Topics:

Υπερθέρμανση Σε Μυαλό Και Σώμα

Τι προκαλεί ο καύσωνας στο μυαλό και το σώμα μας. Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει δραματικά το μυαλό και το σώμα μας, με προβλήματα τα οποία ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα και νοσηλεία. Αν ψάχνεις συγκεκριμένο...

Υπερθέρμανση Σε Μυαλό Και Σώμα

Τι προκαλεί ο καύσωνας στο μυαλό και το σώμα μας.
Ο καύσωνας μπορεί να επηρεάσει δραματικά το μυαλό και το σώμα μας, με προβλήματα τα οποία ενδέχεται να χρειαστούν ακόμα και νοσηλεία.
Αν ψάχνεις συγκεκριμένο ορισμό για το τι είναι καύσωνας, δεν υπάρχει. Αυτό που υπάρχει είναι οι μετρήσεις που δείχνουν αν μια περίοδος έχει ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, δηλαδή τουλάχιστον 5 βαθμούς Κελσίου περισσότερο από ό,τι έχει οριστεί ως «κανονικό» σε κάθε χώρα ή περιοχή. Συνήθως, περιλαμβάνει και υψηλό ποσοστό υγρασίας.
Για παράδειγμα, για την Ολλανδία και την Σουηδία οι τουλάχιστον πέντε ημέρες με θερμοκρασία 25°C είναι καύσωνας. Για την Δανία καύσωνας είναι οι τουλάχιστον τρεις ημέρες με την μέση θερμοκρασία στο 50% των περιοχών της χώρας να ξεπερνά τους 28°C.
Εδω στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία το κύμα καύσωνα αφορά τρεις συνεχόμενες ημέρες με τουλάχιστον 39°C ως υψηλότερη θερμοκρασία και 26°C ως χαμηλότερη.

Καύσωνας, αφυδάτωση και υπερθερμία
Πάμε να δούμε τι συμβαίνει στο σώμα και –κυρίως– στο μυαλό μας όταν ζούμε υπ’ αυτήν την συνθήκη και γιατί είναι σημαντικό να μας βλέπει ο ήλιος όσο λιγότερο γίνεται, να πίνουμε πολύ νερό και να βρίσκουμε καταφύγιο σε μέρη που είναι δροσερά όταν δεν αισθανόμαστε καλά.
Οι πολύ ζεστές μέρες μπορεί να οδηγήσουν σε αφυδάτωση και σε υπερθερμία, η οποία εμφανίζεται όταν το σώμα μας δέχεται περισσότερη θερμότητα από αυτήν που απελευθερώνει μέσω του ιδρώτα.
Η υπερθερμία εκδηλώνεται με πολλούς διαφορετικούς τρόπους. Περισσότερο ευάλωτοι σε αυτοί είναι:

* όσοι δεν ενυδατώνονται,
* οι ηλικίες κάτω των 4 και άνω των 65 ετών,
* όσοι γυμνάζονται έντονα κατά τις καυτές ημέρες,
* όσοι καταναλώνουν πολύ αλκοόλ,
* όσοι έχουν ασθένειες οι οποίες επηρεάζουν την ικανότητα εφίδρωσης,
* όσοι έχουν συγκεκριμένες ιατρικές παθήσεις (στην καρδιά, στους πνεύμονες, τους νεφρούς, το συκώτι, τον θυρεοειδή),
* οι υπέρβαροι,
* οι ελλιποβαρείς,
* όσοι παίρνουν διουρητικά, διεγερτικά, ηρεμιστικά και χάπια για την καρδιακή και την αρτηριακή πίεση. Βλέπεις, κάποια φάρμακα λειτουργούν ανάλογα με το πόσο ενυδατωμένος είναι αυτός που τα παίρνει και την θερμοκρασία του σώματος του. Μεταξύ τους είναι αυτά που σταθεροποιούν την διάθεση.

