Topics:

Τέχνη & Ξέπλυμα Χρήματος

Το εμπόριο τέχνης των ΗΠΑ είναι ευάλωτο στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να περιμένει, λέει το Υπουργείο Οικονομικών (!!!) Μια μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι εταιρείες κέλυφος και η...

Τέχνη & Ξέπλυμα Χρήματος

Το εμπόριο τέχνης των ΗΠΑ είναι ευάλωτο στο ξέπλυμα χρήματος, αλλά η μεταρρύθμιση πρέπει να περιμένει, λέει το Υπουργείο Οικονομικών (!!!)

Μια μελέτη του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ διαπίστωσε ότι οι εταιρείες κέλυφος και η μυστικότητα θέτουν την βιομηχανία της τέχνης σε κίνδυνο οικονομικών εγκλημάτων -αλλά λέει ότι άλλες μεταρρυθμίσεις έχουν υψηλότερη προτεραιότητα.

Επικαλούμενο στοιχεία ότι η μεγαλύτερη αγορά τέχνης στον κόσμο είναι ευάλωτη στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και σε άλλο οικονομικό έγκλημα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ πρότεινε σε μια νέα έκθεση ότι ο οργανισμός εξετάζει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένης της απαίτησης από τους αντιπροσώπους να ελέγχουν καλύτερα τους πελάτες τους, να αναφέρουν ύποπτες δραστηριότητες και να βελτιώσουν διαφάνεια.

Η υψηλή αξία δολαρίων πολλών συναλλαγών έργων τέχνης, η συχνή χρήση διαμεσολαβητών για την αγορά και την πώληση έργων τέχνης και η μακροχρόνια κουλτούρα της ιδιωτικής ζωής καθιστούν την αγορά «επιρρεπή σε κατάχρηση από παράνομους χρηματοοικονομικούς παράγοντες», καταλήγει η έκθεση 40 σελίδων .

Ενώ η έκθεση περιγράφει πιθανές μεταρρυθμίσεις -συμπεριλαμβανομένων κάποιων που θα ευθυγραμμίσουν περισσότερο τις ΗΠΑ με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη- δεν προτείνει συγκεκριμένες προσεγγίσεις. Και καταλήγει προτείνοντας στο υπουργείο Οικονομικών να επικεντρωθεί πρώτα στο κλείσιμο άλλων «εκκρεμών κενών» στο σύστημα καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που σχετίζονται με πληροφορίες ιδιοκτησίας εταιρείας και τον τομέα των ακινήτων.

«Διαπιστώσαμε ότι ενώ ορισμένες πτυχές της αγοράς τέχνης υψηλής αξίας είναι ευάλωτες στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, συμβαίνει συχνά να υπάρχουν μεγαλύτερα υποκείμενα ζητήματα, όπως η κατάχρηση εταιρειών κέλυφος ή η συμμετοχή συνένοχων επαγγελματιών. αντιμετωπίζοντας αυτά πρώτα», δήλωσε ο Scott Rembrandt, ανώτερος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών που επιβλέπει την μελέτη, σε δήλωση στους New York Times.

Η έκθεση διατάχθηκε από το Κογκρέσο στο πλαίσιο των προσπαθειών ενημέρωσης των αμερικανικών κανονισμών κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Πέρυσι, οι ΗΠΑ πρόσθεσαν εμπόρους αρχαιοτήτων στην λίστα των επαγγελματιών που πρέπει να ελέγχουν τους πελάτες τους και να αναφέρουν ύποπτη δραστηριότητα στις αρχές, αλλά δεν εφάρμοσαν τους ίδιους κανόνες σε εμπόρους έργων τέχνης και σε οίκους δημοπρασιών.

Η νέα έκθεση περιγράφει λεπτομερώς πολλά από τα τρωτά σημεία στην αγορά τέχνης.

Η τέχνη υψηλής αξίας είναι φορητή και συχνά πωλείται μέσω μεσαζόντων, συγκαλύπτοντας τον πραγματικό αγοραστή και πωλητή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η οντότητα που εμπλέκεται σε μια συναλλαγή είναι ένα καταπίστευμα ή μια εταιρεία κέλυφος, επισκιάζοντας περαιτέρω την ιδιοκτησία. Freeports -αφορολόγητες, εξαιρετικά ασφαλείς αποθήκες- χρησιμοποιούνται για την διατήρηση της τέχνης κρυφά, μακριά από τις φορολογικές αρχές και τις αρχές επιβολής του νόμου. Μη ελεγχόμενες εταιρείες χρηματοδότησης έργων τέχνης παρέχουν δάνεια σε πελάτες χρησιμοποιώντας έργα τέχνης ως εγγύηση.

Η έκθεση ανέφερε περιπτώσεις που είναι πολύ γνωστές στις υπηρεσίες επιβολής των ΗΠΑ ως παραδείγματα τέχνης που χρησιμοποιείται για παράνομους σκοπούς. Περιλαμβάνουν δύο Ρώσους ολιγάρχες που χρησιμοποίησαν εταιρείες κοχυλιών για να αγοράσουν έργα τέχνης και να αποφύγουν τις κυρώσεις και τον φυγόδικο δισεκατομμυριούχο της Μαλαισίας Τζο Λόου που ξέπλυνε τεράστια ποσά παράνομων εσόδων μέσω περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων έργων τέχνης που αγοράστηκαν από οίκο δημοπρασιών στην Νέα Υόρκη.

