
Το Bloody Maria (είναι η μεξικάνικη παραλλαγή του Bloody Mary) είναι το κοκτέιλ που ταιριάζει όσο κανένα με κάθε γιορτινό πρωινό. Ταυτόχρονα, όμως, θεωρείται και το ιδανικό ποτό που μπορεί να σε επαναφέρει μετά από ένα hangover –αλήθεια ή ψέμα, κανείς δεν ξέρει!
Οι μέρες των γιορτών είναι ιδανικές για brunch με φίλους. Και επειδή το brunch θέλει το κοκτέιλ του, δεν υπάρχει πιο κατάλληλο από το διαχρονικό Bloody Mary!
Είτε επιλέξεις να έχεις στο τραπέζι του brunch σου pancakes, λουκουμάδες, τυροκούλουρα, είτε κλασικές αλμυρές κρέπες, είτε πιάτα με αβγά, όπως τα αβγά Shakshouka, ένα είναι σίγουρο: Θα απογειώσεις την γεύση τους και επομένως την εμπειρία του brunch με ένα γευστικό, αρωματικό και δροσερό κοκτέιλ.
Η βασική συνταγή ενός κλασικού Bloody Mary περιλαμβάνει βότκα, χυμό ντομάτας, Worcestershire sauce, ταμπάσκο, σέλερι, χυμό λεμόνι, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Λέγεται ότι εφευρέθηκε κάπου μεταξύ 1920-1930. Η επικρατέστερη εκδοχή είναι αυτή που υποστηρίζει ότι δημιουργήθηκε για πρώτη φορά το 1921 από τον Γάλλο bartender Fernand Petiot, την εποχή που δούλευε στο New York Bar στο Παρίσι (που μετονομάστηκε σε Harry’s New York Bar), ένα από τα αγαπημένα στέκια του Ernest Hemingway, ο οποίος εκτός από κορυφαίος συγγραφέας ήταν και γνωστός πότης.
Αυτό το κοκτέιλ αρχικά αναφερόταν ως “Κουβάς Αίματος”. Το Harry’s Bar ισχυρίζεται επίσης ότι έχει δημιουργήσει πολλά άλλα κλασικά κοκτέιλ, συμπεριλαμβανομένου του White Lady και του Side Car.
Το New York’s 21 Club έχει δύο αξιώσεις που σχετίζονται με αυτό. Το ένα είναι ότι εφευρέθηκε την δεκαετία του 1930 από τον μπάρμαν Henry Zbikiewicz, ο οποίος κατηγορήθηκε για την μίξη του Bloody Mary. Ένας άλλος αποδίδει την εφεύρεσή του στον κωμικό Τζορτζ Τζέσελ, που σύχναζε στο 21 Club. Το 1939, ο Lucius Beebe τύπωσε στην στήλη του κουτσομπολιού This New York μια από τις πρώτες αναφορές των ΗΠΑ σε αυτό το ποτό, μαζί με την αρχική συνταγή: “Το πιο πρόσφατο pick-me-up του George Jessel που τραβά την προσοχή από τους παραγράφους της πόλης ονομάζεται Bloody Mary: μισός χυμός ντομάτας, μισός βότκα.”
Σε μια δημοσίευση του 1939 από την El Floridita που ονομάζεται Floridita Cocktails, μια συνταγή που ονομάζεται “Mary Rose” κι απαριθμεί τα κύρια συστατικά του σύγχρονου Bloody Mary. Αυτό το φυλλάδιο μπορεί να είναι μια από τις πρώτες δημοσιεύσεις που απεικονίζουν το όνομα Mary, ενώ χρησιμοποιεί τα ίδια συστατικά στο σημερινό Bloody Mary.
