Topics:

Ο Πραγματικός Ζελένσκι

Ο πραγματικός Ζελένσκι: από διάσημος λαϊκιστής μέχρι αντιδημοφιλής νεοφιλελεύθερος τύπου Πινοσέτ. Προπαγανδιστικός πόλεμος της Ουκρανίας: Διεθνείς εταιρίες δημοσίων σχέσεων, λομπίστες της Ουάσινγκτον και κοπρίτες CIA. Από την έναρξη της Ρωσικής επίθεσης εντός της Ουκρανίας στις...

Ο Πραγματικός Ζελένσκι

Ο πραγματικός Ζελένσκι: από διάσημος λαϊκιστής μέχρι αντιδημοφιλής νεοφιλελεύθερος τύπου Πινοσέτ.

Προπαγανδιστικός πόλεμος της Ουκρανίας: Διεθνείς εταιρίες δημοσίων σχέσεων, λομπίστες της Ουάσινγκτον και κοπρίτες CIA.

Από την έναρξη της Ρωσικής επίθεσης εντός της Ουκρανίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022, ο Ουκρανικός στρατός καλλιέργησε την εικόνα ενός λιλιπούτειου στρατού που στέκεται απέναντι στον Ρώσο Γολιάθ. Για να ενισχύσει την αντίληψη της Ουκρανικής στρατιωτικής ανδρείας, το Κίεβο έχει δημιουργήσει μια σταθερή ροή εξελιγμένης προπαγάνδας με στόχο να υποκινήσει την δημόσια και επίσημη υποστήριξη από τις δυτικές χώρες.

Η εκστρατεία περιλαμβάνει γλωσσικούς οδηγούς, βασικά μηνύματα και εκατοντάδες προπαγανδιστικές αφίσες, μερικές από τις οποίες περιέχουν φασιστικές εικόνες και επαινούν ακόμη και τους ηγέτες των Νεοναζί. Πίσω από την προσπάθεια των δημοσίων σχέσεων της Ουκρανίας βρίσκεται ένας στρατός από ξένους πολιτικούς στρατηγούς, λομπίστες της Ουάσιγκτον και ένα δίκτυο μέσων ενημέρωσης που συνδέονται με τις μυστικές υπηρεσίες. Η στρατηγική προπαγάνδας της Ουκρανίας κέρδισε τον έπαινο από έναν διοικητή του ΝΑΤΟ, ο οποίος είπε στην Washington Post:

«Είναι πραγματικά εξαιρετικοί στην στρατοκρατία των μέσων ενημέρωσης με ψεύτικες πληροφορίες, αλλά και τον ψυχολογικό χειρισμό του κοινού».

Η Post παραδέχτηκε τελικά ότι:

«Οι δυτικοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να επαληθεύσουν πολλές από τις πληροφορίες που δημοσιεύει το Κίεβο για την εξελισσόμενη κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένου και των αριθμών των θυμάτων των δύο πλευρών, ωστόσο αντιπροσωπεύει εξαιρετικά αποτελεσματική στρατηγική».

Το κλειδί σε αυτήν την προπαγάνδα είναι μια διεθνής λεγεώνα εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συνεργάζονται απευθείας με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας για να διεξάγουν πόλεμο πληροφοριών. Σύμφωνα με τον ιστότοπο ειδήσεων PRWeek, η πρωτοβουλία ξεκίνησε από ένα ανώνυμο πρόσωπο που φέρεται να ίδρυσε μια εταιρεία δημοσίων σχέσεων με έδρα την Ουκρανία.

«Από την πρώτη ώρα του πολέμου, αποφασίσαμε να ενταχθούμε στο Υπουργείο Εξωτερικών για να τους βοηθήσουμε να διανείμουν τις επίσημες πηγές ώστε να δείξουν την αλήθεια», είπε η ανώνυμη φιγούρα στο PR Week . «Αυτός είναι ένας υβριδικός πόλεμος: ο συνδυασμός μιας αιματηρής μάχης με μια τεράστια παραπληροφόρηση και ψεύτικη εκστρατεία που ηγείται η Ρωσία [sic]».

Σύμφωνα με τον ανώνυμο, περισσότερες από 150 εταιρείες δημοσίων σχέσεων έχουν ενταχθεί στην προπαγάνδα.

Η διεθνής προσπάθεια ηγείται από τον συνιδρυτή της εταιρείας δημοσίων σχέσεων PR Network, Nicky Regazzoni και τον Francis Ingham, κορυφαίο σύμβουλο δημοσίων σχέσεων ο οποίος έχει στενούς δεσμούς με την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Ο Ίνγκραχαμ εργάστηκε στο παρελθόν για το Συντηρητικό Κόμμα της Βρετανίας, συμμετέχει στο Συμβούλιο Στρατηγικής και Αξιολόγησης Υπηρεσιών Επικοινωνίας της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, είναι Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Οργανισμού Συμβούλων Επικοινωνιών και ηγείται του σώματος μελών για τους φορείς επικοινωνίας τοπικής αυτοδιοίκησης του Ηνωμένου Βασιλείου, LG Comms.

«Έχουμε το προνόμιο να βοηθήσουμε στον συντονισμό των προσπαθειών για την υποστήριξη της Ουκρανικής κυβέρνησης τις τελευταίες ημέρες», είπε ο Ingham στο PROvoke Media. «Οι υπηρεσίες έχουν προσφέρει ομαδικές προσπάθειες για να υποστηρίξουν το Κίεβο στον πόλεμο των επικοινωνιών. Η υποστήριξή μας προς το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είναι ακλόνητη και θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί».

