Yin-Yang Διατροφή και Θεραπεία

Υπολογίζοντας το Yin και το Yang στη ζωή μας, στη διατροφή μας, στα επίπεδα της υγείας μας και της κατάστασης του οργανισμού μας, μας οδηγεί σε απλούς χειρισμούς που μας βοηθουν σημαντικά στην καλυτέρευση της...

Yin-Yang Διατροφή και Θεραπεία

»Όταν ο θεραπευτής «μιλά» μέσω του λόγου και του προσώπου του θεραπευόμενου, αυτό προφανώς δείχνει μια στάση συμπάθειας, συμμαχίας, συμπαράταξης, συμπαράστασης, εντέλει ενσυναίσθησης.

»Μεγαλώνοντας, αρχίζουμε να λείπουμε από τον έρωτα, το σώμα μας, το παιχνίδι, την επαφή με τη φύση, την κοινωνική δράση, τα πολιτικά πράγματα, καταλήγουμε θεατές της ίδιας μας της ζωής.

Οι Αρχαίοι Ταοϊστές πίστευαν ότι όλα τα φυσικά φαινόμενα ξεπήδησαν από τον διαχωρισμό της αρχέγονης μονάδας σε δύο, τα οποία ονόμασαν Υin (Γιν) και Υang (Γιάνγκ). Το ίδιο περιγράφεται και στην Γένεση, στη Βίβλο, όπου λέγεται ότι ο Θεός διαχώρισε το «κενό», τη μονάδα, σε γη και ουρανό, σκοτάδι και φως, αρσενικό και θηλυκό, κ.ο.κ. Οι αρχαίοι Ταοϊστές Μοναχοί εξερεύνησαν την ιδέα ένα βήμα μακρύτερα. Ανακάλυψαν ότι ένα πολύτιμο μυστικό ήταν το να ισορροπήσεις αυτές τις ποιότητες στο ανθρώπινο όν. Ένα καλό παράδειγμα για το πώς επιτυγχάνεται αυτό, είναι το να διακρίνεις και να τρως τροφές που είναι Yang και τροφές που είναι Yin στις σωστές αναλογίες.

Ένα άλλο παράδειγμα είναι να ισορροπήσεις το θερμό με το ψυχρό και να αποφεύγεις τα άκρα που είναι επιζήμια και για το ανθρώπινο σώμα και για τον νου. Μάλιστα, ο νους, στην αρχαία κινεζική διδασκαλία, είναι Yin, ενώ το σώμα είναι Yang. Ακολούθως, το κεφάλι είναι Yin και το κάτω μέρος του σώματος είναι Yang. Με αυτόν τον τρόπο, τα πάντα κατηγοριοποιήθηκαν ως Yin ή ως Yang ή με κάποιο συνδυασμό.

Οι τύποι του μεταβολισμού γίνονται καλύτερα κατανοητοί με αυτό το σύστημα. Επίσης, βλέπουμε συγκεκριμένα μέταλλα ως Yin ενώ άλλα ως Yang. Το ίδιο ισχύει για τις βιταμίνες, τα άλατα, τα ιχνοστοιχεία, και για όλα τα προϊόντα που τρώμε, αγγίζουμε, μυρίζουμε, ή που γενικά ερχόμαστε σε επαφή με αυτά. Τώρα μπορούμε να εφαρμόσουμε αυτές τις ιδέες με έναν απλό, ακριβή τρόπο, ο οποίος δεν προσθέτει στη σύγχυση –που είναι ένα πρόβλημα με τις κινεζικές μελέτες γενικότερα. Η απάντηση έρχεται με ένα απλό, θρεπτικό σύστημα διατροφής βασισμένο λεπτομερώς σε αυτές τις ιδέες. Σας παρουσιάζουμε τα βασικά αυτού του συστήματος:

Βασικές διατροφικές ιδέες Yin και Yang

Ισορροπία στον Τύπο Τροφής:Αυτή δεν είναι το ίδιο όπως η «ισορροπημένη» δυτική δίαιτα που αποτελείται και από τις τέσσερις ομάδες τροφών. Αυτό δεν είναι κακή ιδέα, αλλά είναι ένα καθαρά βιοχημικό ή διατροφικό concept, ενώ το κινέζικο Yin-Yang concept έχει να κάνει με ποιότητες της ενέργειας, οι οποίες ίσως να μην αντικατοπτρίζονται στα χημικά συστατικά της τροφής. Αλλά και οι δύο τύποι ισορροπίας βοηθούν.

