Topics:

Η Υπηρεσία Κατασκοπείας Οπλίζει το Facebook

Αναγέννηση στα Σκάνδαλα Προσωπικών Δεδομένων – Η Ιδιωτική Υπηρεσία Κατασκοπείας Οπλίζει το Facebook. Στις 4 Απριλίου 2022, οι ενάγοντες σε μια ομαδική αγωγή εναντίον του Facebook για τις πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων μετά το ξέσπασμα του...

Η Υπηρεσία Κατασκοπείας Οπλίζει το Facebook

Αναγέννηση στα Σκάνδαλα Προσωπικών Δεδομένων – Η Ιδιωτική Υπηρεσία Κατασκοπείας Οπλίζει το Facebook.

Στις 4 Απριλίου 2022, οι ενάγοντες σε μια ομαδική αγωγή εναντίον του Facebook για τις πρακτικές ανταλλαγής δεδομένων μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου Cambridge Analytica κατέθεσαν νέα αγωγή, κατηγορώντας ότι ο γίγαντας των μέσων κοινωνικής δικτύωσης εμπόδισε σκόπιμα την ανακάλυψη πληροφοριών που αποκαλύπτουν τις παραβάσεις του.

Είναι η τελευταία εξέλιξη σε μια ευρεία διαμάχη που ξεκίνησε τους πρώτους μήνες του 2017 και δείχνει ελάχιστα σημάδια υποχώρησης. Εν συντομία, η Cambridge Analytica εκμεταλλεύτηκε ένα κενό στο Facebook για να συλλέξει τα προσωπικά δεδομένα έως και 50 εκατομμυρίων Αμερικανών, προκειμένου να χειραγωγήσει τους ψηφοφόρους για λογαριασμό ορισμένων δεξιών υποψηφίων -ενδεχομένως συμπεριλαμβανομένου του Ντόναλντ Τραμπ- και άλλων πολιτικών εκστρατειών στις ΗΠΑ και αλλού.

Έκτοτε, η εταιρεία και η μητρική της, SCL Group, έχουν περιοριστεί, αφού με επίσημες έρευνες βρέθηκαν να υπάρχουν δραστηριότητές της σε πολλές χώρες, ενώ στο Facebook έχει επιβληθεί πρόστιμο ρεκόρ 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου για κατάφωρες παραβιάσεις του απορρήτου των χρηστών. Η όλη διαμάχη προκάλεσε σοβαρές ανησυχίες του κοινού σχετικά με το απόρρητο στο διαδίκτυο και την κακή επιρροή της χειριστικής διαφήμισης και της μικροστόχευσης, που διατηρούνται μέχρι σήμερα.

Τον Σεπτέμβριο του 2020, ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Cambridge Analytica, Alexander Nix, αποκλείστηκε από την θητεία του ως διευθυντής εταιρείας στο Ηνωμένο Βασίλειο για επτά χρόνια για την δράση του σε ανήθικες υπηρεσίες, όπως, δωροδοκία, εκστρατείες απεμπλοκής ψηφοφόρων, λήψη πληροφοριών για την απαξίωση πολιτικών αντιπάλων και την διάδοση πληροφοριών ανώνυμα σε πολιτικές εκστρατείες.

Αντίθετα, ανώτερα στελέχη του SCL που φαινομενικά είναι καθοριστικά υπεύθυνα για πολλές από αυτές τις ανήθικες πρακτικές –αν και το αρνούνται– δεν επηρεάστηκαν από τις συνέπειες του σκανδάλου. Στην πραγματικότητα, έχουν ωφεληθεί και ευημερήσει πάρα πολύ μετά από αυτό.

