Topics:

Στημένο Παιχνίδι Θανάτου Πρόχειρου Φαγητού

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθώς η βιομηχανία πρόχειρων τροφίμων αποκομίζει κέρδη, πατώντας πάνω στην οικονομική αδυναμία και στον εθισμό των συστατικών των προϊόντων τους. Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) συσχετίστηκε με περισσότερο από το 10%...

Στημένο Παιχνίδι Θανάτου Πρόχειρου Φαγητού

Εκατομμύρια άνθρωποι υποφέρουν καθώς η βιομηχανία πρόχειρων τροφίμων αποκομίζει κέρδη, πατώντας πάνω στην οικονομική αδυναμία και στον εθισμό των συστατικών των προϊόντων τους.

Η αυξημένη κατανάλωση υπερεπεξεργασμένων τροφίμων (UPF) συσχετίστηκε με περισσότερο από το 10% των πρόωρων, αποτρέψιμων θανάτων από κάθε αιτία στην Βρζιλία το 2019.

Αυτό είναι το εύρημα μιας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Preventive Medicine.

Συμβολή των υπερεπεξεργασμένων τροφίμων στην συνολική ενεργειακή πρόσληψη
σε ενήλικες της Βραζιλίας ηλικίας 30–69 ετών ανά ομάδα φύλου και ηλικίας, 2017–2018

Τα ευρήματα είναι σημαντικά όχι μόνο για την Βραζιλία αλλά και για χώρες υψηλού εισοδήματος όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Αυστραλία, όπου τα UPF αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής θερμιδικής πρόσληψης.

Οι Βραζιλιάνοι καταναλώνουν πολύ λιγότερα από αυτά τα προϊόντα από τις χώρες με υψηλά εισοδήματα. Αυτό σημαίνει ότι ο εκτιμώμενος αντίκτυπος θα είναι ακόμη υψηλότερος στα πλουσιότερα έθνη.

Τα UPF είναι βιομηχανικά σκευάσματα έτοιμα προς κατανάλωση η θερμότητα που παρασκευάζονται με συστατικά που εξάγονται από τρόφιμα ή συντίθενται σε εργαστήρια. Αυτά έχουν σταδιακά αντικαταστήσει τα παραδοσιακά τρόφιμα και γεύματα που παρασκευάζονται από φρέσκα και ελάχιστα επεξεργασμένα συστατικά σε πολλές χώρες.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου 57.000 θάνατοι σε ένα χρόνο θα μπορούσαν να αποδοθούν στην κατανάλωση UPFs—10,5% όλων των πρόωρων θανάτων και 21,8% όλων των θανάτων από μη μεταδοτικές ασθένειες που μπορούν να προληφθούν σε ενήλικες ηλικίας 30 έως 69 ετών.

Ο επικεφαλής ερευνητής της μελέτης Eduardo AF Nilson δηλώνει:

“Από όσο γνωρίζουμε, καμία μελέτη μέχρι σήμερα δεν έχει εκτιμήσει την πιθανή επίδραση των UPF στους πρόωρους θανάτους.”

Σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ανεξαρτήτως του φύλου, η κατανάλωση UPF κυμάνθηκε από 13% έως 21% της συνολικής πρόσληψης τροφής στην Bραζιλία κατά την περίοδο που μελετήθηκε.

Τα UPF έχουν αντικαταστήσει σταθερά την κατανάλωση παραδοσιακών τροφίμων, όπως το ρύζι και τα φασόλια, στην Βραζιλία.

Η μείωση της κατανάλωσης UPF κατά 10% έως 50% θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτρέψει περίπου 5.900 έως 29.300 πρόωρους θανάτους στην Βραζιλία κάθε χρόνο.

Με βάση αυτό, εκατοντάδες χιλιάδες πρόωροι θάνατοι θα μπορούσαν να προληφθούν παγκοσμίως ετησίως. Και πολλά εκατομμύρια ακόμη θα μπορούσαν να αποτραπούν από την απόκτηση μακροχρόνιων, εξουθενωτικών παθήσεων.

Ο Nilson προσθέτει:

“Η κατανάλωση UPF συνδέεται με πολλές εκβάσεις ασθενειών, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, ορισμένοι καρκίνοι και άλλες ασθένειες και αντιπροσωπεύει μια σημαντική αιτία προλήψεων και πρόωρων θανάτων μεταξύ των ενηλίκων της Βραζιλίας.”