Με μια ανώνυμη Ουκρανική φιγούρα να ενώνει δύο από τις κορυφαίες προσωπικότητες των δημοσίων σχέσεων στην προπαγάνδα της κυβέρνησης του Κιέβου, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας διένειμε έναν φάκελο (καλά κρυμμένο) με υλικό που καθοδηγούσε τις υπηρεσίες δημοσίων σχέσεων σχετικά με «Μηνύματα Κλειδιά», εγκεκριμένη γλώσσα, περιεχόμενο για απομυθοποίηση, προπαγανδιστικά κατασκευάσματα, ακροδεξιά και νεοναζιστική προπαγάνδα.

Ο φάκελος αυτός διευθύνεται από τον Yaroslav Turbil, ο οποίος περιγράφεται στη σελίδα του στο LinkedIn ως «Επικεφαλής της Ukraine.ua  Το ψηφιακό οικοσύστημα της Ουκρανίας για παγκόσμιες επικοινωνίες. Στρατηγικές Επικοινωνίες και Προώθηση Επωνυμίας της Χώρας.

Ο Turbil έχει εργαστεί σε πολλαπλές οργανώσεις της «κοινωνίας των πολιτών» που συνδέονται στενά με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και έχει ασκήσει πρακτική στο Internews, μια οργάνωση που συνδέεται με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ που λειτουργεί υπό το πρόσχημα προώθησης της ελευθερίας του Τύπου.

Μεταξύ των κατασκευών προπαγάνδας που διανεμήθηκαν στον φάκελο, είναι ένα βίντεο του περιστατικού στο Snake Island, το οποίο αποδείχθηκε γρήγορα ψευδές, σε αυτό το video αναφέρθηκε ότι σκοτώθηκαν Ουκρανοί συνοριοφύλακες που είχαν στρατοπεδεύσει σε ένα μικρό νησί, μετά την προτροπή τους σε ένα Ρωσικό πολεμικό πλοίο που πλησίαζε για να παραδοθούν. Ο Πρόεδρος Ζελένσκι πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου ανακοινώνοντας ότι θα απονείμει στους άνδρες το μετάλλιο του Ήρωα της Ουκρανίας καθώς τα κύρια μέσα ενημέρωσης διέδωσαν ευρέως την ιστορία. Ωστόσο, οι υποτιθέμενοι νεκροί στρατιώτες εμφανίστηκαν γρήγορα ζωντανοί και καλά στην υγεία τους, αποδεικνύοντας ότι η ηρωική τους στάση ήταν φάρσα.

Παρά το γεγονός ότι η ιστορία αποδεικνύεται ψεύτικη, ο φάκελος περιέχει ένα προπαγανδιστικό βίντεο που την προωθεί.

Ένας άλλος καθοδηγούμενος  φάκελος διευθύνεται από την Ουκρανή γραφίστα του Υπουργείου Οικονομικών, Ντάσα Ποντόλτσεβα και περιέχει εκατοντάδες προπαγανδιστικά γραφικά που υποβλήθηκαν από καλλιτέχνες στην Ευρώπη και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ορισμένες έχουν γενικά μηνύματα «χωρίς πόλεμο», ενώ δεκάδες άλλες εικόνες γιορτάζουν το «Το φάντασμα του Κιέβου» -έναν ήρωα Ουκρανό πιλότο που αποδεικνύεται πως είναι ανύπαρκτος- και το ψεύτικο περιστατικό «Νησί του φιδιού 13».

Πολλοί χρησιμοποιούν ξενοφοβική και ρατσιστική γλώσσα και ορισμένοι επαινούν τους εξέχοντες Ουκρανούς Νεοναζί, συμπεριλαμβανομένου του αρχηγού του C14, Yevhen Karas, του φασιστικού παραστρατιωτικού του Δεξιού Τομέα και του Νεοναζιστικού Τάγματος Azov. Πολλές εικόνες υπάρχουν με το όνομα “Banderite smoothies” – και είναι μια αναφορά σε βόμβες μολότοφ που ονομάστηκαν έτσι για τον εκλιπόντα διοικητή του OUN-B Stephan Bandera, ο οποίος συνεργάστηκε με τη ναζιστική Γερμανία στη μαζική δολοφονία Εβραίων και Πολωνών κατά την διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου. Μια άλλη εικόνα απεικονίζει ένα βιβλίο με τίτλο: «Εγκυκλοπαίδεια των ανίατων ασθενειών», που περιλαμβάνει την Ρωσία, την Λευκορωσία, την Βόρεια Κορέα, την Συρία και την Ερυθραία.

“I love NLAW” – Ελαφρύ αντιαρματικό όπλο νέας γενιάς, που παρέχεται από τις δυτικές κυβερνήσεις στον Ουκρανικό στρατό

Γραφικό για την εμψύχωση των Ουκρανών στρατιωτών
στο ενδεχόμενο μη επιστροφής τους από την μάχη.

