Σαμπάνια η αφρώδης πολυτέλεια

Η σαμπάνια είναι αφρώδες κρασί, αλλά τα αφρώδη κρασιά δεν είναι απαραίτητα σαμπάνιες. Η σαμπάνια (γαλλ. champagne) είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στην Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της...

Σαμπάνια η αφρώδης πολυτέλεια

Η σαμπάνια είναι αφρώδες κρασί, αλλά τα αφρώδη κρασιά δεν είναι απαραίτητα σαμπάνιες.

Η σαμπάνια (γαλλ. champagne) είναι εκλεκτός αφρώδης οίνος που παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στην Γαλλία και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Καμπανίας (γαλλ. Champagne) απ’ όπου πήρε και το όνομα της.

Ο όρος «σαμπάνια» χρησιμοποιείται ως γενικός όρος για τον αφρώδη οίνο, αλλά πολλές χώρες τον χρησιμοποιούν αποκλειστικά για αφρώδης οίνους που προέρχονται απ’ την Καμπανία και παράγονται σύμφωνα με τους κανόνες της διπλής ζύμωσης και παλαίωσης. Τα κύρια σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαμπάνιας είναι «Pinot Noir», » Chardonnay» και «Pinot Meunier».

Σύμφωνα με τον νόμο της Σαμπάνιας επιτρέπονται μόνο σταφύλια που καλλιεργούνται σύμφωνα με τους κανόνες ονομασίας σε ειδικά καθορισμένα οικόπεδα εντός της ονομασίας που θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή της σαμπάνιας. Ορισμένοι αφρώδης οίνοι που παράγονται σε άλλες περιοχές του κόσμου χρησιμοποιούν άλλα σταφύλια.

Η σαμπάνια απέκτησε παγκόσμια φήμη λόγω της σύνδεσής της με τους Γάλλους Βασιλείς. Οι Βασιλείς απ’ όλη την Ευρώπη διέδωσαν το μήνυμα της μοναδικότητας του αφρώδη οίνου από την Καμπανία και την σύνδεσή του με την πολυτέλεια και την εξουσία στους 17ο-18ο και 19ο αιώνα. Οι κορυφαίοι κατασκευαστές κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια για την δημιουργία μιας ιστορίας και ταυτότητας για το κρασί τους, συνδέοντάς τους με την αρχοντιά και την υψηλή ποιότητα.

Μέσα από την ποιότητα και την συσκευασία του επεδίωξαν να συνδεθεί η σαμπάνια με την υψηλή πολυτέλεια, τις κοινωνικές εκδηλώσεις και τελετουργίες. Οι προσπάθειές τους συνέπεσαν με την ανάδυση μιας μεσαίας τάξης που αναζητούσε τρόπους να δαπανήσει τα χρήματα της σε σύμβολα αναβάθμισης της κοινωνικής της τάξης.

Τα κρασιά από την περιοχή της Καμπανίας ήταν γνωστά από την μεσαιωνική εποχή. Οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που είχαν φυτέψει αμπέλια στην περιοχή της βορειοανατολικής Γαλλίας, με την περιοχή να καλλιεργείται από τουλάχιστον τον 5ο αιώνα, ενδεχομένως και νωρίτερα. Αργότερα, στις εκκλησίες που κατείχαν αμπελώνες, οι μοναχοί παράγουν κρασί για χρήση στις τελετουργίες τους.

Στην Γαλλία, η πρώτη αφρώδης σαμπάνια δημιουργήθηκε τυχαία.

Η πίεση οδήγησε το κρασί να ονομάζεται «κρασί του διαβόλου» (γαλλ. le Vin du Diable), οι φιάλες εξερράγησαν και οι φελλοί πετάχτηκαν μακριά. Το 1844 ο Αδόλφος Jaquesson εφηύρε ένα ειδικό πώμα (γαλλ. muselet) για να αποτρέψει τα πώματα να εκτοξεύονται. Οι αρχικές εκδόσεις ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν και άβολο να αφαιρεθούν. Τον 19ο αιώνα η σαμπάνια ήταν αισθητά πιο γλυκιά από την σαμπάνια του σήμερα. Η τάση προς ξηρότερη σαμπάνια άρχισε όταν η «Perrier-Jouet» αποφάσισε να μην γλυκάνει τους οίνους εποχής του 1846 πριν από την εξαγωγή τους στο Λονδίνο.

