Topics:

Αποβλακωμένοι Βιντεόπληκτοι

Ο Αιγύπτιος βασιλιάς Θαμούς λέει στον Θωθ σχετικά με τα γράμματα «Αυτή σου η εφεύρεση που δίνεις στον άνθρωπο, θα φέρει χαλάρωμα στο μνημονικό εκείνων που θα την μάθουν γιατί θα αδιαφορήσουν για την εξάσκησή...

Αποβλακωμένοι Βιντεόπληκτοι

Ο Αιγύπτιος βασιλιάς Θαμούς λέει στον Θωθ σχετικά με τα γράμματα «Αυτή σου η εφεύρεση που δίνεις στον άνθρωπο, θα φέρει χαλάρωμα στο μνημονικό εκείνων που θα την μάθουν γιατί θα αδιαφορήσουν για την εξάσκησή του· περνά από τον νου σου ότι, με το να βασανίζονται στα γράμματα, το μυαλό τους θα ανιστορεί τα όσα έμαθε με την βοήθεια κάποιου που έρχεται από έξω, με ξένα σημάδια κι όχι από μέσα τους, από την δύναμη του δικού τους μνημονικού»

«Μια εικόνα, χίλιες λέξεις», λένε πως λέει μια παλιά κινέζικη παροιμία. Αυτό είναι απάτη και ψέμα.

Το αγαπημένο κλισέ ανεγκέφαλων δημοσιογράφων, πολιτικών και παντός είδους ηλιθίων, δεν είναι ούτε ούτε παλαιό, ούτε κινέζικο. Είναι μια business ατάκα που μηχανεύτηκε την δεκαετία του 1920 ένας Αμερικανός διαφημιστής ο Fred R. Barnard που ήθελε να πουλήσει διαφημιστικό χώρο πάνω σε τραμ και έψαχνε απελπισμένα έναν τρόπο να πάρει η ανθρωπότητα το σλόγκαν του στα σοβαρά. Οπότε λάνσαρε την ατάκα «Μια ματιά αξίζει χίλιες λέξεις» και για να προσθέσει βάρος και αύρα αυθεντίας στην φράση, την απέδωσε σε κάποιον ολότελα ανύπαρκτο αρχαίο Ιάπωνα σοφό!

Το 1927 όμως ο απατεωνίσκος διαφημιστής το ξανασκέφτηκε και τροποποίησε την εκστρατεία του. Άλλαξε το κείμενο σε Κινέζικη παροιμία «Μια εικόνα αξίζει δέκα χιλιάδες λέξεις» και για να φανεί πιο πειστικό και ρεαλιστικό ζωγράφισε δίπλα του και μερικούς κινέζικους χαρακτήρες (ολότελα άσχετους). Ο Barnard είχε καταλήξει ότι η φανταστική ασιατική προέλευση θα πρόσφερε ένα ιστορικό βάθος, μια κάποια αξιοπιστία και μια δανεική παράδοση βαθυστόχαστης «σοφίας». Εδώ θα μου πεις με το ίδιο ακριβώς τρόπο στήσανε την χριστιανική πανούκλα και το θεοκρατικό γίγνεσθαι που καταλήστεψε και εξανδραπόδισε εκατομμύρια ανθρώπους, ο απατεωνίσκος με την ατάκα μας μάρανε!!

Η πιστότητα τεκμηριώνεται από δύο σχετικές καταχωρήσεις στο εμπορικό περιοδικό Printer’s Ink, στις 8 Δεκεμβρίου του 1921 και στις 10 Μαρτίου του 1927 αντίστοιχα. Εκεί βρίσκουμε όλη την αλήθεια για την πορεία και την λογική της διαφημιστικής εκστρατείας και την επιστράτευση της εξωτικά κινέζικης προέλευσης του σλόγκαν. Ο Fred Barnard ήταν ο επικεφαλής της διαφήμισης για όλη την επικράτεια των ΗΠΑ για την εταιρεία Street Railways Advertising, μια φίρμα για outdoor campaigns που είχε αναλάβει τις διαφημιστικές πινακίδες στα τραμ σε μεγάλα αστικά κέντρα της επικράτειας. Ήταν ένα πραγματικά μεγάλο πρακτορείο με γραφεία σε όλες τις ΗΠΑ και σύνθημα «τα βαγόνια μας μεταφέρουν δεκάδες εκατομμύρια επιβάτες το μήνα», έως ότου το απατεωνάκι φαλίρισε το 1941.

Ο Barnard ξεκίνησε την πρώτη διαφήμιση με τίτλο «Μια ματιά αξίζει χίλιες λέξεις» και το κείμενο από κάτω έγραφε: «Αυτό είπε στον καιρό του ένας φημισμένος Ιάπωνας φιλόσοφος και πόσο δίκιο είχε! Σε όλους μας αρέσει να διαβάζουμε εικόνες. Ας πούμε η φράση “Το Buttersweet είναι πεντανόστιμο και θρεπτικό” είναι μια ωραία σύντομη ατάκα, αλλά πόσα Buttersweet θα πουλούσαμε άραγε αν βάζαμε μια ελκυστική εικόνα που θα την έβλεπαν ξανά και ξανά οι άνθρωποι από το πρωί ως το βράδυ, αντί για μια αγγελία 1000 λέξεων που θα την διάβαζαν λίγοι και από ελάχιστες φορές μέσα στη χρονιά.» Το πρώτο σλόγκαν του Barnard δεν έπιασε. Η λέξη «ματιά» δεν έκανε ικανοποιητική αντίθεση με τις «λέξεις» και σκέφτηκε αρχικά να αλλάξει την φράση σε «Μια ματιά αξίζει χίλιες περιγραφές», αλλά δεν κατάφερε να πείσει ούτε γι’ αυτό.

Του πήρε έξι χρόνια αλλά τελικά βρήκε την λύση: Θα έκανε το πολύ αποτελεσματικότερο κοντράστ ΕΙΚΟΝΑ-ΛΕΞΗ, θα έκανε και ρελάνς στο 1.000 με το 10.000 και στο γιαπωνέζο με τον κινέζο σοφό. Πιθανόν όμως στο τελευταίο τον οδήγησε όχι η ιστορία αλλά η ανάγκη: Ο γραφίστας του ήξερε μόνο κινέζικα κι όχι γιαπωνέζικα, ώστε να βάλει τους (άσχετους με το νόημα) χαρακτήρες δίπλα στην ατάκα. Η βασική λογική όμως παρέμενε η ίδια. Ο Barnard απέδιδε το ρητό σε Ασιάτη γιατί ήταν ο μόνος τρόπος που βρήκε για να πάρουν την ατάκα του στα σοβαρά οι ανθρωπόμαζες.

Το meme “μια εικόνα χίλιες λέξεις” δεν είναι καν εφεύρεση του Barnard. Υπήρχε ήδη στον αέρα των δύο πρώτων δεκαετιών του 20ου αιώνα. Ήδη από το Μάρτιο του 1911 ένας άλλος διαφημιστής, ο Arthur Brisbane του Syracuse Advertising Men’s Club, έγραφε το σλόγκαν «Χρησιμοποίησε μια εικόνα. Αξίζει χίλιες λέξεις». Η καινοτομία του Barnard ήταν ότι την απέδωσε στην ασιατική σοφία και μάλιστα τόσο πειστικά που από το 1927 πολλοί, ακόμα και άνθρωποι με σοβαρή μόρφωση, έφτασαν να την αποδίδουν με ακλόνητη βεβαιότητα στον ίδιο τον Κομφούκιο!

Μήπως όμως χωρίς να το ξέρει ο Barnard, υπάρχει όντως παλιό κινέζικο ρητό που υποστηρίζει την ιδέα: «Να ακούσεις για κάτι 100 φορές δεν είναι πιο πειστικό από το να το δεις μπροστά σου έστω και μία», φράση που χωρίς να δίνει καμία αστήριχτη οντολογική πρωτοκαθεδρία στην εικόνα έναντι της λέξης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια χαρά για να προβάλει τον διαφημιστικό χώρο ενός τραμ και την εμπορική του αξία. Πριν λοιπόν εφεύρει κανείς ένα νέο κλισέ, μια προπαγανδιστική αγκιτάτσια,  ίσως είναι καλό ένα ψάξει μήπως υπάρχει ήδη και να μας απαλλάξει από μια ακόμα γελοία ατελώνιστη αφέλεια.