Παραδείγματα UPF είναι προσυσκευασμένες σούπες, σάλτσες, κατεψυγμένες πίτσες, έτοιμα προς κατανάλωση γεύματα, χοτ ντογκ, λουκάνικα, αναψυκτικά, παγωτά και μπισκότα, κέικ, καραμέλες και ντόνατς που αγοράζονται από τα καταστήματα.

Και όμως, λόγω των εμπορικών συμφωνιών, της κρατικής υποστήριξης και της επιρροής του ΠΟΕ, οι πολυεθνικές εταιρείες λιανικής πώλησης και επεξεργασίας τροφίμων συνεχίζουν να αποικίζουν τις αγορές σε όλο τον κόσμο και να πιέζουν τα UPF.

Στο Μεξικό, για παράδειγμα, αυτές οι εταιρείες έχουν αναλάβει τα κανάλια διανομής τροφίμων, αντικαθιστώντας τα τοπικά τρόφιμα με φθηνά επεξεργασμένα είδη, συχνά με την άμεση υποστήριξη της κυβέρνησης.

Οι συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και επενδύσεων ήταν κρίσιμες για αυτή την διαδικασία και οι συνέπειες για την δημόσια υγεία ήταν καταστροφικές.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Μεξικού δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εθνικής έρευνας για την επισιτιστική ασφάλεια και την διατροφή το 2012.

Μεταξύ 1988 και 2012, το ποσοστό των υπέρβαρων γυναικών από 20 έως 49 ετών αυξήθηκε από 25 σε 35% και ο αριθμός των παχύσαρκων γυναικών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα αυξήθηκε από 9 σε 37%.

Περίπου το 29% των Μεξικανών παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 11 ετών βρέθηκαν υπέρβαρα, όπως και το 35% των νέων μεταξύ 11 και 19 ετών, ενώ ένα στα δέκα παιδιά σχολικής ηλικίας εμφάνισε αναιμία.

Η Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βόρειας Αμερικής (NAFTA) οδήγησε σε άμεσες επενδύσεις στην επεξεργασία τροφίμων και αλλαγή στην δομή του λιανικού εμπορίου του Μεξικού (προς τα σούπερ μάρκετ και τα ψιλικατζίδικα) καθώς και στην εμφάνιση παγκόσμιων αγροτικών επιχειρήσεων και διεθνικών εταιρειών τροφίμων στην χώρα.

Η NAFTA κατάργησε τους κανόνες που εμποδίζουν τους ξένους επενδυτές να κατέχουν περισσότερο από το 49% μιας εταιρείας. Μείωσε τις ελάχιστες ποσότητες εγχώριου περιεχομένου στην παραγωγή και αύξησε τα δικαιώματα των ξένων επενδυτών να διατηρούν κέρδη και αποδόσεις από τις αρχικές επενδύσεις.

Μέχρι το 1999, οι Αμερικανικές εταιρείες είχαν επενδύσει 5,3 δισεκατομμύρια δολάρια στην βιομηχανία επεξεργασίας τροφίμων του Μεξικού, μια αύξηση 25 φορές μεγαλύτερη σε μόλις 12 χρόνια.

Οι Αμερικανικές εταιρείες τροφίμων άρχισαν να αποικίζουν τα κυρίαρχα δίκτυα διανομής τροφίμων των μικροπωλητών, γνωστών ως tiendas (γωνιακά καταστήματα). Αυτό βοήθησε στην διάδοση των φτωχών διατροφικά τροφίμων καθώς επέτρεψαν σε αυτές τις εταιρείες να πωλούν και να προωθούν τα τρόφιμά τους σε φτωχότερους πληθυσμούς σε μικρές πόλεις και κοινότητες.

Μέχρι το 2012, οι αλυσίδες λιανικής είχαν εκτοπίσει τα tiendas ως την κύρια πηγή πωλήσεων τροφίμων στο Μεξικό.

Μια μεγάλη κουταλιά απάτης

Όσον αφορά την Ευρώπη, περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο. Χωρίς αποτελεσματική δράση, ο αριθμός αυτός θα αυξηθεί σημαντικά έως το 2026.

Αυτή η προειδοποίηση εκδόθηκε το 2016 και βασίστηκε στην έκθεση A Spoonful of Sugar: How the Food Lobby Fights Sugar Regulation στην ΕΕ από την ομάδα έρευνας και εκστρατειών Corporate Europe Observatory (CEO).