Ο Fernand Petiot ισχυρίστηκε ότι εφηύρε την σύγχρονη Bloody Mary το 1934 ως βελτίωση του ποτού του George Jessel, στο King Cole Room στο ξενοδοχείο St. Regis της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με την ιστορία του ίδιου του ξενοδοχείου. Ο Petiot είπε στον New Yorker τον Ιούλιο του 1964:
“Ξεκίνησα το Bloody Mary του σήμερα. Ο Τζέσελ είπε ότι το δημιούργησε, αλλά στην πραγματικότητα δεν ήταν παρά βότκα και χυμός ντομάτας όταν το ανέλαβα. Καλύπτω το κάτω μέρος του σέικερ με τέσσερις μεγάλες δόσεις αλάτι, δύο δόσεις μαύρο πιπέρι, δύο δόσεις πιπεριά καγιέν και ένα στρώμα σάλτσας Worcestershire. Στην συνέχεια προσθέτω λίγο χυμό λεμονιού και λίγο σκασμένο πάγο, βάζω δύο ουγγιές βότκα και δύο ουγγιές πηχτό χυμό ντομάτας, ανακινώ, σουρώνω και ρίχνω. Σερβίρουμε εκατόν έως εκατόν πενήντα Bloody Marys την ημέρα εδώ στο King Cole Room και στα άλλα εστιατόρια και τις αίθουσες δεξιώσεων”.
Το κοκτέιλ διεκδικήθηκε ως νέο κοκτέιλ με το όνομα “red hammer” στο περιοδικό Life το 1942, αποτελούμενο από χυμό ντομάτας, βότκα και χυμό λεμονιού. Λιγότερο από ένα μήνα αργότερα, μια διαφήμιση Life για την γαλλική σάλτσα Worcestershire πρότεινε να προστεθεί σε ένα παρθένο “Κοκτέιλ χυμού ντομάτας” μαζί με χυμό ντομάτας, αλάτι και πιπέρι. Η προσθήκη αλατιού στο αλκοολούχο ποτό προτάθηκε την ίδια χρονιά σε μια ιστορία στο Hearst’s International Combined with Cosmopolitan.
Το όνομα “Bloody Mary” συνδέεται με μια σειρά ιστορικών προσώπων -ιδιαίτερα της βασίλισσας Mary I της Αγγλίας, η οποία είχε το παρατσούκλι “Bloody Mary” στο Foxe’s Book of Martyrs επειδή προσπάθησε να αποκαταστήσει την Καθολική Εκκλησία στην Αγγλία και την αιματοκύλισε. Η Mary I (18 Φεβρουαρίου 1516 – 17 Νοεμβρίου 1558), γνωστή και ως Mary Tudor, και ως «Bloody Mary» από τους προτεστάντες αντιπάλους της, ήταν βασίλισσα της Αγγλίας και της Ιρλανδίας από τον Ιούλιο του 1553 και βασίλισσα της Ισπανίας από τον Ιανουάριο του 1556 έως το θάνατό της το 1558.
Είναι περισσότερο γνωστή για την σθεναρή προσπάθειά της να αντιστρέψει την Αγγλική Μεταρρύθμιση, η οποία είχε ξεκινήσει κατά την διάρκεια της βασιλείας του πατέρα της, Ερρίκου VIII. Η προσπάθειά της να αποκαταστήσει στην Εκκλησία την περιουσία που κατασχέθηκε στις δύο προηγούμενες βασιλείες ματαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από το Κοινοβούλιο, αλλά κατά την διάρκεια της πενταετούς βασιλείας της, η Μαρία έκαψε πάνω από 380 θρησκευτικούς διαφωνούντες.
Μερικοί λάτρεις των ποτών πιστεύουν ότι η έμπνευση για το όνομα ήταν η σταρ του Χόλιγουντ, η Mary Pickford. Άλλοι εντοπίζουν το όνομα σε μια σερβιτόρα ονόματι Mary που εργαζόταν σε ένα μπαρ στο Σικάγο που ονομάζεται Bucket of Blood. Η παράδοση στο Harry’s New York Bar στο Παρίσι, σύμφωνα με τον διευθυντή Alain Da Silva σε μια συνέντευξη του 2011, είναι ότι ένας από τους θαμώνες για τους οποίους το κοκτέιλ αναμίχθηκε για πρώτη φορά το 1920 ή το 1921 δήλωσε: «Μοιάζει με την κοπέλα μου που γνώρισα στο ένα καμπαρέ”. Το όνομα του καμπαρέ ήταν Bucket of Blood και η φίλη ήταν Mary, έτσι οι θαμώνες και ο μπάρμαν Petiot συμφώνησαν να το ονομάσουν “Bloody Mary”.