Για την διάγνωση υπερθερμίας χρειάζεται να μετρήσουμε την θερμοκρασία του σώματός μας (για την πιο ακριβή μέτρηση ενδείκνυται να χρησιμοποιείται θερμόμετρο ορθού). Αν είναι κοντά στους 37°C, είναι φυσιολογική. Από τους 37,3°C και πάνω υπάρχει πρόβλημα. Στους 40°C έχουμε θερμοπληξία.
Να διευκρινιστεί πως η υπερθερμία δεν έχει σχέση με τον πυρετό. Η θερμοκρασία του σώματός μας ελέγχεται από τον υποθάλαμο (το μέρος του εγκεφάλου που ρυθμίζει τις λειτουργίες του σώματος). Όταν έχουμε πυρετό, ο υποθάλαμος αυξάνει την θερμοκρασία στην προσπάθεια που κάνει το σώμα να καταπολεμήσει μια ασθένεια ή μια μόλυνση.

Μεταξύ καύσωνα και θερμοπληξίας
Στο ενδιάμεσο, δηλαδή από τους 37°C έως τους 40°C, μπορεί να εκδηλωθούν:

* Θερμικές κράμπες: μυϊκές κράμπες σε πέλματα, γάμπες, μηρούς και χέρια, που οφείλονται στην απώλεια πολλών ηλεκτρολυτών (πρόκειται για άλατα και άλλες ουσίες στα υγρά του σώματός μας) μέσω της εφίδρωσης).
* Θερμική εξάντληση: αφορά αδυναμία των μυών, κράμπες, γρήγορο αλλά αδύναμο παλμό, ναυτία, εμετό, ζάλη, πονοκέφαλο, χλωμό δέρμα και υπερβολική εφίδρωση.
* Εξάνθημα από την ζέστη: είναι ο ερεθισμός που εμφανίζεται στο δέρμα, αν ιδρώνουμε πολύ από την ζέστη – πολλά μικρά κόκκινα σπυράκια ή φουσκάλες, συνήθως στην πτυχή του αγκώνα, κάτω από το στήθος, στην βουβωνική χώρα ή στο πάνω μέρος του στήθους και του λαιμού.
* Θερμικό στρες: εμφανίζεται σε όσους εργάζονται σε συνθήκες ζέστης, όπως οι πυροσβέστες και οι εργάτες οικοδομών, και μπορεί να οδηγήσει σε θερμική εξάντληση και θερμοπληξία.
* Θερμοπληξία: είναι κατάσταση απειλητική για την ζωή μας και προκαλεί προβλήματα στον εγκέφαλο και σε άλλα όργανα.

Τα συμπτώματα της θερμοπληξίας

* Ξαφνική αλλαγή στη ψυχική κατάσταση
* Γρήγοροι παλμοί
* Γρήγορη αναπνοή
* Κόκκινο και ξηρό δέρμα (που δεν ιδρώνει)
* Ντελίριο (αιφνίδια και έντονη κρίση σύγχυσης που οφείλεται σε ταχύτατες μεταβολές στην εγκεφαλική λειτουργία)
* Παλμικός πονοκέφαλος
* Ναυτία
* Εμετός

Αν καταφέρουμε να «ρίξουμε» την θερμοκρασία μας σε μισή ώρα, η κατάσταση δεν είναι ανησυχητική. Αν δεν τα καταφέρουμε, πρέπει να πάμε στο νοσοκομείο. Πιο ευάλωτοι είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με μακροχρόνιες παθήσεις (βλ. διαβήτης και καρδιακά προβλήματα).