Ο Διευθύνων Σύμβουλος σημείωσε ότι τα ποσοστά παχυσαρκίας αυξάνονταν ταχύτερα μεταξύ των χαμηλότερων κοινωνικο-οικονομικών ομάδων.  Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενεργειακά πυκνά τρόφιμα χαμηλής θρεπτικής αξίας είναι φθηνότερα από τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, όπως τα λαχανικά και τα φρούτα και οι σχετικά φτωχές οικογένειες με παιδιά αγοράζουν τρόφιμα κυρίως για να ικανοποιήσουν την πείνα τους.

Η έκθεση υποστήριξε ότι πλέον οι άνθρωποι περισσότερο από ποτέ άλλοτε τρώνε επεξεργασμένα τρόφιμα ως μεγάλο μέρος της διατροφής τους.

Και ο ευκολότερος τρόπος για να κάνετε τα βιομηχανικά, επεξεργασμένα τρόφιμα φθηνά, με μεγάλη διάρκεια και να βελτιώσετε την γεύση είναι να προσθέσετε επιπλέον ζάχαρη, καθώς και αλάτι και λίπος στα προϊόντα.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το κόστος της παχυσαρκίας εκτιμήθηκε σε 27 δισεκατομμύρια λίρες ετησίως το 2016 και περίπου το 7% των εθνικών δαπανών υγείας στα κράτη μέλη της ΕΕ στο σύνολό τους οφείλεται στην παχυσαρκία των ενηλίκων.

Η βιομηχανία τροφίμων έχει κινητοποιηθεί σθεναρά για να σταματήσει την ζωτικής σημασίας νομοθεσία για την δημόσια υγεία σε αυτόν τον τομέα, προωθώντας συμφωνίες ελεύθερων συναλλαγών και απελευθέρωση, ασκώντας αθέμιτη επιρροή σε ρυθμιστικούς φορείς, συλλαμβάνοντας επιστημονική τεχνογνωσία, υπερασπίζοντας αδύναμα εθελοντικά προγράμματα και υπερβαίνοντας τις ομάδες καταναλωτών ξοδεύοντας δισεκατομμύρια για επιθετικό λόμπι.

Η επιρροή που ασκούν οι κολοσσοί της βιομηχανίας τροφίμων στην λήψη αποφάσεων στην ΕΕ βοήθησε το λόμπι ζάχαρης να αποτρέψει πολλές από τις απειλές για τα περιθώρια κέρδους του.

Ο CEO υποστήριξε ότι βασικές εμπορικές ενώσεις, εταιρείες και ομάδες λόμπι που σχετίζονται με ζαχαρούχα τρόφιμα και ποτά δαπανούν μαζί περίπου 21,3 εκατομμύρια ευρώ (2016) ετησίως για να ασκήσουν πιέσεις στην ΕΕ.

Ενώ οι μελέτες που χρηματοδοτούνται από την βιομηχανία επηρεάζουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Προτύπων Τροφίμων, η Coca Cola, η Nestlé και άλλοι γίγαντες τροφίμων συμμετέχουν σε εταιρική προπαγάνδα χορηγώντας αθλητικές εκδηλώσεις και μεγάλα προγράμματα άσκησης για να αποσπάσουν την προσοχή από τις επιπτώσεις των προϊόντων τους και να δώσουν την εσφαλμένη εντύπωση ότι η άσκηση και ο τρόπος ζωής ως επιλογές είναι οι κύριοι παράγοντες για την πρόληψη της κακής υγείας.

Η Katharine Ainger, ανεξάρτητη δημοσιογράφος και συν-συγγραφέας της έκθεσης του CEO, είπε:

“Οι έγκυρες επιστημονικές συμβουλές παραγκωνίζονται από τα δισεκατομμύρια ευρώ που υποστηρίζουν το λόμπι της ζάχαρης. Με την ανεντιμότητα και την αδιαφορία της για την υγεία των ανθρώπων, η βιομηχανία τροφίμων και ποτών συναγωνίζεται τις τακτικές που έχουμε δει από το λόμπι του καπνού εδώ και δεκαετίες.”

Βιομηχανία ILSI, όμιλος βιτρίνα.

Ένας από τους πιο γνωστούς ομίλους του κλάδου με παγκόσμια επιρροή είναι αυτός που μια έκθεση του Σεπτεμβρίου 2019 στους New York Times (NYT) αποκάλεσε “σκιώδη βιομηχανική ομάδα” – το International Life Sciences Institute (ILSI).