Ας δούμε την ισορροπία του Yin και του Yang στη διατροφή, με περισσότερες λεπτομέρειες. Ένα καλό σημείο εκκίνησης, αλλά όχι το τέρμα, είναι μια επιστήμη που αποκαλείται Μακροβιοτική (Macrobiotics). Αυτό το γοητευτικό θέμα παρουσιάστηκε στην Αμερική από τον Michio Kushi το 1960 από την Ιαπωνία. Είναι μια πολύ αρχαία επιστήμη, ηλικίας χιλιάδων ετών ως τους αρχαίους Ιάπωνες και Κινέζους Ταοϊστές. Διαχώριζε την τροφή σε Yin και Yang. Ως εξής:

YANG: Αλάτι, Αυγά, Κόκκινο Κρέας, Πουλερικά, Ψάρια, Τυριά.

YIN: Σιτάρια, Λαχανικά, Χόρτα, Φρούτα, Ζάχαρη, Αλκόολ.

Γενικά, οι πιο Yang τροφές είναι αλάτι, καφές, κρέας, αυγά, πουλερικά, ψάρια, και μαγειρεμένα λαχανικά ρίζες. Τα φυτά που μεγαλώνουν κάτω από το έδαφος είναι πιο Yang, ενώ αυτά που μεγαλώνουν ψηλά, όπως τα περισσότερα φρούτα, είναι πιο Yin. Στην ουσία, τα σιτηρά, τα μαγειρεμένα φασόλια και μπιζέλια, και τα μαγειρεμένα λαχανικά, είναι μάλλον ουδέτερα. Τα ωμά λαχανικά, τα φρούτα, οι χυμοί, τα ζάχαρα, το αλκόολ και τα διάφορα ναρκωτικά, είναι πιο Yin.

Κρέατα: Ανάμεσα στα ζωικά προϊόντα, τα πιο Yang είναι τα αυγά, κι αμέσως μετά το αρνί και το μοσχάρι. Τα αμέσως επόμενα πιο Yang είναι το κουνέλι, το κοτόπουλο, η γαλοπούλα. Τα ψάρια έχουν μια τάση να είναι πιο Yin, ειδικά σήμερα που περιέχουν περισσότερο υδράργυρο και άλλες τοξίνες εξαιτίας της μόλυνσης των ωκεανών.

Σιτηρά: Τα σιτάρια που είναι τα πιο Yang είναι το κεχρί και το φαγόπυρο. Η Βρώμη, η σίκαλη, το κριθάρι και ο σίτος είναι πια λιγότερο Yang εξαιτίας της Υβριδοποίησης. Δεν είναι τόσο υγιή πια επειδή περιέχουν γλουτένη, την οποία πολλοί άνθρωποι δεν την αντέχουν. Οι ποικιλίες Rick και Millet, παρ’ όλα αυτά, είναι εξαιρετικές, και χωνεύονται καλά. Το καλαμπόκι είναι λιγότερο Yang, αλλά το γαλαζωπό είναι πιο ανώτερο προϊόν. Ο Αμάρανθος και οι ποικιλίες Quinoa και Kamut και άλλα παρόμοια σιτηρά είναι πολύ καλά για τους περισσότερους ανθρώπους. Τα σιτηρά είναι ό,τι καλύτερο γι’ αυτούς που τα αντέχουν και τα χωνεύουν καλά.