Καταρρέει ο εγκέφαλος μας
Μελέτες έχουν δείξει πως ο καύσωνας προκαλεί μειωμένη γνωστική λειτουργία. Έχει αποδειχθεί πως οδηγεί σε χαμηλότερες επιδόσεις σε τεστ.
Έρευνα έχει αποκαλύψει επίσης ότι οι καύσωνες οδηγούν σε μείωση των νοητικών λειτουργιών που μπορεί να φτάσει στο 10 με 13%. Αυτό το ποσοστό αυξάνει τον κίνδυνο επαγγελματικών τραυματισμών και τις πιθανότητες λαθών κρίσης, αφού δεν έχουμε την ιδεατή «ταχύτητα επεξεργασίας» των δεδομένων, πριν αποφασίσουμε για κάτι.
Σε εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες, αρχίζει να καταρρέει ο αιματοεγκεφαλικός φραγμός (κυτταρικός φραγμός που περιορίζει την είσοδο ουσιών στον εγκέφαλο με το να παρεμβάλλεται μεταξύ του αίματος και του κεντρικού νευρικού συστήματος, για να εξασφαλίσει την καλύτερη δυνατή λειτουργικότητα των νευρώνων). Πρωτεΐνες και ιόντα συσσωρεύονται στον εγκέφαλο και προκαλείται φλεγμονή.
Ο καύσωνας, τέλος, έχει συνδεθεί με υψηλότερο κίνδυνο για προβλήματα στα νεφρά, δερματικές λοιμώξεις και πρόωρο τοκετό.

Τις καυτές ημέρες αυξάνεται η επιθετική συμπεριφορά και τα περιστατικά βίαιης εγκληματικότητας
Δεν είναι λίγοι αυτοί που νιώθουν πιο ευερέθιστοι τις ζεστές μέρες. Στοιχεία μελετών δείχνουν ότι η υπερβολική ζέστη επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία.
Έρευνα έχει γίνει και για το ποσοστό αύξησης των περιστατικών βίαιης εγκληματικότητας: ακόμα και ένας βαθμός διαφοράς στην θερμοκρασία μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων κατά 3,5%.
Έχει εκτιμηθεί πως –δεδομένης της κλιματικής αλλαγής, που είναι ανθρώπινο έργο– έως το 2090 θα έχουν αυξηθεί κατά 5% όλες οι κατηγορίες των εγκλημάτων, παγκοσμίως. Οι λόγοι περιλαμβάνουν μια πολύπλοκη αλληλεπίδραση ψυχολογικών, κοινωνικών και βιολογικών παραγόντων. Παράδειγμα: Η χημική ουσία του εγκεφάλου που ονομάζεται σεροτονίνη και κρατά μεταξύ άλλων τα επίπεδα επιθετικότητας υπό έλεγχο, επηρεάζεται από τις υψηλές θερμοκρασίες.
Πρόσφατη μελέτη που έγινε στην Νέα Υόρκη διαπίστωσε ότι τις ζεστές μέρες υπήρχαν περισσότερες επείγουσες επισκέψεις στο νοσοκομείο, λόγω κατάχρησης ουσιών, διαταραχών διάθεσης και άγχους, σχιζοφρένειας και άνοιας. Για κάθε αύξηση της τάξεως του 5% στην θερμοκρασία, αυξάνονται 10% οι επισκέψεις στα επείγοντα των νοσοκομείων.
Μια άλλη μελέτη συνέδεσε την αύξηση της θερμοκρασίας με υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών. Για κάθε 1°C αύξησης στην μέση μηνιαία θερμοκρασία, αυξάνονται κατά 2,2% οι θάνατοι που σχετίζονται με θέματα ψυχικής υγείας. Έχει διαπιστωθεί πως οι απόπειρες αυτοκτονίας αυξάνονται και όταν αυξάνεται η υγρασία. Μαζί με την ζέστη αυξάνουν τα επεισόδια των διαγνωσμένων με διπολική διαταραχή, που μπορεί να οδηγήσει σε νοσηλεία για ψυχωτικό σοκ ή για αυτοκτονικό ιδεασμό.
Η ζέστη επηρεάζει την ψυχική υγεία και ανθρώπων που δεν έχουν διαγνωστεί με διαταραχή ή πάθηση. Νευροεπιστήμονες έχουν δείξει πώς βλάπτει το θερμικό στρες τις περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τον εντοπισμό και την επίλυση πολύπλοκων γνωστικών εργασιών.

