Topics:

Αρωματική Σπιτική Κέτσαπ

Σήμερα, η κέτσαπ είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη σάλτσα ντομάτας στον πλανήτη. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι πρόκειται για αμερικάνικη πατέντα αλλά στην πραγματικότητα, τόσο το όνομα, όσο και η προέλευσή της είναι Κινέζικα! ...

Αρωματική Σπιτική Κέτσαπ

Σήμερα, η κέτσαπ είναι η πιο ευρέως διαδεδομένη σάλτσα ντομάτας στον πλανήτη. Οι περισσότεροι θεωρούμε ότι πρόκειται για αμερικάνικη πατέντα αλλά στην πραγματικότητα, τόσο το όνομα, όσο και η προέλευσή της είναι Κινέζικα! Η λέξη ketchup (κέτσαπ) ετυμολογικά προέρχεται από την κινεζική ke-tsiap, μια σάλτσα από ψάρι τουρσί που ανακάλυψαν τον 170 αιώνα Βρετανοί ναύτες και την έφεραν στη Δύση.

Οι Ρωμαίοι ονόμαζαν liquamen τον πρόγονο του κέτσαπ, μια σάλτσα που συνόδευε κυρίως τα ψάρια και παρασκευαζόταν από ξίδι, λάδι, πιπέρι και πολτό από αποξηραμένες αντζούγες.

Τον 17 αι., οι Κινέζοι απολάμβαναν κι αυτοί τα ψάρια τους συνοδεία μιας πικάντικης σάλτσας από αντζούγες, καρύδια, μανιτάρια και φασόλια, την οποία ονόμαζαν ke-tsiap ή kecap. Στη συνέχεια, η σάλτσα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής στη Σιγκαπούρη και στη Μαλαισία, απ’ όπου βρετανοί ναυτικοί την έφεραν και τη διέδωσαν στην Αγγλία. Εκεί πήρε το όνομα ketchup, καθώς και ιδιαίτερη θέση σε όλα τα βιβλία μαγειρικής. Οι ντομάτες προστέθηκαν στο μείγμα το 1790, στη Νέα Αγγλία των ΗΠΑ. Το 1876, ο Henry J. Heinz κάνει την πρώτη μαζική παραγωγή κέτσαπ, την εμφιαλώνει και κατακλύζει την αγορά, με το διαφημιστικό μότο: «Ευλογημένη ανακούφιση για τη Μητέρα και τις άλλες νοικοκυρές του σπιτιού». Εκτοτε, η συνταγή του παραμένει η ίδια.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, ένα καροτενοειδές (φυσική χρωστική ουσία) που τους δίνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα τους και λειτουργεί ως εξαιρετικό αντιοξειδωτικό κατά του καρκίνου, των καρδιακών παθήσεων και των ελεύθερων ριζών. Απορροφάται, δε, καλύτερα από τα μαγειρεμένα προϊόντα ντομάτας που περιέχουν λίπος, μιας και είναι λιποδιαλυτό. Προσοχή όμως: όσο κέτσαπ και να βάλετε πάνω στις τηγανητές πατάτες ή στο χάμπουργκερ, δεν πρόκειται να σας γλιτώσει από τα περιττά λιπαρά και τις «καταραμένες» θερμίδες.

Όταν, με το εμπόριο, η σάλτσα έφτασε στην Μαλαισία, έγινε kechap και στην Ινδονησία ketjap. Φτάνοντας στη Βρετανία, το κινεζικό καρύκευμα διαπιστώθηκε ότι έμοιαζε με μια σάλτσα σόγιας ή τη γνωστή Worcestershire. Σταδιακά πέρασε από διάφορες αλλαγές για να προσαρμοστεί στα δυτικά γούστα και το 170ο στην σάλτσα προστέθηκε η ντομάτα. Έτσι, από τον δέκατο ένατο αιώνα, η κέτσαπ καθιερώθηκε στην Ευρώπη και την Αμερική ως σάλτσα ντομάτας.

Ταιριάζει ιδανικά με ζυμαρικά, πατάτες και αυγά τηγανητά, ενώ προσθέτει έξτρα γευστικές πινελιές σε σάντουιτς, ακόμη και σε αλμυρά κέικ. Αφιερώστε λίγο χρόνο και φτιάξτε μόνοι σας το πιο διάσημο ντιπ με αγνά υλικά. Ακολουθήστε τη βασική συνταγή και ανάλογα με τα γούστα και τη διάθεσή σας προσθέστε τα συστατικά της αρεσκείας σας.

Υλικά για 1 βάζο σπιτικής κέτσαπ

4 κιλά ώριμες βιολογικές ντομάτες ξεφλουδισμένες
2 φλιτζ. μηλόξιδο ή ξίδι από λευκό κρασί
1 φλιτζ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
3 κ.σ. πελτέ ντομάτας
5 κ.σ. ελαιόλαδο βιολογικό
1 φλιτζ. ανεπεξέργαστη μαύρη ζάχαρη
1 κ.γ. ανθό αλατιού
1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
1 κ.γ. πιπέρι καγιέν σε σκόνη
1 κ.σ. μείγμα μπαχαρικών επιλογής σας
1 φύλλο δάφνης

Εκτέλεση. Σε ένα βαθύ τηγάνι με καυτό λάδι σοτάρετε το κρεμμύδι για 5′. Έπειτα προσθέτετε το σκόρδο και τα μπαχαρικά και συνεχίζετε το μαγείρεμα για 5′ ακόμη. Τοποθετείτε στο μείγμα τα υπόλοιπα υλικά και βράζετε σε μέτρια φωτιά για τουλάχιστον 60′. Το πολτοποιείτε με ένα μίξερ χειρός.

Σουρώνετε τη σάλτσα και τη ρίχνετε ξανά να βράσει στο τηγάνι μέχρι να συμπυκνωθεί αρκετά (ο όγκος να μειωθεί σχεδόν στο ¼ του αρχικού).

Τοποθετείτε την κέτσαπ σε αποστειρωμένα βάζα και τη φυλάτε στο ψυγείο. Διατηρείται για τρεις και πλέον μήνες. Αν είστε λάτρεις των πικάντικων γεύσεων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στη σάλτσα 3 πιπεριές τσίλι ψιλοκομμένες.

Για έξτρα νοστιμιά προσθέστε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συστατικά: κουρκουμά, τζίντζερ, σέλερι, βασιλικό, καρότο, θυμάρι, δεντρολίβανο, εστραγκόν.

Αντικαταστήστε τη μαύρη ανεπεξέργαστη ζάχαρη με σιρόπι αγαύης, στέβια ή μέλι.

Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση.