Topics:

Τι είναι στ’ αλήθεια το χρήμα;

Γιατί όλοι ασχολούνται μ’ αυτό; Γιατί το ποθούν όλοι οι άνθρωποι απ’ αιώνων τώρα και γιατί ονομάστηκε «άδικος μαμμωνάς»; Τι «κρύβεται» στ’ αλήθεια πίσω του και γιατί όλο το σύγχρονο οικοδόμημα των κοινωνιών και κρατών...

Τι είναι στ’ αλήθεια το χρήμα;

Γιατί όλοι ασχολούνται μ’ αυτό;

Γιατί το ποθούν όλοι οι άνθρωποι απ’ αιώνων τώρα και γιατί ονομάστηκε «άδικος μαμμωνάς»;

Τι «κρύβεται» στ’ αλήθεια πίσω του και γιατί όλο το σύγχρονο οικοδόμημα των κοινωνιών και κρατών στηρίζεται σ’ αυτό, αν θα υπάρχει, αν θα στερέψει, αν θα τελειώσει, αν θα εξαφανιστεί; «Γιατί» τρέμουν τα χρηματιστήρια και ανεβοκατεβαίνουν οι τιμές σε κάθε τράνταγμα, φήμη, πληροφορία, θεομηνία, μείωση τιμών καυσίμων κλπ; Γιατί όλοι αναφέρονται στις τράπεζες, ιδιαίτερα δε στις Κεντρικές Τράπεζες, ως οι “θεμέλιοι λίθοι” όλης της οικονομίας;

Το χρήμα είναι από εκείνα τα πράγματα στην ζωή που κρατά τον εγκέφαλο των ανθρώπων απασχολημένο, όσο τίποτ’ άλλο στον κόσμο! (μαζί με το σεξ) Πολύ λίγα πράγματα έχουν εξίσου ανάλογη επιρροή όπως το χρήμα, εκτός ίσως από τις ανθρώπινες σχέσεις, την γνήσια αγάπη και την φυσική εκδήλωση -μέσω του σώματος- κάποιων από αυτών των σχέσεων. Αν ρωτήσετε τυχαία κάποιον ή κάποια, ποια θα ήταν η μεγαλύτερη επιθυμία του/της, οι πιθανότητες να απαντήσει: «Την κατοχή ενός εκατομμυρίου» είναι πολύ αυξημένες.

Το χρήμα αποτελεί ευαίσθητο σημείο για πολλούς, θέμα που αγγίζει ευαίσθητες χορδές στον νου εκατομμυρίων ανθρώπων. Όταν οι συζητήσεις περιστρέφονται γύρω απ’ αυτό, πολλοί αλλάζουν θέμα, άλλοι κοκκινίζουν, μερικοί νιώθουν άβολα, κάποιοι «αρρωσταίνουν» ενώ άλλοι εξιτάρονται, κάποιοι το ονειρεύονται και σχεδιάζουν πάνω σ’ αυτό, κάποιοι άλλοι το κυνηγούν ανελέητα δίχως οίκτο στους συνανθρώπους τους!

Άλλοι το μίσησαν, άλλοι το αγάπησαν, κάποιοι το έλκυσαν πάνω τους χωρίς δυσκολίες, κάποιοι άλλοι το κυνηγούν μια ζωή αλλά αυτό φεύγει απ’ αυτούς. Στην πραγματικότητα, σχεδόν όλοι οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι είναι το χρήμα, συνεπώς, σχεδόν όλοι έχουν περί τούτου περιορισμένη αντίληψη. Νομίζουν ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός χρημάτων παγκοσμίως ή στην χώρα τους… Αυτή η αντίληψη όμως πηγάζει από περιορισμένες και λανθασμένες θεωρίες, σε ένα φαινόμενο αυτοεκπληρούμενο ή τρόπον τινά, «φαύλο κύκλο»!

Κατ’ ουσίαν, η έλλειψη χρημάτων είναι σκέτη ουτοπία, που προέρχεται από την περιορισμένη αντίληψη της πραγματικότητας και της ελλιπούς γνώσης του οικονομικού συστήματος. Εν ολίγοις, δεν μπορεί να υπάρξει περιορισμός χρημάτων, το χρήμα υποχρεούται από την φύση του να είναι απεριόριστο και ατελείωτο! Το θέμα είναι σοβαρό και χρήζει ενδελεχούς και πλήρους κατανόησης για ν’ αποφεύγονται παρερμηνείες και παρεξηγήσεις, ειδικά στον «χρηματοκρατούμενο» αιώνα μας. Θα πρέπει όμως, πρωτίστως, ο καθένας να προσπαθήσει να αλλάξει τις αντιλήψεις του, να ανοίξει τους ορίζοντές του και να αποδεχτεί κάποιες αρχές.

Επειδή η συνειδητοποίηση του φαινομένου του χρήματος είναι υψίστης σημασίας, θα πρέπει όλοι να προβούμε ΤΩΡΑ σε αναψηλάφηση των δεδομένων που είχαμε μέχρι σήμερα, να γκρεμίσουμε παλιές αντιλήψεις και να κατανοήσουμε με ανοιχτό πνεύμα τα νέα δεδομένα, που, δυστυχώς ή ευτυχώς, επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό και την οικονομική μας κατάσταση!