Τι να φάτε και τι να αποφύγετε σε ένα κύμα καύσωνα
Καύσωνας και φαγητό είναι συχνά ένας δύσκολος συνδυασμός. ΄Οταν οι θερμοκρασίες «χτυπήσουν κόκκινο», πολλοί ταλαιπωρούνται από απώλεια όρεξης. Όταν ανεβαίνει ο υδράργυρος, θα πρέπει να τροποποιήσουμε τις συνήθειες των τροφών αλλά και των ποτών μας και να ρυθμίσουμε την διατροφή μας ώστε μέσα από τις σωστές επιλογές, να δροσιστούμε αλλά και να πάρουμε και θρεπτικά συστατικά.

Τι να προτιμήσετε:
Καρπούζι: Εκτός από εξαιρετικά δροσιστικό, το καρπούζι περιέχει μια θρεπτική ουσία που ονομάζεται λυκοπένιο και μπορεί να σας προστατεύσει από την έκθεση στον ήλιο. Το λυκοπένιο είναι η χρωστική ουσία που δίνει στα φρούτα και τα λαχανικά ζωντανό κόκκινο χρώμα. Άλλες πηγές του περιλαμβάνουν τις ντομάτες (ιδιαίτερα τις μαγειρεμένες) την παπάγια, το ροζ γκρέιπφρουτ και την γκουάβα.
Σαλάτες: Λαχανικά όπως το μαρούλι, το αγγούρι, το σέλινο και τα ραδίκια αποτελούνται πάνω από 95% νερό. Η κατανάλωσή τους σε μια πολύ ζεστή μέρα θα σας βοηθήσει να φτάσετε τα οκτώ ποτήρια νερού την ημέρα, διατηρώντας σας ενυδατωμένο και δροσερό. Οι φράουλες και τα κολοκυθάκια περιέχουν επίσης πολύ νερό.
Τσάι: Παρόλο που ίσως θέλετε παγωμένα ποτά, ένα ζεστό ρόφημα θα σας βοηθήσει πραγματικά να ρυθμίσετε την θερμοκρασία του σώματός σας. Το τσάι είναι ήπιο διουρητικό, αλλά ο ιδρώτας και κυρίως η εξάτμιση αυτού του ιδρώτα, είναι ένας από τους βασικούς τρόπους για την ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και την διατήρηση της ισορροπίας θερμότητας. Λόγω του αυξημένου θερμικού φορτίου από την κατανάλωση ενός ζεστού ποτού, υπάρχει αντισταθμιστική αύξηση στην συνολική παραγωγή ιδρώτα, η οποία υπερκαλύπτει το εσωτερικό θερμικό κέρδος από το ζεστό ρόφημα.

