Topics:

Η Μαφία του West Point

Εννοιες όπως η Σικελική Μαφία ή η Ιρλανδική Μαφία στις ΗΠΑ, υπάρχουν στο αμερικανικό υποσυνείδητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η ιστορία αυτών των ομάδων εκτείνεται πίσω σχεδόν ενάμισι αιώνα. Αλλά, τα τελευταία χρόνια,...

Η Μαφία του West Point

Εννοιες όπως η Σικελική Μαφία ή η Ιρλανδική Μαφία στις ΗΠΑ, υπάρχουν στο αμερικανικό υποσυνείδητο για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι η ιστορία αυτών των ομάδων εκτείνεται πίσω σχεδόν ενάμισι αιώνα.

Αλλά, τα τελευταία χρόνια, ένας νέος φαινομενικά επίμονος όρος έχει τεθεί σε χρήση στις ΗΠΑ, “Η Μαφία του West Point” η οποία δεν αναφέρεται σε εγκληματικές οικογένειες και εγκληματικές συμμορίες, αλλά στην κυβέρνηση των ΗΠΑ ή για να είμαι πιο ακριβής, σε ένα συγκεκριμένο τμήμα αυτής της κυβέρνησης. Ονομάζεται “West Point Μαφία” επειδή σημαντικά κεφάλια του κάποτε σπούδασαν μαζί στην Αμερικανική Στρατιωτική Ακαδημία, West Point.

Ο όρος εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2017, όταν εκδόθηκε το βιβλίο West Point Mafia Revealed και γράφτηκε από τον Peter Ammon και την Patina Thompson, οι οποίοι πρόσθεσαν επίσης τον όρο στο πιο πρόσφατο λεξικό πολιτικών επιστημών.

Επισημαίνουν ότι αντί να εξυπηρετούν τα ιδανικά των ΗΠΑ, αυτοί οι άνθρωποι έχουν δημιουργήσει ένα δίκτυο επιρροής και ελέγχου και τώρα που ορισμένοι από αυτούς έχουν φτάσει στα ύψη του πολιτικού Ολύμπου της Αμερικής, φέρνουν τους συμμαθητές τους και τους συμφοιτητές τους, έτσι ώστε να μπορούν να κυβερνήσουν από κοινού με βάση το δικό τους, αρκετά συγκεκριμένο όραμα των πολιτικών διαδικασιών και της δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα, οι σταδιοδρομίες πολλών από αυτούς τους ανθρώπους είναι εκπληκτικά αλληλένδετες.

Από το 2018, ο όρος έχει γίνει ένα καθιερωμένο meme, δεδομένου ότι οι ανησυχίες που εκφράζονται στο βιβλίο έχουν επιβεβαιωθεί.

Ας δούμε λοιπόν την τάξη αποφοίτησης της Στρατιωτικής Ακαδημίας των ΗΠΑ το 1986.

Ο επικεφαλής της Μαφίας του West Point μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι ο Mike Pompeo, ο οποίος έχει εργαστεί προς τα επάνω με τον τρόπο του, από αρχηγός διμοιρίας τεθωρακισμένων στην Γερμανία και βουλευτής, ως επικεφαλής της CIA και υφυπουργός στις ΗΠΑ. Ηταν ένας από τους καλύτερους φοιτητές στην ακαδημία και ανεπίσημος ηγέτης μεταξύ των φοιτητών.

Επόμενος είναι ο συμμαθητής του, ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Mark Esper. Υπηρέτησε επίσης στον στρατό πριν εμπλακεί σε πωλήσεις όπλων. Από το 2017 έως το 2019 διετέλεσε γραμματέας του αμερικανικού στρατού και το 2019 ο Ντόναλντ Τραμπ τον διόρισε στην θέση του υπουργού Αμυνας.