Ένας πίνακας του Μποτιτσέλι με τίτλο «The Man of Sorrows»
παρουσιάστηκε στον οίκο Sotheby’s στην Νέα Υόρκη στις 21-01-2022.
Το έργο αναμένεται να φτάσει τα 40 εκατομμύρια δολάρια σε δημοπρασία.

Οι εκτιμήσεις για το διακρατικό έγκλημα που σχετίζεται με την τέχνη και την πολιτιστική περιουσία κυμαίνονται από 3 έως 8 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνει η έκθεση. «Δεν υπάρχουν ολοκληρωμένες απαιτήσεις “κατά της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες” για τους περισσότερους συμμετέχοντες στις ΗΠΑ στην αγορά τέχνης και καμία νομική υποχρέωση να εντοπίζουν, να ερευνούν και να αναφέρουν ύποπτες πωλήσεις ή μεταφορές», λέει.

Η μελέτη βρήκε «περιορισμένες ενδείξεις σχέσης» μεταξύ της τέχνης υψηλής αξίας και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.

Εμπιστευτικά email, συμβόλαια, πράξεις καταπιστεύματος και τραπεζικές συναλλαγές στα Panama Papers και τα FinCEN Files δείχνουν πώς οι εξαιρετικά πλούσιοι επενδύουν όλο και περισσότερο στην τέχνη και κρύβουν την ιδιοκτησία των περιουσιακών στοιχείων πίσω από περίπλοκες χρηματοοικονομικές δομές, με την βοήθεια συμβούλων.

Μια πρόσφατη ανάλυση της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων των Pandora Papers, ενός θησαυρού με εμπιστευτικά αρχεία που διέρρευσαν από 14 υπεράκτιες εταιρείες χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, βρήκε περισσότερα από 1.600 έργα τέχνης από περίπου 400 καλλιτέχνες που διακινούνται κρυφά μέσω εταιρειών κέλυφος και υπεράκτιων καταπιστεύματα σε δικαιοδοσίες με χαμηλό φορολογικό συντελεστή.

Μεταξύ αυτών ήταν μια ντουζίνα έργα τέχνης του Banksy που ανήκαν σε χρηματοοικονομικό μεσίτη του Λονδίνου μέσω ενός καταπιστεύματος της Νέας Ζηλανδίας. Το 2012 και το 2013, ο μεσίτης μπόρεσε να πουλήσει τρία από αυτά τα κομμάτια μέσω του καταπιστεύματος ενώ βρισκόταν υπό ποινική έρευνα για φερόμενη φοροδιαφυγή στην Ιταλία.

Η ICIJ και οι συνεργάτες της αποκάλυψαν επίσης πώς ένας επιχειρηματίας κοντά στην άρχουσα οικογένεια της Σρι Λάνκα μπόρεσε να μεταφέρει κρυφά περισσότερα από 30 έργα τέχνης στο ελεύθερο λιμάνι της Γενεύης αφού κατηγορήθηκε για υπεξαίρεση στη χώρα του. Ο επιχειρηματίας και η σύζυγός του, πρώην υφυπουργός Nirupama Rajapaksa, έχουν αρνηθεί ότι έκαναν αδίκημα.

Η έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών αναφέρει ότι πολλοί μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών και γκαλερί στις ΗΠΑ έχουν ήδη θεσπίσει τα δικά τους μέτρα δέουσας επιμέλειας για τον εντοπισμό πιθανών αγοραστών και πωλητών, επειδή είναι προς το οικονομικό τους συμφέρον να εξαλείψουν κακούς πελάτες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την φήμη τους ή να αντιπροσωπεύουν πιστωτικό κίνδυνο.

Αναγνωρίζει επίσης τις αδυναμίες ενός τέτοιου εθελοντικού συστήματος. «Οι διαδικασίες μπορούν να ανασταλούν ή να αγνοηθούν κατά τη διακριτική ευχέρεια του ιδρύματος χωρίς τον κίνδυνο η κυβέρνηση των ΗΠΑ να ασκήσει αγωγή επιβολής αστικού ή ποινικού νόμου, γεγονός που παρουσιάζει ευπάθεια για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ», αναφέρει η μελέτη.

Στη μελέτη, το Υπουργείο Οικονομικών απαρίθμησε μια σειρά από ρυθμιστικές και μη ρυθμιστικές ενέργειες που ενδέχεται να προτείνει στο μέλλον. Περιλαμβάνουν την ενίσχυση της εκπαίδευσης για την επιβολή του νόμου και τους τελωνειακούς υπαλλήλους, την ενθάρρυνση της ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των εμπόρων και των εμπόρων έργων τέχνης και την εφαρμογή των απαιτήσεων του πελάτη να γνωρίζεις τον πελάτη σε όλους τους συμμετέχοντες στην αγορά τέχνης.

@Scilla Alecci

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*