Topics:

Σαγκριά η Ισπανίδα καλλονή

Πριν ξεκινήσουμε να τη γευόμαστε ως σαγκρία, άκουγε στο όνομα σαγκαρί (sangaree), ένα ποτό φτιαγμένο από κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, διαλυμένο με νερό, ζάχαρη και μοσχοκάρυδο. Οι ισπανικές ρίζες της σαγκρία δεν έχουν...

Σαγκριά η Ισπανίδα καλλονή

Πριν ξεκινήσουμε να τη γευόμαστε ως σαγκρία, άκουγε στο όνομα σαγκαρί (sangaree), ένα ποτό φτιαγμένο από κρασί ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό, διαλυμένο με νερό, ζάχαρη και μοσχοκάρυδο. Οι ισπανικές ρίζες της σαγκρία δεν έχουν αμφισβητηθεί ποτέ, και επειδή το κόκκινο κρασί είναι τις περισσότερες φορές η βάση της σαγκρία, πιθανολογείται πως έχει πάρει το όνομα της από το ισπανικό sangre, δηλαδή αίμα. Μάλλον πρόκειται για ένα ισπανικό Bloody Mary!

Οι Άγγλοι είναι γνωστοί για την αγάπη τους στο Μπορντό, το κρασί στο οποίο πολλές φορές αναφέρονται ως claret. Στα ταξίδια τους, συνήθιζαν να μεταφέρουν ένα claret fruit punch, το οποίο περιείχε διάφορα είδη ποτών, φρούτων και μπαχαρικών. Σε ορισμένες ισπανόφωνες περιοχές το claret έγινε clericot, ένα ποτό παρόμοιο με τη σαγκρία, αλλά με λευκό κρασί. Το κόκκινο κρασί χρησιμοποιούνταν ευρέως τα παλιότερα χρόνια, επειδή το τρεχούμενο νερό δεν ήταν και η πιο ασφαλής επιλογή. Συχνά ήταν μολυσμένο και ευθυνόταν για πολλές ασθένειες, ακόμα και θανάτους. Το γάλα θεωρούνταν ποτό για παιδιά κι έτσι η μόνη λύση για να ξεδιψάσει κανείς ήταν το αλκοόλ που, συν τοις άλλοις, σκότωνε και τα μικρόβια

Υπάρχουν αρκετές αναφορές στο πέρασμα του χρόνου όπου ο άνθρωπος πρόσθετε νερό, μέλι, μπαχαρικά και φρούτα στο κρασί του, προκειμένου να αλλάξει τη γεύση του, όμως αυτό που εμείς γνωρίζουμε σήμερα ως σαγκρία, εμφανίστηκε το 1964-1965 στο Παγκόσμιο Παζάρι στη Νέα Υόρκη. Αν και εκεί προσφέρθηκε για πρώτη φορά το ποτό στο κοινό, με το όνομα σαγκρία, υπάρχουν κάποιες αναφορές ότι η σαγκρία υπήρχε σε ισπανικά εστιατόρια πριν το 1964, όπως και ένα άρθρο στους Times, αναφερόταν σ’ ένα πάρτι στο Palm Beach όπου γνωστός ισπανός προσέφερε στους καλεσμένους του «Σαγκρία, ένα ποτό με κόκκινο κρασί και φρούτα».

Γενικότερα είναι δημοφιλές ποτό για τους τουρίστες σε μπαρ , παμπ και εστιατόρια, ενώ οι Ισπανοί δεν την πίνουν συχνά. Πολλοί υποστηρίζουν πως η σαγκρία που σερβίρεται στους χώρους διασκέδασης, είναι πολύ χαμηλής ποιότητας. Ενώ η καλύτερη, είναι αυτή που μόνοι μας μπορούμε να φτιάξουμε στο σπίτι. Να μια απλή συνταγή, για να κάνετε εύκολα και γρήγορα για σας και τους φίλους σας, μία παραλλαγή της δημοφιλούς σαγκρίας με λευκό κρασί, αρωματικό βασιλικό, λεμόνι και πορτοκάλι.

Η συνταγή για την απλή και πιο διαδεδομένη σανγκρία:

Υλικά:
2 πορτοκάλια
1 σφηνάκι μπράντι
2 ξυλάκια κανέλας
6 καρφάκια γαρίφαλο
500 ml ανθρακούχο νερό ή γκαζόζα
2 λεμόνια
1 μήλο
2 ροδάκινα
1 λίτρο κόκκινο κρασί
120 γρμ. ζάχαρη

Εκτέλεση: Σε ένα μεγάλο μπολ βάλτε το κόκκινο κρασί, τη ζάχαρη, τα γαρίφαλα και την κανέλα και μετά προσθέστε το χυμό των λεμονιών και των πορτοκαλιών και ανακατέψτε. Ξεφλουδίστε τα φρούτα και κόψτε τα σε κομμάτια, προσθέτοντας μισό πορτοκάλι και μισό λεμόνι κομμένα σε λεπτές φετούλες. Ανακατέψτε τα ψιλοκομμένα φρούτα με το μείγμα του μπολ και μετά καλύψτε το μπολ με διαφανή μεμβράνη κι αφήστε το μέσα στο ψυγείο. Λίγο πριν σερβίρετε τη σαγκρία, προσθέστε παγάκια και την γκαζόζα, ανακατέψτε και σερβίρετε!

Η σανγκρία και χωρίς αλκοόλ.

