Noodles με λαχανικά στο Wok

Noodles με λαχανικά στο Wok. Τα noodles τρώγονται στη Βόρεια Κίνα από το 100 μ.κ.ε. Σύμφωνα με την Ασιατική παράδοση τα noodles συμβολίζουν την μακροζωία. Βασικές οδηγίες για τη χρήση του γουόκ. Το γουόκ αποτελεί...

Noodles με λαχανικά στο Wok

Η ιστορία του γουόκ (Wok)

Το γουόκ αποτελεί ένα από τα βασικότερα σκεύη της Ασιατικής Κουζίνας και είναι κατάλληλο για όλες τις χρίσεις, από γρήγορο σοτάρισμα μέχρι τηγάνισμα και μαγείρεμα στον ατμό. Αποτελεί το αγαπημένο σκεύος μαγειρικής σε όλη την Ασία, εδώ και χιλιάδες χρόνια! Φημολογείται ότι τα πρώτα γουόκ φτιάχτηκαν από κινέζους ως ένα σκεύος που θα επέτρεπε το γρήγορο, αποτελεσματικό μαγείρεμα πάνω από φλεγόμενα ξύλα και κάρβουνα. Ειδικά για μια εποχή όπου τα καύσιμα ήταν κάτι σπάνιο και ακριβό, η εφεύρεση του γούοκ έμελε να αποτελέσει τη λύση για το καθημερινό μαγείρεμα των νοικοκυριών.

Τα πρώτα γουόκ ήταν από σφυρηλατημένο σίδηρο και διέθεταν κωνικό σχήμα, ακριβώς όπως τα χαρακτηριστικά κωνικά ψάθινα καπέλα των κινέζων αγροτών (ανεστραμμένα). Σιγά σιγά, η χρήση το γουόκ άρχισε να εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ασία, σε χώρες όπως η Ιαπωνία, η Ταυλάνδη, η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ινδία κ.ο.κ. Ο βασικός σχεδιασμός του γουόκ παραμένει ακόμη και σήμερα ίδιος σε όλες τις χώρες. Αυτό που αλλάζει κατά περίπτωση, είναι ο τρόπος – μέθοδος μαγειρέματος καθώς και τα συστατικά, τα οποία διαφέρουν από τη μια περιοχή στην άλλη.

Οι Ασιάτες θεωρούν το γουόκ πολύτιμη κληρονομιά τους και συχνά ένα γουόκ περνά από τη μια γενιά στη επόμενη. Υπάρχει ένα θρύλος που λέει πως κάθε γουόκ διατηρεί τη μνήμη από όλα όσα έχουν μαγειρευτεί μέσα του. Έτσι όσο πιο παλιό, μαυρισμένο και μεταχειρισμένο είναι ένα γουόκ, τόσο αποτελεσματικότερα μαγειρεύει, καθώς πιστεύετε πως κουβαλά τη σοφία και την ικανότητα μαγειρικής των προγόνων.

Σήμερα το γουόκ, απαντά στην ανάγκη του δυτικού τρόπου ζωής για υγιεινή, γρήγορη και εύκολη παρασκευή φαγητού. Mέσα στο γουόκ, μπορούμε να μαγειρέψουμε τα πάντα: από ορεκτικά μέχρι γλυκά, σούπες, κρεατικά ή ψάρια, και όλα αυτά εύκολα, γρήγορα και υγιεινά! Το χαρακτηριστικό του είναι η μεγάλη εσωτερική επιφάνεια, η οποία του επιτρέπει να διατηρεί την ίδια υψηλή θερμοκρασία παντού. Έτσι μπορούμε να τηγανίσουμε ομοιόμορφα, γρήγορα, αλλά το σημαντικότερο, με ελάχιστο λάδι. Ο βασικός τρόπος μαγειρέματος στο γουόκ είναι το Stir Frying (γρήγορο δηλ. σοτάρισμα σε δυνατή φωτιά). Τα γούκ φτιάχνονται από διάφορα υλικά, κυρίως από μαντέμι ή κράμα ατσαλιού. Τα αυθεντικά κινέζικα γουόκ κατασκευάζοντα από ατσάλι και διαθέτουν στρογυλεμένη βάση, η οποία είναι κατάλληλη για μαγείρεμα σε εστίες γκαζιού. Ωστόσο, σήμερα στη αγορά υπάρχουν γουόκ διαφόρων τύπων με επίπεδη βάση κατάλληλα για τις ηλεκτρικές εστίες.

