Η Ρωσία θα ξεπεράσει την Σαουδική Αραβία ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC (Organization of the Petroleum Exporting Countries).
Η Σαουδική Αραβία θα χάσει την ιδιότητά της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου του OPEC από την Ρωσία, καθώς αρχίζει την μονομερή περικοπή κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως (bp/d), με το Βασίλειο να δεσμεύεται να αντλήσει περίπου 9 εκατομμύρια bpd τον Ιούλιο και τον Αύγουστο – το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών.
Αν εξαιρέσουμε τις βαθιές περικοπές κατά την διάρκεια της πανδημίας, η παραγωγή της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν μόλις 9 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως και θα ήταν το χαμηλότερο επίπεδο που έχει αντλήσει ο κορυφαίος εξαγωγέας αργού πετρελαίου στον κόσμο από το 2011.
“Η παραγωγή αργού πετρελαίου του Βασιλείου αναμένεται να πέσει σε χαμηλό διετίας, περίπου 9 mb/d, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, αφήνοντάς το πίσω από την Ρωσία ως τον κορυφαίο παραγωγό αργού πετρελαίου του μπλοκ”, ανέφερε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) στην έκθεσή του για την αγορά πετρελαίου την Πέμπτη.
Σε μια προσπάθεια να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου σε υψηλότερα επίπεδα ή να “σταθεροποιήσει την αγορά”, όπως το θέτουν η Σαουδική Αραβία και ο OPEC, το Βασίλειο ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα μονομερή μείωση της παραγωγής του κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα για τον Ιούλιο, ενώ οι παραγωγοί του OPEC που είχαν υποσχεθεί περικοπές μεταξύ Μαΐου και Δεκεμβρίου παρέτειναν τις περικοπές αυτές μέχρι το 2024. Την περασμένη εβδομάδα, η Σαουδική Αραβία δήλωσε ότι θα επεκτείνει την μονομερή μείωση της παραγωγής της και τον Αύγουστο και θα παράγει περίπου 9 εκατομμύρια bpd τόσο τον Ιούλιο όσο και τον Αύγουστο.
“Αυτή η πρόσθετη εθελοντική περικοπή έρχεται να ενισχύσει τις προληπτικές προσπάθειες που καταβάλλουν οι χώρες του OPEC με στόχο την στήριξη της σταθερότητας και της ισορροπίας της αγοράς πετρελαίου”, δήλωσε η Σαουδική Αραβία στις 3 Ιουλίου.
Λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε ότι η Ρωσία θα μειώσει τις εξαγωγές αργού πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο σε μια προσπάθεια να διασφαλίσει μια ισορροπημένη αγορά. Ωστόσο, ο κορυφαίος αξιωματούχος για το πετρέλαιο στην Ρωσία και επικεφαλής διαπραγματευτής του OPEC, δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με τον όγκο της ρωσικής παραγωγής και των εξαγωγών για τον Αύγουστο, ούτε την βάση από την οποία θα γίνει η περικοπή.
Η περικοπή των εξαγωγών τον Αύγουστο θα σήμαινε πρόσθετη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 bpd τον Αύγουστο, δήλωσε το γραφείο του Νόβακ στην ρωσική εφημερίδα Vedomosti.
Οι Σαουδαραβικές εισαγωγές ρωσικών καυσίμων δεκαπλασιάστηκαν τον Ιούνιο. Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, το Βασίλειο απέκτησε σχεδόν διπλάσια ποσότητα Ρωσικών καυσίμων που εισήχθησαν για όλο το 2022.
Η Δομή.
Η Σαουδική Αραβία εισήγαγε επίπεδα ρεκόρ ρωσικού μαζούτ τον Ιούνιο, εισάγοντας 910.000 μετρικούς τόνους, δηλαδή σχεδόν δεκαπλάσια ποσότητα από την ίδια περίοδο πέρυσι, για να καλύψει τις ανάγκες της καλοκαιρινής ηλεκτροπαραγωγής.
Από τις αρχές του 2023, οι Σαουδαραβικές εισαγωγές ρωσικών καυσίμων έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από πέρυσι. Από τον Ιούνιο, το βασίλειο εισήγαγε 2,86 εκατομμύρια μετρικούς τόνους μαζούτ, ξεπερνώντας τους 1,63 εκατομμύρια μετρικούς τόνους που εισήγαγε για όλο το 2022.