Λαχανικά: Αυτά που μεγαλώνουν κάτω από το έδαφος είναι πιο Yang, όπως η κράμβη, οι ποικιλίες του Rutabaga και του Parsnip, τα καρότα, κρεμμύδια, σκόρδα, και η πιπερόριζα. Αυτά που έχουν φύλλα είναι λιγότερο Yang αλλά εξίσου εξαιρετικά: Το κουνουπίδι, το μπρόκολο, το λάχανο, οι βλαστοί Βρυξελών, το σπανάκι, η πράσινη μουστάρδα, το κατσαρό λάχανο και άλλα. Τα «νυχτερινά» φυτά είναι πιο Yin. Αυτά συμπεριλαμβάνουν τις λευκές πατάτες, τις ντομάτες, τις μελιτζάνες και όλα τα πιπέρια, κι επίσης όλες τις πιπεριές. Επίσης, οποιοδήποτε λαχανικό περιέχει σπόρους, έχει την τάση να είναι πιο Yin, γιατί στην ουσία είναι περισσότερο φρούτα παρά λαχανικά (όπως π.χ. τα αγγούρια, τα πεπόνια, κλπ).

Φρούτα: Τα πολύ γλυκά φρούτα, όπως τα σύκα ή οι μπανάνες, και τα εσπεριδοειδή, όπως το πορτοκάλι, το λεμόνι, το μανταρίνι, το γκρέιπφρουτ, κ.ά. τείνουν να είναι περισσότερο Yin. (Το γκρέιπφρουτ είναι το καλύτερο ανάμεσα τους, αλλά πρέπει να τρώγεται λιτά σε αυτό το σύστημα κατανόησης της τροφής).

Βότανα και Βιταμίνες: Τα βότανα μπορεί να είναι Yin ή Yang στα αποτελέσματά τους. Στην κινεζική ιατρική τα βότανα παρέχονται σύμφωνα με αυτήν τη διάκριση, και με άλλες τους ποιότητες. Επίσης, ο βελονισμός ή το Moxa, θεωρείται τεχνική Yang.  Οι βιταμίνες και όλα τα συγκεκριμένα διατροφικά συμπληρώματα έχουν την τάση να είναι πιο Yin από ό,τι οι κανονικές τροφές. (Αυτά περιλαμβάνουν όλες τις σκόνες, όλα τα υγρά, τις ταμπλέτες, τα χάπια και τις κάψουλες). Οι βιταμίνες που διαλύονται στο νερό είναι πολύ πιο Yin από τις άλλες.

Οι συνθετικές ή ημι-συνθετικές βιταμίνες είναι πιο Yin από τις βιταμίνες που απομονώνονται απευθείας από τις τροφές. (Για παράδειγμα, η βιταμίνη C που φτιάχνεται από καλαμπόκι είναι ημι-συνθετική και άρα πιο Yin από τη βιταμίνη C που εξάγεται από τα κεράσια τύπου acerola, που είναι μια φυσική πηγή βιταμίνης C που είναι πιο Yang). Οι βιταμίνες A, D, E, και Κ, είναι πιο Yang. Τα συμπληρώματα με μέταλλα τείνουν να είναι πιο Yang. Οτιδήποτε έχει διαλυθεί και επεξεργαστεί τείνει να είναι περισσότερο Yin.

Μαγείρεμα και Ωμή Τροφή: Το μαγείρεμα κάνει τις τροφές πιο «θερμές» ή πιο Yang. Όσο πιο υψηλή η θερμοκρασία μαγειρέματος και η διάρκεια του μαγειρέματος, τόσο πιο Yang. Το κόψιμο των λαχανικών, το κοσκίνισμα των σιτηρών, η διύλιση τροφών, η αποχύμωσή τους, ή το να τρώμε ωμή τροφή, είναι πιο Yin.

Η ωμή τροφή είναι πολύ πιο Yin. Κάποιος μπορεί να νιώσει το αποτέλεσμα του Yin εναντίον του Yang σε αυτό το ζήτημα πολύ έντονα. Γενικά, η Yin προετοιμασία φαγητού, όπως το σούρωμα σε νερό, κάνει τις τροφές να διαστέλλονται, ενώ το μαγείρεμα κάνει τις τροφές να συστέλλονται και τελικά να ξεραίνονται. Αυτά είναι πρωταρχικά Yin και Yang χαρακτηριστικά, που εφαρμόζονται σε όλες τις τροφές αλλά και σε πολλές από τις πτυχές της ζωής του ανθρώπου.