«Συμβουλή της γιαγιάς: Κρύψου στα χωράφια,
Όταν πεθαίνεις στην μάχη, τα ηλιοτρόπια αναπτύσσονται καλύτερα».  (lol)


«Η Εγκυκλοπαίδεια της Ανίατης Ασθένειας: Ρωσία, Λευκορωσία, Βόρεια Κορέα, Συρία, Ερυθραία»

«Ενάντια της Μοσκοβιανής Κατοχής». Ο Μοσκοβιανός είναι ένας ξενοφοβικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τους Ρώσους

Γραφικό που απεικονίζει τον Τσάρο Νικόλαο, τον Βλαντιμίρ Λένιν, τον Ιωσήφ Στάλιν
και τον Βλαντιμίρ Πούτιν να είναι ενσαρκωμένοι στο πρόσωπο
«Ψυχρού Μοσκοβιανού Δράκου»

“Bandera Smoothie”

“Τα ορκ του Πούτιν μαστιγώθηκαν” –

Ορκ είναι ένας ξενοφοβικός όρος για τους Ρώσους που χρησιμοποιούν οι Ουκρανοί εθνικιστές

Σημαία της Νεοναζιστικής Παραστρατιωτικής Δεξιάς.
Το κόκκινο αντιπροσωπεύει το «αίμα» και το μαύρο το «χώμα»

Ουκρανία ή Βαλχάλα – μια αναφορά στο πού πηγαίνουν οι ήρωες της Σκανδιναβικής μυθολογίας
μετά τον θάνατο,
ένα θέμα που υιοθετείται συνήθως από τους νεοναζί.

Μια έκκληση για μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία με μια εικόνα ενός κτιρίου
που βομβάρδισε η Ρωσία και χρησιμοποιήθηκε από το τάγμα νεοναζί “Azov”

«Εβέν Καράς. #Thank_You_Ukraine Army”. Ο Κάρας είναι αρχηγός της συμμορίας νεοναζί C14,
ο οποίος καυχιόταν ότι «διασκεδάζουμε σκοτώνοντας»

“Μπαντέρα smoothie για τους φίλους του Πούτιν”

ΞΕΝΟΙ ΕΞΤΡΕΜΙΣΤΕΣ ΣΥΡΡΕΟΥΝ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Ο φάκελος περιέχει επίσης έναν σύνδεσμο προς μια σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών που ονομάζεται «Fight for Ukraine», η οποία παρέχει οδηγίες για αλλοδαπούς που επιθυμούν να ενταχθούν στις μολυσμένες από τους νεοναζί ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας».

Μετά την έκκληση του Zelensky προς τους ξένους μαχητές να σχηματίσουν μια ταξιαρχία, από μαχητές όλου του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Αυστραλίας, της Ισπανίας, της Κολομβίας, της Βραζιλίας, της Χιλής και άλλων, ταξίδεψαν για να αντιμετωπίσουν τις Ρωσικές δυνάμεις. Άλλοι χωρίς εκπαίδευση μάχης ή εμπειρία έχουν φτάσει για «πολεμικό τουρισμό» – όπου ένας Βρετανός στρατιώτης τους αποκαλούσε «αλεξικέραυνα».

Επίσημα γραφικά του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας

Επίσημα γραφικά του Υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας

Ενώ η Ουκρανική κυβέρνηση λέει ότι δεκάδες χιλιάδες έχουν απαντήσει στο κάλεσμά τους, ορισμένοι σχολιαστές εξέφρασαν αμφιβολίες για αυτά τα στοιχεία, αποκαλώντας τα «άσκηση δημοσίων σχέσεων».

Οι αλλοδαποί, ωστόσο που ταξίδεψαν στην Ουκρανία, αντιμετώπισαν μια πολύ πιο διαφορετική πραγματικότητα από ό,τι περίμεναν.

Η Ρωσική αεροπορία βομβάρδισε στρατιωτικές εγκαταστάσεις δίπλα στο σημείο όπου κοιμόντουσαν οι ξένοι μαχητές. Έχοντας καταφύγει στη γειτονική Πολωνία, ένας Ισπανός μαχητής περιέγραψε τον βομβαρδισμό ως ένα «μήνυμα» που θα μπορούσε να είχε σκοτώσει χιλιάδες.

Ομοίως, ένας Αμερικανός μαχητής που κρύφτηκε σε ένα ασθενοφόρο για να ξεφύγει από τις πρώτες γραμμές προειδοποίησε ότι οι Ουκρανικές αρχές θα σκότωναν τους αλλοδαπούς που θα άλλαζαν την απόφασή τους να μην πολεμήσουν, αποκαλώντας το σχέδιο αυτό «παγίδα».

ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΥΠΩΣΗ

Ένα έγγραφο εντός του φακέλου περιγράφει την επιτρεπτή διατύπωση για τη σύγκρουση με τη Ρωσία, όπως καθορίστηκε από την Ουκρανική κυβέρνηση.

 

«Τέτοια ρωσικά στερεότυπα όπως «δημοψήφισμα στην Κριμαία» ή «η βούληση του λαού της Κριμαίας» είναι απολύτως απαράδεκτα», αναφέρει το έγγραφο, αναφερόμενο στο συντριπτικά επιτυχημένο δημοψήφισμα του 2014 για τον διαχωρισμό από την Ουκρανία.

Το έγγραφο θεωρεί απαράδεκτους τους όρους «Εμφύλιος πόλεμος στο Ντονμπάς», «Εσωτερική σύγκρουση», «Σύγκρουση στην Ουκρανία» και «Ουκρανική κρίση» για να περιγράψουν τον πόλεμο του Ουκρανικού στρατού με τις αποσχισθείσες δημοκρατίες της περιοχής του Ντονμπάς. Παρά το γεγονός ότι το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα γνωρίζει ότι 14.200 άνθρωποι, συμπεριλαμβανομένων 3.404 αμάχων, έχουν σκοτωθεί σε εσωτερικές μάχες στην Ουκρανία από το 2014.

