Ντομάτα: Χυμός και Smoothie

Έντονο κόκκινο χρώμα σημαίνει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά. Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ντομάτα ένα οπλοστάσιο από ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας συμβάλλει σημαντικά στην συμπλήρωση των απαραίτητων φυτικών ινών για την καλύτερη λειτουργία...

Ντομάτα: Χυμός και Smoothie

Η ντομάτα είναι ένα τρόφιμο (φρούτο για την ακρίβεια) άμεσα συνδεδεμένο με την ελληνική διατροφή. Ζουμερή, νόστιμη και ιδιαίτερα ευέλικτη αποτελεί ένα βασικό συστατικό πολλών καθημερινών συνταγών. Βέβαια, δεν είναι λίγες οι φορές που ακούγεται η άποψη ότι η ντομάτα δεν πρέπει να αποτελεί καθημερινό συστατικό στη διατροφή μας καθώς «παχαίνει» … η αλήθεια όμως είναι εντελώς διαφορετική! Τόσο η ντομάτα όσο και ο χυμός της, όχι μόνο δεν είναι «παχυντικά» είναι άκρως θρεπτικά συμβάλλοντας στην καθημερινή ποιότητα της διατροφής μας, αρκεί φυσικά να είναι ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ κι όχι γεμάτη φαρμάκια – φυτοφάρμακα!

Βόμβα Βιταμινών: Μια μέτρια ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ντομάτα ή 1 ποτήρι ντοματοχυμός αποτελεί μια άριστη πηγή φυλλικού οξέος, καλίου αλλά και αντιοξειδωτικών βιταμινών A, D και Κ. Επιπλέον, οι ντομάτες περιέχουν σημαντικές ποσότητες βιταμίνης C της ισχυρής αντιοξειδωτικής ουσίας που ενισχύει την άμυνα του οργανισμού θωρακίζοντας την υγεία μας. Η περιεκτικότητα της ντομάτας σε νάτριο, κορεσμένα λίπη αλλά και χοληστερόλη είναι χαμηλή καθιστώντας την καθημερινή της κατανάλωση προστατευτική έναντια στην ανάπτυξη προβλημάτων υγείας όπως είναι η υψηλή πίεση, τα καρδιαγγειακά προβλήματα και οι υπερλιπιδαιμίες. Τέλος, είναι άριστη πηγή βιταμινών συμπλέγματος Β, ασβεστίου, σιδήρου, μαγνησίου και φωσφόρου που συμβάλλουν στην γενικότερη υγεία και ευεξία του οργανισμού.

Πλούσια πηγή φυτικών ινών: Μια μεγάλη ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ντομάτα παρέχει στον οργανισμό μας περίπου 1,5-2 γραμμάρια φυτικών ινών, περίπου δηλαδή το 7% της μέσης ημερήσιας πρόσληψης! Η καθημερινή κατανάλωση ντομάτας στις σαλάτες αλλά και στη μαγειρική συμβάλλει σημαντικά στην συμπλήρωση των απαραίτητων φυτικών ινών για την καλύτερη λειτουργία του εντέρου, τη μείωση της χοληστερίνης ενώ ταυτόχρονα αποτελεί καλό σύμμαχο κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας λόγω του μεγάλου δείκτη κορεσμού που έχει, δηλαδή της ικανότητας της να μας χορταίνει.

Έντονο κόκκινο χρώμα σημαίνει πολλά ισχυρά αντιοξειδωτικά

Μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την ντομάτα ένα οπλοστάσιο από ωφέλιμα αντιοξειδωτικά στοιχεία. Το κόκκινο χρώμα της ντομάτας οφείλεται κυρίως στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με σημαντικές δράσεις στον οργανισμό. Έρευνες δείχνουν ότι η συστηματική πρόσληψη λυκοπενίου σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για διάφορους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού και του γαστρεντερικού συστήματος. Επίσης, το λυκοπένιο της ντομάτας σχετίζεται με λιγότερο κίνδυνο για ανάπτυξη παθήσεων της καρδίας, των αγγείων, με καλύτερη υγεία των πνευμόνων και των οστών αλλά και μείωση του κινδύνου τύφλωσης εξαιτίας του εκφυλισμού του οφθαλμού.

Όταν η ντομάτα μαγειρεύεται απελευθερώνει ακόμη περισσότερο λυκοπένιο. Αυτό οφείλεται στη διάσπαση των μεμβρανών των κυττάρων της κατά το μαγείρεμα που επιτρέπει στο πεπτικό σύστημα να απορροφά μεγαλύτερη ποσότητα από αυτή την σημαντική ουσία. Το ίδιο ισχύσει και για παράγωγα της ντομάτας όπως ο χυμός ντομάτας, ο πολτός και η σάλτσα. Περιεκτικότητα σε λυκοπένιο (mg/100 gr τροφίμου) Πάστα ντομάτας: 42,2 – Χυμός ντομάτας: 9,5 – Ωμή ντομάτα: 3,0

Ο ντοματοχυμός θεραπεύει το χανγκόβερ ή τουλάχιστον βοηθά στη μείωση του πονοκεφάλου. Αυτό συμβαίνει διότι βοηθά ν’ αναπληρωθούν κάποια από τα θρεπτικά συστατικά που χάθηκαν το προηγούμενο βράδυ. Πιείτε το πριν κοιμηθείτε αναμιγνύοντάς το με χυμό αγγουριού, χυμό από σπανάκι και μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο.

Ντοματοχυμός (tomato juice) εναντίον οξειδωτικού στρες

Καλύτερος από τα ισοτονικά ποτά του εμπορίου αποδεικνύεται ο χυμός της «ταπεινής» ντομάτας, καθώς σύμφωνα με ευρήματα ελλήνων επιστημόνων, όταν καταναλώνεται βοηθά στην αποκατάσταση των μυών και στην επαναφορά των επιπέδων γλυκόζης του αίματος μετά από σωματική άσκηση.

