Topics:

Τα Star Wars Δημιούργησαν Νέα Θρησκεία

Τα Star Wars δημιούργησαν μια νέα Θρησκεία! Ποια είναι η θρησκεία του Τζενταϊσμού; Κατά την απογραφή του πληθυσμού στην Αγγλία και στην Ουαλία, 390.127 άτομα, αυτοπροσδιορίστηκαν θρησκευτικά ως οπαδοί των Τζεντάι και των πνευματικών αξιών...

Τα Star Wars Δημιούργησαν Νέα Θρησκεία

Τζενταϊσμός: Τα Star Wars δημιούργησαν μια νέα Θρησκεία!

Ποια είναι η θρησκεία του Τζενταϊσμού;

Θα έχετε ακούσει σίγουρα τη φράση “η Τέχνη μιμείται τη Ζωή”. Μπορεί να συμβεί ωστόσο και ακριβώς το αντίστροφο: η Ζωή να μιμηθεί την Τέχνη, και στην προκειμένη περίπτωση, τον κινηματογράφο. Αυτό συνέβη και με τον Τζενταϊσμό. Ξεκίνησε στην αρχή περισσότερο σαν αστείο, απόρροια της τεράστιας επιτυχίας που είχε η κινηματογραφική σειρά των Star Wars του Τζορτζ Λούκας, η οποία δημιούργησε μια ολόκληρη υποκουλτούρα και αποθεώθηκε από εκατομμύρια λάτρεις της επιστημονικής φαντασίας ανά τον κόσμο.

Ποιος θα περίμενε ωστόσο πως μια κινηματογραφική επιτυχία θα δημιουργούσε στην ουσία μια νέα θρησκεία του 21ου αιώνα, με εκατοντάδες χιλιάδες οπαδούς σε όλο τον κόσμο και ειδικά στις αγγλοσαξωνικές χώρες; Πράγματι το 2001, κατά την απογραφή του πληθυσμού στην Αγγλία και στην Ουαλία, 390.127 άτομα (περίπου το 0,8% του πληθυσμού) αυτοπροσδιορίστηκαν θρησκευτικά ως οπαδοί των Τζεντάι και των πνευματικών αξιών τους! Με βάση τα επίσημα στατιστικά στοιχεία ο Τζενταϊσμός είναι ήδη η 8η σε αριθμό μελών θρησκεία της Αγγλίας με τάσεις μάλιστα ανόδου! Χρησιμοποιώντας τη δύναμη του διαδικτύου οι πνευματικές αρχές και οι διδαχές του φανταστικού Τάγματος των Τζεντάι (Jedi) διαδίδονται ταχύτατα χάρη στο ζήλο και στον ενθουσιασμό των νεαρών οπαδών του.

Οι Δοξασίες των Τζεντάϊ

Τι πιστεύουν όμως οι Τζεντάι και πιο είναι το πνευματικό τους σύστημα και η Νεομυθολογία τους; Προϊόν της φαντασίας του Τζορτζ Λούκας οι Τζεντάι είναι ένα τάγμα πολεμιστών-μοναχών, «φρουρών της ειρήνης και της δικαιοσύνης στον γαλαξία», που πιστεύουν στη Δύναμη (Force). Σύμφωνα με τη φανταστική ιστορία των Star Wars “πριν από πολύ καιρό σ’ έναν μακρινό γαλαξία”, στην πόλη Κόρουσκαντ, ιδρύθηκε το πανάρχαιο Τάγμα των Ιπποτών Τζεντάι, που ήταν οι “φρουροί της ειρήνης και της δικαιοσύνης στην Παλιά Αυτοκρατορία”. Ωστόσο οι εμφύλιοι πόλεμοι που ακολούθησαν διαίρεσαν τους Τζεντάι στη Φωτεινή Πλευρά και στη Σκοτεινή Πλευρά (Σιθ).

Ο μεγάλος δάσκαλος των Τζεντάι, ο Γιόντα (Yoda), γεννήθηκε το 896 Β.Β.Υ. (Before the Battle of Yanvin), στην οποία ο Λουκ Σκάιγουοκερ πολέμησε εναντίον του Άστρου του Θανάτου. Ο Γιόντα εκπαίδευσε τον Λουκ Σκάιγουόκερ, που ίδρυσε στη συνέχεια το Νέο Τάγμα Ιπποτών, πολλοί από τους οποίους υποτίθεται πως ζουν τώρα στη Γη.