Στη θέση αυτών των φράσεων, το έγγραφο ζητά την χρήση των όρων «Ένοπλος επιθετικός χαρακτήρας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στο Ντονμπάς, διεθνής ένοπλη σύγκρουση, Ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας, ένοπλη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας».

ΜΗΝΥΜΑΤΑ – ΚΛΕΙΔΙΑ

Ένα άλλο έγγραφο με τίτλο «Μηνύματα Κλειδιά» περιείχε συγκεκριμένους ισχυρισμούς προπαγάνδας που διαδόθηκαν ευρέως στα κύρια δυτικά μέσα ενημέρωσης, αλλά οι οποίοι όμως έχουν δυσφημιστεί. Ένα τμήμα υποστηρίζει ότι «όλη η Ευρώπη βρέθηκε στο χείλος της πυρηνικής καταστροφής, όταν τα Ρωσικά στρατεύματα άρχισαν να βομβαρδίζουν τον μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στην Ευρώπη».

Ωστόσο, ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Rafael Mariano Grossi, είπε ότι το κτίριο που χτυπήθηκε από Ρωσικό «βλήμα» στο εργοστάσιο της Zaporizhzhia «δεν ήταν μέρος του αντιδραστήρα», αλλά αντίθετα ήταν ένα εκπαιδευτικό κέντρο. Τα Ρωσικά στρατεύματα άφησαν επίσης Ουκρανούς εργάτες για να συνεχίσουν την λειτουργία του εργοστασίου.

Ένα άλλο τμήμα ευχαριστεί την Τουρκία για την απόφαση «να εμποδίσει την πρόσβαση Ρωσικών πολεμικών πλοίων στη Μαύρη Θάλασσα».

Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκλεισε τα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων σε όλα τα στρατιωτικά σκάφη, εμποδίζοντας τόσο τα σκάφη του ΝΑΤΟ όσο και τα Ρωσικά να έχουν πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα.

Μεταξύ των βασικών μηνυμάτων του εγγράφου είναι μια δήλωση ευγνωμοσύνης προς τις «Αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν από πολίτες πολλών εθνών σε όλο τον κόσμο και δείχνουν ισχυρή υποστήριξη προς την Ουκρανία για την άμυνά της κατά της Ρωσίας».

Αυτό αναφέρεται σε μεγάλες διαδηλώσεις υπέρ της Ουκρανίας στην Ευρώπη, οι οποίες έκαναν εκκλήσεις προς τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να δημιουργήσουν ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και να καταρρίψουν Ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη, μετατρέποντας πιθανώς την σύγκρουση σε παγκόσμιο πόλεμο μεταξύ δυνάμεων με πυρηνικά όπλα.

«Παρά την Ρωσική προπαγάνδα, δεν υπάρχουν διακρίσεις με βάση τη φυλή ή την εθνικότητα, ακόμη και όταν πρόκειται για την διέλευση των κρατικών συνόρων από ξένους πολίτες», υποστηρίζει το Ουκρανικό έγγραφο.

Ωστόσο, πολλά βίντεο και αναφορές έχουν τεκμηριώσει  ότι οι Ουκρανικές αρχές εμποδίζουν τους Αφρικανούς να φύγουν από τις μάχες. Ακόμη και οι New York Times – σχεδόν προπύργιο της προπαγάνδας του Κρεμλίνου – δημοσίευσαν μια έκθεση που τεκμηριώνει αυτές τις ρατσιστικές πρακτικές.

Ένα μήνυμα λέει ότι «Στις 16 Μαρτίου, οι Ρωσικές δυνάμεις έριξαν μια βόμβα σε ένα θέατρο όπου βρίσκονταν καταφύγιο έως και 1300 πολίτες. Ο αριθμός των θυμάτων είναι ακόμη άγνωστος».

Ωστόσο, όπως ανέφερε ο Max Blumenthal, η έκρηξη φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα μιας εικονικής επιχείρησης που σχεδιάστηκε από το Νεοναζιστικό τάγμα Azov και είχε στόχο να πυροδοτήσει μια επέμβαση του ΝΑΤΟ.

ΦΑΡΜΕΣ ΤΡΟΛ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΤΟΥ ΝΑΤΟ

Μια άλλη ανώνυμη έρευνα δείχνει πώς οι Ουκρανικές εταιρίες δημοσίων σχέσεων χρησιμοποίησαν στοχευμένες διαφημίσεις για να προάγουν τα Ρωσικά δίκτυα στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με μηνύματα που καλούν να απομονώσουν οικονομικά την Μόσχα και να «σταματήσουν τον πόλεμο». Αυτήν η προσπάθεια διευθύνεται από τον Bezlepkin Evgeny Vitalievich, ο οποίος χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Evgeny Korolev, μαζί με τον Pavel Antonov της οργάνωσης Targetorium. Πίσω από το ψευδώνυμο του Korolev, ο Ουκρανός πολεμιστής των πληροφοριών συνέθεσε μια ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook (τώρα ιδιωτική) καυχιόταν ότι οι διαφημίσεις της εταιρείας του στο Facebook πέτυχαν 30 εκατομμύρια επισκέψεις σε τρεις ημέρες.