Ενας άλλος συμμαθητής ο Ulrich Brechbuh, είναι τώρα ο σύμβουλος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ. Του παρέδωσε την θέση ο Mike Pompeo, με τον οποίο ίδρυσε την Thayer Aerospace. Ο Brechbuhl υπηρέτησε επίσης ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Migratec Inc, διευθύνων σύμβουλος της Chamberlin Edmonds και Συνεργάτες Α.Ε. η οποία σχετίζεται με την υγειονομική περίθαλψη, πρόεδρος της Appenzeller Point LLC και εκτελεστικός πρόεδρος της Avadyne Υγείας.

Είναι ενδιαφέρον πως μόνο η τελευταία εταιρεία σε αυτόν τον κατάλογο, λειτουργεί στις ΗΠΑ για περισσότερα από 50 χρόνια. Τα υπόλοιπα μοιάζουν περισσότερο με πυραμίδες και βραχύβιες εταιρείες. Φαίνεται ότι στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ασχολούνται με αυτού του είδους την βελτιστοποίηση σε διάφορους τομείς.

Ο Brechbuh ενεπλάκη επίσης σε σκάνδαλο που αφορούσε πληροφορίες που διέρρευσαν σχετικά με την παρέμβαση Αμερικανών διπλωματών -εκπροσώπων του Δημοκρατικού Κόμματος- στις εσωτερικές υποθέσεις της Ουκρανίας.

Ο επόμενος απόφοιτος του West Point είναι ο Brian Bulatao. Εργάστηκε επίσης στην Thayer Aerospace και σε αρκετές ιδιωτικές εταιρείες που ειδικεύονται στην διαχείριση και τις επενδύσεις. Το 2017 όταν ο Pompeo έγινε διευθυντής της CIA, διόρισε αμέσως τον Bulatao ως έναν από τους ανώτερους συμβούλους του και στην συνέχεια τον έκανε επικεφαλής της επιχείρησης, μια θέση στην οποία προηγουμένως είχε ονομαστεί εκτελεστικός διευθυντής. Στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είναι υφυπουργός διαχείρισης, οπότε φροντίζει για θέματα προϋπολογισμού και ακίνητης περιουσίας και είναι επίσης ανώτερος σύμβουλος.

Ενας άλλος από τους παλιούς φίλους συμφοιτητές West Point, είναι ο Mark Green, ο οποίος είναι ο γερουσιαστής για την πολιτεία του Τενεσί και υπερασπίζεται την θέση του Ντόναλντ Τραμπ στην επιτροπή μεταρρύθμισης. Ο Green προτάθηκε για την θέση του γραμματέα του Αμερικανικού στρατού, αλλά λόγω του σκανδάλου που προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί (υπενθύμισαν στους ανθρώπους ότι ο Γκριν δεν ήταν πολύ πολιτικά ορθός, όταν μιλούσε για σεξουαλικές μειονότητες και μουσουλμάνους) και τον Μάιο του 2017, απέσυρε την υποψηφιότητά του.

Τέλος, υπάρχει ο εκπρόσωπος ομάδων συμφερόντων David Urban, ο οποίος είναι επίσης πολιτικός σχολιαστής για το CNN. Το 2016, ήταν σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ και ηγήθηκε μιας επιτυχημένης εκστρατείας στην Πενσιλβανία. Τώρα, είναι ο πρόεδρος της Αμερικανικής Επιτροπής Μνημείων Μάχης και είναι έμπιστος του Προέδρου στην προεκλογική εκστρατεία του 2020. Ο Urban είχε στήσει στο παρελθόν τον Pompeo με τους σωστούς ανθρώπους όταν μπήκε στο Κογκρέσο.

Εδώ είναι μερικοί ακόμα απόφοιτοι αστέρες από την τάξη του ’86, που συνεχίζουν την στρατιωτική σταδιοδρομία τους: Στρατηγός Joseph Martin, αντιπρόεδρος του επιτελείου του αμερικανικού στρατού. Υποστράτηγος John Thomson, διοικητής της Συμμαχικής Διοίκησης Ξηράς του ΝΑΤΟ. Daniel Hokanson, διευθυντής της Εθνικής Φρουράς του Στρατού. Υποστράτηγος Robin Fontes (ο οποίος ασχολείται με την απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν). Και ο Daniel Hokanson, διευθυντής για τις επιχειρήσεις σταθεροποίησης και ειρήνης.

