Topics:

Ανθυγιεινά Μήλα για Μωρά και Παιδιά

Ψεκασμένα μήλα – δεν συνιστάται για μωρά και παιδιά. Τα μη βιολογικά μήλα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από μωρά και παιδιά. Αυτό είναι το συμπέρασμα του μέλους...

Ανθυγιεινά Μήλα για Μωρά και Παιδιά

Ψεκασμένα μήλα – δεν συνιστάται για μωρά και παιδιά.

Τα μη βιολογικά μήλα που πωλούνται σε σούπερ μάρκετ στην Ολλανδία δεν είναι κατάλληλα για κατανάλωση από μωρά και παιδιά.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του μέλους μας PAN Netherlands μετά από δοκιμή 17 δειγμάτων από τα πιο “δημοφιλή” μήλα.

Τον Σεπτέμβριο του 2022, η PAN-NL αγόρασε 17 δείγματα από τα πιο δημοφιλή μήλα κατανάλωσης, τα Elstar και Jonagold, από πέντε διαφορετικά σούπερ μάρκετ σε διαφορετικές τοποθεσίες και τα δοκίμασε για υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε πιστοποιημένο εργαστήριο.

Στα δείγματα βρέθηκαν υπολείμματα από 10 διαφορετικά φυτοφάρμακα, συμπεριλαμβανομένων 3 μεταβολιτών. Ο αριθμός των διαφορετικών φυτοφαρμάκων (υπολείμματα) ανά δείγμα κυμαινόταν από 2 έως 5, με μέσο όρο 3,35 ανά δείγμα. Τα συνολικά επίπεδα που βρέθηκαν κυμαίνονταν από 0,074 έως 1,392 mg/kg. με μέσο επίπεδο 0,341 mg/kg.

Τα μήλα της Jumbo με το σήμα ποιότητας On the way to PlanetProof είναι τα πιο μολυσμένα.

Τα μήλα Jumbo που ερευνήθηκαν με το σήμα ποιότητας On the way to PlanetProof στην συσκευασία μολύνθηκαν κατά μέσο όρο με τον υψηλότερο αριθμό υπολειμμάτων (4,0), ακολουθούν τα μήλα χωρίς το σήμα ποιότητας Coop με 3,7 υπολείμματα. Τα δοκιμασμένα μήλα των AH και Lidl περιέχουν κατά μέσο όρο 3 διαφορετικά υπολείμματα και τα μήλα της Aldi με το σήμα ποιότητας On the way to PlanetProof στην συσκευασία έχει κατά μέσο όρο 2,25 υπολείμματα.

Το 30% των τοξινών είναι εντομοκτόνα, το 70% μυκητοκτόνα. Το μυκητοκτόνο (και βακτηριοκτόνο) captan και ένα προϊόν μετασχηματισμού (μεταβολίτης) του captan (THPI) βρέθηκε σε όλα τα δείγματα μήλων. Το μυκητοκτόνο Fludioxonil, Υποψήφιο για Υποκατάσταση που κυκλοφορεί από την Syngenta, βρέθηκε στο 35% των δειγμάτων.

Captan και Fludioxonil – φυτοφάρμακα που θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί εδώ και πολύ καιρό.

Το Captan είναι στην λίστα της PAN International με τα άκρως επικίνδυνα φυτοφάρμακα (HHP).

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA υποπτεύεται ότι η ουσία είναι καρκινογόνος.

Είναι εξαιρετικά τοξικό για την υδρόβια ζωή.

Το Fludioxonil είναι ένα μυκητοκτόνο ευρέος φάσματος εγκεκριμένο και στα 27 κράτη μέλη της ΕΕ. Οι ανησυχίες για την ανθρώπινη υγεία περιλαμβάνουν βλάβες στο συκώτι και στα νεφρά. Υπάρχουν υποψίες για επιδράσεις ενδοκρινικής διαταραχής, αλλά λείπουν ολοκληρωμένα δεδομένα.

Το Fludioxonil ταξινομήθηκε από την ΕΕ ως Υποψήφια για Υποκατάσταση, επειδή πληροί δύο από τα τρία κριτήρια Εμμονής, Βιοσυσσώρευσης και Τοξικότητας (PBT). Έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στο έδαφος, στο νερό και στο ευρύτερο περιβάλλον. Ενέχει υψηλούς κινδύνους για τα ψάρια και τα υδρόβια ασπόνδυλα.