Για παράδειγμα, το αλάτι συστέλλεται και στεγνώνει και ξεραίνει, κι έτσι έχει την τάση να είναι πολύ Yang. Η ζάχαρη απορροφά νερό, κι έτσι έχει την τάση να είναι Yin. To μαγείρεμα με αλάτι, προσθέτει ενέργεια Yang. To μαγείρεμα με κρασί, ξύδι, ζάχαρη, μέλι, ή γλυκά μπαχαρικά, προσθέτει ενέργεια Yin.

Ποιότητα Τροφών: Η ποιότητα των τροφών αλλάζει δραστικά την ισορροπία Yin-Yang. Σήμερα, οι περισσότερες ετοιμασμένες και επεξεργασμένες τροφές έχουν απογυμνωθεί από τα φυσικά τους θρεπτικά στοιχεία και άλλα συστατικά, και έχουν προστεθεί σε αυτές εκατοντάδες χημικά. Τα περισσότερα από αυτά τα διατροφικά χημικά είναι πολύ Yin. Και περίπου το ενενήντα τοις εκατό είναι Yin στα αποτελέσματά τους. Μερικά, παρ’ όλα αυτά, όπως τα άλατα, είναι Yang. (Ένα άλλο που είναι Yang είναι π.χ. το MSG ή monosodium glutamate, το οποίο, φυσικά, συνδέεται με το αλάτι).

Ποσότητα Τροφών: Ένας άλλος καταλύτης στην ιδέα του Yin-Yang είναι η ποσότητα της τροφής. Όσο περισσότερη τροφή τρώει κανείς, τόσο περισσότερο Yιn καταλήγει (ανεξάρτητα τί είδος τροφής). Αυτό σημαίνει ότι π.χ. μια μικρή ποσότητα ζάχαρης δεν είναι τόσο κακή. Παραπάνω από λίγη, βέβαια, όχι τόσο, αφού η ζάχαρη έχει πολύ βλαπτικό αποτέλεσμα εξαιτίας των ανισόρροπων ποιοτήτων της του Yin και του Yang.

Για τον ίδιο λόγο, κάποιος μπορεί να φάει πολλά λαχανικά, ειδικά αν είναι μαγειρεμένα, ή πολύ ρύζι, χωρίς να προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στην ισορροπία Yin-Yang, επειδή αυτές οι τροφές είναι γενικά εξ αρχής ισορροπημένες. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για τους δυτικούς ανθρώπους, που έχουν την τάση να τρώνε πολύ από τις ακραίες τροφές, τα κόκκινα κρέατα και τις ζάχαρες. Αυτά είναι εντάξει σε μικρές ποσότητες, που και που. Αλλά όταν τρώγονται κάθε μέρα, παρ’ όλα αυτά, φτάνουν το σώμα στα άκρα του κυριολεκτικά. Η δυτική επιστήμη έχει φτάσει σε αυτό το συμπέρασμα πολύ πρόσφατα, ενώ η ανατολική επιστήμη το γνωρίζει από την αρχαιότητα. Πολύ κόκκινο κρέας –ή και οποιοδήποτε κρέας– και πολύ ζάχαρη, είναι επιζήμια για την υγεία. Αλλά, πολλά λαχανικά και σιτηρά είναι εντάξει.

Το ερώτημα, όμως, είναι γιατί τόσοι πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν να αντέξουν τα λαχανικά και τα σιτηρά. Αυτό έχει να κάνει επίσης με το Yin και το Yang. Όταν το Yang είναι αυξημένο σε κάποιον, συμβαίνει αυτό, ενώ όταν το Yin είναι αυξημένο σε κάποιον άλλον τότε εκείνος είναι σχεδόν «εθισμένος» στα φρούτα και στους χυμούς και στα λαχανικά και δεν θέλει καθόλου μαγειρευμένο φαγητό, για παράδειγμα.

Δηλαδή –και είναι σημαντική παρατήρηση αυτή– οι άνθρωποι ελκύονται από τις τροφές που είναι παρόμοιες με τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα τους, ακόμη και αν αυτές π.χ. δεν είναι καλές γενικά για την υγεία τους. Θέλουμε να τρώμε αυτό που ήδη είμαστε. Όταν τρώμε μεγάλες ποσότητες τροφής, τείνουμε να είμαστε Yin. Αντιθέτως, όταν νηστεύουμε, οδηγούμαστε πολύ στο Yang.

