Topics:

Coca Cola – Ένας Δολοφόνος στο Σπίτι σας

Coca-Cola, ένα επικίνδυνο και καρκινογόνο ποτό. Η πολυεθνική Coca-Cola το 2017 πωλεί 1,8 δισεκατομμύρια ποτά την ημέρα σε περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου! Κάθε δευτερόλεπτο, 12.600 άτομα αγοράζουν ένα προϊόν Coca-Cola. Εν έτη 2022...

Coca Cola – Ένας Δολοφόνος στο Σπίτι σας

Coca-Cola, ένα επικίνδυνο και καρκινογόνο ποτό.

Η πολυεθνική Coca-Cola το 2017 πωλεί 1,8 δισεκατομμύρια ποτά την ημέρα σε περισσότερες από 200 χώρες του κόσμου! Κάθε δευτερόλεπτο, 12.600 άτομα αγοράζουν ένα προϊόν Coca-Cola.

Εν έτη 2022 η coca cola κατέγραψε αύξηση 14% στον όγκο πωλήσεων (σε δημοσιευμένη βάση και 0,4% σε οργανική) ο οποίος διαμορφώθηκε σε 2,08 δις κιβώτια, ενώ η αξία των πωλήσεων σημείωσε άνοδο 28,5% (15,4% σε οργανική βάση) στα 5,37 δις ευρώ.

Λαμβάνοντας ώθηση από τα ικανοποιητικά οικονομικά αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου 9 Νοεμβρίου 2022 η μετοχή της Coca – Cola στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκανε ένα μίνι ράλι κλείνοντας στα 22,950 ευρώ καταγράφοντας ημερήσια άνοδο 3,85%.

Συγχαρητήρια βρε!

Αυτή η γιγάντια εταιρεία, γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, απέχει πολύ από την τελειότητα. Εδώ θα εξετάσουμε το μυθικό αναψυκτικό σήμα κατατεθέν και τις επιπτώσεις που έχει στον ανθρώπινο οργανισμό.

Πλανητική κατανάλωση Coca-Cola

Ένας Γάλλος πίνει κατά μέσο όρο 20,7 λίτρα Coca-Cola το χρόνο, ένας Αμερικανός κατά μέσο όρο 99,5 λίτρα και ένας Μεξικανός 105,9 λίτρα (σύμφωνα με στοιχεία του 2014).

Συστατικά της Coca-Cola: Ανθρακούχο νερό – ζάχαρη – χρωστική ουσία: Caramel E150d- οξυντικό: φωσφορικό οξύ- φυσικά αρώματα (φυτικά εκχυλίσματα), συμπεριλαμβανομένης της καφεΐνης.

Ένα ποτό πάρα πολύ (πάρα, πάρα πολύ) γλυκό.

Ένα κουτί Coca-Cola (33 cl) περιέχει 35 γραμμάρια ζάχαρης που ισοδυναμούν με 7 κύβους ζάχαρης!

Ένα μπουκάλι 2 L Coca-Cola περιέχει 212 g ζάχαρης που ισοδυναμούν με 42,5 κύβους ζάχαρης!

Η κλασική Coca-Cola περιέχει, όπως βλέπουμε, τεράστια ποσότητα σακχαρόζης. Η πολύ υψηλή δόση ζάχαρης έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην υγεία και προκαλεί διαβήτη, παχυσαρκία και τερηδόνα.

Διαβήτης

Όταν προσλαμβάνει μεγάλη ποσότητα σακχαρόζης, το επίπεδο γλυκόζης στο αίμα αυξάνεται. Το πάγκρεας θα εκκρίνει μια ορμόνη που ονομάζεται «ινσουλίνη». Η ινσουλίνη έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει γλυκόζη κυρίως στους μύες και το συκώτι που ο οργανισμός εξακολουθεί να έχει ένα σταθερό ποσοστό γλυκόζης διαθέσιμο (μεταξύ 0,8 και 1 g/L για έναν άνδρα). Όταν το σάκχαρο στο αίμα είναι πολύ υψηλό, τα κύτταρα εξοικειώνονται με την ινσουλίνη καθιστώντας την τελευταία λιγότερο αποτελεσματική. Όταν η ζάχαρη δεν μπορεί να αποθηκευτεί αποτελεσματικά, εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλή (Υπεργλυκαιμία) στο αίμα, προκαλώντας ασθένειες όπως ο διαβήτης.

Παχυσαρκία

Η υπερβολική ζάχαρη είναι μια από τις κύριες αιτίες της παχυσαρκίας. Μιλώντας για την πραγματική πανδημία αυτή τη στιγμή τόσο το φαινόμενο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο με το φαγητό μας πολύ λιπαρό και πολύ γλυκό. Και μετά τον Υγείας (ΠΟΥ Παγκόσμιο Οργανισμό ) το 2016, το 39% των ενηλίκων είναι υπέρβαροι και το 13% είναι παχύσαρκοι παγκοσμίως. Στη Γαλλία, ένας στους δύο ενήλικες είναι υπέρβαρος σύμφωνα με έκθεση της υπηρεσίας υγείας Δημόσια Υγεία στη Γαλλία το 2015.

Μια μεγάλη μελέτη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε 43.000 ενήλικες και 4.000 εφήβους έδειξε ότι η κατανάλωση ενός ή περισσότερων αναψυκτικών την ημέρα αυξάνει κατά 27% την πιθανότητα να γίνουν παχύσαρκοι. Επιπλέον, το 62% των ενηλίκων που πίνουν τουλάχιστον ένα αναψυκτικό την ημέρα είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Τερηδόνα

Η σακχαρόζη είναι ένα από τα πιο τερηδονογόνα στοιχεία. Η κατανάλωση πολύ γλυκών αναψυκτικών, όπως η Coca-Cola, αυξάνει τη δραστηριότητα των βακτηρίων του στόματος, τα οποία απελευθερώνουν το οξύ που επιτίθεται στο σμάλτο των δοντιών και τελικά προκαλούν τερηδόνα. Επειδή το φωσφορικό οξύ, η Coca-Cola είναι πολύ όξινη, έχει pH μεταξύ 2,5 και 2,7. Αυτή η οξύτητα εξακολουθεί να μειώνει το pH του στόματος και ευνοεί ιδιαίτερα την ανάπτυξη τερηδόνας.

Φωσφορικό οξύ

Το φωσφορικό οξύ που δίνει αυτή την ξινή γεύση στην Coca-Cola ενέχει κινδύνους για την υγεία βάσει μελετών.

Πράγματι, τα υψηλά επίπεδα φωσφορικού οξέος προάγουν τις πέτρες στα νεφρά και την λειτουργία των νεφρών. Αμερικανοί ερευνητές διεξήγαγαν μια μελέτη σε 500 άτομα είχαν διαγνωστεί με νεφρική ανεπάρκεια. Συγκρίνοντάς τους με μια ομάδα ελέγχου και συλλέγοντας πληροφορίες για τις διατροφικές συνήθειες, πιο συγκεκριμένα την κατανάλωση ποτών, είδαν τα ποσά από δύο ποτήρια Coca-Cola καθημερινά πολλαπλασιάζονται επί δύο, η δημοσιογράφος για την υγεία, Isabelle Eustache. Είπε ότι αυτό συνέβη και με την Coca-Cola “Light” και ότι δεν μπορεί να δημιουργηθεί συσχέτιση με άλλα ανθρακούχα ποτά, που χρησιμοποιούν στο μεγαλύτερο μέρος του κιτρικού οξέος.

Το φωσφορικό οξύ είναι επίσης γνωστό ότι επιβραδύνει την πέψη, προάγει ασθένειες των οστών όπως η οστεοπόρωση και μειώνει την απορρόφηση του ασβεστίου από τα οστά. Εάν η κατανάλωση Coca-Cola παραμένει μέτρια και μη καθημερινά, αυτά τα προβλήματα δεν θα πρέπει να εμφανίζονται.

Καφεΐνη

Η καφεΐνη που περιέχεται σε ένα κουτί (33 cl) κυμαίνεται μεταξύ 33 mg (Classic Coca-Cola) και 42 mg (Coca-Cola Light). Η δόση που αρχίζει να αισθάνεται τις ανεπιθύμητες ενέργειες της καφεΐνης βρίσκεται μεταξύ 100 και 160 mg την ημέρα , γνωρίζοντας ότι το ανώτατο όριο ημερήσιας κατανάλωσης καφεΐνης είναι 200 ​​mg. Υπάρχει επομένως κίνδυνος απορρόφησης μιας τοξικής δόσης καφεΐνης με αποτέλεσμα ανεπιθύμητες παρενέργειες.

Προβλήματα από την καφεΐνη της coca cola:
*Καρδιαγγειακά (υψηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία) σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να οδηγήσει σε αιφνίδιο θάνατο.
*Ουροποιητικά από την πτήση ανόργανων συστατικών (μαγνήσιο, νάτριο, ασβέστιο) Τι μπορεί να επιτείνει τις διαταραχές των ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια της προσπάθειας, προκαλώντας τραυματισμό και *μειώνοντας την αποκατάσταση. Η διουρητική δράση προκαλεί εν τω μεταξύ αφυδάτωση.
*Αναπνευστικό (βροχοδιαστολή)
*Πεπτικό (διέγερση της εντερικής κινητικότητας, αυξημένη γαστρική οξύτητα κ.λπ.)
*Συμπεριφορικό νευρικό (άγχος, ευερεθιστότητα, κ.ά.)

 

Κύριες παρενέργειες της καφεΐνης
Κύρια συμπτώματα υπερβολικής δόσης καφεΐνης.

Η Coca-Cola Light, η Coca-Cola Zero και άλλα παράγωγα “χωρίς ζάχαρη” περιέχουν επίσης γλυκαντικά:

Ασπαρτάμη (E951)

Για να μην επαναλάβουμε την “ωφελιμότητα” της ασπαρτάμης μπορείτε να βρείτε το ανάλογο άρθρο “Ασπαρτάμη Αποτυχημένο Εντομοκτόνο”, Αυτή η ψεύτικη ζάχαρη είναι απλώς η προέλευση 92 διαταραχών και διαφόρων παθήσεων όπως (για να αναφέρουμε μερικές): Αλτσχάιμερ, καρκίνους, όγκους, Λύκος, Λέμφωμα, καρδιακά προβλήματα, κατάθλιψη, Διαβήτης, αύξηση βάρους κ.λπ.

Ταξινομείται στα πρόσθετα τροφίμων, με τον τίτλο «προς αποφυγή (!)».
Acesulfame K (E950)

Γλυκαντικό με 200 φορές περισσότερη γλυκύτητα από την ζάχαρη. Κίνδυνος για την υγεία: αύξηση της χοληστερόλης, καρκίνοι, προβλήματα στους πνεύμονες, υπογλυκαιμία κ.λπ.

Ταξινομείται, στο άρθρο Πρόσθετα τροφίμων , υπό τον τίτλο «προς αποφυγή (!)».

Η βαφή της Coca-Cola και της Pepsi είναι καρκινογόνος.

Το CSPI (Center for Science in the Public Interest) εξήγησε πρόσφατα στην Daily Mail ότι η Coca-Cola και η Pepsi χρησιμοποιούν μια καραμέλα για να χρωματίσουν τα ποτά τους, τα οποία είναι καρκινογόνα.

Πράγματι, δύο χημικές ουσίες προκαλούν καρκίνο: MI-2 και MI-4.

Ο εκπρόσωπος αυτής της οργάνωσης δήλωσε: «Σε αντίθεση με την καραμέλα που παρασκευάζεται στο σπίτι, το λιώσιμο της ζάχαρης σε ένα τηγάνι, η τεχνητή εκδοχή του χρώματος «Coca» είναι το αποτέλεσμα της χημικής αντίδρασης που προκύπτει από την σύνδεση ζάχαρης, αμμωνίας και θειωδών υψηλής θερμοκρασίας».

Αυτή η διαδικασία δημιουργεί αυτές τις δύο τοξικές ουσίες οι οποίες, με βάση μελέτες που έγιναν σε τρωκτικά, προκαλούν καρκίνο του πνεύμονα, σε ήπαρ, θυρεοειδή και λευχαιμία. Οι ειδικοί λένε ότι αυτό το είδος καραμέλας θα μπορούσε να προκαλέσει χιλιάδες καρκίνους.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Τοξικολογικής Πρόληψης έχει επιβεβαιώσει ότι αυτές οι δύο ουσίες είναι καρκινογόνες για τα ζώα και επομένως και για τον άνθρωπο. Το CSPI θεωρεί ότι αυτή η τεχνητή χρωστική ουσία δεν προσφέρει κανένα όφελος στα προϊόντα διατροφής, καθώς υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις για να δώσουν αυτό το καφέ-μαύρο χρώμα όπως τα παντζάρια και τα καρότα για παράδειγμα.

Ο Διευθυντής του CSPI απευθύνεται προς τον FDA (Food and Drug Administration) λέγοντας: Αυτά τα δύο αναψυκτικά είναι απαγορευτικά?