Εναλλακτικά, το όνομα μπορεί να προέκυψε από «αποτυχία προφοράς των σλαβικών συλλαβών ενός ποτού που ονομάζεται Vladimir» στα αγγλικά. Αυτό κερδίζει κάποια αξιοπιστία από την ανέκδοτη παρατήρηση ότι ο πελάτης στο μπαρ της Νέας Υόρκης για τον οποίο ο Petiot ετοίμασε το ποτό το 1920/21 ήταν ο Vladimir Smirnov, από την οικογένεια της βότκας Smirnoff.
Με τα χρόνια, οι εκδοχές του Bloody Mary πολλαπλασιάζονταν. Στο ποτήρι μπαίνουν διάφορα μπαχαρικά, χρησιμοποιούνται επιπλέον λαχανικά στον χυμό, διάφορα μυρωδικά, ακόμα και γαρίδες ή μπέικον!
Επειδή είναι ένα ποτό «μαλακό» για το στομάχι και έχει χαρακτηριστεί ως «θεραπευτικό» για την κραιπάλη, συνήθως το απολαμβάνουμε πρωινές, μεσημεριανές ή απογευματινές ώρες. Ενώ πολλά κοκτέιλ δεν ταιριάζουν εύκολα με φαΐ, αυτό όντας αλμυρό και ντοματένιο δένει τέλεια με πολλά.
Μια από τις αγαπημένες μου παραλλαγές είναι η μεξικάνικη εκδοχή του, γνωστή ως Bloody Maria. Εδώ την βότκα την αντικαθιστά η τεκίλα, αντί για λεμόνι μπαίνει λίγο λάιμ, γίνεται πικάντικο με την χρήση του ταμπάσκο και αν θέλουμε προσθέτουμε και καυτερή πιπεριά. Συνήθως βάζω λίγο κύμινο για την γεύση, αλάτι και φρέσκο κόλιανδρο.
Η γαρνιτούρα αυτού του ποτού παίζει σημαντικό ρόλο, γιατί τρως τα υλικά καθώς το πίνεις και πρέπει να ταιριάζουν οι γεύσεις και να έχεις μπόλικα να μασουλάς! Του Bloody Maria του πάνε πολύ τα τουρσιά. Εμένα μου αρέσει να το γαρνίρω με μια καυτερή πιπεριά τουρσί, αλλά και με ελιά και φρέσκα ντοματίνια και κάτι ακόμα τραγανό, όπως κίτρινη πιπεριά ή αγγούρι, ή σέλερυ. Πάντα επίσης βάζω μια φέτα λάιμ, επειδή το θέλω πιο ξινό.
Το Bloody Maria σερβίρεται σε μεγάλο και ψηλό ποτήρι για να το ευχαριστηθείς σωστά.
Αν δεν πίνεις αλκοόλ, μην το στερηθείς! Απόλαυσε το με όλα τα υπόλοιπα υλικά, χωρίς το αλκοόλ, γιατί είναι πολύ νόστιμο.
Γευστικό και πικάντικο Bloody Maria
Υλικά για 2 άτομα
120 ml τεκίλα άσπρη, άριστης ποιότητας
250 ml συσκευασμένος ή φρεσκοστημένος χυμός ντομάτας
30 ml χυμός λάιμ
1 ½ κ.γ. Worcestershire sauce
10 σταγόνες ταμπάσκο (ή παραπάνω, αν το θες πιο πικάντικο)
ανθό αλατιού κατά βούληση
10 φύλλα φρέσκου κόλιανδρου
μαύρο πιπέρι φρεσκοτριμμένο
½ κ.γ. κύμινο, σε σκόνη
πάγος
Για το γαρνίρισμα
ντοματίνια
λεπτές φέτες αγγούρι ή σέλερυ
ελιές
καυτερή πιπεριά τουρσί
φέτες λάιμ
κλωναράκια κόλιανδρου
Εκτέλεση
Βάζουμε τον χυμό της ντομάτας στο μπλέντερ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, την Worcestershire sauce, τον χυμό λάιμ, τα φύλλα κόλιανδρου, το ταμπάσκο και το κύμινο. Τα χτυπάμε καλά. Αδειάζουμε σε σέικερ μαζί με την τεκίλα και κουνάμε καλά. Εναλλακτικά, ετοιμάζουμε το Bloody Maria απευθείας σε ποτήρι και ανακατεύουμε καλά με αναδευτήρα.