Ψυχολογία και Ισορροπία Yin-Yang

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που ρυθμίζει την ισορροπία Yin-Yang τόσο πολύ όσο οι τροφές, είναι η ψυχολογία. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες συγκεκριμένες προσεγγίσεις και τρόποι ζωής είναι Yin και άλλες είναι Yang.

Αυτό είναι πιο σημαντικό απ’ όσο μπορεί κανείς να φανταστεί. Αυτός είναι ο λόγος γιατί η διανοητική-συναισθηματική εκπαίδευση μπορεί να είναι ζωτική για τη θεραπεία. Οι τρόποι της ζωής κάποιου έχουν να κάνουν με τα τραύματα που ο καθένας έχει βιώσει, αλλά και με εσωτερικές τάσεις, την οικογενειακή αγωγή, σεξουαλικές και προσωπικές προτιμήσεις, και άλλα πολλά. Έχει να κάνει με το Life Style κάποιου, με τις απαιτήσεις της εργασίας του, με τον γάμο του και την οικογενειακή του κατάσταση, και με άλλους παράγοντες επίσης.

Έτσι, εδώ βλέπουμε γιατί στην αρχαία Κινεζική ολιστική ιατρική, ο ιατρός διδασκόταν να κοιτά σε πολλά πράγματα, από το σχήμα του κεφαλιού, των χεριών και άλλων μελών του σώματος, μέχρι το χρώμα της επιδερμίδας, τη γλώσσα, τον σφυγμό, τις αφοδεύσεις, και άλλα. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη διατροφή, την ψυχολογία και την ισορροπία, είναι κυριολεκτικά το κλειδί του ζητήματος κάθε θεραπείας αλλά και γενικά ολόκληρης της κατάστασης της υγείας του ανθρώπου λεπτομερώς, καθώς και της ποιότητας της ζωής του. Πρέπει να εστιαζόμαστε σε αυτά τα ζητήματα, όπως μπορούμε, και ακόμη και η ανάλυση των τριχών μας προσφέρει ένα εκπληκτικά απλό μέσο για να αξιολογήσουμε τη γενική κατάσταση ενός ατόμου, (αν και δεν μάς λέει πάντα γιατί κάποιος είναι όπως είναι). Οι εναλλαγές στην ισορροπία Yin-Yang μπορούν να διαγνωστούν σε όλα αυτά, και να ρυθμιστούν αναλόγως.

Ψυχολογία Yang

Όπως μπορεί να φανταστεί κανείς, η νοοτροπία της γρήγορης οξείδωσης είναι Yang. Οι άνθρωποι που έχουν αυτήν την τάση είναι επιθετικοί, απότομοι και κακότροποι, αγενείς, υπερβολικά θυμωμένοι (με τον εαυτό τους ή με τους άλλους) ή θυμώνουν πολύ εύκολα, και, σε ακραίες περιπτώσεις, παρανοϊκοί. Η φωνή τους έχει την τάση να είναι υψηλή, και η προσωπικότητα να είναι εξωτερικευμένη, το άτομο θετικό στην εμφάνισή του, συχνά διασκεδαστικό, και περισσότερο προσανατολισμένο στο μέλλον παρά στο παρελθόν. Ειδικά οι άντρες (αλλά συχνά και οι γυναίκες), σε πολλές περιπτώσεις, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το αντίθετο φύλλο. Είναι «καυτά» άτομα, όπως θα λέγαμε. Αυτές οι τάσεις είναι πολύ κατανοητές χημικά και εξηγούνται λεπτομερώς από την ψυχολογία που χρησιμοποιεί το Yin-Yang για να εξερευνήσει τον ανθρώπινο ψυχισμό και τη θεραπεία του.