Αυτό το νέο προφανώς δεν άρεσε σε όλους. Η Coca-Cola απάντησε δηλώνοντας ότι «τα ποτά μας είναι απολύτως ασφαλή» και προσθέτει ότι «οι παρεμβολές κυττάρων IPS για την ανθρώπινη υγεία και τον καρκίνο είναι εντελώς αβάσιμες.

Πολλοί οι λόγοι για να σταματήσετε να πίνετε αναψυκτικά:

*Τα αναψυκτικά είναι περιττά διατροφικά. Είναι μόνο νερό ζαχαρούχο με πρόσθετα.
*Αυξάνουν τον κίνδυνο να γίνετε παχύσαρκοι, διαβητικοί, να αναπτύξετε τερηδόνα.
*Μπορούν να προκαλέσουν οστεοπόρωση και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη των οστών.
*Αυτά τα ποτά είναι επικίνδυνα για τα νεφρά, το συκώτι και το πάγκρεας.
*Εμποδίζουν την καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος.
*Με την υψηλή συγκέντρωση καφεΐνης προάγουν την αφυδάτωση και την διαρροή μετάλλων με την διουρητική δράση (στην οποία προστίθενται όλες οι παρενέργειες από υπερβολική δόση καφεΐνης).
*Η βαφή που χρησιμοποιείται σε ορισμένα αναψυκτικά είναι καρκινογόνος για τον άνθρωπο.
*Τα αναψυκτικά που περιέχουν ασπαρτάμη είναι επικίνδυνα: η ασπαρτάμη έχει 92 αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία!

 

Η Coca-Cola είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες μάρκες στον κόσμο.

Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι τηρεί τα “υψηλότερα στάνταρ” και ότι είναι “εξαιρετικός εταιρικός πολίτης σε κάθε κοινότητα που εξυπηρετεί”. Ωστόσο, οι δραστηριότητες της Coca-Cola σε όλο τον κόσμο λένε μια διαφορετική ιστορία.

Η Coca-Cola έχει κατηγορηθεί ότι αφυδατώνει τις κοινότητες στην αναζήτηση υδάτινων πόρων για να θρέψει τα φυτά της, στερεύει τα πηγάδια των αγροτών και καταστρέφει την τοπική γεωργία. Η εταιρεία έχει επίσης παραβιάσει τα δικαιώματα των εργαζομένων σε χώρες όπως η Κολομβία, η Τουρκία, η Γουατεμάλα και η Ρωσία. Μόνο μέσω του μάρκετινγκ πολλών δις δολαρίων μπορεί η Coca-Cola να διατηρήσει την “καθαρή εικόνα” που λαχταρά να προπαγανδίζει.

Η εταιρεία παραδέχεται ότι χωρίς νερό δεν θα είχε καμία δουλειά. Οι λειτουργίες της Coca-Cola βασίζονται στην πρόσβαση σε τεράστια αποθέματα νερού, καθώς χρειάζονται σχεδόν τρία λίτρα νερού για να παραχθεί ένα λίτρο Coca-Cola. Προκειμένου να ικανοποιήσει αυτή την ανάγκη, η Coca-Cola αναλαμβάνει όλο και περισσότερο τον έλεγχο των υδροφόρων σε κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Αυτοί οι τεράστιοι υπόγειοι θάλαμοι περιέχουν υδάτινους πόρους που συλλέγονται εδώ και πολλές εκατοντάδες χρόνια. Ως εκ τούτου, αντιπροσωπεύουν την κληρονομιά ολόκληρων κοινοτήτων.

Οι επιχειρήσεις της Coca-Cola έχουν κατηγορηθεί ιδιαίτερα για την επιδείνωση της έλλειψης νερού σε περιοχές που υποφέρουν από έλλειψη υδάτινων πόρων και βροχοπτώσεις. Πουθενά δεν έχει τεκμηριωθεί καλύτερα αυτό από ό,τι στην Ινδία, όπου υπάρχουν τώρα κοινοτικές εκστρατείες εναντίον της εταιρείας σε πολλές πολιτείες. έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το War on Want στις ινδικές πολιτείες Ρατζαστάν και Ούταρ Πραντές επιβεβαιώνει τα ευρήματα από την Κεράλα και την Μαχαράστρα ότι οι δραστηριότητες της Coca-Cola έχουν σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στους αγρότες και τις τοπικές κοινότητες.