Μία εβδομάδα πριν από το κλείσιμο της Cambridge Analytica, την 1η Μαΐου 2018, ο Gaby van den Berg -ο οποίος, μεταξύ άλλων, δημιούργησε την κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της SCL, εγκεκριμένη από την DARPA «Μεθοδολογία Δυναμικής Συμπεριφοράς», η οποία αναλύει και διαμορφώνει το προφίλ συγκεκριμένου κοινού-στόχου προκειμένου να προσδιορίσει βέλτιστες στρατηγικές για να επηρεάσει τις αντιλήψεις και τις πράξεις τους -ίδρυσε μια νέα εταιρεία στο Λονδίνο, την Emic Consulting. Έκτοτε, διδάσκει τεχνικές πληροφοριακού πολέμου, τύπου Cambridge Analytica σε “στρατιώτες” σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η αχρονολόγητη φωτογραφία είναι μια από τις λίγες δημοσιευμένες στο Διαδίκτυο
που πιστεύεται ότι δείχνει την Gaby van den Berg, στο κέντρο, στο Μουσκάτ του Ομάν

Για παράδειγμα, οι Καναδικές ένοπλες δυνάμεις ξόδεψαν τεράστια ποσά για τις υπηρεσίες της Emic το 2019 και το 2020. Το τμήμα πληροφοριών της συνέχισε να εμπλέκεται σε μια σειρά από σκάνδαλα υψηλού προφίλ καθ’ όλη την διάρκεια της πανδημίας COVID-19, παρενοχλώντας πολίτες με ψυχολογικούς χειρισμούς και ανάσυρση πληροφοριών των κοινωνικών διαδικτυακών προφίλ με δεδομένα χωρίς την έγκριση των χρηστών τους, προκαλώντας κατακραυγή.

Τα ευρήματα μιας επακόλουθης έρευνας για τις σκιώδης, υποχθόνιες και μυστηριώδεις δραστηριότητές της ήταν απολύτως καταδικαστικά. Ενώ η Emic δεν αναφέρθηκε, είναι αδιανόητο το ότι οι τακτικές που αναπτύχθηκαν τόσο επίμαχα δεν αξιοποιήθηκαν για την καθοδήγηση της εταιρείας.

“Πλεονέκτημα τοποθέτησης”

Φαίνεται ότι η Gaby van den Berg εμπλέκεται και πολλές κεκαλυμμένες και μυστηριώδης προσπάθειες ώστε να επηρεάσει κρυφά το ακούσιο κοινό-στόχο. Τα αρχεία που διέρρευσαν και εξετάστηκαν από το MintPress την αναφέρουν ως βασικό στέλεχος σε μια μυστική προσπάθεια ψυχολογικού πολέμου στην Συρία, που χρηματοδοτήθηκε από το Βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών και παραδόθηκε από την σκιώδη εταιρεία επικοινωνιών Global Strategy Network.

Η εταιρεία ιδρύθηκε από τον βετεράνο της MI6 Ρίτσαρντ Μπάρετ, ο οποίος ηγήθηκε των αντιτρομοκρατικών επιχειρήσεων της υπηρεσίας πριν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου, μια περίοδο κατά την οποία οι Βρετανικές μυστικές υπηρεσίες ενεπλάκησαν στενά στο τερατώδες πρόγραμμα έκτακτης απόδοσης της Ουάσιγκτον. Τα ερωτήματα αφθονούν σχετικά με την συνενοχή του στα βασανιστήρια υπόπτων για τρομοκρατία από την CIA.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Foreign Office, το Global Strategy άρχισε να λειτουργεί στην Συρία από τις «πρώιμες μέρες» των δυτικών προσπαθειών να αποσταθεροποιήσει την κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ, πείθοντας Σύρους, δυτικούς πολίτες και ξένα κράτη ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός ήταν νόμιμος. Ενώ πλημμύριζαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης με προπαγάνδα υπέρ της αντιπολίτευσης.

Η εταιρεία καυχιόταν ότι η «άγρια ​​επιρροή» της πληροφοριακής παραγωγής της είχε επηρεάσει τις αντιλήψεις ατόμων σε όλο τον κόσμο, αφού είχε δει «πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους και προσέλκυσε σχόλια μέχρι και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ».

Σύμφωνα με τον υπολογισμό της Global Strategy, η επιτυχία οφείλεται στον “προγραμματισμό που δεν σχεδιάζεται την πρώτη ημέρα και δεν παραδίδεται” ό,τι κι αν γίνει”, αλλά αντιθέτως επαναλαμβάνεται γρήγορα και αναπτύσσεται εκ νέου καθώς η κατάσταση στο πεδίο και οι αντίπαλοί μας αλλάζουν”.