Τι να αποφύγετε:
Αλκοόλ: Απογοητευτικό, αλλά πρέπει να το κάνετε. Αν και το να κάθεστε στον κήπο με ένα μπουκάλι από το αγαπημένο σας κρασί μπορεί να φαίνεται σαν τον τέλειο τρόπο για να περάσετε το χρόνο σας κατά την διάρκεια ενός καύσωνα, το αλκοόλ μπορεί να συμβάλλει στην αφυδάτωση, ειδικά σε ακραίες θερμοκρασίες. Λειτουργεί ως ένα ισχυρό διουρητικό, προκαλώντας σας να ουρείτε περισσότερο, κάτι που σημαίνει ότι θα αφυδατωθείτε γρηγορότερα.
Μάνγκο: Όπως το αλκοόλ, τα μάνγκο δρουν ως διουρητικά, οπότε θα πρέπει να αποφεύγονται. Είναι καλύτερα να μείνετε μακριά και από τον μάραθο, τις αγκινάρες και τα σπαράγγια για τον ίδιο λόγο.
Κρέας: Για πολλούς από εμάς, καλοκαίρι και ζέστες είναι συνυφασμένα με το μπάρμπεκιου, αλλά κατά την διάρκεια ενός καύσωνα πρέπει να το αποφύγετε. Η πέψη της πρωτεΐνης που βρίσκεται στο κρέας απαιτεί πολλή ενέργεια, δημιουργώντας μια θερμική διαδικασία που ονομάζεται «θερμογένεση». Να προτιμάτε τρόφιμα ελαφριά σε πρωτεΐνες: Μπορεί να χρειαστείτε από 50% έως 100% περισσότερη ενέργεια για να διασπάσει ο οργανισμός σας την πρωτεΐνη σε σύγκριση με τους υδατάνθρακες. Άρα, κρέας με μέτρο!
Γλειφιτζούρια, καραμέλες, γρανίτες, παγωτά: Προϊόντα με περίσσεια ζάχαρης δεν συνιστώνται. Ακόμη και τα παγωμένα όπως είναι οι γρανίτες και τα παγωτά του εμπορίου μπορεί να σας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό. Η πέψη παγωμένων τροφών ή ποτών προκαλεί την αύξηση της θερμοκρασίας του κορμού του σώματος, καθώς αυτό προσπαθεί να αντισταθμίσει την ταχεία ψύξη που προκαλείται από τις κρύες τροφές. Συγχρόνως, η αργή απορρόφηση από τον πεπτικό σωλήνα οδηγεί σε αφυδάτωση παρά ενυδάτωση του οργανισμού. Συνεπώς δεν τον ξεδιψά. Να προτιμήσετε ποτά και τροφές που να είναι δροσερά, χωρίς όμως να είναι παγωμένα να έχουν την ιδανική θερμοκρασία για να ικανοποιήσετε πληρέστερα το αίσθημα της δίψας και να αφήσετε την απόλαυση του παγωτού και της γρανίτας για λίγο πιο δροσερές ημέρες.

Το ιδανικό ντύσιμο για τον καύσωνα

Ένα λεπτό, παραδοσιακό T-shirt επιτρέπει το πέρασμα μεγάλου ποσοστού υπεριώδους ακτινοβολίας, στο δέρμα μας. Άρα δεν μας προστατεύει ιδιαίτερα. Χρειάζεστε ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι, από ύφασμα από φυτικές ίνες (πχ λινό) που να είναι φαρδύ. Πριν εξηγήσουμε τους λόγους, είναι χρήσιμο να σας πούμε δυο άλλα πράγματα: κατ’ αρχάς ο ιδρώτας ‘ρίχνει’ την θερμοκρασία του σώματος. Υπάρχουν διάφορα υφάσματα που έχουν καλύτερο συντελεστή αντιμετώπισης των υπεριωδών ακτίνων από άλλα. Είναι γνωστά ως UPF (Ultraviolet Protection Factor) υφάσματα. Σημειώστε επίσης, πως αυτά που έχουν αξιολογηθεί ως 50αρια (δείκτη προστασίας), επιτρέπουν στο 1/50 της ακτινοβολίας να φτάσει στο δέρμα σας.

* Τα πολυεστέρ και τα μάλλινα υφάσματα παρέχουν προστασία δείκτη 30. Έχουν όμως, το μειονέκτημα ότι δεν ‘αναπνέουν’, ειδικά κάτω από τον ήλιο και ο ιδρώτας εγκλωβίζεται στο σώμα σας -κάτι που ποτέ δεν είναι καλό. Το ζητούμενο είναι να εκτονώνεται και να σας εγκαταλείπει. Άρα αποφύγετε τα υφάσματα που αν υγρανθούν από τον ιδρώτα σας, χρειάζονται πολύ ώρα για να στεγνώσουν.