Οι εικόνες σε καμία περίπτωση δεν μπορούν ν’ αντικαταστήσουν τις λέξεις, τα γράμματα.

Μπορούν ίσως να συμπληρώσουν, αλλά η Πραγματικότητα δημιουργείται πάντοτε με την περιγραφή λέξεων κι αποτυπώνεται στο χαρτί με συγκεκριμένους συντακτικούς κανόνες κι ορθογραφία. Αυτό απαιτεί ΦΑΝΤΑΣΙΑ κι όπως λένε οι ειδικοί πεϊπερολόγοι η ανθρωπότητα σε ποσοστό 95% πάσχει από αφαντασία.

Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ είναι κύριο γνώρισμα των Θεών (ή αλλιώς των Δημιουργών των Κόσμων) με αυτήν δημιουργούν δημιουργίες και με αυτήν τις συντηρούν.

Γι’ αυτό ο ΑΕΤΟΣ μοιράζει δώθε κείθε την συνείδηση Του, για να έχει περιγραφές από κόσμους που δεν μπορεί ο ίδιος να φτάσει και για να τρέφει την ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΤΟΥ.

Να ξέρεις πως τις εμπειρίες που είναι σαβούρα τις πετάει στα σκουπίδια, δεν τις καταδέχεται. Μ’ αυτές τρέφονται οι ελεγκτές και οι λακέδες του.

Είναι σημαντικό να καλλιεργήσεις και να αναπτύξεις την ΦΑΝΤΑΣΙΑ σου.

Επίσης είναι υψίστης σημασίας το να φροντίσεις να μην *ταΐσεις τον Αετό μ’ αυτήν, για να σου επιτρέψει να ξεφύγεις απ’ το ράμφος του.

Τα μύρια μιμιδιοειδή βιντεάκια που κυκλοφορούν και βρομίζουν την διαδικτυακή σφαίρα αποβλακώνουν και βρωμίζουν την συνείδηση ακόμη περισσότερο απ’ ότι επιδιώκουν οι εξουσιαστές σου. Φυσικά, σε κάθε κανόνα υπάρχει και η εξαίρεση, μόνο που εδωνά η εξαίρεση είναι σε ποσοστό απίστευτα μικρό. Κυριολεκτικά πρέπει να πετάξεις, να μπλοκάρεις, τόνους κάρβουνο για να πετύχεις ένα διαμάντι.

Μην μου στέλνεις βιντεάκια, τα σιχαίνομαι, δείχνουν ανικανότητα αντίληψης. Ειδικά τα βιντεάκια “όλη η αλήθεια που σου κρύβουν” και “σε πρώτη πανελλήνια μετάδοση” και “μακράν το καλύτερο βίντεο για …” δείχνουν Ολοφάνερα, πόσο κακοποιημένο μπορεί να γίνει ένα σοβαρό προς έρευνα θέμα όταν το πιάσουν στα χέρια τους οι μαϊμούδες της ουτοπίας, χώρια οι υπόλοιπες αηδίες που απασχολούν την μαϊμού.

Συνήθως παίρνει μια φτηνοκάμερα ή ακόμη χειρότερα στήνει το κινητό (ούτε φτηνοκάμερα δεν είναι ικανό να πάρει) ένα καθολικά καθυστερημένο ζώον κι αρλουμπολογεί γιατί είναι ανίκανο να γράψει. Αυτοί δε που τον παρακολουθούν είναι ανίκανοι να διαβάσουν μια αράδα ενότητες, με εστιασμένη προσοχή. Φαίνεται άλλωστε από τα σχόλια τους. Επιπλέον, αν η πλατφόρμα του κατεβάσει τις μαλακίες που παραληρεί νομίζοντας ό,τι λέει κάτι σημαντικό και λογοκρίνονται από τους κακούς, βάζει τα κλάματα. Σκέψου πως είναι απολύτως ανίκανοι ν’ αντιληφθούν αυτό το απλό … βρίσκονται ΣΕ ΞΕΝΗ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑ, είναι αλλουνού το μαγαζί και τους φιλοξενεί, είναι επομένως υποχρεωμένοι να σέβονται τους όρους του μαγαζάτορα. Αυτή η απλή συλλογιστική είναι απλή μόνο για τους έχοντες λογικό στοχασμό.