Την ίδια στιγμή, το Facebook έχει αποκλείσει τα Ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης από την προβολή διαφημίσεων και τη δημιουργία εσόδων από το περιεχόμενό τους. Αρκετοί ψεύτικοι λογαριασμοί στα μέσα ενημέρωσης όπως το Russia 24 έχουν εμφανιστεί, θάβοντας τον αυθεντικό λογαριασμό κάτω από μια σειρά απατεώνων. Το Facebook έχει επίσης χαρακτηρίσει δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Άμυνας, ως «ψευδείς».

Αυτήν η εκστρατεία φέρεται να έχει διεξαχθεί μετά από σύσταση του StopFake, ενός αυτοπεριγραφόμενου μέσου ελέγχου δεδομένων που χρηματοδοτείται από το National Endowment for Democracy, το Atlantic Council, τα υπουργεία Εξωτερικών της Τσεχίας και του Ηνωμένου Βασιλείου και το International Renaissance Foundation, το οποίο χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Ανοιχτής Κοινωνίας του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος.

Το StopFake προσλήφθηκε από το Facebook τον Μάρτιο του 2020 για να «περιορίσει την ροή της Ρωσικής προπαγάνδας», αλλά διαπιστώθηκε ότι χρησιμοποίησε πολλά πρόσωπα στενά συνδεδεμένα με βίαιους Νεοναζί. Ο δημοσιογράφος που συνέγραψε την έκθεση δέχθηκε απειλές θανάτου και τελικά διέφυγε από την Ουκρανία.

Αυτές οι αποκαλύψεις προφανώς δεν εμπόδισαν το Facebook να βασιστεί στον οργανισμό για καθοδήγηση λογοκρισίας.

Εν τω μεταξύ, Ρώσοι χάκερ εντόπισαν ένα δημόσιο έγγραφο της Google που περιγράφει λεπτομερώς την επιχείρηση προπαγάνδας, η οποία έχει διανεμηθεί σε κανάλια του Telegram από «τις δημιουργικές φάρμες».

«Εκεί μπορείτε να βρείτε συνδέσμους προς μέσα ενημέρωσης της Ουκρανίας που χρειάζονται προώθηση, λογαριασμούς bot με συνδέσμους και κωδικούς πρόσβασης από τους οποίους στάλθηκαν στους χρήστες αντιπολεμικά μηνύματα και μηνύματα με πλαστά στοιχεία για το Υπουργείο Άμυνας, διατριβές και συγκεκριμένες οδηγίες για το ποιες αναρτήσεις και σε ποιο κοινό πρέπει να κεντρίσουν το ενδιαφέρον», αναφέρει η έρευνα.

Μια άλλη εκστρατεία διευθύνεται από την Nataliya Popovych, την ιδρύτρια του πρακτορείου δημοσίων σχέσεων One Philosophy, στο Κίεβο. Το προφίλ της Nataliya Popovych στο LinkedIn δείχνει ότι έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ και συμβουλεύει τον πρώην πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. Είναι επίσης συνιδρύτρια και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Ukraine Crisis Media Center, ενός σκέλους της προπαγάνδας που χρηματοδοτείται από την Υπηρεσία Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ, το National Endowment for Democracy, την Πρεσβεία των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, μεταξύ πολλών άλλων.

Ένα άρθρο της Campaign Asia παρουσιάζει προφίλ πολλών εταιρειών δημοσίων σχέσεων που συμμετέχουν στην προσπάθεια. Ανάμεσά τους και ο Richard Edelman, Διευθύνων Σύμβουλος της Edelman PR. Ο Έντελμαν είναι επίσης μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ατλαντικού Συμβουλίου και του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

«Η γεωπολιτική έχει γίνει το νέο τεστ για την εμπιστοσύνη. Το είδαμε αυτό με τους ισχυρισμούς για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Σιντζιάνγκ και ο πόλεμος μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας απλώς το ενίσχυσε», είπε, συνδέοντας την εκστρατεία προπαγάνδας των ΗΠΑ γύρω από την εκστρατεία αποριζοσπαστικοποίησης της Κίνας για τους Ουιγούρους μουσουλμάνους.

ΕΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ΜΜΕ

Ένα άρθρο στο PRWeek παρουσιάζει διάφορες προσωπικότητες που συμμετέχουν σε αυτό που περιγράφουν ως «στρατό δημοσίων σχέσεων» που «μάχεται στην πρώτη γραμμή πληροφοριών» ενάντια στην «βάρβαρη γενοκτονία των Ουκρανών» από τη Ρωσία.

«Η προπαγάνδα είναι ίδια με τα πραγματικά φονικά όπλα», δηλώνει η Marta Dzhumaha, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στην εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης BetterMe.

Η Julia Petryk, επικεφαλής δημοσίων σχέσεων στο MacPaw, προσφέρει μια λίστα με εγκεκριμένα μέσα ενημέρωσης, που συντάχθηκε από την συνάδελφό της Tetiana Bronistka, πρώην υπάλληλο της Γενικής Εισαγγελίας της Ουκρανίας. Η λίστα περιλαμβάνει πηγές Ρωσικής και Αγγλικής γλώσσας, καθώς και κανάλια του Telegram. Ωστόσο, αυτές οι «επαληθευμένες πηγές που καλύπτουν αντικειμενικά όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία» κάθε άλλο παρά ανεξάρτητες είναι. Οι περισσότεροι από αυτούς είναι συνδεδεμένοι με τις αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα δισεκατομμυριούχα ιδρύματα.