* Τα βαμβακερά και τα λινά έχουν δείκτη μεταξύ 5 και 25. Είναι αρκετός για να μας σώσει από εγκαύματα. Αν όμως, μείνουμε υπό τον ήλιο για πολύ ώρα θα προκληθεί ζημιά στο δέρμα -και μακροχρόνια καρκίνος. Η οδηγία είναι να προτιμήσετε τα υφάσματα από φυτικές ίνες (βαμβάκι, λινό, μετάξι) γιατί ανταποκρίνονται καλύτερα, στην απορρόφηση του ιδρώτα και επιτρέπουν στο δέρμα σας να αναπνέει. Οι συνθετικές ίνες (βισκόζη) διατηρούν την θερμότητα και απορροφούν ελάχιστα τον ιδρώτα -ως εκ τούτου αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματος σας.

* Τα υφάσματα τεχνολογίας luminora (τα οποία έχουν ελεγχθεί και από δερματολόγους) είναι η ενδεδειγμένη λύση, καθώς επιτρέπουν το 1/50 της ακτινοβολίας να ‘περάσει’ στο δέρμα σας. Η πατέντα αφορά τεχνική κατά την οποία χαράσσουν στο νήμα υφάσματος που είναι 81% πολυεστέρας και 19% Spandex, ένα φυσικό φυτικό λάδι που το κάνει φυσικά πιο απαλό και πιο προστατευτικό από τον ήλιο. Το δέρμα δεν εκτίθεται σε χημικές ουσίες, δεν ζεσταίνεται και δεν το αισθάνεστε άβολο. Το luminora είναι αντιμικροβιακό, αδιαπέραστο στην υγρασία, ‘αναπνέει’, είναι μαλακό και ελαφρύ και στεγνώνει πολύ γρήγορα.

* Τα χρώματα που θα επιλέξετε, είναι χρήσιμο να μην είναι σκούρα -ώστε να μην ‘τραβούν’ περισσότερο ήλιο.

* Χρήσιμο είναι και να μη φορέσετε στενά ρούχα – στη γενικότερη λογική του να επιτρέψετε στον ιδρώτα να μη μένει πάνω σας.

* Μη ξεχάσετε το καπέλο σας, για να προστατεύσετε το κεφάλι, το πρόσωπο, τα αυτιά και ιδανικά τον αυχένα σας.

Δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε με την πολλή ζέστη; Υπάρχουν λύσεις!

Αφήστε έξω τον ήλιο και την ζέστη από το υπνοδωμάτιό σας.

Συνηθίζουμε μέσα στο καλοκαίρι να αφήνουμε ανοιχτά τα παράθυρα και πολλές φορές και τα παντζούρια ή τα στόρια. Κι όμως, αυτό είναι λάθος, καθώς έτσι επιτρέπετε στην ζέστη και στις καυτές ακτίνες του ήλιου να μπουν στον χώρο σας, με αποτέλεσμα να ανεβάσουν την θερμοκρασία, αντί να δροσίσουν το περιβάλλον, όπως ιδανικά θα θέλατε.

Αερίστε για λίγη ώρα τους χώρους σας το πρωί που η ζέστη δεν είναι τόση πολλή και αργότερα μέσα στην ημέρα κλείστε τα παράθυρά σας και θα δείτε διαφορά κατά την διάρκεια της νύχτας στην θερμοκρασία των δωματίων.

Μην κάνετε κρύο μπάνιο

Μετά από μία καυτή ημέρα στο γραφείο ή στους δρόμους, δεν είναι ό,τι καλύτερο να μπείτε κάτω από το κρύο ντους για να δροσιστείτε. Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί το δέρμα εξωτερικά να δροσίζεται, όμως η εσωτερική θερμοκρασία αυξάνεται, προκειμένου να αντισταθμίσει αυτή την γρήγορη αλλαγή. Ο,τι συμβαίνει δηλαδή και με την κατανάλωση, ισχύει και με την ρίψη του υγρού στοιχείου στο δέρμα. Κάτι που σημαίνει πως όταν πέσετε στο κρεβάτι, θα αισθάνεστε άβολα, καθώς θα αρχίσετε να ζεσταίνεστε απότομα, λόγω της εξώθερμης διαδικασίας. Κάντε ένα χλιαρό ντους ή έστω δροσερό αλλά όχι με κρύο νερό.