Η Coca-Cola ίδρυσε ένα εργοστάσιο εμφιάλωσης στο χωριό Καλαντέρα στο Ρατζαστάν στα τέλη του 1999. Το Ρατζαστάν είναι γνωστό ως έρημο και η Καλαντέρα είναι ένα μικρό, φτωχό χωριό που χαρακτηρίζεται από ημίξηρες συνθήκες. Οι αγρότες βασίζονται στην πρόσβαση στα υπόγεια ύδατα για την καλλιέργεια των καλλιεργειών τους. αλλά από την άφιξη της Coca-Cola, ήρθαν αντιμέτωποι με μια σοβαρή πτώση της στάθμης του νερού. Οι ντόπιοι αδυνατούν όλο και περισσότερο να ποτίσουν τα εδάφη τους και να συντηρήσουν τις καλλιέργειές τους, θέτοντας ολόκληρες οικογένειες σε κίνδυνο να χάσουν τα προς το ζην.

Οι ντόπιοι χωρικοί μαρτυρούν ότι η άφιξη της Coca-Cola επιδείνωσε μια ήδη επισφαλή κατάσταση. Επίσημα έγγραφα από το υπουργείο Υδάτων της κυβέρνησης δείχνουν ότι η στάθμη του νερού παρέμεινε σταθερή από το 1995 έως το 2000, όταν τέθηκε σε λειτουργία το εργοστάσιο της Coca-Cola. Στην συνέχεια, η στάθμη του νερού έπεσε σχεδόν κατά 10 μέτρα τα επόμενα πέντε χρόνια. Οι ντόπιοι φοβούνται ότι η Καλαντέρα θα μπορούσε να γίνει μια «σκοτεινή ζώνη», ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει περιοχές που έχουν εγκαταλειφθεί λόγω εξάντλησης των υδάτινων πόρων.

Άλλες κοινότητες στην Ινδία που ζουν και εργάζονται γύρω από τα εργοστάσια εμφιάλωσης της Coca-Cola αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις νερού καθώς και περιβαλλοντική ζημιά. Οι ντόπιοι χωρικοί κοντά στην ιερή πόλη του Βαρανάσι στο Uttar Pradesh παραπονιούνται ότι η υπερεκμετάλλευση των υδάτινων πόρων από την εταιρεία έχει επηρεάσει σοβαρά την σοδειά τους και έχει οδηγήσει στην ξήρανση των πηγαδιών. Όπως στο Ρατζαστάν και την Κεράλα, οι χωρικοί έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες ενάντια στο τοπικό εργοστάσιο της Coca-Cola για την οικειοποίηση πολύτιμων υδάτινων πόρων.

Στην διαβόητη πλέον υπόθεση της Plachimada στην νότια πολιτεία της Κεράλα, το εργοστάσιο της Coca-Cola αναγκάστηκε να κλείσει τον Μάρτιο του 2004, αφού το συμβούλιο του χωριού αρνήθηκε να ανανεώσει την άδεια της εταιρείας, με το αιτιολογικό ότι είχε υπερβολική χρήση και μόλυνση των πόρων του τοπικού νερού. Τέσσερις μήνες νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Κεράλα είχε αποφανθεί ότι η βαριά εξόρυξη της Coca-Cola από τον κοινό πόρο υπόγειων υδάτων ήταν παράνομη και την διέταξε να αναζητήσει εναλλακτικές πηγές για την παραγωγή της.

Το 2003 το ανεξάρτητο Κέντρο Επιστήμης και Περιβάλλοντος εξέτασε ποτά Coca-Cola και βρήκε επίπεδα φυτοφαρμάκων περίπου 30 φορές υψηλότερα από τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα επίπεδα του DDT, το οποίο απαγορεύεται στην γεωργία στην Ινδία, ήταν εννέα φορές υψηλότερα από το όριο της ΕΕ. Τον Φεβρουάριο του 2004 Ινδοί βουλευτές που ερεύνησαν τις μελέτες του CSE επιβεβαίωσαν αυτά τα ευρήματα και το Κοινοβούλιο συνέχισε να απαγορεύει την Coca-Cola από τις καφετέριες της χώρας.

