Tο αβοκάντο είναι ιδιαίτερα ευεργετική τροφή. Ο καρπός του δέντρου έχει γεύση βουτυρώδη και δεν τρώγεται αμέσως μετά την συγκομιδή , αλλά αφού περάσει λίγος χρόνος και ωριμάσει. Το σχήμα του είναι ωοειδές με μακρύ κωνικό λαιμό και ο φλοιός του χρώματος πράσινου. Η σάρκα του παχιά ,ελαφρώς κίτρινη ως κιτρινοπράσινη. Χρησιμοποιείται σε σαλάτες και τρώγεται και ως ορεκτικό με λεμόνι και αλάτι. Αρκεί το 1/5 από ένα μεσαίου μεγέθους αβοκάντο που έχει 55 θερμίδες, για να μας προσφέρει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο, που είναι πολύ σημαντικό για την υγεία των κυττάρων και της καρδιάς, βιταμίνη E, φυλλικό οξύ και λουτεΐνη (ανήκει στην οικογένεια των καροτενοειδών, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση).
Επιπλέον, διευκολύνει το σώμα να απορροφήσει περισσότερα λιποδιασπώμενα συστατικά από τις τροφές, όπως A και B καροτίνη, λουτεΐνη κ.ά. Tο αβοκάντο παραδοσιακά έχει σημαντική συνεισφορά και στην κοσμητολογία. Πλούσιο καθώς είναι σε βιταμίνες A, B, C και E, διαθέτει σημαντικές ενυδατικές και επουλωτικές ιδιότητες για το δέρμα. Tο λάδι αβοκάντο, που προέρχεται από τη σάρκα του φρούτου, χρησιμοποιείται στην αρωματοθεραπεία ως φορέας διάλυσης των αιθέριων ελαίων, αλλά και ως βασικό φυτικό λάδι για μασάζ. Επίσης, όταν απλωθεί στην επιδερμίδα, λειτουργεί ως φίλτρο για την ηλιακή ακτινοβολία, είναι υποαλλεργικό και μοιάζει με τη λανολίνη, καθώς έχει και αυτό τη δυνατότητα να εισχωρεί βαθιά στο δέρμα, δρώντας ενυδατικά και μαλακτικά.
Το κακάο είναι ο ξηρός και μερικώς ζυμωμένος λιπαρός σπόρος του κακαόδεντρου από το οποίο γίνεται η σοκολάτα. Η επιστημονική ονομάσια του δέντρου είναι Theobroma cacao και προέρχεται από τις λέξεις θεός και βρώση, δηλαδή το “φαγητό των θεών”. Οι Αζτέκοι ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν τους σπόρους του κακάο στη διατροφή τους και για να κατασκευάσουν σοκολάτα. Λάτρευαν το δέντρο του κακάο και το θεωρούσαν ως πηγή δύναμης και πλούτου. Μάλιστα χρησιμοποιούσαν τους σπόρους του κακάο σαν μια μορφή νομίσματος. Συχνά πωλείται ως σκόνη κακάο, μια ξηρή σκόνη που γίνεται με την άλεση των σπόρων κακάο και την αφαίρεση του βούτυρου κακάο από τα σκούρα, πικρά στερεά κομμάτια. Το ίδιο το κακάο έχει μια εξαιρετικά πικρή γεύση. Υπάρχει άφθονο κακάο στην τροπική Αφρική. Αυτό συλλέγεται και στέλνεται σε άλλες χώρες για να το επεξεργαστούν.
Το κακάο φαίνεται να είναι αφέψημα με ευεργετικές συνέπειες στην υγεία του ανθρώπου. Σημαντικός αριθμός επιστημονικών μελετών παρουσιάζουν το κακάο να περιέχει υψηλές συγκεντρώσεις φλαβονοειδών και προκυανιδινών, συστατικά που έχουν αντιοξειδωτική δράση, παρεμποδίζοντας την οξειδωτική δράση των ελεύθερων ριζών και προστατεύουν έτσι από τον καρκίνο, τις καρδιοπάθειες και τη γήρανση. Ωστόσο έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζει δυσμενώς τη λειτουργία του ήπατος.
Μους σοκολάτα είναι μια αφράτη κρέμα που ο βασικός σκοπός είναι να επιτευχθεί ένα αέρινο μείγμα ώστε να αφρατέψει και να φουσκώσει. Μια πετυχημένη αυθεντική μους όταν παγώσει στο ψυγείο και την κόβεις με το κουτάλι πρέπει να έχει σχηματίσει κυψέλες αέρα και η κρέμα να είναι σαν αφρός.
Μους κακάο με αβοκάντο
Υλικά: Όλα Βιολογικά
2 γινωμένα αβοκάντο
4 κουταλιές της σούπας άριστης ποιότητας κακάο
400 γραμμάρια συμπυκνωμένο γάλα καρύδας
2-3 κουταλιές μέλι
χυμό ενός πορτοκαλιού μαζί με το ξύσμα του (εναλλακτικά μανταρινιού ή ροδιού ή λικέρ)
Φιστίκια Αιγίνης και καρύδια ψιλοκομμένα
Κράνμπερι ή σταφίδες και λευκή σοκολάτα για γαρνίρισμα
Εκτέλεση
Χτυπάτε τα αβοκάντο το κακάο, το γάλα καρύδας, το μέλι τον χυμό και το ξύσμα στο μπλέντερ ή με ένα μίξερ χειρός μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθούν πολύ καλά υλικά. Μοιράζετε σε ποτήρια και γαρνίρετε με τους ξηρούς καρπούς, όπως βλέπετε στις φωτογραφίες. Σκεπάζετε κάθε ποτήρι χωριστά με διαφανή μεμβράνη και τοποθετείτε στο ψυγείο για 3 ώρες ώστε να πήξει η μους. Σε 5-6 ημέρες πρέπει να καταναλωθεί, αν καταφέρετε να την κρατήσετε τόσο καιρό.
Μπαίνει και στην κατάψυξη για 2-3 ώρες για πιο παγωμένη εκδοχή.
Καλή σας Απόλαυση