Παραθέτει επίσης αρκετούς Ρωσόφωνους ιστότοπους:

*Novaya Gazeta –Συνδέεται και φέρεται να χρηματοδοτείται από το National Endowment for Democracy

*Meduza –Χρηματοδοτείται από την κυβέρνηση της Λετονίας, το OAK Foundation, τον μεγιστάνα του πετρελαίου του Open Society Foundation Mikhail Khodorovsky και την Σουηδία

*Dozhd –Ίδρυμα SREDA, Ευρωπαϊκή Επιτροπή

*Holod Media –Παραφυάδα της Meduza – επαινείται στο PBS και το CNN ως «ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης» Πρότεινε ότι το Λένινγκραντ έπρεπε να είχε παραδοθεί στους Ναζί στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παραπονέθηκε ότι αποκαλούνται «πέμπτη στήλη» επειδή χρηματοδοτούνται από τις δυτικές δυνάμεις.

*BBC Ρωσία –Βρετανικά κυβερνητικά μέσα ενημέρωσης

*Current Time TV –Δημιουργήθηκε από την προπαγανδιστική εκπομπή Radio Free Europe/Radio Liberty που ιδρύθηκε από την CIA σε συνεργασία με την Voice of America

*Λογοκρισία –χρηματοδοτείται από τον αρχισυντάκτη Yuri Butusov, πρώην σύμβουλο του Υπουργού Άμυνας της Ουκρανίας

*200RF –Ένας ιστότοπος του Ουκρανικού Υπουργείου Εξωτερικών που ισχυρίζεται ότι δημοσιεύει φωτογραφίες και έγγραφα των Ρώσων στρατιωτών που συνελήφθησαν και σκοτώθηκαν στην μάχη

Μεταξύ των καναλιών Telegram που αναφέρονται είναι:

*Radio Svoboda – όργανο προπαγάνδας που ίδρυσε η CIA Radio Free Europe/Radio Liberty

*Espresso ΤV, η οποία ανήκει σε μεγάλο βαθμό στην σύζυγο του πρώην βουλευτή της Ουκρανίας Mykola Knyazhytsky

*Το Censor.net, ο παλαιότερος και μεγαλύτερος ιστότοπος των μέσων ενημέρωσης στην Ουκρανία, του οποίου το σύνθημα είναι «Να καταρρίψουμε την Ρωσία» και του οποίου ο ιδιοκτήτης διοργανώνει μια «παρέλαση διεθνών τρολ».

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΩΝ

Ενώ οι εταιρείες των δημοσίων σχέσεων διανέμουν το κατάλληλο υλικό, τα τσιράκια της CIA και τα δισεκατομμυριούχα ιδρύματα διευθύνουν τα μέσα ενημέρωσης από τα οποία το αντλούν. Στον πυρήνα αυτής της επιχείρησης βρίσκεται ένα έργο που ονομάζεται Ανταλλαγή Ειδήσεων Ρωσικής Γλώσσας και ήταν προϊόν ενός δικτύου αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης που ιδρύθηκε το 2016 και δραστηριοποιούνται σε μετασοβιετικές χώρες, όπως αποκαλύφθηκε από έρευνα του Ρωσικού πρακτορείου ΜΜΕ, RIA FAN.

Τον Ιούλιο του 2021, μια ομάδα δημοσιογράφων πέταξε στην Βαρσοβία για εκπαίδευση στα μέσα ενημέρωσης, αφού απαλλάχθηκαν από περιορισμούς και εντολές καραντίνας για τον κορονοϊό, από τις ανώτατες ιατρικές αρχές της Πολωνίας.

Μεταξύ των έξι δημοσιογράφων ήταν ο Andrey Lipsky, αναπληρωτής αρχισυντάκτης της Novaya Gazeta, και η Yuliia Fediv, διευθύνουσα σύμβουλος των μέσων ενημέρωσης Hromadske TV, ενός από τα δίκτυα με τις περισσότερες προβολές στην Ουκρανία.

Οι οικονομικές εκθέσεις του Hromadske δείχνουν ότι χρηματοδοτείται από πολλές κυβερνήσεις και ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ουκρανία, του Υπουργείου Εξωτερικών της Δανίας, του Σουηδικού Οργανισμού Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας, του European Endowment for Democracy και του Free Press Unlimited. Ο δισεκατομμυριούχος της Silicon Valley, Pierre Omidary συμμετείχε επίσης στην δημιουργία του outlet.

Το Hromadske φιλοξένησε πρόσφατα έναν σχολιαστή που απαιτούσε την γενοκτονία των Ρώσων στο Ντονμπάς, λέγοντας ότι κατοικείται από 1,5 «περιττούς» ανθρώπους που «πρέπει να εξοντωθούν».