Βάζουμε μπόλικο πάγο σε δυο μεγάλα ποτήρια. Τα γεμίζουμε ως πάνω με το ποτό που ετοιμάσαμε. Χρησιμοποιούμε δύο καλαμάκια από σουβλάκι για να γαρνίρουμε το κάθε ποτήρι. Στο ένα βάζουμε ντοματίνια και αγγούρι ή σέλερυ και στο άλλο πιπεριά κι ελιά. Μια φέτα λάιμ και ένα κλωναράκι κόλιανδρο στο κάθε ποτήρι και το Bloody Maria είναι έτοιμο! Να μην σας αγχώνει το θέμα της διακόσμησης, μπορείτε να το διακοσμήσετε πιο απλά και με ό,τι σας βολεύει.
Το κλασσικό Bloody Mary
Υλικά
120 ml φρεσκοστημένο ντοματοχυμό
50 ml vodka άριστης ποιότητας
10 ml pedro jimenez sherry (px sherry)
15 ml χυμό από λάιμ
3 σταγόνες καυτερή σάλτσα π.χ. tabasco (ή παραπάνω αν το θέλετε πιο καυτερό)
3 σταγόνες worcestershire sauce
1 πρέζα απλό αλάτι ή αλάτι αρωματισμένο με σέλερι (celery salt)
1 πρέζα πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο
1 πρέζα πάπρικα γλυκιά σκόνη
½ κ.γλ σπόρους κόλιανδρου
½ κ.γλ horseradish
Για το γαρνίρισμα
αλάτι ή αλάτι με βότανα και πιπέρια
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 κλωνάρι σέλερι
πράσινες ελιές
ντοματίνια
Παρακάτω θα σας δώσω την κλασσική δική μου συνταγή για bloody mary, που μπορεί να γίνει και ένα τέλειο ποτό χωρίς αλκοόλ, το λεγόμενο virgin mary. Είμαι σίγουρος ότι όσοι τo φτιάξετε θα τo λατρέψετε!
Βάζουμε όλα τα συστατικά της συνταγής στον κάδο ενός μπλέντερ, εκτός από την vodka, το sherry και το χυμό από το λάιμ. Οι ποσότητες που δίνονται στην συνταγή είναι για ένα ποτό. Αν θέλουμε να φτιάξουμε παραπάνω, διπλασιάζουμε ή τριπλασιάζουμε τις ποσότητες ανάλογα με το πόσα άτομα θα σερβίρουμε.
Χτυπάμε για περίπου ένα λεπτό σε μέτρια ένταση και σουρώνουμε σε ένα δοχείο αποστειρωμένο. Θα χρησιμοποιήσουμε ένα ποτήρι μακρόστενο (collins), ή χαμηλό μεγάλης χωρητικότητας (double old fashioned).
Κόβουμε στην μέση το λάιμ, το στύβουμε και κρατάμε τον χυμό στην άκρη. Βρέχουμε το χείλος του ποτηριού με το κέλυφος του λεμονιού. Βάζουμε αλάτι ή αλάτι με βότανα και πιπέρια, σε ένα πιάτο και βουτάμε μέσα το χείλος του ποτηριού για να φτιάξουμε ένα όμορφο στεφάνι αλατιού -όπως επάνω στην φωτογραφία. Τινάζουμε το ποτήρι για να φύγει το περιττό αλάτι.