Μαζί με πολλές χώρες του Νότου, το Βασίλειο έχει αυξήσει τις αγορές του σε μειωμένες τιμές ρωσικών καυσίμων τους τελευταίους μήνες, επιτρέποντας στην Μόσχα να εξουδετερώσει μεγάλο μέρος των επιπτώσεων των Δυτικών κυρώσεων και του ανώτατου ορίου τιμών που επέβαλε η G7 στον ενεργειακό τομέα της.
Η είδηση έγινε γνωστή αφότου οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι σχεδιάζουν να μειώσουν τα επίπεδα παραγωγής πετρελαίου κατά ένα επιπλέον εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα (bpd) τον Ιούλιο – μια περικοπή που ήρθε στην κορυφή μιας μαζικής μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που εφαρμόστηκε από τον περασμένο Οκτώβριο από τα κράτη μέλη του OPEC, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας.
Τον Μάιο, το Bloomberg ανέφερε: “Η Σαουδική Αραβία απορροφά εκατομμύρια βαρέλια Ρωσικού ντίζελ που η Ευρώπη δεν επιτρέπει πλέον, ενώ ταυτόχρονα στέλνει τις δικές της προμήθειες πίσω σε αγοραστές στην ΕΕ”.
Οι έμποροι και οι αναλυτές πιστεύουν ότι το Βασίλειο εφαρμόζει αυτό το σχέδιο για να αποκομίσει υψηλότερα κέρδη εκμεταλλευόμενο τις Δυτικές κυρώσεις. Η Ινδία και η Κίνα είναι δύο άλλες χώρες που εκμεταλλεύονται την κατάσταση, αγοράζοντας έως και το 80% του πετρελαίου που εξήγαγε η Μόσχα τον Μάιο.
“Τον Μάιο του 2023, η Ινδία και η Κίνα αντιπροσώπευαν σχεδόν το 80% των ρωσικών εξαγωγών αργού πετρελαίου”, αναφέρει σε έκθεσή του ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ) με έδρα το Παρίσι.
Οι ρωσικές εξαγωγές καυσίμων προς την Αφρική έχουν επίσης εκτοξευθεί στα ύψη κατά το τελευταίο έτος, αυξάνοντας σχεδόν κατά 14 φορές από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Πριν από τον Μάρτιο του 2022, η Μόσχα εξήγαγε 33.000 bpd διυλισμένων προϊόντων σε αφρικανικά έθνη- μέχρι τον Μάρτιο του 2023, οι εξαγωγές εκτοξεύτηκαν σε 420.000 bpd.
Η Ρωσία είναι πλέον η πρώτη οικονομική δύναμη στην Ευρώπη, καθώς ξεπέρασε την Γερμανία και την Βρετανία.
Όλο αυτό… εν μέσω πολέμου, με την Ρωσία πλέον να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομική δύναμη στον κόσμο, πίσω από τις Κίνα, ΗΠΑ, Ινδία και Ιαπωνία. Το ΑΕΠ της Ρωσίας είναι στα 5,32 δισ. δολάρια ενώ της Γερμανίας κοντά στα 5,31 δισ. δολάρια. Η Γερμανία είναι η 6η πιο ισχυρή οικονομικά χώρα.
Πίσω της ακολουθούν η Ινδονησία, η Βραζιλία, η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με το Sputnik η Ρωσία παρήγαγε φέτος αγαθά και υπηρεσίες αξίας 2,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά το 2014 που η Ρωσία βρίσκεται σε τόσο ψηλή θέση. Συγκεκριμένα το 2014 η Ρωσία κατέλαβε την ένατη θέση στον κατάλογο των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου παράγοντας αγαθά και υπηρεσίες αξίας 2,05 τρισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ, ενώ το 2021 η χώρα βρισκόταν στην 11η θέση.
Η αξιολόγηση του ΑΕΠ των χωρών το 2022 βασίστηκε στα πιο πρόσφατα ετήσια ή τριμηνιαία στοιχεία που παρείχαν οι εθνικές στατιστικές υπηρεσίες σε κρατικά νομίσματα και επαναϋπολογίστηκε σε όρους δολαρίου.
Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι η Ρωσία κατάφερε να ενταχθεί ανάμεσα στις 10 κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη εν μέσω πολέμου με την Ουκρανία και ενώ η Δύση της έχει επιβάλλει κυρώσεις.
Οι κυρώσεις της Δύσης δεν είχαν επιτυχία, κάθε άλλο.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία Δύση και ΗΠΑ επέβαλαν 15.311 κυρώσεις έως τις 5 Απριλίου στη Ρωσία, ωστόσο σε καμία περίπτωση δεν είχαν επιτυχία.
***
@GYPAS / terrapapers.com / 2023