Επίσης άξιος αναφοράς είναι και ο Υποστράτηγος Eric Wesley, αναπληρωτής διοικητής της Διοίκησης ΣΜΕ στρατού, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τον εκσυγχρονισμό του στρατού των ΗΠΑ και την ανάπτυξη νέων στρατηγικών. Γράφτηκε στο West Point αφού άκουσε τις ιστορίες τρόμου του Ronald Reagan για την ΕΣΣΔ που προετοιμάζεται για στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των ΗΠΑ. Εξακολουθεί να έχει τους ίδιους παλιούς αυτούς φόβους, εκτός από το ότι τώρα, αυτοί εκπροσωπούνται από την Ρωσία και την Κίνα.

Είναι αυτονόητο ότι αυτοί οι σημαντικοί πολιτικοί δεν ξεχνούν ποτέ να βοηθήσουν τους παλιούς τους φίλους. Ο Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αλυσίδας καταστημάτων 7-Eleven, Joe DePinto, ο οποίος ήταν επίσης στο West Point την ίδια στιγμή, δήλωσε σε μια συνέντευξη ότι “κοιμάται καλύτερα την νύχτα, γνωρίζοντας ότι αυτοί οι τύποι είναι στις θέσεις που βρίσκονται”. Παρεμπιπτόντως, η αλυσίδα είναι πελάτης της Thayer Leader Development Group, της οποίας ο ιδρυτής και διευθυντής της Rick Minicozzi, αποφοίτησε φυσικά επίσης από το West Point το 1986. Ο Joe DePinto δεν έχει κρύψει ποτέ το γεγονός ότι όλοι εξακολουθούν να βοηθούν ο ένας τον άλλον, δεδομένου ότι “ήμασταν μια στενή τάξη”.

Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα, αυτή η φιλία δεν θα χαρακτηριζόταν ως τίποτα άλλο, από τον ορισμό της ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ. Αλλά όχι στις ΗΠΑ, όπου η άσκηση πίεσης επιτρέπεται επίσημα από τον νόμο. Ωστόσο, οι δεσμοί αυτοί είναι μη δημοφιλείς, ακόμη και μεταξύ των ίδιων των West Pointer’s.

Στο άρθρο του, ένας πρώην καθηγητής ιστορίας στο West Point και στρατηγός, ο Danny Sjursen, γράφει ότι αυτή η μικρή “μαφία” των ανδρών, ασκεί τεράστια επιρροή από το Κογκρέσο στην οδό K – μια περιοχή στην Ουάσιγκτον που είναι η βάση πολλών ομάδων συμφερόντων και ομάδων υπεράσπισης που θα εκπληρώσουν ό, τι επιθυμεί η καρδιά σας -από την δυσφήμιση των πολιτικών, έως και πραξικοπήματα σε άλλες χώρες. Εξ ου και το σύνθημα για την τάξη του ’86  “Το Θάρρος ποτέ δεν παραιτείται” έχει μια ελαφρώς διαφορετική έννοια γι’ αυτούς τους ανθρώπους.

Το περιοδικό Politico υποστηρίζει ότι «Η Μαφία του West Point» αποτελεί έναν μοναδικά ισχυρό κύκλο στα υψηλότερα επίπεδα διακυβέρνησης. Διαβουλεύονται μεταξύ τους σε θέματα κράτους και επίσης στηρίζονται ο ένας στον άλλο σε θέματα πιο οικεία, σε ανεπίσημα δείπνα και κοινωνικές συγκεντρώσεις γύρω από την Ουάσιγκτον, με τις συζύγους τους.

Παρεμπιπτόντως, οι ίδιοι οι “Μαφιόζοι” δεν κρύβουν τους δεσμούς τους μεταξύ τους και μάλιστα αστειεύονται ως “η Μαφία του Δυτικού Σημείου”. Την παραμονή των επικείμενων προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ, οι πληροφορίες σχετικά με αυτό το δίκτυο θα παράσχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης.

@Leonid SAVIN / 09-07-2020 /orientalreview.org

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*