Γιατί είναι πολύτιμο τρόφιμο το κουνουπίδι; Το κουνουπίδι είναι ιδανικό για να χάσεις βάρος, καθώς δεν περιέχει λίπος κι έχει λίγες θερμίδες, μόνο 25 θερμίδες ανά φλυτζάνι. Επίσης, η χαμηλή περιεκτικότητά του σε υδατάνθρακες, το κάνει ένα καλό υποκατάστατο της πατάτας. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην οικοδόμηση ενός ισχυρού ανοσοποιητικού συστήματος, προλαμβάνει την γήρανση του δέρματος και βοηθά στην επούλωση των πληγών.
Είναι πολύ πλούσιο σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία, ιδιαίτερα σε βιταμίνη C, βιταμίνη Κ, βιταμίνες Β, κάλιο και μαγγάνιο. Περιέχει ένα σύνολο φυτοθρεπτικών ενώσεων με εξωτικά ονόματα (ινδόλη- 3- καρβινόλη, διινδόλυλμεθάνιο, χολίνη) τα οποία περιορίζουν το οξειδωτικό στρες, λόγω αυτών το κουνουπίδι αποκτά αντικαρκινικές, ανοσοενισχυτικές και τονωτικές για την λειτουργία της μνήμης ιδιότητες. Δεν περιέχει ίχνος βλαβερών λιπαρών. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που σημαίνει ότι βοηθά το εντερικό σύστημα να λειτουργεί σωστά, ελέγχει την χοληστερίνη, το ζάχαρο και χορταίνει.
Η ανάμειξή του με το σάλιο, δημιουργεί ισοθειοκυανίνη, που είναι χρήσιμη για την ενεργοποίηση των ηπατικών ενζύμων, τα οποία με την σειρά τους βοηθούν στην αποτοξίνωση των χημικών ουσιών κι αυτών που δημιουργούν τον καρκίνο. Η ισοθειοκυανίνη μαζί με μια άλλη χημική ουσία που ονομάζεται σουλφοραφάνη, εμποδίζει επίσης τον πολλαπλασιασμό των καρκινικών κυττάρων. Ο κίνδυνος εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου, μειώνεται. Μια άλλη φυτοχημική ουσία που βρίσκεται στο κουνουπίδι είναι οι ινδόλες και συγκεκριμένα η ινδόλη-3-καρβινόλη που βοηθά στη μεταβολή των επιπέδων οιστρογόνων στον μεταβολισμό και στην ρύθμιση των επιπέδων των οιστρογόνων για την πρόληψη του καρκίνου κι άλλων εκφυλιστικών νόσων.
Το κουνουπίδι έχει την τάση να αναδύει μια ιδιάζουσα οσμή θείου όταν θερμαίνεται και μάλιστα, όσο πιο πολύ μαγειρεύεται, τόσο πιο έντονη είναι η οσμή αυτή. Για να την αποφύγεις ελαχιστοποιήσε το χρόνο μαγειρέματος για να εμποδίζεται η απώλεια των θρεπτικών συστατικών του. Το κουνουπίδι αποτελεί μια από τις πολλές εναλλακτικές φυτικές πηγές ασβεστίου. Για να απορροφηθεί όμως το ασβέστιο που περιέχει, να καταναλώνεται μαζί με μια πηγή βιταμίνης D, όπως τα θαλασσινά, τα μικρά ψάρια, τα μανιτάρια κλπ.
Το κουνουπίδι, όπως και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά (λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών, μπρόκολο και παραπούλια) που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, όταν τρώγονται συχνά και σε ποσότητες, ενδέχεται να επιβραδύνουν ή να διαταράξουν την λειτουργία του θυρεοειδή, γιατί περιέχουν βρογχοκηλογόνα, εμποδίζοντας την ικανότητα του σώματος να χρησιμοποιεί το ιώδιο των τροφών. Αυτές οι ουσίες καταστρέφονται ως ένα σημείο από την θερμότητα, οπότε όσοι έχουν προβλήματα με τον θυρεοειδή ας απολαμβάνουν το κουνουπίδι μόνο βρασμένο κι όχι ωμό.
Μπριζόλα είναι μικρότερο τμήμα από ένα μεγάλο σώμα που έχει κοπεί εγκάρσια, που η κοπή τέμνει κάθετα ένα σώμα ως προς τον άξονα του μήκους. Λανθασμένα ως μπριζόλα συνήθως εννοείται ένα κομμάτι από κρέας, αλλά μπριζόλα ονομάζεται και κάθε κομμάτι που κόβεται εγκάρσια. Ετσι μπριζόλα μπορεί να είναι ένα κομμένο εγκάρσια τμήμα από κουνουπίδι, μπρόκολο, μελιτζάνα, πατάτα, κολοκύθα, λάχανο, κλπ. Φιλέτο είναι το καλύτερο κομμάτι ενός σώματος που δεν έχει κόκαλο δηλ. σκληρά εμπόδια που δεν τρώγονται.
Το φιλέτο από κουνουπίδι φτιάχνεται με απλά καρυκεύματα και βότανα φρέσκα όπως αλάτι, πιπέρι, σκόνη σκόρδου, τζίντζερ, κύμινο, καγιέν, κάρυ, πάπρικα. Η κοπή του κουνουπιδιού γίνεται σε παχιές φέτες ενάμιση εκατοστού και προσφέρει ένα πλούσιο και θρεπτικό πιάτο. Συνιστώ να σερβίρετε αυτές τις μπριζόλες με μια γευστική σάλτσα ή ψιλοκομμένη σαλάτα λαχανικών.
Υλικά
Κουνουπίδι φρεσκότατο και βιολογικό.
