράγουν πολλά προϊόντα, όπως ξυλεία, καυσόξυλα, πασσάλους, φλοιό, φρούτα, καρπούς και φύλλωμα για τα ζώα, νέκταρ ή γύρη για τις μέλισσες, κ.λπ. και προσφέρουν πολλές υπηρεσίες, όπως βελτίωση του εδάφους, μείωση της επιφανειακής απορροής, διατήρηση της βιοποικιλότητας, έλεγχο των ζιζανίων και βελτίωση του τοπίου γενικότερα.

Πρόσεξε πως πάνε τα ψέματα που σου πλασάρουν: Πρώτα σου λένε πως το κρέας είναι βασικό προϊόν της διατροφής σου. Κατόπιν σε παραμυθιάζουν ότι το δηλητηριασμένο με μεταλλαγμένη σόγια κρέας που σε ταΐζουν είναι υπεύθυνο κατά 20-30% για την υποτιθέμενη «κλιματική αλλαγή» -με ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Κατόπιν σου προσφέρουν την λύση, τέλος το βιομηχανοποιημένο κρέας, τώρα θα τρως το μεταλλαγμένο βιομηχανοποιημένο κι εργαστηριακό κρέας. Εσύ θα εξακολουθείς να πεθαίνεις από καρκίνο κι αυτοάνοσα και οι μέτοχοι των κολοσσιαίων Πολυεθνικών θα πλουτίζουν εις βάρος σου …

Αυτή η κτηνώδης κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον πλανήτη σε κάθε τομέα (διατροφικό, οικονομικό, θρησκευτικό κλπ) είναι η επίτευξη της Ατζέντας 2030, και θα γίνει ακόμη χειρότερη, μάλιστα, «θα πέσει ο ουρανός στο κεφάλι σου» και ούτε που θα το πάρεις χαμπάρι. Σε ελέγχουν απόλυτα, ελέγχουν το μυαλό σου, τις πράξεις σου, τι θα φας, τι θα πιείς, πως θα μιλήσεις, τι θα πιστέψεις, πως θ’ αρρωστήσεις και πως θα πεθάνεις… άσχετα αν σου έμαθαν να παπαγαλίζεις για «ελεύθερη βούληση» …. εδώ είσαι ανίκανος να έχεις βούληση στο πως θα τραφείς … σιγά μην γνωρίζεις τι σου γίνεται σε ουσιώδη για την ζωή σου θέματα … και σιγά μην σε αφήναν απατρονάριστο να γνωρίζεις όσα και οι ελεγκτές σου.

*Το ξέρεις ότι είσαι το πειραματόζωο για τα φάρμακα που κυκλοφορούν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί; Που φαντάζεσαι ό,τι τα δοκιμάζουν;

*Το ξέρεις ότι δεν υπάρχει καμία θεραπεία για τον καρκίνο; Οι βόμβες μολότοφ που αποκαλούν ως «χημειοθεραπεία» δολοφονούν όλα τα κύτταρα σου στον πυρήνα τους κι όχι μόνο τα καρκινικά;

*Το ξέρεις ότι δεν ξερουν τι να κάνουν με τα αυτοάνοσα, ούτε καν με τις αλεργίες; Δεν υπάρχει καμία θεραπεία για κανένα αποκαλούμενο ως αυτοάνοσο ή αλεργία..

*Το ξέρεις ότι οι ιατροί δεν γνωρίζουν τίποτε από διατροφή σε σχέση με την υγεία του σώματος; Εχεις δει την τροφή που προσφέρουν στους δυστυχείς ασθενείς σ’ ένα νοσοκομείο -ακόμη και ιδιωτικό;

*Το ξέρεις ότι οι διατροφολόγοι έχουν απόλυτη άγνοια για το τι κάνει η διατροφή στο ανθρώπινο σώμα και ειδικά η μεταλλαγμένη, γι’ αυτό προτείνουν στα διατροφικά προγράμματα που πωλούν, …ζαμπον γαλοπούλας, κοτόπουλο, καλαμπόκι και σόγια !!! αλεύρια, τυριά και γάλα … αν είναι δυνατόν. (LOL)

*Το ξέρεις ότι δεν υπάρχει τίποτε και καμία εκπαίδευση πουθενά για το πως πρέπει να διατρέφεται ο άνθρωπος για να είναι υγιής;

*Το ξέρεις ότι δεν υπάρχει κανενός είδους ΠΡΟΛΗΨΗ για την υγεία σου; …τα εμβόλια ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ, είναι καταδίκη.

Ετσι, λοιπόν, καμία οικολογική πρακτική δεν μπορεί από μόνη της να αλλάξει ριζικά την κατάσταση. Το στοχευμένο μέγεθος της επίθεσης των πολυεθνικών της βιομηχανίας μεταλλαγμένων και δηλητηριασμένων τροφίμων στο περιβάλλον και την υγεία απαιτεί κοινή απάντηση από τα θύματα αυτής της επίθεσης. Αυτό που θα αλλάξει την κατάσταση ριζικά είναι μονάχα ο καταναλωτής.

Αν ο καταναλωτής πάψει να τρέφεται με βιομηχανοποιημένα και μεταλλαγμένα προϊόντα θα λήξει και το θέμα των «θεών με την άσπρη μπλούζα» που δεν ξέρουν που παν’ τα τέσσερα και των άλλων των «κουστουμάτων θεών» του χρηματιστηριακού τζόγου (αναζήτησε το άρθρο: το μεγάλο σορτάρισμα). Βασικά, το θέμα της πείνας του πλανήτη λήγει αυτόματα, αν ο καταναλωτής πάψει να είναι καταναλωτής (= κτήνος) κι αρχίσει να γίνεται άνθρωπος.

Κοντολογίς η υπόθεση διατροφή, η ποιότητα όπως και η πηγή των τροφίμων είναι ΔΙΚΗ ΣΟΥ ΔΟΥΛΕΙΑ και κανενός άλλου.

Αν την αμελήσεις, η πόρτα προς τους «θεούς με την άσπρη μπλούζα» σε περιμένει ορθάνοιχτη.

Δεν τολμώ να μην το πω … ΚΑΛΟΦΑΓΩΤΟΣ !!!

@Ion Maggos /miastala.com / 2008-2019