Η εκπαίδευση, που πραγματοποιήθηκε κεκλεισμένων των θυρών από τις 19 Ιουλίου έως τις 21 Ιουλίου 2022 και είχε τίτλο «Δίκτυο μέσων 2021+» και συνδέεται στενά με το Mediaset, γνωστό και ως Ανταλλαγή Ειδήσεων Ρωσικής Γλώσσας, ένα δίκτυο που ιδρύθηκε το 2015. Ο ιστότοπος του Ανταλλάγματος Ειδήσεων Ρωσικής Γλώσσας είναι φτωχός, με ελάχιστες διαθέσιμες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητές της – προφανώς έγιναν ιδιωτικές μετά την δημοσίευση της έρευνας της RIA FAN

Ενώ ισχυρίζεται ότι είναι ανεξάρτητο, το Russian Language News Exchange είναι ένα έργο της Free Press Unlimited, που χρηματοδοτείται από την Ολλανδική κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σήμερα, περιλαμβάνει 14 μέσα ενημέρωσης που λειτουργούν ως «κόμβοι», οι οποίοι δημοσιεύουν από κοινού τα άρθρα τους σε διάφορες χώρες.

Το εισαγωγικό βίντεο του ιστότοπου φιλοξενείται από τον Maxim Eristavi, πρώην ρεπόρτερ του Radio Free Europe και ιδρυτή του Hromadske. Σήμερα, ηγείται του Προγράμματος Ηγεσίας της Χιλιετίας στο ΝΑΤΟ και η δεξαμενή σκέψης που υποστηρίζεται από την βιομηχανία όπλων, το Atlantic Council.

Από την ίδρυσή της, η Mediaset συντονίζει τα σημεία στο Αζερμπαϊτζάν, την Γεωργία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, την Λετονία, την Μολδαβία, την Ρωσία και την Ουκρανία. Τον Μάρτιο του 2021, το Mediaset επεκτάθηκε με το Colab Medios Project, που δημιουργήθηκε μέσω του προγράμματος Free Press Unlimited Viable Media for Empowered Societies (VIMES). Αυτό το πρόγραμμα κατάρτισε δημοσιογράφους και είδε άρθρα από την εφημερίδα El Faro του Ελ Σαλβαδόρ να δημοσιεύονται στο Euroradio (Λευκορωσία), στην Coda (Γεωργία) και στο Ziarul de Garda (Μολδαβία).

Στις 4 Μαρτίου 2022, αρκετές ημέρες αφότου η Ρωσία ξεκίνησε την στρατιωτική της επίθεση, δημιουργήθηκε ένα νέο έργο που ονομάστηκε Media Lifeline Ukraine.

Την επόμενη μέρα, η Free Press Unlimited διοργάνωσε έκτακτη διάσκεψη για την Ουκρανία στην οποία συμμετείχαν οι συνιδρυτές της Hromadske Maxim Eristavi και Nataliya Gumenyuk. Στην συνάντηση ζητήθηκε η συγκέντρωση 2 εκατομμυρίων ευρώ για το έργο. «Μόνο με συνεχή εξωτερική υποστήριξη, οι τοπικοί φορείς μέσων ενημέρωσης θα μπορούν να συνεχίσουν να κάνουν την δουλειά τους;», διερωτάται στην εισαγωγική σελίδα του.

Μέρες αργότερα, η Free Press Unlimited ανακοίνωσε μια συνεργασία για την υποστήριξη ενός νέου κοινού έργου των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα και του Ουκρανού εταίρου της, του Ινστιτούτου Μαζικής Πληροφόρησης, που ονομάζεται The Lviv Press Freedom Center. Το Ινστιτούτο Μαζικής Πληροφόρησης διευθύνεται από την υπεύθυνη επικοινωνίας της USAID Oksana Romaniuk και χρηματοδοτείται από την USAID και την κυβέρνηση του ΗΒ.

ΟΙ ΛΟΜΠΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ DC ΚΟΥΝΟΥΝ ΤΟ ΔΟΛΩΜΑ

Ενώ εταιρείες δημοσίων σχέσεων και επιχειρήσεις προπαγάνδας, που συνδέονται με πληροφορίες στοχεύουν στο κοινό, οι λομπίστες της Ουάσιγκτον DC αγωνίζονται στο Κογκρέσο για να παρατείνουν τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Daniel Vajdich, εγγεγραμμένος ξένος πράκτορας και λομπίστας για την Ουκρανική Ομοσπονδία Εργοδοτών της Βιομηχανίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου, την μεγαλύτερη στην Ουκρανία, εργάζεται για λογαριασμό του Volodymyr Zelensky για να πιέσει τα μέλη του Κογκρέσου να εγκρίνουν περισσότερες αποστολές όπλων στην Ουκρανία. Τώρα επικεφαλής της Yorktown Solutions, συμβούλευε στο παρελθόν τις καμπάνιες του Ted Cruz και του Scott Walker και είναι ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council. «Ας λύσουμε το ζήτημα των μαχητικών αεροσκαφών», είπε στο Politico, υποστηρίζοντας ότι η Ρωσία επιχειρεί να πραγματοποιήσει μια «γενοκτονία» και «ερημοποίηση ορισμένων περιοχών της Ουκρανίας».

Ο Βάιντιτς έγραψε επίσης την ομιλία του Ζελένσκι στις 16 Μαρτίου 2022 στο Κογκρέσο των ΗΠΑ, στην οποία παρέθεσε την ομιλία «Έχω ένα όνειρο» του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ για να ζητήσει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία.

Η ομιλία του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ουκρανίας στα Ηνωμένα Έθνη Sergiy Kyslytsya στις 23 Φεβρουαρίου 2022 στην Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών γράφτηκε από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας λόμπι της DC SKD Knickerbocker Stephen Krupin, πρώην ανώτερο συντάκτη ομιλίας του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που εργάστηκε εκτενώς στην εκστρατεία του Μπάιντεν το 2020.