Αγουρέλαιο άριστης ποιότητας.
Καρικεύματα της αρεσκείας σου μέχρι τέσσερα.
Αρωματικά βότανα της αρεσκείας σου, φρέσκα κι αποξηραμένα, μέχρι τρία.
Ανθό αλατιού.
Κρασί αρωματικό.
Πετιμέζι από μήλα.
Ξηρούς καρπούς (κουκουνάρια, αμύγδαλα φιλέ, καρύδια)
Πως να κόψεις φιλέτο από κουνουπίδι.
Το κουνουπίδι πρέπει να είναι ολόλευκο, σφιχτό και τα φύλλα του φρέσκα. Κόψε τα μη βρώσιμα φύλλα. Κόψε το κάτω μέρος του στελέχους του κουνουπιδιού, αλλά φρόντισε να κρατήσεις τον πυρήνα άθικτο. Κόψε μέσα από το κεφάλι του κουνουπιδιού προς τα έξω, αυτό κρατά τα άνθη μαζί. Κόψε εγκάρσια τις φέτες χοντρές, πάχους περίπου 1 1/2 εκατοστών, για να έχεις πιο μεστό δάγκωμα και να παραμείνει άθικτο το φιλέτο σε υψηλή θερμοκρασία. Αποθήκευσε τα υπολείμματα από τα άνθη που δεν κόπηκαν σωστά και δεν γίνονται φιλέτο για να κάνεις ρύζι κουνουπιδιού.
Είναι καλύτερα να χρησιμοποιήσεις ένα μεγάλο μαχαίρι σεφ για να κόψεις τα εξωτερικά φύλλα, ισιώνοντας το στέλεχος του πυθμένα και κόβοντας τα φιλέτα. Ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το κουνουπίδι, θα αποδώσει μεταξύ 2-3 ίσως και 4 φιλέτα. Επέλεξε 2 μεγάλες φέτες από κάθε κεφάλι, έναντι 4 μικρότερων ώστε να παράγεις ένα πιο πλούσιο φιλέτο. Φυσικά η συνταγή γίνεται και με μπουκετάκια από κουνουπίδι, αλλά το φιλέτο προσφέρει άλλη αίσθηση στο τραπέζι και στους συνδαιτύμονες.
Εκτέλεση.
Θερμαίνεις τον φούρνο στους 250 βαθμούς.
Απλώνεις τα φιλέτα σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
Έχεις ετοιμάσει το μίγμα από καρυκεύματα και βότανα. Ανακατεύεις το λάδι μαζί με λίγο πετιμέζι από μήλα. Λαδώνεις καλά τα φιλέτα με τα χέρια σου, (φόρεσε γάντια μιας χρήσης, θέλεις να πάει παντού το λάδι και δεν γίνεται με πινέλο) το λάδι εμποδίζει το λαχανικό να κολλήσει στο χαρτί. Απλώνεις τα καρυκεύματα και τα βότανα να πάνε παντού. Βοηθάνε να δημιουργηθεί μια πιο χρυσή και τραγανή επιφάνεια. Προσθέτεις λίγο λευκό αρωματικό κρασί. Η ουδέτερη γεύση του κουνουπιδιού εμπλουτίζεται με αρώματα, απελευθερώνει μεθυστικές γεύσεις και τα ολόλευκα άνθη του αποκτούν μιά πανδαισία χρωμάτων. Ένα μίγμα καρυκεύματος από ανθό αλατιού, καγιέν, σκόνη σκόρδου, τζίντζερ προσθέτει αλμύρες, πικάντικες αναφορές και μια όμορφη χρυσοκόκκινη απόχρωση. Μπορείς να προσθέσεις χυμό από μανταρίνι, κύμινο, κόλιανδρο και καγιέν για μια πικάντικη αναφορά, ή σκόνη κάρυ, κουρκουμά και garam masala για ένα ασιατικά εμπνευσμένο φιλέτο. Φτιάξε τους δικούς σου συνδιασμούς, όλα επιτρέπονται αρκεί να μην τα ανακατέψεις όλα μαζί, μόνο 4 υλικά από την κάθε κατηγορία..
Τα φιλέτα είναι έτοιμα να ψηθούν. Τα τοποθετείς στον φούρνο και κατεβάζεις την θερμοκρασία στους 200 βαθμούς. Τα αφήνεις να ψηθούν μέχρι να γίνει τραγανή η υφή τους με ξεροψημένες τις άκρες -όπως στις φωτογραφίες. Μπορείς να σκεπάσεις το ταψί μ’ αλουμινόχαρτο για να ψηθεί η σάρκα του φιλέτου κουνουπιδιού και κατόπιν να βγάλεις το αλουμινόχαρτο και να τελειώσεις το ψήσιμο στο γκριλ. Εναλλακτικά, τα φιλέτα μπορούν να μαγειρευτούν σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και σ’ ένα μαντεμένιο νταβά κι από τις δυό πλευρές έως ότου τις τρυπά άνετα το πιρούνι. Προτιμώ τον φούρνο, γιατί το τηγάνι είναι ανθυγιεινός τρόπος μαγειρέματος.
Σερβίρισμα.
Εδώ κυριολεκτικά, μόνο η φαντασία σου μπορεί να σε σταματήσει. Δες τις λίγες φωτογραφίες εδωνά και κάνε τους συνδιασμούς που σου αρέσουν.
Σίγουρα θα συνοδέψεις το φιλέτο κουνουπιδιού με το αρωματικό κρασί και με τραγανό φρυγανισμένο ζωντανό ψωμί. (δες στην αρθρογραφία)
Καλή απόλαυση
@Αliki Alisa / miastala.com