
Το κέικ είναι γλυκό από ζύμη με αλεύρι, ζάχαρη, αβγά και μπέικιν πάουντερ, που ψήνεται στον φούρνο, συνήθως μέσα σε μακρόστενες ή στρογγυλές με τρύπα φόρμες ζαχαροπλαστικής. Κόβεται σε φέτες προκειμένου να καταναλωθεί. Μπορεί να περιέχει και διάφορα άλλα συστατικά. H λέξη κέικ προέρχεται από την αγγλική λέξη cake. Για την παρασκευή κέικ χρειαζόμαστε φαρίνα, ζάχαρη, γάλα, αβγά, βανίλια ή ξύσμα από πορτοκάλι, βούτυρο.
Αρχικά μπαίνουν στο μίξερ το βούτυρο και η ζάχαρη και ανακατεύονται καλά ν’ ασπρίσουν κι αφρατέψουν. Ύστερα προσθέτονται τα αβγά. Το ανακάτεμα συνεχίζεται και μετά μπαίνουν το γάλα και η βανίλια ή το ξύσμα πορτοκαλιού. Τέλος προσθέτεται το αλεύρι. Συνεχίζεται το ανακάτεμα μέχρι να δημιουργηθεί ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Ο όρος «κέικ» έχει μακρά ιστορία. Η ίδια η λέξη προέρχεται από τους Βίκινγκς, από την αρχαία νορδική λέξη «κακά».
Οι αρχαίοι Έλληνες ονόμαζαν το κέικ «πλακοῦς», που προέρχεται από τη λέξη «πλάξ» που σημαίνει πλάκα. Ψηνόταν με αλεύρι αναμεμειγμένο με αυγά, γάλα, καρύδια και μέλι. Είχαν επίσης μια τούρτα που ονομάζεται satura, η οποία ήταν ένα επίπεδο βαρύ κέικ. Κατά την διάρκεια της ρωμαϊκής περιόδου, το όνομα για το κέικ έγινε «πλακούντα» που προήλθε από τον ελληνικό όρο. Ένας πλακούντας ψήνεται σε μια βάση ζύμης ή μέσα σε μια θήκη ζαχαροπλαστικής. Οι Έλληνες πρωτοχρησιμοποίησαν την μπίρα (ζύθο) ως διογκωτικό μέσο, τηγανίζοντας τηγανίτες στο ελαιόλαδο και για τα cheesecakes χρησιμοποιούσαν γάλα κατσίκας.
Στην αρχαία Ρώμη, η βασική ζύμη ψωμιού εμπλουτίστηκε με το βούτυρο, τα αυγά και το μέλι, γεγονός που παρήγαγε ένα γλυκό και ψημένο κέικ. Ο λαϊκός ποιητής Οβίδιος αναφέρεται στο πάρτι γενεθλίων και στο κέικ του αδελφού του στο πρώτο του βιβλίο εξορίας, Tristia. Τα πρώτα κέικ στην Αγγλία ήταν επίσης ουσιαστικά ψωμί: οι πιο προφανείς διαφορές μεταξύ του «κέικ» και του «ψωμιού» ήταν η στρογγυλή, επίπεδη μορφή των κέικ και η μέθοδος μαγειρέματος, στην οποία το κέικ γυριζόταν πάνω από μία φορά κατά την διάρκεια του ψησίματος, ενώ το ψωμί έμενε όρθιο κατά την διάρκεια της διαδικασίας ψησίματος.
Τα κέικ μπορούν να ταξινομηθούν ανάλογα με την περίπτωση για την οποία προορίζονται. Για παράδειγμα, τα γαμήλια κέικ, τα κέικ γενεθλίων, τα κέικ για την πρώτη κοινωνία, τα χριστουγεννιάτικα κέικ, τα κέικ αποκριών και το ψωμί του Πάσχα (ένας τύπος κέικ σφουγγαριών που γίνεται με γεύμα matzo) αναγνωρίζονται κυρίως σύμφωνα με τον εορτασμό που πρόκειται να συνοδεύσουν. Η κοπή μιας γαμήλιας τούρτας αποτελεί κοινωνική τελετή σε ορισμένους πολιτισμούς. Το αρχαίο ρωμαϊκό τελετουργικό γάμου της συναναστροφής προέκυψε από την κοινή χρήση ενός κέικ.
Δίχρωμο Κέικ με Γιαούρτι
Υλικά
1 κεσεδάκι στραγγιστό γιαούρτι
2 κεσεδάκια του γιαουρτιού ζάχαρη καστανή
4 αυγά
ξύσμα από 1/2 λεμόνι ή πορτοκάλι ακέρωτα
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου + λίγο ακόμα για την φόρμα
3½ κεσεδάκια του γιαουρτιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
2 κουτ. γλυκού κακάο άριστης ποιότητας
1 χούφτα καρύδια σπασμένα
μια χούφτα σταφίδες ή κράνμπερι
λίγη κανέλα Κευλάνης
Εκτέλεση
Για να φτιάξουμε το κέικ με γιαούρτι, αδειάζουμε το γιαούρτι σε ένα μπολάκι, για να έχουμε πρόχειρο το κεσεδάκι του και να μπορούμε να μετρήσουμε με αυτό.
Σε ένα μπολ βάζουμε το βούτυρο με την ζάχαρη και τα χτυπάμε καλά με μίξερ ή με το σύρμα χειρός, ν’ ασπρίσει κι αφρατέψει το μείγμα.
Προσθέτουμε το γιαούρτι και ανακατεύουμε απαλά με μια σπάτουλα.
Ρίχνουμε ένα ένα τ’ αυγά κι ανακατεύουμε καλά μετά από κάθε προσθήκη.
Προσθέτουμε το ξύσμα και έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης, ώστε το αλεύρι να ενσωματώνεται σταδιακά.
Για να γίνει δίχρωμο το κέικ, μισό λευκό και μισό σοκολατένιο, αδειάζουμε το μισό μείγμα σε ένα άλλο μπολ και το ανακατεύουμε με το κακάο μέχρι να πάρει ένα βαθύ σοκολατένιο χρώμα, όπου ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα κακάο.
Προσθέτουμε και τα αλευρωμένα καρύδια και σταφίδες στο μείγμα και ανακατεύουμε.
Βουτυρώνουμε μια φόρμα του κέικ με τρύπα και αδειάζουμε το μείγμα.
Βάζουμε πρώτα λίγο από το λευκό μείγμα, έπειτα λίγο από το σοκολατένιο και ούτω καθεξής μέχρι να τελειώσει το μείγμα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170-180°C για περίπου 50 λεπτά και δοκιμάζουμε με ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, το κέικ είναι έτοιμο.
Αφήνουμε το κέικ με γιαούρτι να κρυώσει και ξεφορμάρουμε.
Ραντίζουμε με καστανή ζάχαρη άχνη και κανέλα Κευλάνης.
Καλή απόλαυση!
***
Aliki Alisa / edwhellas.gr / 2012