Οι παρλιακοί όμως, που παπαρολογούν “σε πρώτη πανελλήνια αναφορά part 389154789” και σε “ανακαλύψαμε αίνιγμα part 3254951745632178” είναι ανίκανοι γι’ αυτή την απλή λογική σκέψη. Με ποια νοημοσύνη ν’ αντιληφθούν τα “τρομερά κρυμμένα μυστικά” που σου παρουσιάζουν πάντα “σε πρώτη μετάδοση” και που είναι χιλιοπαιγμένα, ξεπερασμένα, παλιακά και χιλιομπαλωμένα εδώ και χρόνια.

Αν είναι κάτι σημαντικό αυτό που ‘χει να πει κάποιος και είναι άξια ανάγνωσης να φτιάξει δική του πλατφόρμα, δική του ιστοσελίδα (με αισθητική, ευρυθμία κι αρμονία) και να ανεβάσει εκεί την έρευνα του, για να μελετηθεί και να κριθεί απ’ όποιον ενδιαφέρεται. Αλλά προτιμάει να παραληρεί στο τσάμπα και να κλαίγεται που του κατεβάζουν τις ασυναρτησίες του την στιγμή που λυμαίνεται ξένη πλατφόρμα.

Ο Τσάκωνας που κάνει τον πυροσβέστη με τον Λεζέ κι ο Μουστάκας με τον Τσάκωνα, σου φτιάχνει καινούργιο νεφρό απ’ τα γέλια και ναι τα βλέπω. Αλλά αυτούς τους “ερευνητές” του κώλου με την παρασιτική συμπεριφορά τύπου “όλα τα σφάζω όλα τα μαχαιρώνω” αρνούμαι. Οποιος έχει να πει κάτι για οτιδήποτε να το γράψει … με ορθογραφία και συντακτικό. Σ’ τίποτε άλλο δεν δίνω σημασία, ούτε δεύτερο από τον χρόνο μου.

Ζήτημα να αξίζει 1 στα εκατό χιλιάδες βιντεάκια που κυκλοφορεί. Ολ’ αυτά τα ανθρωπόμορφα βδελύγματα, με την εγωπάθεια που τους δέρνει να ‘χει χτυπήσει άλλο γαλαξία, είναι ανίκανα και λόγω DNA, ν’ αντιληφθούν λέξη από τα θέματα που προσεγγίζουν. Κάπου κάτι διάβασαν (το παίζουν και δημοσιογράφοι για να προσδώσουν αξία στην σιχασιά που εκπέμπουν) τίποτε δεν κατάλαβαν και κάνουν άσχετους συσχετισμούς λόγω δυσλειτουργικού αναλφαβητισμού.

Είναι χρήσιμο εργαλείο το γνωστό “αρχή παιδεύσεως η των ονομάτων επίσκεψις” όπου απ’ τις λέξεις που χρησιμοποιούν γίνεται ξεκάθαρο από τον Παρατηρητή του Ολοφάνερου η γελοιότητα τους. Εχουν την εγωπαθή ψευδαίσθηση πως απευθύνονται σε όλο τον κόσμο κι αυτό που λένε πρέπει να το ακούσει όλος ο κόσμος, γι’ αυτό γράφουν στον επίλογο την μεγαλειώδη ανοησία, “δεν θέλω like, κάνε κοινοποίηση” … “δείτε το πριν το κατεβάσουν”  …και βάζουν αυτογκόλ από τ’ αποδυτήρια.

Τα βιντεάκια είναι ένα φρικτό αρπακτικό που τρέφεται με την Φαντασία σου.

Το αν θα το ταΐσεις από σένα εξαρτάται, αλλά μην περιμένεις να σε ακολουθήσω στον κατήφορο του εκφυλισμού σου.

Τα βιντεάκια είναι βιβλία σε κονσέρβα, δεν είναι ανάταση του νου, είναι διαστροφή κι αναταραχή του.

Εμένα η συνείδηση μου είναι πολύτιμη δεν την διατρέφω με γνώση κονσέρβα.