Ανεξάρτητες μελέτες διαπίστωσαν περαιτέρω ότι η ουσία έχει θανατηφόρο και τερατογόνο τοξικότητα για τα αμφίβια. (από την έκθεσή μας Pesticide Paradise, Μάιος 2022).

H έκθεση στο ακόλουθο pdf: PestPar_report 20092022

Υπέρβαση των ευρωπαϊκών προδιαγραφών για συσκευασμένες βρεφικές και νηπιακές τροφές.

Δεν σημειώθηκε υπέρβαση των θεσμοθετημένων ανώτατων ορίων καταλοίπων (MRL) στα δείγματα που εξετάστηκαν. Παρόλα αυτά, προληπτικά δεν συνιστώνται ψεκασμένα μήλα για εγκύους, μωρά, νήπια και παιδιά. Όλα τα μήλα που μελετήθηκαν υπερβαίνουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα για συσκευασμένες βρεφικές και νηπιακές τροφές, που κυμαίνονται από 7 έως 112 φορές.

Η PAN-NL συμβουλεύει θερμά τους καταναλωτές και ιδιαίτερα τις ευάλωτες ομάδες, τις έγκυες γυναίκες και τις οικογένειες, να αγοράζουν μόνο μήλα (και άλλα τρόφιμα) για μωρά, νήπια και παιδιά που έχουν αναπτυχθεί χωρίς χημικά φυτοφάρμακα.

Δείτε το ακόλουθο pdf: Bespoten-appels-geen-aanrader-voor-baby´s-en-kinderen


ΓΤΟ Μήλα: Σύντομα σε παιδικές τροφές και σχολικά γεύματα

Καθώς η εποχή του φθινοπώρου μπαίνει ορμητικά, η κουζίνα μου γεμίζει με κονσέρβες σάλτσες μήλου, ψημένα πατατάκια μήλου και φρέσκες φέτες μήλου. Τα μήλα είναι κάτι περισσότερο από ένα εμβληματικό υγιεινό σνακ – είναι ένα από τα τρόφιμα με την μεγαλύτερη κατανάλωση και είναι συχνά ένα από τα πρώτα τρόφιμα για μωρά. Αλλά οι καταναλωτές και ειδικά οι γονείς και άλλοι φροντιστές, μπορεί να θέλουν να το αποφύγουν αυτό.

Ήδη από το 2014, το γενετικά τροποποιημένο Arctic Apple® θέλει να εισαχθεί σε όλα τα τρόφιμα μας, τα συσκευασμένα, συσκευασμένες κομμένες φέτες μήλου που σερβίρονται στα σχολικά γεύματα και Happy Meals μέχρι σάλτσα μήλου και άλλες παιδικές τροφές. Όπως και άλλα τρόφιμα γενετικά τροποποιημένα, αυτό το νέο ΓΤΟ μήλο δεν θα φέρει ετικέτα και δεν θα έχει υποβληθεί σε ανεξάρτητες δοκιμές ασφάλειας.

Ακόμη χειρότερα, μπορεί επίσης να φέρει ένα βαρύτερο φορτίο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων από άλλα συμβατικά μήλα. Παρήχθη χρησιμοποιώντας μια νέα, πειραματική και δυνητικά επικίνδυνη νέα τεχνική γενετικής μηχανικής και απειλεί τους μηλοκαλλιεργητές, ιδιαίτερα τους παραγωγούς βιολογικών μήλων. Οι καλλιεργητές μήλων και οι καταναλωτές λένε ότι δεν χρειάζονται ούτε θέλουν αυτό το ΓΤΟ μήλο.

Λοιπόν, δεδομένων όλων αυτών των προβλημάτων, γιατί αυτό το νέο γενετικά τροποποιημένο μήλο εισάγεται στην προσφορά τροφίμων μας;

Το Arctic Apple® δεν σχεδιάστηκε για αυξημένη διατροφική αξία, αλλά για καθαρά καλλυντικούς σκοπούς — κατασκευάστηκε γενετικά από μια καναδική εταιρεία, την Okanagan Specialty Fruits, ώστε να μην μαυρίζει ακόμη και μετά το κοπή ή το μώλωπα και μπορεί να φαίνεται φρέσκο ​​όταν στην πραγματικότητα αποσυντίθεται.

Προσωπικά θέλω να μάθω αν αγοράζω κάτι που δεν σαπίζει ή δεν μαυρίζει όταν το κόβεις θέλω να ξέρω ότι είναι ασφαλές. Όμως, δυστυχώς, όπως και οι περισσότεροι ΓΤΟ, δεν έχουν διεξαχθεί μακροπρόθεσμες, ανεξάρτητες μελέτες διατροφής που να αποδεικνύουν την ασφάλεια αυτού του ΓΤΟ μήλου. Επιπλέον, κατασκευάστηκε γενετικά μέσω μιας νέας, πειραματικής τεχνικής που ονομάζεται “interference RNA”, για την οποία κάποιοι επιστήμονες ανησυχούν για τις αρνητικές ακούσιες και απρόβλεπτες επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον.