Όσο κι αν αισθανόμαστε κουρασμένοι, η ζέστη που αγγίζει τα όρια του καύσωνα δεν μας αφήνει να κλείσουμε μάτι με αποτέλεσμα να στριφογυρνάμε στο κρεβάτι μέχρι να φανούν οι πρώτες ακτίνες του ήλιου. Ένα μεγάλο θέμα όταν έχει πολλή ζέστη είναι το πώς θα κοιμηθούμε καλά, χωρίς να παγώνουμε από το air condition όλο το βράδυ και χωρίς να σκάμε και να ιδρώνουμε χωρίς αυτό. Θυμηθείτε ότι η βέλτιστη θερμοκρασία υπνοδωματίου για ύπνο είναι μεταξύ 16 και 21 βαθμών Κελσίου.

* Ξαπλώστε σε καθαρά βαμβακερά σεντόνια. Το υψηλής ποιότητας βαμβάκι είναι το ιδανικό υλικό για τον ύπνο για να μείνετε δροσεροί.

* Πριν ξαπλώσετε ψεκάστε τα σεντόνια με διάλυμα δροσερού νερού με αλόη βέρα, ιδανικά διατηρημένη στο ψυγείο.

* Γεμίστε ένα μπουκάλι ψεκασμού με κρύο νερό και κρατήστε το δίπλα στο κρεβάτι σας. Ψεκάστε στο πρόσωπό σας, το πίσω μέρος του λαιμού σας και το πίσω μέρος των γόνατων σας, για να δροσιστείτε.

*Απενεργοποιήστε όλες τις ηλεκτρικές συσκευές στην κρεβατοκάμαρα καθώς αυτές εκπέμπουν θερμότητα.

* Το καλοκαίρι πρέπει να εφαρμόζετε την τακτική «όσο λιγότερα, τόσο καλύτερα». Επιλέξτε νυχτικό ή πιτζάμες από φυτικές ίνες διότι το ποιοτικό ύφασμα απορροφά τον ιδρώτα και θα σας βοηθήσει να αισθανθείτε αμέσως πιο άνετα και δροσερά. Για τους πιο τολμηρούς ή εκείνους, που δεν αντέχουν καθόλου την ζέστη, υπάρχει και η επιλογή του «γυμνού».

Η Ευεργετική του Ύπαρξη

Τώρα το καλοκαίρι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, για κάποιες μέρες, ίσως μας κουράζουν και μας εξασθενούν, όμως ο ήλιος είναι αναγκαίος. Δεν είναι τυχαίο που πολλές θρησκείες και κουλτούρες, ανά τους αιώνες, έχουν θεοποιήσει τον ήλιο και τις ευεργετικές του ιδιότητες. Χωρίς αυτόν δεν θα μπορούσε να υπάρξει ζωή στο πλανήτη. Αλλά και να μπορούσε, θα ήταν μια ζωή στο… σκοτάδι.
Η αλήθεια είναι βεβαίως πως η υπερβολική έκθεση στον ήλιο εγκυμονεί πολλούς κινδύνους, όμως μια μετρημένη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία με τις κατάλληλες προφυλάξεις μπορεί να έχει πάρα πολλά και ευεργετικά οφέλη για την υγεία μας.

Δείτε επίσης ” Τα βιολογικά αποτελέσματα του ήλιου” https://terrapapers.com/ta-viologika-apotelesmata-tou-iliou/

@Ν. Μπάκουλη / 2022