Προσθέτουμε στο ποτήρι το μείγμα από το χυμό ντομάτας που φτιάξαμε στο μπλέντερ, την vodka, το γλυκό sherry και 15 ml από το χυμό λάιμ. Προσθέτουμε πολύ πάγο και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά τα συστατικά. Τρίβουμε λίγο μαύρο πιπέρι από πάνω. Αν θέλουμε το ποτό μας πιο καυτερό προσθέτουμε 1-2 σταγόνες tabasco επιπλέον.
Γαρνίρουμε με ένα κλωνάρι σέλερι καλά πλυμένο και καθαρισμένο από τις ίνες του, ελιές και ντοματίνια. Μπορούμε να γαρνίρουμε το bloody mary με ότι άλλο μας αρέσει. Με ψημένες ή βραστές μικρές γαρίδες, μέχρι και μπέικον ψητό ή τηγανητό. Το bloody mary πίνεται χωρίς καλαμάκι για να μπορούμε να γλείφουμε και λίγο από το αλάτι που έχουμε βάλει στο χείλος του ποτηριού.
To bloody mary καταναλώνεται πριν το φαγητό. Πολλοί είναι όμως αυτοί που αρέσκονται στο να το πίνουν και μετά, αλλά και κατά την διάρκεια του φαγητού. Είναι ένα πολύ λατρεμένο κοκτέιλ, δικαιολογημένα, διότι πέραν του ότι είναι πολύ νόστιμο, είναι και πολύ ιδιαίτερο. Έχει πάρα πολλούς οπαδούς που το απολαμβάνουν πιστά και πίνουν σχεδόν μόνο αυτό.
Ο πάγος σαν βασικό συστατικό στα περισσότερα κοκτέιλ και ποτά, παίζει καθοριστικό ρόλο στο τελικό γευστικό αλλά και ποιοτικό αποτέλεσμα. Αν για παράδειγμα έχει πάρα πολύ χλώριο ή πολλά άλατα, όχι μόνο δεν είναι ποιοτικός, αλλά είναι και επιβλαβής. Χρησιμοποιούμε σπιτικό πάγο με νερό από καλό φίλτρο.
Μπορούμε με έναν πολύ εύκολο και απλό τρόπο να αρωματίσουμε την βότκα που θα χρησιμοποιήσουμε στο bloody mary και να δώσουμε στο κοκτέιλ μας ακόμα μεγαλύτερη γευστική ένταση και πολυπλοκότητα.
Διαλέγουμε με τι θέλουμε να αρωματίσουμε την βότκα. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε φλούδες από εσπεριδοειδή, φράουλες και φρέσκο βασιλικό, συστατικά δηλαδή που αγαπάει πολύ η ντομάτα και ταιριάζουν με το ποτό μας. Τα βάζουμε μαζί με την βότκα σε ένα αποστερειρωμένο δοχείο που κλείνει αεροστεγώς. Τα αφήνουμε να εμβαπτιστούν για μερικές μέρες. Τρεις με τέσσερις μέρες, ανάλογα με το είδος του βότανου-φρούτου-μπαχαρικού-λαχανικού, είναι αρκετές για να έχουμε ένα επιτυχημένο γευστικά αποτέλεσμα.
Μπορούμε να αρωματίσουμε, αλλά και να δώσουμε σπιρτάδα και επιπλέον κάψιμο σε ένα bloody mary με καυτερές πιπεριές τσίλι. Στην συγκεκριμένη περίπτωση χαράσσουμε δύο πιπεριές στην μέση και τις βάζουμε μέσα στο δοχείο με την βότκα για λίγες ώρες. 2-3 ώρες είναι αρκετές, ανάλογα βέβαια με το πόσο καυτερό θέλετε να είναι το τελικό αποτέλεσμα.
Εύχομαι σε όλους μια ευτυχισμένη νέα χρονιά, πικάντικη, σκανταλιάρικη και απολαυστική σαν το Bloody Maria ή Mary.
***
@Aliki Alisa /edwhellas.gr / 2010