Βασικές οδηγίες για τη χρήση του γουόκ:

* Ανεξάρτητα από τον τρόπο που θα μαγειρέψουμε, πρέπει πάντα να προθερμαίνουμε το γουόκ για λίγα λεπτά πριν από τη χρήση.
* Ποτέ δεν χαμηλώνουμε τη φωτιά προς το τέλος του μαγειρέματος.
* Το μάτι της κουζίνας πάνω στο οποίο θα μαγειρεύουμε πρέπει να είναι πάντα στην υψηλότερη σκάλα θερμόκρασίας.
* Πριν από κάθε χρήση, βουτάμε ένα κομμάτι βαμβάκι σε λίγο λάδι και αλείφουμε όλη την επιφάνεια του γουόκ (εκτός αν πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για βράσιμο)
* Κατά το μαγείρεμα, αποφεύγουμε τη χρήση μεταλλικών εργαλείων. Προτιμάμε την ειδική σπάτουλα ή εργαλεία κατάλληλα για χρήση με γουόκ.

Noodles (Νουντλς)

Γενικός όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει ένα είδος ζυμαρικού από επίπεδες λεπτές λωρίδες. Παράγονται από σιτάρι ή ρύζι και μερικά περιέχουν και αυγό. Τα νουντλς ποικίλλουν σε μήκος, πλάτος και πάχος. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως για τα ασιατικά ζυμαρικά. Τα noodles τρώγονται στη Βόρεια Κίνα από το 100 μ.κ.ε. Σύμφωνα με την Ασιατική παράδοση τα noodles συμβολίζουν την μακροζωία.

Δυσκολοχώνευτο πιάτο τα Νουντλς: Ειδικά σε όσους έχουν πρόβλημα στο πεπτικό τους σύστημα και μπορεί να βιώσει μια ισχυρή ένταση, λόγω του γεγονότος ότι θα πρέπει να λειτουργεί για ώρες ώστε να μπορέσει να χωνέψει αυτή την ιδιαίτερα επεξεργασμένη τροφή. Όταν μια τροφή παραμένει για αρκετό διάστημα στο πεπτικό σύστημα, επιδρά επίσης και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, αλλά τα στιγμιαία νουντλς και οι στιγμιαίες σούπες δεν προσφέρουν καν θρεπτικά οφέλη. Αντί για θρεπτικά συστατικά, αυτό το είδος τροφής περιέχει μια τεράστια λίστα πρόσθετων, εκ των οποίων ορισμένα περιέχουν το τοξικό συντηρητικό τριτοταγής βουτυλοϋδροκινόνη (TBHQ). Αυτό το πρόσθετο παραμένει στο στομάχι μαζί με τα νουντλς, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα υγείας κατά το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η χώνεψη των νουντλς.

Μόνο 5 γραμμάρια του συντηρητικού (TBHQ) αρκούν για να αποβεί θανατηφόρο. Για όσους δεν γνωρίζουν τι είναι το συντηρητικό βουτυλοϋδροκινόνη (TBHQ), σας ενημερώνω ότι είναι ένα υποπροϊόν πετρελαίου, το οποίο μπορεί να είναι παραπλανητικό και να μην εμφανίζεται με την ονομασία του, αλλά ως «αντιοξειδωτικό», ωστόσο οι καταναλωτές πρέπει να κατανοήσουν ότι παρά το γεγονός ότι τα συνθετικά χημικά μπορεί να περιέχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες, δεν είναι ίδιες με τις φυσικές αντιοξειδωτικές ουσίες οι οποίες κάνουν καλό στο σώμα. Αυτά τα είδη των συνθετικών «αντιοξειδωτικών» αποφεύγουν την οξείδωση των λιπαρών και των ελαίων, γεγονός που επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής των επεξεργασμένων τροφών. Το TBHQ βρίσκεται στην πλειονότητα των επεξεργασμένων τροφών που βρίσκονται στα ράφια, ανεξάρτητα από τις εμπορικές τους μάρκες. Επιπλέον εμπεριέχεται σε βερνίκια, λακ, εντομοκτόνα, μέικ απ κι αρώματα για να μειώνουν το ποσοστό της εξάτμισης τους και να έχουν μεγαλύτερη σταθερότητα.

Η υγιεινή διατροφή είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποκτήσετε καλή υγεία και να την διατηρήσετε. Αν και η περιστασιακή κατανάλωση στιγμιαίων νουντλς (σαλάτα ή σούπα) δεν είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για την υγεία σας, η συχνή κατανάλωσή τους προκαλεί σοβαρά προβλήματα υγείας στο μέλλον, ειδικά αν δεν έχετε φροντίσει να είναι δυνατό το ανοσοποιητικό σας. Το καλύτερο είναι να επιλέγετε υγιεινότερες και πιο φρέσκες τροφές, οι οποίες είναι φυσικές και φιλικές για το σώμα και να περιορίσετε τις επεξεργασμένες τροφές από την διατροφή σας. Αυτό είναι πιο εύκολο να το πετύχετε, αν προγραμματίζετε τα γεύματά σας νωρίτερα κι ακολουθείτε το πρόγραμμα για όλη την εβδομάδα. Καλλίτερα λοιπόν να πειραματιστείτε με διάφορες σπιτικές συνταγές, χωρίς επεξεργασμένα συστατικά, παρά να παίζετε την υγεία σας κορώνα – γράμματα. Παρ ολ’ αυτά, δείτε μια νόστιμη συνταγή νουντλς για μια κοινωνική κι εορταστική εκδήλωση και βάλτε την στο διατροφικό πλάνο σας, αρκεί να μείνει στο μαγικό ποσοστό 90% – 10% κι όχι στην καθημερινότητα σας.