Το ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1978 από τον Alex Malaspina, επικεφαλής επιστημονικών και ρυθμιστικών υποθέσεων της Coca-Cola. Ξεκίνησε με δωρεά 22 εκατομμυρίων δολαρίων με την υποστήριξη της Coca Cola.

Από τότε, το ILSI διεισδύει αθόρυβα σε κυβερνητικούς φορείς υγείας και διατροφής σε όλο τον κόσμο και έχει περισσότερους από 17 κλάδους που επηρεάζουν την ασφάλεια των τροφίμων και την επιστήμη της διατροφής σε διάφορες περιοχές.

Λίγο περισσότερο από μια πρώτη ομάδα για τα 400 εταιρικά μέλη της που παρέχουν τον προϋπολογισμό 17 εκατομμυρίων δολαρίων, τα μέλη της ILSI περιλαμβάνουν την Coca-Cola, την DuPont, την PepsiCo, την General Mills και την Danone.

Οι NYT λένε ότι η ILSI έχει λάβει περισσότερα από 2 εκατομμύρια δολάρια από χημικές εταιρείες, μεταξύ των οποίων και η Monsanto (αλίμομονο!). Το 2016, μια επιτροπή του ΟΗΕ εξέδωσε μια απόφαση ότι η γλυφοσάτη, το βασικό συστατικό στο ζιζανιοκτόνο Roundup της Monsanto,«πιθανότατα δεν είναι καρκινογόνο», αυτό έρχεται σε αντίθεση με μια προηγούμενη έκθεση της αντικαρκινικής υπηρεσίας του ΠΟΥ. Επικεφαλής της επιτροπής ήταν δύο αξιωματούχοι του ILSI.

Από την Ινδία μέχρι την Κίνα, είτε έχει περιλάβει προειδοποιητικές ετικέτες σε ανθυγιεινά συσκευασμένα τρόφιμα είτε διαμορφώνει εκπαιδευτικές εκστρατείες κατά της παχυσαρκίας που τονίζουν την σωματική δραστηριότητα και αποσπούν την προσοχή από το ίδιο το σύστημα διατροφής, έχουν επιλεγεί εξέχουσες προσωπικότητες με στενούς δεσμούς με τους διαδρόμους της εξουσίας να επηρεάσουν την πολιτική για να τονώσουν τα συμφέροντα των εταιρειών αγροδιατροφής.

Ήδη από το 2003, αναφέρθηκε από την εφημερίδα The Guardian ότι το ILSI είχε εξαπλώσει την επιρροή του στην εθνική και παγκόσμια σκηνή της πολιτικής τροφίμων. Η έκθεση έκανε λόγο για αδικαιολόγητη επιρροή που ασκείται σε συγκεκριμένες πολιτικές τροφίμων του ΠΟΥ/FAO που αφορούν τις διατροφικές οδηγίες, την χρήση φυτοφαρμάκων, τα πρόσθετα, τα trans-λιπαρά οξέα και την ζάχαρη.

Τον Ιανουάριο του 2019, δύο εργασίες της καθηγήτριας του Χάρβαρντ Susan Greenhalgh, στο BMJ και στο Journal of Public Health Policy, αποκάλυψαν την επιρροή του ILSI στην κινεζική κυβέρνηση σχετικά με ζητήματα που σχετίζονται με την παχυσαρκία. Και τον Απρίλιο του 2019, η Εταιρική Λογοδοσία δημοσίευσε μια έκθεση για το ILSI με τίτλο Συνεργασία για έναν ανθυγιεινό πλανήτη. (Δες το pdf) Partnership-for-an-unhealthy-planet

Μια αναφορά του 2017 στους Times of India σημείωσε ότι το ILSI-India ζητούσε ενεργά διαβούλευση από τον κορυφαίο φορέα διαμόρφωσης πολιτικής της Ινδίας — τον Niti Aayog. Στο διοικητικό συμβούλιο της ILSI-India κυριαρχούσαν εταιρείες τροφίμων και ποτών—επτά από τα 13 μέλη ήταν από την βιομηχανία ή συνδεδεμένα με αυτήν (Mondelez, Mars, Abbott, Ajinomoto, Hindustan Unilever και Nestle) και ο ταμίας ήταν ο Sunil Adsule της Coca-Cola, Ινδία.