Ψυχολογία Yin

Αυτοί που έχουν την Yin τάση είναι πιο αργοί, πιο χαλαροί, τους αρέσει να σχεδιάζουν περισσότερο, είναι λιγότερο παρορμητικοί, και ενδιαφέρονται λιγότερο για το αντίθετο φύλλο (ενώ συχνά έχουν και ομοφυλοφιλικές τάσεις όταν είναι ιδιαίτερα πολύ Yin). Είναι προσωπικότητες εσωτερικευμένες, συχνά πέφτουν σε κατάθλιψη ή μελαγχολούν, είναι περισσότερο σοβαροί ή αρνητικοί και συχνά σκέφτονται τα παλιά και ζουν στον παρελθόν. Οι περισσότεροι άνθρωποι, φυσικά, είναι μία μίξη αυτών των τάσεων, όπως ακριβώς και η χημεία του σώματός τους είναι μια μίξη από διάφορες ανισορροπίες και του Yin και του Yang. Παρ’ όλα αυτά, το ένα ή το άλλο συνήθως επικρατεί, και ακόμη και από την ανάλυση των μετάλλων μίας και μόνο τρίχας του ατόμου μπορούμε να καταλήξουμε στο ποια είναι η πιο σημαντική προσέγγιση για το κάθε άτομο.

Περιβαλλοντολογικό Yin και Yang

Για παράδειγμα, τα ψυχρά κλίματα είναι Yin, ενώ οι τροπικές περιοχές είναι πολύ πιο Yang. Τα Yin κλίματα απαιτούν περισσότερες Yang τροφές. (Ίσως γι’ αυτό π.χ. οι Εσκιμώοι τα καταφέρνουν καλύτερα με μία δίαιτα κυρίως κρέατος και λίπους, που είναι δύο Yang τροφές). Αντίθετα, οι άνθρωποι που ζουν σε πιο τροπικά κλίματα, τρώνε φρούτα και λιγότερα μαγειρεμένα φαγητά, γενικά. Όταν οι άνθρωποι σε μία ζεστή χώρα τρώνε περισσότερο κρέας, καταλήγουν πολύ Yang ή πολύ αρσενικοί. Αυτό συχνά μεταφράζεται σε επιθετικότητα, για παράδειγμα, όπως φαίνεται και σε μία καυτή περιοχή: τη Μέση Ανατολή. Έτσι, οι περιβαλλοντικές επιρροές έχουν επίσης σημασία, αν και δεν μπορούν να αλλάξουν τις βασικές ιδέες για τη διατροφική ισορροπία.

Θεραπεία YIN-YANG

Η δυτική ιατρική έχει αγνοήσει την ιδέα της ισορροπίας στη θεραπεία, αλλά συνεχίζει και είναι η κεντρική ιδέα στα περισσότερα ανατολικά θεραπευτικά συστήματα, και ιδιαίτερα στον Βελονισμό. Τελικά, όμως, διεισδύει και στη δυτική ιατρική π.χ. ως «νορμάλ επίπεδα για το σάκχαρο του αίματος», «για την αρτηριακή πίεση», και για άλλες λειτουργίες. Πλέον κανείς γνωρίζει ότι το πολύ και το λίγο είναι ενδεικτικά ασθένειας.

Περίπου το ογδόντα τοις εκατό των ανθρωπίνων σωμάτων σήμερα είναι Yin στην κινεζική ιατρική ορολογία. Πολλά είναι ακραία Yin. Το Yin είναι συσχετισμένο με τις ποιότητες του ψυχρού, του ακίνητου, του εκτεταμένου και του χαοτικού. Αυτό αντιστοιχεί ακριβώς στην αργή οξείδωση σε μία σωστά εκτελεσμένη και διαγνωστική ανάλυση των μετάλλων των τριχών. (Ο βαθμός οξείδωσης υπολογίζεται από τη βαθμιδωτή σχέση calcium/potassium και sodium/magnesium).

Εκείνοι που εξασκούν την παραδοσιακή κινεζική ιατρική, θα έλεγαν ότι η αιτία του γιατί σήμερα τα περισσότερα σώματα είναι Yin είναι το όχι αρκετό Chi, δηλαδή η όχι αρκετή ζωτική ενέργεια. Πολλοί είναι οι παράγοντες που μπορούν να μειώσουν το Chi, κι ανάμεσά τους είναι η δίαιτα και η διατροφή, ο τρόπος ζωής, το στρες, κ.ά. Πιο συγκεκριμένα, έχει εξαχθεί το συμπέρασμα ότι περίπου από το 1940 και μετά, διάφοροι παράγοντες έχουν συνδυαστεί και έχουν επηρεάσει τα περισσότερα ανθρώπινα σώματα προς το ακραίο Yin.