Επιπλέον, τα μήλα βρίσκονται ήδη στην κορυφή των διαγραμμάτων για προϊόντα με τα υψηλότερα επίπεδα τοξικών υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων. Γνωρίζουμε ότι πολλά από αυτά τα φυτοφάρμακα, όπως τα οργανοφωσφορικά άλατα, συνδέονται με δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ορμονικής διαταραχής, της αναπαραγωγικής βλάβης και ακόμη και της ΔΕΠΥ.

Γνωρίζουμε επίσης ότι αυτό το μήλο έχει κατασκευαστεί για να στερείται το φυσικό ένζυμο του μαυρίσματος που μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση ασθενειών και παρασίτων, πράγμα που σημαίνει ότι οι αγρότες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν ακόμη περισσότερα φυτοφάρμακα για την καλλιέργεια του Arctic Apple®.

Αυτά τα φυτοφάρμακα δεν μπορούν να ξεπλυθούν όλα, καθώς ορισμένα είναι συστηματικά (που σημαίνει ότι απορροφώνται από το φυτό) και ορισμένα κοινά φυτοφάρμακα μήλου έχει βρεθεί ότι μολύνουν τα παιδιά μας σε επίπεδα πολύ πάνω από το επιβαλλόμενο από την κυβέρνηση επίπεδο «ασφαλούς» έκθεσης, ειδικά κατά την διάρκεια το ύψος της εποχής των μήλων όταν τα παιδιά τρώνε περισσότερα μήλα.

Τα παιδιά τρώνε φαγητό που έχει κάθε τόσο και περισσότερο υψηλότερα επίπεδα έκθεσης σε φυτοφάρμακα — και γνωρίζουμε ότι η έκθεση σε τοξικά φυτοφάρμακα από την πρώιμη ζωή μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιβλαβής. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που δεν χρειάζεται να εισάγουμε αυτό το νέο ΓΤΟ μήλο στην διατροφή των παιδιών μας.

Και αυτό δεν είναι μόνο ένα καταναλωτικό ζήτημα. Οι αγρότες ανησυχούν επίσης ότι αυτό το «ένα κακό μήλο» θα μπορούσε να χαλάσει ολόκληρη την κατηγορία – βλάπτοντας τις πωλήσεις εδώ και στο εξωτερικό. Ο Christian Schlect, πρόεδρος του Northwest Horticultural Council, το οποίο εκπροσωπεί την βιομηχανία των δέντρων στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, η οποία παράγει περίπου το 60% των μήλων της χώρας, δήλωσε στους New York Times: «Δεν πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της η βιομηχανία μήλων των Ηνωμένων Πολιτειών να έχει αυτό το προϊόν στην αγορά αυτή τη στιγμή».

Ορισμένες από τις κορυφαίες ενώσεις καλλιεργητών μήλων του Καναδά και η USApple, έχουν εκφράσει παρόμοιες αντιρρήσεις. Αυτό το μήλο θα μπορούσε να μολύνει βιολογικές και μη-ΓΤΟ καλλιέργειες μήλων και πιθανώς να προκαλέσει τις πολύτιμες εξαγωγικές αγορές να απορρίψουν τα μήλα των ΗΠΑ, όπως συνέβη στο παρελθόν με το ΓΤΟ σιτάρι και το ρύζι .

Σύμφωνα με την Πρόεδρο και Διευθύνουσα Σύμβουλο της USApple (η εμπορική ένωση για την βιομηχανία μήλων των ΗΠΑ) Nancy Foster, «Τα γενετικά τροποποιημένα μήλα… προσφέρουν αμφισβητήσιμο εμπορικό όφελος, αλλά εγείρουν σοβαρά ερωτήματα μάρκετινγκ για σχεδόν όλα τα τμήματα της βιομηχανίας μας.