O Dom Pérignon (1638-1715) ήταν ο άνθρωπος που μελέτησε και συστηματοποίησε την διαδικασία αυτή, δημιουργώντας την πρώτη σαμπάνια στις 4 Αυγούστου 1693. Επιπλέον, καθιέρωσε την επιλογή ποικιλιών σταφυλιών και ανάμειξης κρασιών από διαφόρους παραγωγούς, σε κανόνες που -με μικρές παραλλαγές- ισχύουν μέχρι και σήμερα. Παρότι ήταν τυφλός, μπορούσε μόνο από την γεύση ενός σταφυλιού να μαντέψει τον αμπελώνα προέλευσής του.

Προς τιμήν του, η εταιρία Moet et Chandon, που αγόρασε το μοναστήρι του Οτβιλιέ το 1794, έδωσε το όνομά του στην καλύτερη και ακριβότερη σαμπάνια της την Dom Perignon.

Η σαμπάνια Dom Pérignon είναι πάντα vintage σαμπάνια, πράγμα που σημαίνει ότι δεν γίνεται σε χρονιά με αδύνατο τρύγο και όλα τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή της έχουν τρυγηθεί το ίδιο έτος. Το 1971, ο Σάχης του Ιράν παρήγγειλε αρκετές φιάλες από την πρώτη παραγωγή της Dom Pérignon Rosé 1959 για τον εορτασμό των 2,500 ετών της Περσικής Αυτοκρατορίας. Μια φιάλη από εκείνη την παραγγελία πωλήθηκε σε δημοπρασία το 2008 για 24,758 ευρώ.

Το 1981, η σαμπάνια Dom Pérignon 1961 σε φιάλες μάγκνουμ (1,5 ml) σερβιρίστηκε με ειδική ετικέτα στις 29 Ιουλίου στο γάμο της Νταϊάνας και του Καρόλου. Η θρυλική σαμπάνια είναι ένα χαρμάνι από Pinot noir και Chardonnay. Mια αξιόλογη κριτικός κρασιού την περιγράφει: «Με το πέρασμα του χρόνου, η Dom Pérignon παίρνει ένα εντελώς σαγηνευτικό μπουκέτο από φρέσκια φρυγανιά και καφέ, ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρώματα σε σαμπάνια.» Η ετήσια παραγωγή υπολογίζεται στα 2 εκατομμύρια φιάλες περίπου και από τον Νοέμβριο του 2013 μέχρι σήμερα κυκλοφορεί η Dom Pérignon 2004.

Η σαμπάνια των Τσάρων

H σαμπάνια Cristal δημιουργήθηκε αρχικά για τον Αλέχανδρο ΙΙ της Ρωσίας. Την εποχή όμως που έδωσε την διαταγή να του φτιάξει ο Louis Roderer την Cristal, στην Ρωσία η οικογένεια των Τσάρων έτρεμε από τον φόβο των δολοφονιών έτσι είπαν του Louis Roderer να βάλει την σαμπάνια σε διάφανο μπουκάλι για να μπορούν να ελέγχουν εύκολα το εσωτερικό του μπουκαλιού μιας και οι δολοφόνοι θα μπορούσαν να βάλουν καμία βόμβα μέσα σε σκούρο μπουκάλι και να μην αφήσουν τσάρο για τσάρο.

Και μιας και ο πελάτης έχει πάντα δίκιο ο Louis Roderer ανέθεσε την κατασκευή των μπουκαλιών σε ένα Φλαμανδό glassmaker. Η Ρώσικη Βασιλική οικογένεια είχε μια συμπάθεια στις γλυκές σαμπάνιες έτσι στην αρχή η Cristal ήταν Sec. Μετά όμως από το πραξικόπημα των μπολσεβίκων και την δολοφονία της Βασιλικής οικογένειας το 1917 οι sec σαμπάνιες δημοπρατήθηκαν στην Γαλλία για πολλά μα πάρα πολλά λεφτά, τα οποία έδωσε ένας πλούσιος από την Νότια Αφρική.

Την εν λόγω σαμπάνια θα την αναγνωρίσετε γρήγορα από το διάφανο μπουκάλι της και το uv σελοφάν με το οποίο είναι σκεπασμένη. Οι διάσημοι και πάμπλουτοι ράπερ τραγουδιστές την αναφέρουν πολύ συχνά στα τραγούδια τους σαν Cris ή Stal μιας και είναι από τα πιο status symbol στην Αμερική. Εκεί οι Cristal κοστίζουν πάνω από 350$ ενώ στο Λονδίνο -αν βρεθεί- κοστίζει περίπου 400£με 650£.