(Ενδεικτικά αναφέρω: η εξαπλωμένη ραδιενέργεια, τα πυρηνικά εργοστάσια και οι ατομικές βόμβες, οι οθόνες τηλεοράσεων και ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι λάμπες φθορισμού, η γενικευμένη χρήση των ακτινών-Χ ακόμη και για οδοντιατρικούς σκοπούς, το φθόριο, το χλώριο στο νερό, οι εξορύξεις ουρανίου, η βιομηχανική ανάπτυξη και η χημική βιομηχανία με τα απόβλητά της, το αλουμίνιο, οι μεταλλαγμένες αγροτικές σοδειές και τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τα λιπάσματα, τα πολλά φάρμακα, τα αντιβιοτικά, τα αντικαταθλιπτικά, ακόμη και τα ναρκωτικά, η μαριχουάνα και η ηρωίνη, το αλκοόλ, το ταμπάκο, οι πλανητικοί κύκλοι, οι παραλλάξεις των εποχών, και άλλα πολλά: όλα αυτά είναι πάρα πολύ Yin, και έχουν κάνει τα περισσότερα ανθρώπινα σώματα πολύ Yin στην εποχή μας)

Το Yang είναι επαφικό και μεταδοτικό, θερμό, αρσενικό, δραστήριο, επιθετικό, αλμυρό, δυνατό, ηχηρό, κόκκινο στο χρώμα, υποχθόνιο, πιο στέρεο. Το Yin είναι ψυχρό, υγρό, ακίνητο, δεκτικό, θηλυκό, γλυκό, χαμηλών τόνων, μεγαλώνει πάνω από το έδαφος, είναι μπλε στο χρώμα ή πορφυρό, και είναι πιο αιθέριο. Τα κούφια όργανα του σώματός μας θεωρούνται πιο Yin, όπως τα πνευμόνια, τα έντερα, η καρδιά και το στομάχι. Τα στέρεα όργανα θεωρούνται πιο Yang, όπως το συκώτι, τα νεφρά, η σπλήνα και το πάγκρεας. Οι άνδρες έχον την τάση να είναι πιο Yang στο εξωτερικό τους και πιο Yin στο εσωτερικό τους, ενώ οι γυναίκες το αντίστροφο.

Ανατομικά, η ασθένεια μπορεί να κατηγοριοποιηθεί ανατομικά ως Yin ή Yang. Για παράδειγμα, η οστεοπάθεια και η αρθρίτιδα χαρακτηρίζονται από έλλειψη ασβεστίου και άλλων ουσιών στις αρθρώσεις και θεωρούνται ότι είναι Yang. Η ρευματική αρθρίτιδα είναι παρακμή των αρθρώσεων και είναι πιο Yin. Οι στερεοί όγκοι είναι πιο Yang, ενώ οι καρκίνοι του αίματος όπως η λευχαιμία είναι πιο Yin. Κ.ά.

Αλλά το πιο σημαντικό είναι το αν η αιτία της ασθένειας είναι Yin ή Yang!

Πολλές φορές το ίδιο σύμπτωμα μπορεί να έχει είτε Yin είτε Yang αιτία.

Η ανάλυση των αιτιών είναι συχνά ιδιαίτερα περίπλοκη.

Αλλά, εφόσον τα περισσότερα ανθρώπινα σώματα σήμερα είναι Yin, οι περισσότερες ασθένειες έχουν μία Yin αιτία στη βάση τους. Το σύμπτωμα μπορεί να εμφανίζεται ως Yang, θερμό, σκληρό ή μεταδοτικό. Παρ’ όλα αυτά, η βαθύτερη αιτία είναι συχνά μια Yin ανισορροπία. Μια Yin θεραπεία, όπως η χειρουργική, η ακτινοβολία ή η χημειοθεραπεία, μπορούν να εξαφανίσουν έναν σκληρό όγκο, αλλά οι μακροχρόνιες παρενέργειες είναι λιγότερο θεραπευτικές και συχνά επιζήμιες.