Τα εντυπωσιακά ευρήματα που έρχονται από τους ειδικούς του Γενικού Χημείου του Κράτους και παρουσιάζονται στο επιστημονικό έντυπο «Food and Chemical Toxicology», υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά τον ευεργετικό για τον οργανισμό μας θησαυρό πολύτιμων ουσιών που κρύβει μέσα της η ντομάτα.

Στις δοκιμές συνολικής διάρκειας δύο μηνών έλαβαν μέρος 15 αθλητές. Οι ερευνητές προχωρούσαν στην καταγραφή των ζωτικών λειτουργιών των εθελοντών πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την ολοκλήρωση προγράμματος έντονης σωματικής άσκησης. Εννιά από τους αθλητές έπιναν χυμό ντομάτας μετά την άσκηση, ενώ οι υπόλοιποι έξι έπιναν ένα κοινό ισοτονικό ποτό του εμπορίου.

Βάσει των μετρήσεων των ειδικών, φάνηκε ότι όσοι έπιναν χυμό ντομάτας μετά από την άσκηση εμφάνιζαν ταχύτερη αποκατάσταση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα τους και των μυών τους, συγκριτικά με όσους είχαν καταναλώσει ισοτονικό ποτό. Φάνηκε ακόμη, ότι μετά από ένα διάστημα δύο μηνών, η κατανάλωση ντοματοχυμού περιόριζε σημαντικά τα επίπεδα οξειδωτικού στρες του οργανισμού των ντοματόφιλων εθελοντών.

Οι ντομάτες είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, μια ουσία που τους χαρίζει το κόκκινο χρώμα τους. Η ευεργετική για τον οργανισμό δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν είναι γνωστή. Μελέτες έχουν δείξει ότι χαρίζουν προστασία ενάντια σε καρδιαγγειακά νοσήματα και άλλες παθήσεις, γεγονός που υποδηλώνεται άλλωστε και από το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής των μεσογειακών λαών, οι οποίοι ακολουθούν διατροφή πλούσια σε ντομάτες.

Τα νέα ευρήματα των Ελλήνων επιστημόνων έρχονται να υποστηρίξουν τα αποτελέσματα παλαιότερης μελέτης σουηδών ερευνητών, κατά την οποία ο τοματοχυμός βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες του οργανισμού που συνοδεύει την έντονη σωματική άσκηση. Τότε οι ειδικοί είχαν υποβάλει μια ομάδα υγιών εθελοντών σε ένα πρόγραμμα γυμναστικής υψηλής έντασης, το οποίο επί 20 λεπτά απαιτούσε το 80% των υψηλότερων καρδιακών τους παλμών. Μετά την άσκηση και με τη βοήθεια δειγμάτων αίματος, οι σουηδοί επιστήμονες αναζητούσαν στο αίμα των αθλούμενων τη χημική ουσία 8-oxodG, η οποία σχετίζεται με οξειδωτικές βλάβες και την ανάπτυξη αρκετών παθήσεων.

terrapapers.com_tomato juice (6)
Χυμός Αρωματικής Ντομάτας

5-6 ντομάτες βιολογικές περασμένες από αποχυμωτή.
1 μικρό αγγούρι
1 ρίζα σέλερι
λίγο χοντροκομμένο πράσινο πιπέρι
καγιέν σε σκόνη, όση αντέχεις
1-2 φυλλαράκια δυόσμο ή βασιλικό
λίγο χοντροκομένο ανθό αλατιού

Περνάς τα λαχανικά από τον αποχυμωτή, ανακατεύεις, γαρνίρεις με τα φυλλαράκια βασιλικού ή δυόσμου

Σερβίρεις σε ποτήρια ανάλογα με την διάθεση και την συντροφιά.

*Κάποιες ντομάτες είναι πιο γλυκές από άλλες, κάτι που εξαρτάται από το πόσο ώριμες είναι κι από την ποιότητα τους. Προτίμησε για τον ντοματοχυμό σου να χρησιμοποιήσεις όσο το δυνατόν πιο ώριμες ντομάτες γίνεται, για να πετύχεις πιο γλυκιά και «γεμάτη» γεύση. Είναι απαραίτητο να είναι βιολογικές.

Θρεπτικό smoothie με ντομάτα και καρότο βιολογικά

Ιδανικό για όσους θέλουν ένα ρόφημα αποτοξινωτικό, χαμηλό σε θερμίδες και θρεπτικό!

4 καρότα κομμένα
4 ντομάτες
1 κουταλάκι του γλυκού ανθό αλατιού
λίγο μαύρο πιπέρι
καγιέν σε σκόνη όση αντέχεις
φύλλα βασιλικού ή δυόσμου ή λεμονοθύμαρου
2 κουταλάκια της σούπας χυμό λεμονιού
(προαιρετικά μισή κούπα γάλα καρύδας)

Πέρασε από τον αποχυμωτή τα καρότα και τις ντομάτες. Στο τέλος πρόσθεσε τον χυμό λεμονιού, το αλάτι, το πιπέρι, το καγιέν, τα αρωματικά και λίγο πάγο τριμμένο.

Καλή Απόλαυση

@Aliki Alisa / edwhellas.gr /2009

Αναζήτησε το άρθρο «Αρωματική Σπιτική Κέτσαπ»

terrapapers.com_tomato juice (7)

Απολαύστε τον το πρωί για καλημέρα και μετά το απομεσήμερο / Προσθέστε και βότκα

terrapapers.com_tomato juice

terrapapers.com_tomato juice (2)

terrapapers.com_tomato juice (3)