Οι Τζένται διοικούνται από ένα Συμβούλιο δώδεκα Δασκάλων και είναι “ενωμένοι μέσω της πίστης τους στη Δύναμη και στη διατήρησή της”. Η Δύναμη είναι ένα φυσικό μυστικιστικό “ενεργειακό πεδίο δημιουργημένο από όλα τα εν ζωή πράγματα” Σύμφωνα με τον Όμπι Ουάν Κενόμπι, χαρακτήρα της ταινίας, “υπάρχει ένα ενεργειακό πεδίο που δημιουργούν όλα τα ζωντανά πλάσματα. Μας περιβάλλει και μας διαπερνά. Κρατά τον γαλαξία ενωμένο”. Οι Μύστες των Τζεντάι, έπειτα από περίπλοκη και σταδιακή εκπαίδευση, αποκτούν την ικανότητα να έρχονται σε επαφή με τη Φωτεινή Πλευρά της Δύναμης για να αυξάνουν σημαντικά την αντίληψή τους και τις φυσικές τους ικανότητες.

Υπάρχουν πέντε βαθμοί του Τάγματος: ο Παντάγουαν (δόκιμος), ο Αρχάριος, ο Ιππότης Τζεντάι, ο Δάσκαλος Τζεντάι και το Τζεντάι Πνεύμα. Κάθε Τζεντάι ιππότης έχει ένα Φωτόσπαθο, που είναι μια συγκέντρωση της Δύναμης μέσω των κρυστάλλων, που παράγουν μια πανίσχυρη φωτεινή δέσμη. Στον αντίποδα των Τζεντάι και αιώνιοι αντίπαλοί τους είναι οι Σίθ. Πρόκειται για μια αρχαία αδελφότητα, που έχοντας μάθει να χρησιμοποιεί τη Σκοτεινή Πλευρά της Δύναμης, είναι οι εχθροί των Τζεντάι της Φωτεινής Πλευράς. Σύμφωνα με τον Δάσκαλο Γιόντα “ο φόβος είναι ο δρόμος προς τη σκοτεινή πλευρά. Ο φόβος οδηγεί στον θυμό. Ο θυμός οδηγεί στο μίσος, Το μίσος οδηγεί στη συμφορά”.Για τον ίδιο “Κάνε ή μην κάνεις, δεν υπάρχει προσπάθεια”.

Για τον Μάικλ Κίτσεν, που θεωρείται εκπρόσωπος του «Ναού των Τζεντάι» με το όνομα Άκαριν: «Οι φιλοσοφικές και θεολογικές θεωρήσεις του Τζενταϊσμού δεν προέρχονται τόσο από το Star Wars, όσο από την έμπνευση πίσω από το Star Wars». Η αλήθεια είναι πως ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός της σειράς Star Wars, ο Τζορτζ Λούκας, εμπνεύστηκε την μυθολογία των ταινιών του, που οδήγησαν και στη δημιουργία της θρησκείας του Τζενταϊσμού, από το βιβλίο Ο Ήρωας με τα Χίλια Πρόσωπα, που έγραψε ο Τζόζεφ Κάμπελ το 1949.

Οι Τζενταϊστές θύματα διακρίσεων

Για την ώρα ο New Age μυστικισμός και η νεομυθολογία που βρίσκεται στη βάση των ταινιών Star Wars φαίνεται πως προσελκύει όλο και περισσότερους οπαδούς. Το πνευματικό σύστημα αξιών των οπαδών του Τζεντάισμου εξελίσσεται συνεχώς δανειζόμενοι και στοιχεία από τον Ταοϊσμό, τον Βουδισμό, τον Χριστιανισμό και τις διδασκαλίες των Σαμουράι.

Ο 21χρονος Πάτρικ Ντέι-Τσάιλντς, που είναι δραστήριο μέλος της Εκκλησίας του Τζενταϊσμού της Βρετανίας, δηλώνει ότι περίπου 200.000 άτομα ασχολούνται ενεργά μέσω Διαδικτύου με τους Τζεντάι, αλλά τονίζει ότι δεν πιστεύουν όλοι. Ο ίδιος άρχισε να ασχολείται σε ηλικία 14 ετών -περισσότερο ως αστείο- αλλά σύντομα τα «διδάγματα» των Τζεντάι άρχισαν να βγάζουν νόημα: “Τα χρησιμοποιώ κάθε ημέρα της ζωής μου. Με εμπνέουν και με καθησυχάζουν”.