Αναφερόμενος στην στρατιωτική και κατασκοπευτική έννοια της διείσδυσης στο «OODA (Observe, Orient, Decide) του εχθρού, η Global Strategy έκανε λόγο για «εισαγωγή» στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων της κυβέρνησης Άσαντ και των εξτρεμιστικών ομάδων στην Συρία, «για να λαμβάνουν σωστές αποφάσεις ταχύτερα» από τους αντιπάλους τους, «να είναι στρατηγικά προνοητικοί και τακτικά αντιδραστικοί» και «να επιτυγχάνουν το πλεονέκτημα της θέσης».

Το κλειδί σε αυτή την διαδικασία είναι η εκτεταμένη χρήση της καινοτόμου εσωτερικής τεχνολογίας από την Global Strategy.

Για παράδειγμα, έχει δημιουργήσει το “Daeshboard”, το οποίο παρέχει ανάλυση των επικοινωνιών τρομοκρατικών ομάδων και βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην “ιστορική και συνεχή πρόσβαση” της εταιρείας σε “κλειστές ομάδες επικοινωνίας” στο Telegram, το Rocket Chat και άλλες φαινομενικά κρυπτογραφημένες πλατφόρμες.

Παρακολουθώντας τις δημόσιες δηλώσεις αυτών των ομάδων και τον τρόπο με τον οποίο τα «θέματά τους αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και γεωγραφικά», η Global Strategy εντοπίζει «αναδυόμενες τάσεις» στην εξτρεμιστική προπαγάνδα «και πώς να τις καταπνίξει». Ένα αναφερόμενο παράδειγμα αυτής της ικανότητας ήταν η βορειοανατολική Νιγηρία τον Σεπτέμβριο του 2019, αφού τα ιδιωτικά κανάλια συνομιλίας της Μπόκο Χαράμ έδειξαν ότι η τρομοκρατική ομάδα σκόπευε να στοχεύσει χριστιανούς.

Daeshboard

Το Daeshboard επέτρεψε στο Global Strategy «να εντοπίσει και να οπτικοποιήσει πώς διαμορφωνόταν αυτή η απειλή» προτού η Μπόκο Χαράμ αρχίσει να εκτελεί χριστιανούς τρεις μήνες αργότερα, αλλάζοντας με την σειρά της τα προπαγανδιστικά μηνύματά της «σε εβδομαδιαία βάση» για την προώθηση της θρησκευτικής ανοχής, προλαβαίνοντας έτσι τις προσπάθειες της (Μπόκο Χαράμ) να προκαλέσει θρησκευτικές συγκρούσεις. Όλα αυτά μπορεί να είναι καλά, αλλά όπως θα δούμε σύντομα, η εταιρεία έχει την δέουσα ικανότητα να το κάνει αυτό με πολύ λιγότερα θετικά κίνητρα σε άλλα πλαίσια και να στοχεύει ανυποψίαστους καθημερινούς ανθρώπους στην διαδικασία.

Το Daeshboard λειτουργεί παράλληλα με το λογισμικό “κοινωνικής ακρόασης” Murmurate που επιτρέπει στο Global Strategy να παρακολουθεί τις διαδικτυακές συνομιλίες, με βάση το οποίο παρέχονται πληροφορίες για το πώς αντιδρούν το κοινό-στόχος σε ορισμένα μηνύματα, πώς αποκλίνουν οι απαντήσεις και οι συζητήσεις σε διαφορετικές περιοχές μιας δεδομένης χώρας και «Πώς συνδέουν το ψηφιακό κοινό μεταξύ τους».

«Δημιουργικές προσεγγίσεις πολέμου»

Δεν θα ήταν καθόλου έκπληξη αν η van den Berg έπαιζε ρόλο στην δημιουργία αυτών των πόρων και πραγματικά το ExTrac – είναι μια πλατφόρμα μεγάλων δεδομένων που συνδυάζει «πληροφορίες επίθεσης και επικοινωνιών σε πραγματικό χρόνο με τεχνητή νοημοσύνη» και παρέχει «πρακτικές πληροφορίες» για τις επικοινωνίες βίαιων εξτρεμιστικών ομάδων για χρήση από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την «καταπολέμηση του βίαιου εξτρεμισμού» (CVE) «πολιτικοί και επαγγελματίες» – που ξεκίνησε από την Global Strategy τον Μάρτιο του 2021.