Ο πιο σημαντικός από τους εγγεγραμμένους λομπίστες που προωθούν τα Ουκρανικά κυβερνητικά και επιχειρηματικά συμφέροντα είναι ο Andrew Mac, ο οποίος συνέβαλε επίσης στην συγγραφή της ομιλίας του Zeleneksyy στο Κογκρέσο. Ο Mac εγγράφηκε ως λομπίστας του Zelensky το 2019 και διευθύνει το γραφείο της Ουκρανικής δικηγορικής εταιρείας Asters Law στην Ουάσιγκτον.

Η εταιρεία λόμπι Your Global Strategy, που ιδρύθηκε από τον Shai Franklin, ο οποίος έχει συνδεθεί με πολυάριθμες σιωνιστικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένου του World Jewish Congress και της Anti-Defamation League, χρησιμοποιεί επίσης την επιρροή της σε τοπικούς αξιωματούχους στις ΗΠΑ Ο Franklin έχει οργανώσει συναντήσεις μεταξύ του δημάρχου του Kharkiv Ο Ihor Terekhov και οι δήμαρχοι των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Eric Adams στην Νέα Υόρκη, Michelle Wu στην Βοστώνη και Lori Lightfoot στο Σικάγο. Επιχειρεί επίσης να οργανώσει μια συνάντηση μεταξύ αξιωματούχων των ΗΠΑ και των δημάρχων της Οδησσού και του Κιέβου. Ένα μέσο ενημέρωσης που ανήκει στην σύζυγο του δημάρχου του Κιέβου παρουσίασε πρόσφατα έναν παρουσιαστή που καλούσε για γενοκτονία κατά των Ρώσων, ξεκινώντας από τα παιδιά.

Ο Φράνκλιν είπε ότι συνεργάζεται με την κυβέρνηση του Ουκρανού προέδρου Volodymyr Zelenskyy για να βοηθήσει στην δημιουργία εικονικών συναντήσεων μεταξύ των δημάρχων της Οδησσού και του Κιέβου και των ομολόγων των ΗΠΑ.

Ο δικηγόρος Lukas Jan Kaczmarek με έδρα το Μέριλαντ εργάζεται επίσης για λογαριασμό του Ουκρανικού Υπουργείου Άμυνας για την αύξηση των αποστολών όπλων στις ΗΠΑ, επιδιώκοντας συγκεκριμένα να οργανώσει αυτές τις αποστολές από την Kel-Tec CNC Industries με έδρα το Cocoa της Φλόριντα, στην πόλη της Οδησσού της Ουκρανίας.

Ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ρωσία Μάικλ ΜακΦόλ περιέγραψε το δίκτυο επαγγελματιών δημοσίων σχέσεων και τους λομπίστες που περιβάλλουν τον Ζελένσκι. «Αυτοί οι άνθρωποι που είναι γύρω από τον Zelensky είναι μεσάζοντες και συνομιλητές που αλληλεπιδρούν με τις αμερικανικές ελίτ και τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης εδώ και πολύ καιρό», είπε.

Ο ΜακΦόλ και ο Τζον Ε. Χέρμπστ, πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία και ανώτεροι διευθυντές του Κέντρου Ευρασίας του Ατλαντικού Συμβουλίου, ενεργούν ως άτυποι σύμβουλοι του Ζελένσκι. Ο ΜακΦόλ είπε στο Politico ότι μιλά με αξιωματούχους της Ουκρανικής κυβέρνησης «πιθανώς καθημερινά» και «τους βοήθησε να κάνουν σχέσεις με παραγωγούς του NBC ή του MSNBC».

Ο ΜακΦόλ είπε πρόσφατα στην Ρέιτσελ Μάντοου του MSNBC ότι «ο Χίτλερ δεν σκότωσε γερμανόφωνους», αντιμετωπίζοντας αιχμές για άρνηση του Ολοκαυτώματος.

Ο Ζελένσκι πραγματοποίησε επίσης μια «στρατηγική βιντεοκλήση» με τον ΜακΦόλ προτού μιλήσει με τους δημοκράτες της Βουλής.

Με έναν ισχυρό Ρωσικό στρατό να μάχεται μαζί με τις δυνάμεις του DPR και του LPR, η ήττα του Ουκρανικού στρατού φαίνεται να είναι επικείμενη εκτός εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ αντιμετωπίσουν άμεσα τις Ρωσικές δυνάμεις, ένα σενάριο που έχει ήδη αποκλείσει ο Πρόεδρος Μπάιντεν. Ωστόσο, οι λομπίστες επιμένουν στην εκστρατεία τους να απεικονίσουν τον Ουκρανικό στρατό ως αουτσάιντερ που σημειώνει το ένα χτύπημα μετά το άλλο κατά των Ρωσικών ορδών. Με αυτόν τον τρόπο, βοηθούν στην επέκταση του πολέμου και στη συνέχιση της σφαγής.

@Dan Cohen / 2022
Είναι ο ανταποκριτής της Washington DC για το Behind The Headlines. Έχει παραγάγει ευρέως διαδεδομένες εκθέσεις, βίντεο και έντυπες αποστολές από Ισραήλ-Παλαιστίνη.

Αναρτά tweet στο @ DanCohen3000.

***

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ

Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

ORGONODROME.GR