Όταν πιστεύεις και νιώθεις ότι «κάτι δεν είναι αρκετό», τότε αυτή θα είναι η πραγματικότητά σου! Θα δημιουργήσεις μια πραγματικότητα όπου τίποτα δεν θα είναι αρκετό.

Αν συνειδητοποιούσες ότι τίποτα δεν είναι περιορισμένο αλλά άφθονο, αν συνειδητοποιούσες ότι τα πάντα είναι άφθονα, θα βουτούσες στην πηγή (!) ναι ή όχι; Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για την αλήθεια, όταν αυτή καταδειχθεί με αποδείξεις και λογικότητα.

Ήδη υπάρχουν στον κόσμο αρκετές ιστορίες και ανακρίβειες που δεν βοηθούν αλλά παραπλανούν. Αυτές οι ιστορίες, ή θεωρίες κατ’ άλλους (οικονομικής φύσης πρωτίστως και δευτερευόντως κοινωνικής), ίσως φαντάζουν αληθινές και δελεαστικές. Αν, για παράδειγμα, «ειδικός» οικονομολόγος αναπτύξει οικονομικές θεωρίες στα βραδινά δελτία ειδήσεων περί της κρίσης που μαστίζει την χώρα, πάρα πολλοί θα τον πιστέψουν χωρίς αμφιβολία! Εφόσον είναι «ειδικός», ξέρει. Κι επειδή είναι «ειδικός», τον πιστεύουν σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ ό,τι θα καταδειχθεί με το παρόν!

Αλλά, πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η αλήθεια δεν είναι πάντα ευχάριστη στην αρχή και τούτο επιτυγχάνεται με την πλήρη «διάνοιξη» του νου, κατά την γνωστή ρήση: «Το ανθρώπινο μυαλό είναι σαν το αλεξίπτωτο, για να λειτουργήσει πρέπει να ανοίξει».

Πάντως, όταν μπει το «φως», το παιχνίδι του χρήματος θ’ αρχίσει να φαίνεται πιο διασκεδαστικό, θα παίζεις κι εσύ ίσως με τους δικούς σου όρους. Οι κατέχοντες όμως τα μυστικά του χρήματος και του, σε ισχύ, οικονομικού συστήματος, γνωρίζουν άριστα τις κοινωνικές τάσεις κι επιθυμίες, τις χειρίζονται ακόμη καλύτερα και τις χρησιμοποιούν αν αγνοία σου, πριν από σένα για σένα!

Έτσι, περιβάλλουν το όλο θέμα με βαρετές αριθμολογίες, ανούσιες οικονομικές εξισώσεις, διαγράμματα, αέρινες θεωρίες στατιστικών κ.ο.κ. για να τους αφήνεις ήσυχους. Κι εσύ τους αφήνεις ήσυχους … αλλά αυτοί κυβερνούν και χειραγωγούν ουσιαστικά ολόκληρο τον πλανήτη!!

Χαρτί και μολύβι

Αλήθεια γνωρίζεις τι είναι το χρήμα; Ο ορισμός του δηλαδή, ποιός είναι;

Γνωρίζεις ποιό είναι το προϊόν σου;

Γνωρίζεις πόσα χρήματα δικαιούσαι και πως θα τα αποκτήσεις;

Γνωρίζεις γιατί η «Φυλή των Υπαλλήλων» δουλεύει πολύ και πεθαίνει καθημερινά;

Γνωρίζεις γιατί το περισσότερο χρήμα το κατέχει μια μειοψηφία ανθρώπων;

Γιατί άραγε εν μέσω “κρίσης” κάποιοι άνθρωποι έγιναν πλουσιότεροι και κάποιοι αυτοκτόνησαν για οικονομικούς λόγους;

Γιατί οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τίποτε σχετικά με το χρήμα;

Τι γνωρίζεις σχετικά με τα χρήματα που δεν γνωρίζουν οι άλλοι άνθρωποι;

Πως χρησιμοποιείς αυτή σου την Γνώση; Την χρησιμοποιείς;

Γράψε τις απαντήσεις σου χωρίς να ρωτήσεις τον θείο Γούγλη και κατόπιν κάνε αναζήτηση, έρευνα και μελέτη του θέματος -χρήματα.

Μπορείς να παρακολουθήσεις και το σχετικό σεμινάριο του Οκτωβρίου στην Αθήνα (στείλε μήνυμα, τα σεμινάρια δεν ανακοινώνονται δημόσια)

@Eos Anagnostu / Business Life

  • ΚΑΛΉΜΕΡΑ ΚΑΙ ΚΑΛΉ ΕΒΔΟΜΆΔΑ,

    ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΜΑΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΆΣΧΩ ΣΤΟ ΣΕΜΙΝΆΡΙΟ ΣΧΕΤΙΚΆ ΜΕ ΤΟ ΧΡΉΜΑ ΠΟΥ ΑΝΑΓΡΆΦΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΆΡΘΡΟΥ ΤΟΝ ΟΚΤΏΒΡΙΟ ΣΤΗΝ ΑΘΉΝΑ. ΕΊΜΑΙ ΉΔΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ TERRAPAPERS ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΏ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΈΡΟΝ.
    ΠΑΡΑΚΑΛΏ ΣΤΕΊΛΤΕ ΜΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ.

    • Καλημέρα αγαπητέ Γιάννη. Θα ανακοινωθεί το πρόγραμμα και θα το δεις στο e-mail σου.

      Είθε η Δύναμη να είναι μαζί σου.

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*