Το πρωτόκολλο σερβιρίσματος

*Να σερβίρετε τους καλεσμένους σας σε κολονάτα ποτήρια με σχήμα τουλίπας. Αυτό το σχήμα είναι το ιδανικό για το σερβίρισμα σαμπάνιας. Τα μακρόστενα κολονάτα ποτήρια δεν είναι τόσο καλά, καθώς δεν υπάρχει χώρος πουθενά για να συγκεντρωθεί το άρωμα όταν πίνετε σαμπάνια.

*Πάντα να κρατάτε το ποτήρι σας από το πόδι του. Δεν θέλετε να αλλάξετε την θερμοκρασία της σαμπάνιας κρατώντας το κοίλο μέρος του ποτηριού (και δεν θέλουμε βρώμικα δακτυλικά αποτυπώματα στα ποτήρια μας ούτε ανεπιθύμητα αρώματα!)

*Αν χρειαστεί να παγώσετε την σαμπάνια γρήγορα πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας, μην την βάλετε στην κατάψυξη. Βυθίστε την σε μια σαμπανιέρα με πάγο και νερό και προσθέστε λίγο αλάτι που θα βοηθήσει να παγώσει πιο γρήγορα.

*Όταν ανοίγετε το μπουκάλι σαμπάνιας να θυμάστε ότι αυτό που θέλουμε να ακουστεί είναι ένας απαλός ήχος, αυτό που ονομάζουν «αναστεναγμός της πριγκήπισσας» και μην ξεχνάτε ότι ο φελλός όταν εκτινάσεται, μπορεί να φτάσει μέχρι και 50km ανά ώρα, οπότε μην παίρνετε το χέρι σας από πάνω του κατά το άνοιγμα και μην στρέφετε το μπουκάλι σε κανέναν! Είναι γεγονός. Οι περισσότεροι τραυματισμοί από φελλό, συμβαίνουν κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!

*Όταν ρίχνετε την σαμπάνια στο ποτήρι να κρατάτε την φιάλη με την ετικέτα προς τα πάνω, από σεβασμό στον οινοποιό και την εταιρία παραγωγής. Φυσικά, σερβίρουμε πρώτα τις κυρίες και στην συνέχεια τους κύριους. Και τελευταίο αλλά σημαντικό, να κρατάτε πάντα γεμάτο το ποτήρι των καλεσμένων σας αλλά μην το παραγεμίζετε γιατί η σαμπάνια ζεσταίνεται.

Συνδυασμοί σαμπάνιας

Η σαμπάνια είναι σίγουρα ένα σπουδαίο κρασί που μπορεί να σερβιριστεί με όλα τα γεύματα. Η ροζέ σαμπάνια, ειδικότερα, είναι η πιο ευέλικτη από όλες τις σαμπάνιες και μπορείτε να την απολαύσετε από το πρωινό, με γλυκά κόκκινα μούρα ή με σουφλέ τυριών, μέχρι το μεσημεριανό με κάποιο σάντουιτς κοτόπουλου ή με πίτες ως πρώτα πιάτα.

Το τυρί δεν είναι και πολύ καλό συνοδευτικό για την σαμπάνια, αλλά αν πρόκειται να τα συνδυάσετε, δοκιμάστε τυριά ημίσκληρα, αγελαδινά.

Μια vintage σαμπάνια (αναγράφεται η χρονιά πάνω στην ετικέτα), περνάει περισσότερο χρόνο στο κελάρι του οινοποιού στην Γαλλία και είναι πιο γεμάτη και με πιο σύνθετα αρώματα. Αυτή, θα συνδυαζόταν καλύτερα με πιο σωματώδη πιάτα.

Η σαμπάνια είναι εκλεπτυσμένη, ελαφριά και αρωματική και γενικά δεν συνδυάζεται καλά με πικάντικα τρόφιμα, οπότε αποφύγετε το τσίλι και τα βαριά μπαχαρικά.

Η σαμπάνια ταιριάζει πολύ με όστρακα, χαβιάρι, αλλά συνοδεύει εξαιρετικά και συγκεκριμένα τυριά, ένας από τους ωραιότερους συνδυασμούς είναι σαμπάνια με παρμεζάνα, ένα τυρί τραγανό, λιπαρό και αλμυρό. Συνοδεύει επίσης τσιπς λαχανικών πχ κολοκυθάκι ή παντζάρι, ενώ ταιριάζει ωραία και με λιπαρά ψάρια όπως ο σολομός.