Τον ίδιο μήνα, η van den Berg ήταν ένας από τους δύο «ειδικούς» που ηγήθηκαν μιας διαδικτυακής συζήτησης που συγκλήθηκε από το Κέντρο Αριστείας Στρατηγικών Επικοινωνιών του ΝΑΤΟ με έδρα την Ρίγα. Μεταξύ των θεμάτων που εξετάστηκαν ήταν:

«Ποιοι είναι οι περιορισμοί των μεγάλων δεδομένων για την κατανόηση [sic] του κοινού μας;» και

«Πώς μπορεί η κοινωνική παρακολούθηση να προβλέψει συμπεριφορές»

Προφανώς, η van den Berg έχει έντονο επαγγελματικό ενδιαφέρον για τους ακριβείς κλάδους που έχει αξιοποιήσει η Παγκόσμια Στρατηγική. Η αναφορά σε συμπεριφορές πρόβλεψης κοινωνικής παρακολούθησης είναι επίσης ιδιαίτερα δελεαστική, δεδομένου ότι αυτό ακριβώς προσπάθησαν να επιτύχουν οι «ψυχογραφικές» τεχνικές της Cambridge Analytica, αν και προφανώς με μικρή επιτυχία. Ίσως λόγω της αποτυχίας των μεθόδων της εταιρείας, έτσι η van den Berg ερευνά νέα μέσα για την επίτευξη του ίδιου παρεμβατικού στόχου.

Σε κάθε περίπτωση, το περιεχόμενο των μυστικών αναφορών από τους πελάτες της ExTrac δεν μπορεί κανείς να το φανταστεί, αν και είναι πιθανότατα εξαιρετικά ευαίσθητες: “Η πρόσβαση χορηγείται κατά περίπτωση μέσω συνδρομών”, σημειώνεται στο υποσέλιδο του ιστότοπού της, υπογραμμίζοντας την αποκλειστικότητα και το απόρρητο της πλατφόρμας. Εντυπωσιακό είναι πάντως ότι στις δημοσίως διαθέσιμες εκτιμήσεις απειλών της ExTrac γίνεται επανειλημμένη αναφορά στις δραστηριότητες των εξτρεμιστικών φορέων στο Facebook και στο κοινό τους.

Σε μια παρόμοια αναφορά, η εξτρεμιστική δραστηριότητα στο κοινωνικό δίκτυο αναφέρεται στο ίδιο απόσπασμα με τις ιδιωτικές συζητήσεις που διεξάγονται μέσω του Telegram και «παράνομων δικτύων εκτός σύνδεσης και κρυφών επικοινωνιών», υποδηλώνοντας έντονα ότι δεν είναι καθαρά «δημόσιο» το περιεχόμενο του Facebook που εξετάζει εξονυχιστικά το ExTrac.

Συνεχίζοντας, εκείνος που αναφέρεται δίπλα στην van den Berg στα αρχεία της Global Strategy που διέρρευσαν, είναι ο Charlie Winter, ο ερευνητικός διευθυντής της ExTrac, ο οποίος διευθύνει την “επιχείρηση” μαζί  με “πρώην υπαλλήλους των μυστικών υπηρεσιών” που παραμένουν ανώνυμοι. Ο Winter είναι ένας μακροχρόνιος ακαδημαϊκός ερευνητής εξτρεμιστικών ομάδων, το διδακτορικό του –το οποίο εξέταζε πώς «οι σύγχρονες μαχητικές ομάδες καλλιεργούν δημιουργικές προσεγγίσεις στην διακυβέρνηση και τον πόλεμο» στο διαδίκτυο – χρηματοδοτήθηκε απευθείας από το Facebook.

Επιπλέον, το κοινωνικό δίκτυο χρηματοδότησε την πενταετή θητεία του ως ερευνητή στο Διεθνές Κέντρο για την Μελέτη της Ριζοσπαστικοποίησης του Λονδίνου, μέσω του Online Civil Courage Initiative, όπως και το Υπουργείο Εσωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου και το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. Τα αποκρυπτογραφημένα email αποκαλύπτουν ότι έχει δώσει αυτοπροσώπως ενημερώσεις σχετικά με την προπαγάνδα του ISIS σε εκπροσώπους της εν λόγω οργάνωσης.