Κατά προέκταση δεν μ’ ενδιαφέρουν οι παρασιτικοί, δεκαράκι δεν δίνω ζουν πεθαίνουν, καθένας είναι άξιος γι’ αυτά που κάνει, ακούει, αναμεταδίδει και πληρώνεται αναλόγως από το ταμείο των Φυσικών Νόμων. Μ’ ενδιαφέρει μόνο επειδή μου στέλνετε αυτές τις σαβούρες συνεχώς, πλημμυρίζουν τα εισερχόμενα με σκουπίδια και είμαι υποχρεωμένη να βγάζω την σκουπιδιάρα σε χρήση -που μόνιμα είναι με αναμμένη μηχανή.

Μην μου στέλνεις λοιπόν, βιντεάκια για και με διανοητικά καθυστερημένους, ούτε “δυαδγοσαιτω” καρδούλες και φιογκάκια ούτε “στείλε το σε δέκα φίλους σου” ούτε “αντέχεις την αλήθεια” ούτε “πρώτη πανελλήνια αναφορά” ούτε το αφήγημα της εξουσίας. Μπλοκάρω συνοπτικά τις επικοινωνίες. Γιατί την αλήθεια την αντέχω βλάκα, εσένα δεν αντέχω!!!

@Ηω Αναγνώστου /ημερολόγιο καταστρώματος

*Αναζήτησε το άρθρο: “Ανακεφαλαίωση: Η Τέχνη της Ελευθερίας”

 • Δεν θα σου πω συγχαρητήρια γιατί απλά σου απαντώ και αυτό τα λέει όλα. Με ρώτησαν έχεις δει αυτό το βιντεάκι σημ. μια κοπέλα που την κορόιδευαν επειδή ήθελε να γίνει μοντέλο. Είχε να κάνει με τα chetos τους είπα δεν έχω τηλεόραση και δεν ξέρω την εκπομπή. Μου το δείχνουν στο τηλ. δεν γέλασα και τους είπα αυτό με στεναχωρεί λυπάμαι για την κοπέλα γιατί δεν ξέρω αν θα μπορέσει να αντιμετωπίσει όλη αυτήν την κοροϊδία (bouling) Γιατί μιλάνε και τα αγγλικά πολύ καλά. Ε ρε που πάμε που πάμε. Αθάνατες ελληνικές ταινίες και ατάκες. Στο δια ταύτα τώρα με χαρακτήρισαν εξωγήινη και με κοιτούσαν παράξενα. Οκ τους απάντησα κάτι είναι και αυτό τουλάχιστον είμαι διαφορετική από σένα δεν είμαι ΖΟΜΠΙ… καμία επαφή έκτοτε.

  Υγεία και αγάπη λένε. Λάθος για να έχεις υγεία πρέπει να αγαπάς να ξέρεις να αγαπάς.

  Ας ξεκινήσει ο καθένας πρώτα να αγαπάει τον εαυτό του σαν άνθρωπος σαν οντότητα από εκεί ξεκινούν όλα και θα αγαπήσει και τους άλλους παρόλο την διαφορετικότητα του.

 • Η μανία με τα βίντεο του YouTube είναι εγκεφαλικό πορνό.

  Ένα από τα πιο δημοφιλή βίντεο ASMR, είναι αυτό της ASMR Darling, μιας Αμερικανίδας που μιλάει ψιθυρίζει, κάνει θορύβους με κολλητική ταινία και φώτα σε ένα βίντεο 30 λεπτών. Το βίντεο έχει προβληθεί πάνω από 30 εκατομμύρια φορές κι ανεβαίνει.

  Ένας άλλος ASMR YouTuber, ο Zach Choi ASMR, έχει 22 εκατομύρια προβολές στο βίντεο που απλά τρώει ή κάνει θόρυβο με το φαγητό του. Ο Stephen Smith, καθηγητής του πανεπιστημίου του Winnipeg, δήλωσε στο «Follow this», το ντοκιμαντέρ με παραγωγό το Buzzfeed που προβάλλεται από το Netflix πως το ASMR είναι το πρώτο ψυχολογικό φαινόμενο που ανακάλυψαν χρήστες του διαδικτύου κι όχι επιστήμονες.

  ΚΑΛΟΦΓΩΤΟΙ (όπως πολύ ευστοχα λεει ο κ. Ιωνας)

 • Πόσο χαίρομαι που το διάβασα επιτέλους αυτό το άρθρο.

  Κι όμως, η μανία με τα βιντεάκια είναι ψυχική διαταραχή.

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*