Εκτός από αυτά τα ζητήματα, η εναλλακτική έκθεση για την Coca-Cola περιγράφει επίσης πώς η Coca-Cola έχει καταστροφικές επιπτώσεις στους υδάτινους πόρους αλλού. Στο Ελ Σαλβαδόρ, η εταιρεία έχει κατηγορηθεί για εξάντληση των υδάτινων πόρων για μια περίοδο 25 ετών. Στην Τσιάπας, η Coca-Cola τοποθετείται για να αναλάβει τον έλεγχο των υδάτινων πόρων. Η μεξικανική κυβέρνηση υπό τον Vicente Fox (πρώην Πρόεδρος της Coca-Cola Mexico) έχει δώσει στην εταιρεία παραχωρήσεις για την εκμετάλλευση των κοινοτικών υδάτινων πόρων.

Οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της Coca-Cola έχουν επίσης υποφέρει και η εταιρεία συνδέεται όλο και περισσότερο με αντισυνδικαλιστικές δραστηριότητες. Η πιο αξιοσημείωτη περίπτωση είναι στην Κολομβία, όπου παραστρατιωτικοί έχουν σκοτώσει οκτώ εργαζόμενους της Coca-Cola από το 1990. Το κύριο συνδικάτο της Coca-Cola Sinaltrainal επιδιώκει να θεωρήσει υπεύθυνη την Coca-Cola για χρήση παραστρατιωτικών για την συμμετοχή σε αντισυνδικαλιστική βία.

Η Coca-Cola μηνύεται για λογαριασμό των εργαζομένων στις μεταφορές και των οικογενειών τους για την συμμετοχή της στον φερόμενο εκφοβισμό και βασανισμό συνδικαλιστών και των οικογενειών τους από την ειδική αστυνομία στην Τουρκία.

Στην Νικαράγουα, οι εργαζόμενοι του κύριου συνδικάτου της Coca-Cola SUTEC στερήθηκαν το δικαίωμα να οργανωθούν και ο Γενικός Γραμματέας του SUTEC, Daniel Reyes, λέει ότι ο στόχος αυτής της συνεχιζόμενης και κλιμακούμενης εκστρατείας είναι να συντρίψει το συνδικάτο.

Οι εργαζόμενοι στην Γουατεμάλα αγωνίζονται ενάντια στην Coca-Cola από την δεκαετία του 1970. Την περίοδο μεταξύ 1976 και 1985, τρεις γενικοί γραμματείς του κύριου συνδικάτου δολοφονήθηκαν και μέλη των οικογενειών τους, φίλοι και νομικοί σύμβουλοι απειλήθηκαν, συνελήφθησαν, απήχθησαν, πυροβολήθηκαν, βασανίστηκαν και εξαναγκάστηκαν σε εξορία. Συνεχίζονται οι παραβιάσεις των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Και οι εργαζόμενοι της Coca-Cola και τα μέλη των οικογενειών τους, με δεσμούς με συνδικάτα, φέρεται να έχουν υποστεί απειλές θανάτου.

Σε άλλες χώρες όπως το Περού, η Ρωσία και η Χιλή, οι εργαζόμενοι της Coca-Cola διαμαρτύρονται για τις αντισυνδικαλιστικές πολιτικές της εταιρείας. Η Coca-Cola ισχυρίζεται ότι υπάρχει «για να ωφελεί και να ανανεώσει όλους όσους αγγίζει» και για να προσπαθήσει να διατηρήσει αυτή την θετική εικόνα, η εταιρεία ξοδεύει 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως μόνο στην διαφήμιση. Ωστόσο, υπάρχουν ενδείξεις ότι η εικόνα αρχίζει να καταρρέει. Η σκυταλοδρομία που μετέφερε την Ολυμπιακή φλόγα διαταράχθηκε επανειλημμένα από διαμαρτυρίες για τον ρόλο της Coca-Cola ως κύριου χορηγού, με το συμβούλιο του Τορίνο να κηρύσσει την πόλη απαγορευμένη ζώνη για την εταιρεία (απόφαση που στην συνέχεια ακυρώθηκε από τον δήμαρχο).

Πανεπιστημιουπόλεις σε όλες τις ΗΠΑ και την Ευρώπη ψήφισαν την ακύρωση των συμβάσεων με την Coca-Cola σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις δραστηριότητές της και σε αλληλεγγύη με την αντίσταση της κοινότητας που έχει κλιμακωθεί σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο. Εναπόκειται σε εμάς να συνεχίσουμε την πίεση στην Coca-Cola και επίσης να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στους εκλεγμένους ηγέτες μας να χαλιναγωγήσουν τις ανεύθυνες επιχειρηματικές πρακτικές.

***
@Polixeni Delli / miastala.com /2010-2011