Κατά την θητεία του ο Winder στην ExTrac έγραψε ένα βιβλίο «The Terrorist Image», στο οποίο εξέταζε 20.000 εικόνες «που συλλέγονται από τα μυστικά δίκτυα του Ισλαμικού Κράτους στο διαδίκτυο». Το περιεχόμενό του μιλά για εκτενή γνώση της εσωτερικής λειτουργίας των elite προπαγανδιστικών μονάδων του ISIS και τις ιδιωτικές συζητήσεις τους μέσω διαφόρων πλατφορμών συνομιλίας, από την πλευρά του συγγραφέα, συμπεριλαμβανομένου του WhatsApp που ανήκει στο Facebook.

Όλα αυτά εγείρουν το προφανές ερώτημα εάν η Global Strategy έχει άμεση ή έμμεση πρόσβαση στα δεδομένα χρηστών του Facebook και τα οπλίζει με τον ακριβή τρόπο για την Cambridge Analytica, με την βοήθεια της van den Berg, ενός ατόμου που συνδέεται άμεσα με αυτήν την εταιρεία και τις κακόβουλες μεθόδους της για μαζική χειραγώγηση.

Συγκεκριμένα, και οι δύο εταιρείες, και η Emic, έχουν αγνοήσει επανειλημμένα αιτήματα για σαφήνεια από το MintPress.

«Επιθετική εμπορική οργάνωση»

Εάν τα ιδιωτικά δεδομένα του Facebook αξιοποιούνται από την Global Strategy για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς, θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι “ο σκοπός αγιάζει τα μέσα”, καθώς μια τέτοια εισβολή υπονομεύει βάρβαρες εξτρεμιστικές ομάδες, αποτρέπει περαιτέρω ριζοσπαστικοποίηση και πιθανώς αποτρέπει μελλοντικές φρικαλεότητες.

Ωστόσο, το μυστικό στόχαστρο της Global Strategy δεν στοχεύει μόνο στους εξτρεμιστές και στους υποστηρικτές τους. Κατά την διάρκεια των συριακών επιχειρήσεών της, χρησιμοποίησε ομολογουμένως το Murmurate για να συλλέξει πληροφορίες σχετικά με τις διαδικτυακές συζητήσεις μεταξύ του κοινού-στόχου στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμπεριλαμβανομένων των Σύριων προσφύγων, οι οποίες στην συνέχεια διοχετεύθηκαν στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Μια τέτοια αδιάκριτη παραβίαση αναδεικνύει μια ευρύτερη αποτυχία των προγραμμάτων CVE: βασιζόμενοι στο ελαττωματικό και αστήρικτο αξίωμα ότι κυριολεκτικά ο οποιοσδήποτε αν εκτίθεται σε εξτρεμιστική προπαγάνδα με οποιονδήποτε τρόπο αντιπροσωπεύει μια πιθανή τρομοκρατική απειλή, επομένως ουσιαστικά προ-ποινικοποιεί αμέτρητους αθώους ανθρώπους –συντριπτικά μουσουλμάνους– και τους καθιστά στόχους χειραγώγησης και παρακολούθησης.

Δεδομένης της ευκολίας και της ρευστότητας με την οποία ταξιδεύουν τα μιμίδια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πολλοί χρήστες μπορεί ακούσια να γίνουν μέρος του «κοινού» μιας εξτρεμιστικής ομάδας και έτσι να συμπεριληφθούν στο σαρωτικό δίχτυ της Global Strategy. Χωρίς διευκρίνιση σχετικά με το πώς η ExTrac κατηγοριοποιεί ένα εξτρεμιστικό «κοινό» ή ακόμη και τι σημαίνει «εξτρεμιστικό» δεν μπορούμε να γνωρίζουμε, καθώς επίσης και πόσο σαρωτική είναι η συλλογή αυτών των δεδομένων.

Ίσως είναι απαραίτητο να σημειωθεί ωστόσο ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου είχε παρουσιάσει δυσπιστία προς τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης σαν «θεωρίες συνωμοσίας» και ιδιαίτερα στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής, ως ένδειξη πιθανής ριζοσπαστικοποίησης των εξτρεμιστών. Το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας έχει επίσης δημοσιεύσει επίσημες οδηγίες που διατυπώνουν τις ίδιες περίπου κατηγορίες.