Noodles με λαχανικά στο Wok

Υλικά: Ολα Βιολογικά
400γρ. noodles
3 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο
1 κουταλιά λάδι καρύδας
3 κούπες λαχανικά κομμένα σε λεπτές μακριές φέτες (καρότα, μπουκετάκια μπρόκολου, κολοκυθάκια, γλυκές πιπεριές, λάχανο, σέλινο, μανιτάρια)
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 φλιτζάνι μαϊντανό ή *κόλιανδρο ψιλοκομμένο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
Ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πράσινο πιπέρι και λίγο καγιέν
1κ.γλ. κάρυ ή κουρκουμά

Εκτέλεση: Σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό βράζουμε τα noodles, μαζί με λίγο κουρκουμά σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας. Τα σουρώνουμε, προσθέτουμε μια κουταλιά λάδι καρύδας, λίγη σάλτσα σόγιας ανακατεύουμε καλά και τ’ αφήνουμε στην άκρη. Μη διανοηθείτε να βάλετε ελαιόλαδο ή άλλο λάδι αντί για λάδι καρύδας, ή σησαμέλαιο, γιατί θα καταστραφεί το φαγητό σας

Σε ένα γουόκ βάζουμε το σησαμέλαιο (ΜΟΝΟ) και το αφήνουμε να κάψει σε δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σοτάρουμε μέχρι να γυαλίσει. Προσθέτουμε τα λαχανικά και τα noodles και ανακατεύουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη σάλτσα σόγιας ανακατεύουμε για 3-4 λεπτά μέχρι ν’ ανακατεύουν όλα τα υλικά, προσθέτουμε τον μαϊντανό ή τον κόλιανδρο, ανακατεύουμε και σερβίρουμε ζεστά.

Τα noodles συνοδεύονται όμορφα είτε με ένα Albariño είτε με ένα Rueda Verdejo από την Ισπανία, ειδικά να τα φτιάξετε με θαλασσινά. Μην δίνετε υπερβολική σημασία στο συνδυασμό. Είναι σημαντικό να μάθετε να κάνετε διάλειμμα ανάμεσα στην κάθε λαχταριστή μπουκιά. Ακόμη και αν η επιλογή του ποτού που κάνατε δεν σας «βγήκε», ξεπεράστε το. Αν το φαγητό που τρώτε δεν πάει με το κρασί σας, μετά από κάθε μπουκιά μπορείτε να πίνετε λίγο μαύρο τσάι και να καθαρίζετε τον ουρανίσκο σας πριν πιείτε κρασί. Έτσι κι αλλιώς, η τελειότητα είναι μια αυταπάτη.

Καλή απόλαυση και μην ξεχνάτε «Μέτρον Αριστον»

*Κόλινδρος: Γνωστός και ως κινέζικος μαϊντανός. Τα πράσινα φύλλα του, μοιάζουν με αυτά του μαϊντανού, αλλά έχουν πιο δαντελωτές άκρες. Ως φύλλο, έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά, που σε πρώτη επαφή ξενίζει. Είναι ένα βότανο που οι περισσότεροι είτε το λατρεύουν είτε το μισούν. Όλα τα μέρη του φυτού είναι εκμεταλλεύσιμα (ρίζα, φύλλα και αποξηραμένοι καρποί) αλλά στη μαγειρική χρησιμοποιούνται κυρίως τα φύλλα και οι σπόροι του. Οι ρίζες και τα φύλλα του είναι απαραίτητα στο ταϊλανδέζικο πράσινο κάρι, ενώ χρησιμοποιείται επίσης στο μείγμα μπαχαρικών γκαράμ μασάλα (garam masala). Χρησιμοποιείται πολύ στη μεσογειακή, τη λατινοαμερικάνικη και την ασιατική κουζίνα.

Ο Κόλιανδρος (ή Κορίανδρος) συναντάται και αποξηραμένος, στη μορφή των σπόρων του, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως μπαχαρικό, ολόκληροι ή θρυμματισμένοι σε σκόνη. Έχουν πολύ ιδιαίτερη γεύση και έντονο άρωμα, σε αντίθεση με το φρέσκο βότανο που έχει πιο διακριτικό αποτέλεσμα στο φαγητό. Ταιριάζουν πολύ σε πιάτα με κρέας και ψάρι, σάλτσες κάρυ, σαλάτες και μπαίνουν πολύ συχνά σε διάφορες μαρινάδες.

terrapapers.com noodles me laxanika (4)

terrapapers.com noodles me laxanika (1)

terrapapers.com noodles me laxanika (5)