Topics:

Τέλος στον Παγκόσμιο Τουρισμό;

Ιδωμένες ως ένα πολύπλοκο μη γραμμικό σύστημα, οι μεταλλάξεις της πανδημίας μπορούν να ελεγχθούν μόνο με δραστική μείωση των φυσικών συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών παγκόσμιων ομάδων, πράγμα που σημαίνει στην ουσία τερματισμό της απεριόριστης ροής ατόμων...

Τέλος στον Παγκόσμιο Τουρισμό;

Ιδωμένες ως ένα πολύπλοκο μη γραμμικό σύστημα, οι μεταλλάξεις της πανδημίας μπορούν να ελεγχθούν μόνο με δραστική μείωση των φυσικών συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών παγκόσμιων ομάδων, πράγμα που σημαίνει στην ουσία τερματισμό της απεριόριστης ροής ατόμων σε όλο τον πλανήτη.

Λίγες μόνο ημέρες μετά την επίσημη αναγνώριση της πανδημίας στα τέλη Ιανουαρίου 2020, ο Joseph Norman, ο Yaneer Bar-Yam και ο Nassim Taleb δημοσίευσαν την σύντομη εργασία, “Systemic Risk of Pandemic Via Novel Pathogens”, η οποία θεωρούσε τις πανδημίες ως σύνθετα συστήματα. Εξετάζοντας μέσα από τον φακό των πολύπλοκων συστημάτων, δύο χαρακτηριστικά παθογόνων συνεπάγονται:

1) εάν τα ασυμπτωματικά άτομα μπορούν να μεταφέρουν και να μεταδώσουν τον παθογόνο παράγοντα, και

2) η μεταδοτικότητα του παθογόνου παράγοντα, δηλαδή ο ρυθμός εξάπλωσις του, ο οποίος μετριέται γενικά με την «αναπαραγωγική αναλογία R0-ο αριθμός των περιπτώσεων που δημιουργεί ένα κρούσμα κατά μέσο όρο κατά την διάρκεια της μολυσματικής περιόδου του σε έναν κατά τα άλλα μη μολυσμένο πληθυσμό».

Σε αυτήν την πανδημία, το παθογόνο μπορεί να μεταδοθεί από ασυμπτωματικά άτομα, τόσο εμβολιασμένα όσο και μη εμβολιασμένα και το παθογόνο είναι πολύ μεταδοτικό.

Οι συγγραφείς συνοψίζουν το πρόβλημα ως εξής:

“Σαφώς, έχουμε να κάνουμε με μια ακραία διαδικασία λόγω αυξημένης συνδεσιμότητας, η οποία αυξάνει την εξάπλωση με μη γραμμικό τρόπο. Οι ακραίες διαδικασίες τέτοιου είδους έχουν ειδικά χαρακτηριστικά, καθιστώντας τις συμβατικές προσεγγίσεις διαχείρισης κινδύνου ανεπαρκείς.” (δόθηκε έμφαση)

Με άλλα λόγια, μέσω της υπερσύνδεσης ανθρώπινων ομάδων μέσω αεροπορικών ταξιδιών, το Global Village έχει εξασφαλίσει την μη γραμμική εξάπλωση του παθογόνου και των παραλλαγών του. Το συμπέρασμα των συγγραφέων προκύπτει από την κατανόηση των πανδημιών ως περίπλοκων μη γραμμικών συστημάτων:

“Οι πολλαπλές κλίμακες πληθυσμιακών προσεγγίσεων, συμπεριλαμβανομένης της δραστικής μείωσης των δικτύων επαφών με την χρήση συλλογικών ορίων και την αλλαγή της κοινωνικής συμπεριφοράς και η αυτοπαρακολούθηση της κοινότητας, είναι απαραίτητες”.

Εάν ο μόνος συστημικός τρόπος αντιμετώπισης των πανδημιών αυτής της φύσης είναι η δραστική περικοπή των δικτύων επαφών και η μείωση της κινητικότητας, αυτό σημαίνει περιορισμό της παγκόσμιας ροής εκατομμυρίων ατόμων, γνωστών και ως παγκόσμιος τουρισμός και επαγγελματικά ταξίδια.

Οι παθογόνοι πληθυσμοί εντός των ατόμων είναι μια δεξαμενή που δημιουργεί μεταλλάξεις, ορισμένοι από τους οποίους καθίστανται συνεπακόλουθοι.

Ως συνάρτηση μεγάλου αριθμού (δισεκατομμύρια παθογόνα που μεταλλάσσονται σε εκατομμύρια μεμονωμένους φορείς), ο αριθμός των μεταλλάξεων θα αυξηθεί με την πάροδο του χρόνου.

Αυτό υποδηλώνει ένα μέλλον του στυλ “The Red Queen’s Race” (τρέχεις μένοντας πάντα στο ίδιο σημείο) στο οποίο οι αρχές προσπαθούν να επανεμβολιάσουν εκατοντάδες εκατομμύρια άτομα έναντι μιας μετάλλαξης, ακόμη και όταν εμφανίζονται πέντε, δέκα ή περισσότερες νέες μεταλλάξεις στο χρόνο που απαιτείται για τον επανεμβολιασμό εκατοντάδων εκατομμυρίων ατόμων.

Όπως καταγράφουν τα άρθρα των μέσων ενημέρωσης, τα τρέχοντα εμβόλια δεν είναι εμβόλια που εξαλείφουν αυτό το παθογόνο από κάθε εμβολιασμένο άτομο, ούτε εξαλείφουν την εξάπλωση του παθογόνου από εμβολιασμένα άτομα σε άλλα εμβολιασμένα άτομα.

Θεωρημένες ως ένα πολύπλοκο μη γραμμικό σύστημα, οι μεταλλάξεις της πανδημίας μπορούν να ελεγχθούν μόνο με δραστική μείωση των φυσικών συνδέσεων μεταξύ διαφορετικών παγκόσμιων ομάδων, πράγμα που σημαίνει στην ουσία τερματισμό της απεριόριστης ροής ατόμων σε όλο τον πλανήτη. Αυτό τερματίζει ουσιαστικά τον παγκόσμιο τουρισμό και τα επαγγελματικά ταξίδια, καθώς ακόμη κι ένας μικρός αριθμός ασυμπτωματικών φορέων που θα διαφεύγουν τον εντοπισμό μπορεί να εισαγάγει μια νέα μετάλλαξη στην οποία ο πληθυσμός της εκάστοτε χώρας είναι ευάλωτος.

Δεν είναι πολιτική ή οικονομία, είναι απλά πολύπλοκα μη γραμμικά συστήματα και λογική.

@Charles Hugh Smith / Of Two Minds blog (09, 2021)

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*