Ανάμεσα στις θεραπευτικές μεθόδους, η πιο Yang είναι εκείνες που έχουν να κάνουν με θερμότητα και ξηρότητα. Οι ξερές σάουνες, η υπερθερμία, η πυρετική θεραπεία, η εφίδρωση, τα θερμαινόμενα βότανα, τα κλύσματα με καφέ, τα θερμά λουτρά, η ηλιοθεραπεία, και η νηστεία, είναι μερικά Yang παραδείγματα. Άλλα είναι η χειροπρακτική και η φυσιοθεραπεία, η βιοενέργεια, ο βελονισμός, το μασάζ, ο διαλογισμός, η ψυχοθεραπεία, το θεραπευτικό άγγιγμα, η γυμναστική και χρωματοθεραπεία.

Οι πιο Yin θεραπείες περιλαμβάνουν ωμές τροφές, χυμούς, κρύα ή δροσερά λουτρά, κολονοσκόπηση και εσωτερική ύδρευση, λουτρά με άλατα. Άλλες Υin θεραπείες είναι ο Βιοσυντονισμός, η Ηλεκτροθεραπεία, η Ομοιοπαθητική, ο καθοδηγούμενος οραματισμός, το placebo, η χρήση ηλεκτρικών θεραπευτικών συσκευών. Αλλες περιλαμβάνουν φαρμακευτικές θεραπείες, χειρουργική και θεραπεία με ακτινοβολίες. Οι Yin μέθοδοι αποτοξίνωσης είναι η αποβολή τοξινών με δροσερή και υδάτινη ενέργεια, η μείωση της ταχύτητας του υπερθερμασμένου μεταβολισμού, κ.α. Οι Yang μέθοδοι αποτοξίνωσης τονώνουν και ενεργοποιούν το σύστημα κι αναζωογονούν τα κύτταρα κι εστιάζονται στην αποβολή των δηλητηρίων από τον οργανισμό.

Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα, όπως είπαμε, είναι πιο Yin, χρειάζονται περισσότερες Yang θεραπείες. Αυτό εξηγεί και τα κοινά προβλήματα που έχουν προκύψει με την υπερβολική χρήση των αντιβιοτικών και της χορτοφαγικής δίαιτας, που είναι χαρακτηριστικές Yin θεραπείες. Αφού είμαστε τόσο πολύ Yin, η πιο προτεινόμενη Yang δίαιτα είναι: φύκια, θαλασσινό αλάτι, κρέατα και ειδικά μαγειρεμένα Yang λαχανικά με ρίζες. Να αποφεύγει κανείς τις Yin τροφές όπως η ζάχαρη, οι γλυκοί χυμοί, τα περισσότερα φρούτα και τις περισσότερες αμαγείρευτες τροφές. Επίσης, όχι πολύ μεγάλες δόσεις βιταμίνης-C.

Ενθερμα προτείνω την θεραπεία με ξηρή σάουνα, την θεραπεία με ακτινοβολία infrared και κόκκινου φωτός. Το κόκκινο φως βοηθά το πρώτο Τσάκρα κι όργανα όπως το συκώτι, τα νεφρά και τους αδένες. Αυτό είναι που χρειάζονται οι περισσότεροι άνθρωποι. Μια άλλη πολύ ζωτική Yang θεραπεία είναι η ξεκούραση και ο ύπνος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν ξεκουράζονται αρκετά. Επίσης, προτείνω ο καθένας να εκτίθεται στον ήλιο για μισή ώρα κάθε μέρα, που είναι άλλη μία καλή Yang θεραπεία. Να πάψουμε να σκεφτόμαστε ότι είμαστε θύματα, αυτό είναι πολύ Yin και μας καθιστά αδύναμους και παθητικούς.

Υπολογίζοντας το Yin και το Yang στη ζωή μας, στη διατροφή μας, στα επίπεδα της υγείας μας και της κατάστασης του οργανισμού μας, μας οδηγεί σε απλούς χειρισμούς που μας βοηθουν σημαντικά στην καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής μας και στην αληθινή θεραπεία. Ευχόμαστε όλοι να είναι ισορροπημένοι, σε έναν όλο και πιο ισορροπημένο κόσμο, με την αρμονία να βασιλεύει στις ζωές όλων των ανθρώπων. Το τι ευχόμαστε είναι σημαντικό.

@Lawrence Wilson, Ιατρός