Τέτοιες ανησυχίες περιλαμβάνουν την επιθυμία των καταναλωτών για επιλογή, την πιθανή ζήτηση για επισήμανση, την πιθανή απόρριψη των μελλοντικών γενετικά τροποποιημένων προϊόντων από τους καταναλωτές και την πιθανή διαταραχή της αγοράς εδώ και στις εξαγωγικές μας αγορές. Οι εξαγωγές είναι εξαιρετικά πολύτιμες για τον κλάδο μας. Πάνω από το 25% του όγκου των φρέσκων μήλων των ΗΠΑ πωλείται στο εξωτερικό κάθε χρόνο. Το 2009, οι εξαγωγές αντιπροσώπευαν το 35% της αξίας της συνολικής παραγωγής μας στα 2,2 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά συνέπεια, περισσότερα από 1 $ στα 3 $ από τα έσοδα της Apple προέρχονται από εξαγωγές.»

Βασικά, το ΓΤΟ μήλο έχει απορριφθεί από την βιομηχανία μήλων, θα μπορούσε να αυξήσει την χρήση τοξικών φυτοφαρμάκων και είναι απλώς περιττό – ιδιαίτερα σε τρόφιμα που προορίζονται για την ευάλωτη κατηγορία δηλαδή μωρά και παιδιά.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Φίλοι της Γης προτρέπουν τις εταιρείες παιδικών τροφών, μια από τις μεγαλύτερες αγοραστές μήλων, να δεσμευτούν ότι δεν θα χρησιμοποιούν αυτό το ΓΤΟ μήλο εάν εγκριθεί για να εισέλθει στην προμήθεια τροφίμων.

Κάποιες εταιρείες παιδικών τροφών στον κόσμο, δηλώνουν ότι επί του παρόντος δεν χρησιμοποιούν φρούτα ή λαχανικά ΓΤΟ στις παιδικές τους τροφές. Όμως μέχρι τώρα αυτό ήταν εύκολο γιατί δεν υπήρχαν φρούτα ή λαχανικά ΓΤΟ, στην αγορά. Τώρα με τα ΓΤΟ μήλα είναι πιθανό να κατακλύσουν την αγορά στο εγγύς μέλλον!

95% βρεφικών τροφών με αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδο, υδράργυρο.

Σε έρευνα του Insider αναφέρεται ότι βρέθηκαν αρσενικό, κάδμιο, μόλυβδος και υδράργυρος στο 95% των 170 βρεφικών τροφών που ελέγχθηκαν.

Ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα αρσενικού είχαν τα παιδικά δημητριακά με βάση το ρύζι.

Η μελέτη έγινε από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό Healthy Babies Bright Futures(HBBF), με επικεφαλείς την Jane Houlihan, MSCE, Research Director και την Charlotte Brody, RN, National Director.

Ελέγχθηκαν παιδικές τροφές, δημητριακά και συσκευασμένα παρασκευάσματα από φρούτα και λαχανικά για βρέφη.

Η έρευνα έγινε από το 2014-2017 σε 14 περιοχές στις ΗΠΑ. Εξετάστηκαν 170 προϊόντα από 60 εταιρείες και 17 εμπόρους λιανικής.

Από όλα τα τρόφιμα που εξετάστηκαν, εκείνα που περιείχαν ρύζι, ήταν τα πιο μολυσμένα με βαρέα μέταλλα, ειδικά αρσενικό.

Ενώ τα ανώτατα όρια αρσενικού στις παιδικές τροφές έχει οριστεί από το FDA στο 100/ δισεκατομμύριο ή 1/10.000.000. Οι τροφές που βρέθηκαν με μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αρσενικό ήταν οι εξής: Whole Grain Rice Cereal της Earth’s Best και Organic Brown Rice Cereal της Healthy Times, Brown Rice Organic Sprouted Whole Grain Baby Cereal της BioKinetics.

Επίσης, ορισμένα δημητριακά ρυζιού, εκτός από αρσενικό περιείχαν και μόλυβδο, για τον οποίο, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα, δεν υπάρχουν ελάχιστα όρια ασφαλείας.

Το αρσενικό συνδέεται με νευρολογικές αναπτυξιακές διαταραχές στα βρέφη, επίσης προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστεως, δερματοπάθειες. Η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο προκαλεί μόνιμη εγκεφαλική βλάβη, προβλήματα μάθησης και βίαιη συμπεριφορά. Τα βαρέα μέταλλα στα παιδιά < 2 ετών προκαλούν μείωση του δείκτη ευφυίας, του IQ, αναφέρεται στην έρευνα.

Με βάση τα στοιχεία των οργανισμών Υγείας, ελέγχου τροφίμων και του FDA, στην έρευνα αναφέρεται ότι 15 τροφές ευθύνονται για το > 50% της απώλειας της ευφυίας των παιδιών. Το 20% σχετίζονται με τα προϊόντα ρυζιού.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει καθορίσει αντίστοιχα όρια αρσενικού, ειδικά για το ρύζι, τα προϊόντα ρυζιού και όσα προορίζονται για βρέφη, στον κανονισμό 2015/1006.