Ακόμα κι αν η ExTrac απλώς τροφοδοτεί τις δημόσιες πληροφορίες και τις επικοινωνίες τους, τα νομοταγή άτομα είναι απίθανο να αποδεχτούν τέτοια δεδομένα που συλλέγονται και αναλύονται κρυφά από έναν απαίσιο έμπορο προπαγάνδας που χρηματοδοτείται από το κράτος και που διευθύνεται από πράκτορες πληροφοριών, πόσο μάλλον αν οι καρποί αυτής της έρευνας πωλούνται σε άγνωστους φορείς με σκοπό το κέρδος και στην συνέχεια χρησιμοποιούνται για σκιώδεις κι αβέβαιους σκοπούς.

Το ότι οι τεχνικές που αρχικώς είχαν σχεδιαστεί για χρήση σε πόλεμο με σκοπό την επίτευξη “αλλαγής συμπεριφοράς” σε εχθρικούς στόχους και τελικά εφαρμόστηκαν “χωρίς όρια” σε πολίτες ήταν ένα βασικό συστατικό του σκανδάλου Cambridge Analytica. Το ExTrac αντιπροσωπεύει ξεκάθαρα ένα εργαλείο επηρεασμένο από τεχνικές του στρατού και των μυστικών υπηρεσιών, προσαρμοσμένες για εμπορικούς σκοπούς, με ανυποψίαστους πολίτες στην γραμμή του πυρός.

Τον Μάρτιο του 2020, το domain του Daeshboard.net καταχωρήθηκε χρησιμοποιώντας το Whois Guard, το οποίο κατά κανόνα προστατεύει την ταυτότητα αυτού που έχει καταχωρηθεί. Έληξε ένα χρόνο αργότερα, αν και σήμερα μια αναζήτηση στο Google για τον ιστότοπο εμφανίζει την σελίδα σύνδεσης πελατών του ExTrac, υπονοώντας ότι και τα δύο είναι ένα και το αυτό, ή ότι το δεύτερο είναι μια τεχνολογικά εξελιγμένη εκδοχή του πρώτου και είναι πλέον ανοιχτό για ευρύτερη χρήση από τον ιδιωτικό τομέα και τις κρατικές οντότητες.

Εκτός από το πρόστιμο FTC που έσπασε το ρεκόρ των 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το Facebook εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περαιτέρω σημαντικές κυρώσεις και αλλού λόγω της ελλιπούς προσοχής του στην προστασία των δεδομένων των χρηστών. Μόλις τα στοιχεία συλλέχθηκαν από την Cambridge Analytica – μεταξύ πολλών άλλων – η εταιρεία δεν είχε τρόπο να γνωρίζει πού κατέληγαν αυτά τα δεδομένα ή τους σκοπούς για τους οποίους είχαν τεθεί.

Υπάρχουν ελάχιστες ενδείξεις ότι το Facebook παίρνει πιο σοβαρά το απόρρητο σήμερα, αλλά ένα μέχρι στιγμής ανεξερεύνητο είναι το ερώτημα εάν υπάρχουν έλεγχοι που εμποδίζουν άτομα όπως ο Charlie Winter να μοιράζονται ευαίσθητες πληροφορίες για την πλατφόρμα και τους χρήστες του, με άλλους.

Οι μυστικές επιχειρήσεις του Γουίντερ στην Συρία, οι οποίες τον έφεραν σε στενή επαφή με την βαν ντε Μπερκ, διεξήχθησαν ταυτόχρονα με την χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τους εξτρεμιστές, κατόπιν πρόσκλησης του Facebook και με την οικονομική του χορηγία. Το κοινωνικό δίκτυο αναφέρεται από την Global Strategy ως βασικός αγωγός για την αντικαθεστωτική προπαγάνδα του κατά του ISIS. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Γουίντερ ήταν επίσης «ειδικός» σύμβουλος σε μια άλλη μυστική προσπάθεια του Υπουργείου Εξωτερικών, η οποία στόχευε τους προσφυγικούς καταυλισμούς του Λιβάνου με αντιεξτρεμιστικά μηνύματα.