Υλικά:
3 πορτοκάλια
2 λεμόνια
1 ροδάκινο
μωβ ή κόκκινο γλυκό σταφύλι
6 κύβους ζάχαρη
1 ξυλάκι κανέλα
2 καρφάκια γαρίφαλο
1-2 φυλλαράκια μέντας

Εκτέλεση: Αποχυμώνουμε μωβ ή κόκκινα σταφύλια μέχρι να έχουμε γύρω στα 4-5 λίτρα χυμό σταφυλιού, εκτός κι αν θέλετε να αγοράσετε έτοιμο χυμό από σκούρο σταφύλι. Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το χυμό σταφυλιού, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρίφαλο. Προσθέτετε το χυμό του ενός πορτοκαλιού και κόβετε σε λεπτές φετούλες τα άλλα δύο και τα ανακατεύετε με τα υπόλοιπα υλικά. Προσθέτετε το χυμό του ενός λεμονιού και κόβετε το άλλο σε λεπτές φετούλες και τα ανακατεύετε όλα μαζί. Συμπληρώνετε με τα ξεφλουδισμένα κομματάκια του ροδάκινου, καλύπτετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε στο ψυγείο για μια νύχτα.

Παρ’ όλ’ αυτά δεν υπάρχει μόνο σανγκρία με βαθυκόκκινο χρώμα, αλλά και λευκή σανγκρία, γνωστή ως «Sangria Blanco».

Παρακάτω θα βρείτε μια συνταγή για λευκή σανγκρία, εξίσου γευστική και δροσιστική:

Υλικά:
2 πορτοκάλια
3 ξυλάκια κανέλας
6 καρφάκια γαρίφαλο
2 λεμόνια
1 πεπόνι 1 κιλού περίπου
2 ροδάκινα ή νεκταρίνια
1,5 λίτρο λευκό κρασί (μπορεί να είναι και σαμπανιζέ)
1 σφηνάκι βότκα
120 γρμ. ζάχαρη καστανή

Εκτέλεση: Κόβετε τα ροδάκινα (ή τα νεκταρίνια) σε κομμάτια, αφού τα ξεφλουδίσετε. Παίρνετε το χυμό ενός λεμονιού και ενός πορτοκαλιού και το άλλο λεμόνι και πορτοκάλι που απομένουν τα κόβετε σε λεπτές φετούλες, χωρίς να τα ξεφλουδίσετε.

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζετε το χυμό του πορτοκαλιού και του λεμονιού, τα κομμάτια των φρούτων, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη ζάχαρη, τη βότκα και το άσπρο κρασί. Με ένα κουταλάκι μπορείτε να φτιάξουμε σβώλους από την ψίχα του πεπονιού, αλλιώς μπορείτε να το κόψετε και σε κύβους, το ίδιο αποτέλεσμα είναι. Προσθέτετε τα κομμάτια απ’ το πεπόνι στο μείγμα και ανακατεύετε.

Καλύπτετε το μπολ με μια διάφανη μεμβράνη και αφήνετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 6 ώρες. Σερβίρετε με μπόλικα παγάκια!

Μπορείτε να εμπλουτίσετε τη γεύση της λευκής σανγκρία με κομμάτια φράουλας, σταφυλιού, μήλου, αχλαδιού, καρύδας, βερίκοκου, αλλά και με λικέρ καθαρά, όπως Cointreau, Grand Marnier ή Brandy.

Υλικά:
1/4 της κούπας ζάχαρη καστανή
1/4 της κούπας νερό
8-10 κλωνάρια φρέσκου, πλατύφυλλου βασιλικού & μερικά ακόμη φύλλα για στόλισμα
Φλούδα από 1 λεμόνι ή λάιμ, κομμένη σε φαρδιές λωρίδες
Φλούδα από 1 πορτοκάλι, κομμένη σε φαρδιές λωρίδες
2 μπουκάλια απαλό, φρουτώδες λευκό κρασί κατά προτίμηση ένα Pinot Grigio ή ένα Chardonnay
3/4 της κούπας κονιάκ ή μπράντυ
1/2 κούπα φρέσκος χυμός πορτοκάλι, σουρωμένος καλά
παγωμένη σόδα (θα υπολογίσετε περίπου τo 1/3 του κουτιού ανά ποτήρι Sangria)
12 λεπτές φέτες πορτοκάλι ή λεμόνι ή οτιδήποτε φρούτο σας αρέσει για να στολίσετε τα ποτήρια.

Εκτέλεση: Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάλτε τη ζάχαρη και το νερό και αφήστε να πάρουν μια βράση, ανακατεύοντας σιγά-σιγά για να διαλυθεί η ζάχαρη. Βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Προσθέστε τα κλωνάρια βασιλικού, τις φλούδες από το λεμόνι και το πορτοκάλι. Αφήστε το σιρόπι να σταθεί, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 20 λεπτά. Πετάξτε τα κλωναράκια του βασιλικού και τις φλούδες των εσπεριδοειδών.

Σε μια μεγάλη κανάτα, αδειάστε το κρύο πλέον σιρόπι βασιλικού, βάλτε το κρασί, το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού. Αδειάστε τη σαγκρία σε ποτήρι μέχρι τη μέση, προσθέστε παγάκια και γεμίστε το υπόλοιπο με σόδα. Γαρνίρετε κάθε ποτήρι με μια φέτα πορτοκάλι ή λεμόνι και ένα φύλλο βασιλικού.

Καλή, δροσιστική, αρωματική απόλαυση

@Aliki Alisa για το Edwhellas 2014

terrapapers.com sangria (1)

terrapapers.com sangria (13)

terrapapers.com sangria (14)

terrapapers.com sangria (16)

terrapapers.com sangria (12)

terrapapers.com sangria (10)