Στην Ινδία, η διευρυνόμενη επιρροή του ILSI συμπίπτει με τα αυξανόμενα ποσοστά παχυσαρκίας, καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη.

Το 2020, το Δικαίωμα στην Γνώση των Η.Π.Α. (USRTK) αναφέρθηκε σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Public Health Nutrition που βοήθησε να επιβεβαιωθεί περαιτέρω το ILSI ως κάτι περισσότερο από ένα βραχίονα προπαγάνδας της βιομηχανίας.

(Δες το pdf) pushing-partnerships-corporate-influence-on-research-and-policy-via-the-international-life-sciences-institute

Η μελέτη αυτή, βασισμένη σε έγγραφα που αποκτήθηκαν από το USRTK, αποκάλυψε «ένα μοτίβο δραστηριότητας στο οποίο το ILSI προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την αξιοπιστία επιστημόνων και ακαδημαϊκών για να ενισχύσει τις θέσεις του κλάδου και να προωθήσει περιεχόμενο που επινοήθηκε από την βιομηχανία στις συναντήσεις, το περιοδικό και άλλες δραστηριότητές του».

Ο Gary Ruskin, εκτελεστικός διευθυντής της USRTK, μιας ομάδας καταναλωτών και δημόσιας υγείας, δήλωσε:

Το ILSI είναι ύπουλο… Σε όλο τον κόσμο, το ILSI είναι κεντρικό για την άμυνα των προϊόντων της βιομηχανίας τροφίμων, για να κρατήσει τους καταναλωτές να αγοράζουν τα εξαιρετικά επεξεργασμένα τρόφιμα, τα ζαχαρούχα ποτά και άλλα πρόχειρα φαγητά που προάγουν την παχυσαρκία, τον διαβήτη τύπου 2 και άλλες ασθένειες.

Η μελέτη αποκάλυψε επίσης νέες λεπτομέρειες σχετικά με το ποιες εταιρείες χρηματοδοτούν το ILSI και τα υποκαταστήματά του.

Το προσχέδιο της φόρμας 990 του IRS 2016 της ILSI North America δείχνει συνεισφορά 317.827$ από την PepsiCo, συνεισφορές μεγαλύτερες από 200.000$ από την Mars, την Coca-Cola και την Mondelez και συνεισφορές άνω των 100.000$ από την General Mills, Nestle, Kellogg, Hershey, Drepper, Kraft, Starbucks Coffee, Cargill, Unilever και Campbell.

Το προσχέδιο 990 της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων του 2013 της ILSI δείχνει ότι έλαβε 337.000$ από την Coca-Cola και περισσότερα από 100.000$ το καθένα από τις Monsanto, Syngenta, Dow AgroSciences, Pioneer Hi-Bred, Bayer Crop Science και BASF. Οι παγκόσμιοι θεσμοί, όπως ο ΠΟΕ και οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να λειτουργούν ως ο διοικητικός βραχίονας της βιομηχανίας, ενισχύοντας τα εταιρικά κέρδη καταστρέφοντας την δημόσια υγεία και μειώνοντας την ζωή του ανθρώπου.

Μέρος της λύσης έγκειται στην αμφισβήτηση μιας ατζέντας πολιτικής που προνομιάζει τις παγκόσμιες αγορές, τα υψηλά επεξεργασμένα τρόφιμα και τις ανάγκες του «σύγχρονου συστήματος τροφίμων»—που σημαίνει το κατώτατο σημείο των κυρίαρχων βιομηχανικών ομίλων τροφίμων. Περιλαμβάνει επίσης την προστασία και την ενίσχυση των τοπικών αγορών, των βραχυπρόθεσμων αλυσίδων εφοδιασμού και των ανεξάρτητων μικρής κλίμακας επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών επιχειρήσεων επεξεργασίας τροφίμων και των μικρών λιανοπωλητών.

Και, φυσικά, πρέπει να προστατεύσουμε και να ενισχύσουμε την αγροοικολογική, μικροκαλλιέργεια που ενισχύει τις δίαιτες πυκνές σε θρεπτικά συστατικά, περισσότερες οικογενειακές φάρμες και υγιεινά τρόφιμα αντί για περισσότερες ασθένειες και αλλοπαθείς οικογενειακούς γιατρούς.

***
@Colin Todhunter – MR Online / 2022 / terrapapers.com