Πάντως δεν είναι όλοι όσοι δηλώνουν οπαδοί του Τζενταϊσμου και πιστοί, καθώς οι περισσότεροι το κάνουν για πλάκα, ή ως εκκεντρική αντίδραση. Σύμφωνα με την Μπεθ Σίνγκερ, ερευνήτρια του Θεολογικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτς, περίπου 2.000 άτομα στη Βρετανία αντιμετωπίζουν με σοβαρό τρόπο τον Τζενταϊσμό, όσο δηλαδή είναι και ο αριθμός των πιστών Σαϊεντολόγων στην Αγγλία. Αλλά ακόμη και στην υποτιθέμενη ανεκτική Αγγλία οι οπαδοί του Τζενταϊσμού αντιμετωπίζουν διακρίσεις. Ο ιδρυτής της αυτοαποκαλούμενης Εκκλησίας των Τζεντάι, Ντάνιελ Τζόουνς, το 2009 εκδιώχθηκε από βρετανικό σουπερμάρκετ επειδή αρνήθηκε να βγάλει την κουκούλα, που είναι σήμα κατατεθέν των Τζεντάι. Μέχρι τότε η κουκούλα σε δημόσιους χώρους ήταν υποχρεωτική για τους Τζενταϊστές, κανόνας που άλλαξε για να μην αποξενώσει τους νέους της χώρας και τους στοχοποιήσει.

Στη Σκοτία, πατρίδα 14.000 Τζενταϊστών, ένα ζευγάρι οπαδών των Τζεντάι επιχείρησε να τελέσει γάμο σύμφωνα με τον Τζενταϊσμό, προκαλώντας τη σφοδρή αντίδραση της Εκκλησίας της Σκοτίας. Το γεγονός αυτό έλαβε μεγάλη δημοσιότητα, ενώ τέθηκε το ζήτημα κατά πόσο ο Τζενταϊσμός είναι πραγματική θρησκεία ή όχι. Πιο συγκαταβατικός ο επίσκοπος της Αγγλικανικής Εκκλησίας του Μάντσεστερ θεωρεί πως ο Τζενταϊσμός έχει ως στόχο να αναζητήσει ένα νέο τρόπο ζωής που να προσφέρει κώδικες για μία πιο ολοκληρωμένη ύπαρξη. Όσο για το εάν ο Τζενταϊσμός αποτελεί θρησκεία, ο ίδιος λέει πως θα πρέπει να έχει σημαντικό αριθμό πιστών και να υπάρχει για αρκετό διάστημα προκειμένου να μπορεί να ειπωθεί κάτι τέτοιο: «Θα πρέπει να μελετάμε τους Τζεντάι για αρκετές δεκαετίες πριν τους αποδεχθούμε σαν θρησκεία».

Πόσοι Τζενταϊστές υπάρχουν στον κόσμο;

Είτε είναι θρησκεία είτε όχι ο Τζενταϊσμός ως φαινόμενο εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο, κυρίως μέσα από το διαδίκτυο και αποκτά διαρκώς νέους οπαδούς, που μυούνται σ’ αυτόν από την εφηβεία τους. Το φαινόμενο του Τζενταϊσμού καταγράφεται πλέον σε αρκετές χώρες του κόσμου. Στη Μεγάλη Βρετανία αυτοπροσδιορίζονται πλέον ως Τζεντάι περίπου μισό εκατομμύριο άνθρωποι. Δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία για τις ΗΠΑ, αλλά πρέπει να ζουν εκεί αρκετές χιλιάδες Τζενταϊστές. Στην Αυστραλία καταγράφηκαν 70.000, στη Νέα Ζηλανδία 53.000, στον Καναδά 21.000, στην Τσεχία 15.000, ακόμη και στη γειτονική μας Σερβία έχουν απογραφεί 640 άτομα ως οπαδοί του Τζενταϊσμού.

Όσο για την Ελλάδα, αν και δεν υπάρχει επίσημη καταγραφή, οι Τζενταϊστές είναι εκατοντάδες, κυκλοφορούν ανάμεσα μας, και αναγνωρίζονται μεταξύ τους από διάφορες “κωδικές” εκφράσεις που χρησιμοποιούν. Τζενταϊστές υπάρχουν και σε πολλές μουσουλμανικές χώρες αλλά επίσημα το κρύβουν για να κρατήσουν το κεφάλι τους πάνω από το λαιμό τους. Σε κάθε περίπτωση όμως: Καλύτερα Τζενταϊστής παρά Τζιχαντιστής! Μη σας παραξενεύει πως κάποιοι προτιμούν τον καλοκάγαθο Yoda, παρά τον Άνθιμο και τον Μουλά Ομάρ.

@Γιώργος Στάμκος

terrapapers.com- star wars saints Tzentaismos (1a)

terrapapers.com- star wars saints Tzentaismos (1)

terrapapers.com- star wars saints Tzentaismos (9a)