Οι νέοι Κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα οι Καν. ΕΕ 2015/1005 και Καν. ΕΕ 2015/1006 της 26 Ιουνίου 2015, όχι μόνο τροποποιούν τα ανώτατα επιτρεπόμενα επίπεδα του Καν. ΕΚ 1881/2006 για τον μόλυβδο και το ανόργανο αρσενικό στα τρόφιμα, αλλά θέτουν για πρώτη φορά μέγιστα όρια αυτών σε κάποιες κατηγορίες τροφίμων ευρείας κατανάλωσης ακόμα και από ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Για την γενικότερη ανάγκη τροποποίησης των μέχρι πρότινος ανώτατων ορίων για τα εν λόγω βαρέα μέταλλα σε κάποια τρόφιμα, καθώς και την επέκτασή τους σε νέα τρόφιμα, λήφθηκαν υπόψη γνωμοδοτήσεις προηγούμενων ετών της ομάδας ‘CONTAM-Panel of Contaminants’ της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

Βάσει αυτών, οι δυνητικά μείζονες δυσμενείς επιδράσεις από την κατανάλωση του μόλυβδου, αφορούν στην ανάπτυξη νευροτοξικότητα στα μικρά παιδιά και καρδιαγγειακών συνεπειών και νεφροτοξικότητας στους ενηλίκους, ενώ το ανόργανο αρσενικό ενοχοποιείται τεκμηριωμένα για την πρόκληση καρκίνου του πνεύμονα, της ουροδόχου κύστης, καθώς και του δέρματος.

Συνεπεία αυτών, με τον Καν. ΕΕ 2015/1005 καταρχήν τροποποιούνται τα όρια του μόλυβδου στα παρασκευάσματα για βρέφη πρώτης και δεύτερης βρεφικής ηλικίας, καθώς και στα τρόφιμα για ειδικούς ιατρικούς σκοπούς που προορίζονται ειδικά για βρέφη και μικρά παιδιά. Παράλληλα, τροποποιούνται τα επίπεδα του μόλυβδου σε φρούτα, χυμούς φρούτων, οίνο και κεφαλόποδα ενώ εισάγεται για πρώτη φορά μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο στο μέλι καθώς και στα καρποφόρα λαχανικά (πχ καλαμπόκι).

Με τον Καν. ΕΕ 2015/1006, καθορίζεται επίσης για πρώτη φορά μέγιστο επιτρεπτό επίπεδο ανόργανου αρσενικού σε τρόφιμα και συγκεκριμένα για το ρύζι, για τα προϊόντα με βάση το ρύζι όπως ρυζογκοφρέτες, γαλέτες ρυζιού κ.α., καθώς και για το ρύζι που προορίζεται για παραγωγή τροφίμων για βρέφη και μικρά παιδιά.

Και οι δύο παραπάνω Κανονισμοί θα τεθούν σε εφαρμογή από 01/01/2016. Τα τρόφιμα που δεν συμμορφώνονται με τα εν λόγω μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα, αλλά που έχουν τοποθετηθεί νόμιμα στην αγορά πριν την ημερομηνία εφαρμογής των Κανονισμών, μπορούν να συνεχίσουν να διατίθενται έως και την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητάς τους ή την τελική ημερομηνία λήξης τους.

Τέλος, με τον Καν. ΕΕ 2015/1137 της 13 Ιουλίου 2015, καθορίζεται ως νέο μέγιστο επιτρεπόμενο επίπεδο ωχρατοξίνης Α΄ στο καρύκευμα Capsicum spp. η συγκέντρωση των 20 μg/kg, η οποία αυξάνεται έναντι αυτής των 15μg/kg που ίσχυε από 01/01/2015.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός της μεγαλύτερης συσσώρευσης βαρέων μετάλλων στα παιδιά, ειδικά <3 ετών. Αυτή η επιβάρυνση ευνοείται από το μικρό βάρος των παιδιών, σε συνδυασμό με την αυξημένη περιεκτικότητα των παιδικών τροφών σε βαρέα μέταλλα και την μεγάλη διάρκεια κατανάλωσης επιβαρυμένων τροφίμων.

Προσοχή από που αγοράζετε τρόφιμα!!! Η ποιότητα είναι πιο σημαντική από την ποσότητα.-

***
@OWL / 2022