Η δουλειά του Winter στο Facebook, και η επακόλουθη γνώση από το εσωτερικό, μπορεί κάλλιστα να ήταν ένας από τους παράγοντες που οδήγησαν στην στρατολόγησή του – ιδιαίτερα στην τελευταία περίπτωση, δεδομένου ότι ένα στοιχείο της εκστρατείας ήταν η δημιουργία μιας ιδιωτικής ομάδας στο Facebook για τους κατοίκους του καταυλισμού για να συζητήσουν τοπικά ζητήματα, μια ομάδα που «παρακολουθούνταν στενά» από τον εκτελούντα του έργου, εν αγνοία αυτών που το χρησιμοποιούσαν. Οι πολλαπλοί και ταυτόχρονοι ρόλοι του, αντιπροσωπεύουν μια τεράστια σύγκρουση συμφερόντων.

Και οι δύο επιχειρήσεις του Υπουργείου Εξωτερικών διεξήχθησαν υπό την αιγίδα του London’s Counter-Daesh Communications Cell. Μια καυστική εσωτερική αξιολόγηση του Whitehall των προσπαθειών του προαναφερόμενου στην Συρία, που δεν προορίζονταν για δημόσια κατανάλωση, διαπίστωσε ότι ήταν «κακώς σχεδιασμένες, πιθανώς παράνομες και στοίχισαν ζωές».

Σύριοι που απασχολούνταν από εταιρείες, όπως η Global Strategy, σκοτώθηκαν από τις εξτρεμιστικές ομάδες που στόχευαν. Η έκταση της αιματοχυσίας ήταν σημαντική. Ένας φορέας “υπέστη απώλειες βασικού προσωπικού που ζημίωσαν αρκετά θεμελιωδώς την οργάνωση”. Ένας άλλος καταδικάστηκε ως “ένας επιθετικός εμπορικός οργανισμός”, ο οποίος ανέλαβε “προσωπικούς και πολιτικούς” κινδύνους και ρίσκαρε τους υπαλλήλους του.

Δεν είναι βέβαιο εάν οποιαδήποτε από τις δύο περιγραφές αναφέρεται στην Global Strategy, αλλά το γεγονός ότι η εταιρεία είχε εμπλακεί σε μια σαφώς επικίνδυνη και πιθανώς εγκληματική συνωμοσία σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό το Facebook να διευκρινίσει εάν γνώριζε την εμπλοκή του Winter σε αυτήν, αν η σχέση του με την Global Strategy αντέχει μέχρι σήμερα, και φυσικά αν η σύνδεσή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο παραχωρεί στην ExTrac αποδοχή σε προνομιακές ιδιωτικές πληροφορίες χρήστη χωρίς την γνώση ή την συναίνεσή του.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο, ωστόσο, είναι ότι – παρά την δημόσια κατακραυγή, τις επίσημες έρευνες και ακροάσεις, τις οικονομικές κυρώσεις, τις συγγνώμες και τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, το Facebook παραμένει το κορυφαίο εργαλείο παρακολούθησης στον κόσμο, το οποίο χρησιμοποιείται με κάθε είδους κακόβουλο τρόπο από οποιονδήποτε.

Την έκταση όλων αυτών των διαρροών το κοινό δεν θα το μάθει ποτέ.

Και τα ίδια ακαταλόγιστα άτομα χρησιμοποιούν τις ίδιες μεθόδους για να το κάνουν, με την υποστήριξη και την οικονομική ενίσχυση των δυτικών κυβερνήσεων και την συναίνεση του ίδιου του Facebook.

***

@ Kit Klarenberg/ MintPresss News/ 2022

Είναι ένας ερευνητής δημοσιογράφος και συνεργάτης του MintPresss News που διερευνά τον ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών στην διαμόρφωση της πολιτικής και των αντιλήψεων. Η δουλειά του έχει εμφανιστεί στο παρελθόν στο The Cradle, στο Declassified UK και στο Grayzone.

***

***

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ ΤΙΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΤΗΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ
ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΤΗΝ ΤΡΙΛΟΓΙΑ

Η ΥΨΗΛΗ ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ

ORGONODROME.GR