Όταν σερβίρουμε σαμπάνια με το φαγητό, μπορούμε να την σερβίρουμε λίγο πιο ζεστή απ’ ότι συνήθως, από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου, καθώς θα βοηθήσει να ξεκλειδωθούν μερικά από τα υπέροχα αρώματα που θα ενισχύσουν καλύτερα το φαγητό. Οι νεότερες σαμπάνιες πρέπει να σερβίρονται πιο κρύες για να αναδείξουν την φρεσκάδα τους, μεταξύ 6 και 8 βαθμών Κελσίου.

«Οτιδήποτε αλμυρό ή τηγανητό πηγαίνει πραγματικά πολύ καλά με τη σαμπάνια» λέει ο Bohr, αναφερόμενος στην συνήθεια της Μέριλιν Μονρόε να συνδυάζει το ποτό με πατατάκια. «Πρέπει να αντιμετωπίζουμε την σαμπάνια ως ένα κρασί σαν όλα τα άλλα. Να ξεφύγουμε από αυτά τα τρελά δείπνα, στα οποία ξεκινούσαμε με σαμπάνια, στην συνέχεια προχωρούσαμε σε λευκό κρασί και μετά κάναμε ένα διάλλειμα και επιστρέφαμε στην σαμπάνια. Για μένα, ο μεγαλύτερος μύθος είναι ο συνδυασμός γαμήλιας τούρτας και σαμπάνιας! Είναι απαίσιος συνδυασμός και δεν ταιριάζει καθόλου. Όσο καλή και να είναι η τελετή, Τα λευκά γλυκά και οι αφρώδείς οίνοι είναι ένας αποτυχημένος γάμος» λέει ο σομελιέ Robert Bohr.

Το γνωρίζατε;

*Στον κινηματογράφο ο James Bond πίνει Champagne περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο ποτό (σχεδόν 40 ποτήρια).

*Το κλασικό coupe ποτήρι Champagne προσαρμόστηκε από ένα καλούπι κεριού που έγινε από το στήθος της Μαρίας Αντουανέτας.

*Υπάρχουν περίπου 90 pounds ανά τετραγωνική ίντσα πίεσης σε ένα μπουκάλι σαμπάνια. Αυτό είναι περισσότερο από το τριπλάσιο της πίεσης σε ένα λάστιχο αυτοκινήτου.

*Ένας φελλός σαμπάνιας φτάνει σε ταχύτητα περίπου 40 μίλια ανά ώρα (64 χιλιόμετρα ανά ώρα) την στιγμή που πετάγεται έξω από το μπουκάλι. Προσεκτική περιστροφή και τράβηγμα του φελλού έξω με μια πετσέτα που καλύπτει το μπουκάλι ώστε να μην ξεφεύγει το κρασί.

*Η Marilyn Monroe έκανε μπάνιο σε 350 μπουκάλια σαμπάνιας. Να φανταστώ, όχι παγωμένη!!

*Η μακρύτερη καταγεγραμμένη πτήση από φελλό σαμπάνιας είναι πάνω από 177 πόδια (54 μέτρα).

*Μην πίνετε σαμπάνια γρήγορα, οι φυσαλίδες θα προκαλέσουν το αλκοόλ να εισέλθει στο αίμα πολύ γρήγορα προκαλώντας πονοκέφαλο. Απολαύστε την σαμπάνια σε μικρές γουλιές για να δοκιμάσετε το κρασί, αλλά και να διαλύσετε τις φυσαλίδες πριν από την κατάποση.

*Ένας Riddler Champagne μπορεί να γυρίσει μέχρι και 50.000 μπουκάλια μέσα σε μια μέρα.

*Το μεγαλύτερο μέγεθος φιάλης για την Champagne ονομάζεται Melchizedek και ισούται με 40 φιάλες ή 30 λίτρα.

*Υπάρχουν περίπου 49 εκατομμύρια φυσαλίδες σε ένα στάνταρ μεγέθους μπουκάλι σαμπάνιας.

Δεν έχει σημασία τι θα επιλέξετε για να γιορτάσετε τον καινούριο χρόνο.

Σας ευχόμαστε ένα ευτυχισμένο Νέο Ετος

@ Aliki Alisa/2013 / edwhellas.gr