
Η Μίνθη ήταν Νύμφη του υποχθόνιου κόσμου, που ο Άδης επιζήτησε να κάνει ερωμένη του. Η Περσεφόνη ή κατ’ άλλους συγγραφείς, η Δήμητρα καταδίωξε την άμοιρη και την ποδοπάτησε ή όπως λένε άλλοι, την κατακρεούργησε. Κατά την διάρκεια του μαρτυρίου της, ο Άδης μήτε καν κινήθηκε να την βοηθήσει. Περιορίστηκε να την μεταμορφώσει σε ένα φυτό, που ξαφνικά φύτρωσε για πρώτη φορά στο βουνό Μίνθη της Τριφυλίας. Είναι η γνωστή μέντα, αφιερωμένη από τότε στον Θεό του κάτω κόσμου.
Το όνομα μέντα προέρχεται από το λατινικό mentha, το οποίο με την σειρά του προέρχεται από το αρχαιοελληνικό μίνθη. Συναντάται και με την ονομασία ηδύοσμος. Χρησιμοποιείται από την αρχαιότητα ως σήμερα ως αρωματικό στην μαγειρική, την οινοποιία και στην φαρμακοποιία.
Οι αρχαίοι Έλληνες έτριβαν το τραπέζι με δυόσμο πριν από το γεύμα. Επίσης, αρωμάτιζαν το νερό του μπάνιου. Από τον 6ο αιώνα πρωτοσυναντώνται κρέμες καθαρισμού δοντιών με δυόσμο. Τα ποντίκια φαίνεται να αποφεύγουν την μυρωδιά του, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για την απομάκρυνσή τους. Στην Αρχαία Ελλάδα ο Ιπποκράτης και ο Γαληνός χρησιμοποιούσαν την μέντα κατά της δυσπεψίας, κατά των νευρικών διαταραχών, κατά των ιλίγγων, της αϋπνίας, της γαστρίτιδας, του βήχα, του κρυολογήματος, του πονόλαιμου και ως αντισπασμωδικό.
Οι Άραβες λατρεύουν την μέντα, ορκίζονται στο όνομα της. Η λεπτή μυρωδιά της μέντας διαχέεται παντού και οι αρετές της έχουν υμνηθεί ιδιαίτερα. Η Σεχραζάτ, που διηγούνταν στον Σουλτάνο τις ιστορίες στις Χίλιες και Μία Νύχτες, οφείλει ίσως την ζωή της σε μερικά φλιτζάνια μυρωδάτο τσάι μέντας, που της σερβίριζαν κάθε μέρα, πριν ξημερώσει, την ίδια πάντα ώρα, για να μπορεί να συνεχίζει τις ιστορίες του Σεβάχ του Θαλασσινού και του Αλαντίν.
Πολλές αραβικές φυλές από την αρχαιότητα την χρησιμοποιούσαν σε μορφή ροφήματος για την σεξουαλική διέγερση αλλά σε αρκετά μεγάλες ποσότητες, διότι αλλιώς έχει την ακριβώς αντίθετη δράση. Ακόμη και ο Σαίξπηρ την αναφέρει, μαζί με την λεβάντα και το δεντρολίβανο, ως διεγερτικό για τους κυρίους της μέσης ηλικίας. O δυόσμος ανήκει στην οικογένεια της μέντας και έχει τις ίδιες αρωματικές ιδιότητες. Mαζί με τον βασιλικό, είναι από τα πιο διάσημα αρωματικά χόρτα.
Φυτρώνει μόνος του σε υγρούς και ορεινούς τόπους, αλλά συνήθως καλλιεργείται σε κήπους και σε γλάστρες, μαζεύεται όλο το χρόνο και μπορούμε να τον έχουμε πάντα φρέσκο σε μια γλάστρα, ή να τον αποξεράνουμε σε ένα βάζο, για να χρησιμοποιηθεί στην μαγειρική ως καρύκευμα. Υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικές ποικιλίες δυόσμου, αλλά οι πιο δημοφιλείς είναι ο δυόσμος με τα μυτερά φύλλα, αυτός με τα στρογγυλά φύλλα και ο βιετναμέζικος δυόσμος.
Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, χρησιμοποιούνται στην μαγειρική (σε κεφτέδες, γεμιστά, σάλτσες, κρεατόπιτες, ροφήματα, αρωματικά ξίδια κλπ.), στην φαρμακοβιομηχανία ως βελτιωτικό γεύσης και οσμής, σε διάφορα φαρμακευτικά σκευάσματα (παστίλιες για το βήχα, σιρόπι για γαργάρες κλπ.) και στην αρωματοβιομηχανία για τον αρωματισμό σαπουνιών και την παρασκευή αρωμάτων. Tο άρωμα του δυόσμου παρασκευάζεται και συνθετικά σε εργαστήρια και χρησιμοποιείται επίσης σε πολλά προϊόντα (π.χ. στις οδοντόκρεμες).
Θεραπευτικές Ιδιότητες
Στον δυόσμο αποδίδονται πολλές ευεργετικές ιδιότητες, όπως καταπολέμηση των πόνων του στομάχου και των κολικών του νεφρού, της ναυτίας, του λόξιγκα. Επίσης προσφέρει πολλά κατά της νευρώσεων και τις διάφορες εκδηλώσεις της: πονοκέφαλοι, αϋπνίες, σπασμοί, τρεμούλες, ημικρανίες, ταχυπαλμίες. Τονώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος, του ήπατος και της χολής, βοηθά στην αποβολή των εντερικών αερίων.
Χρησιμοποιείται κατά της διάρροιας, των πόνων της περιόδου και για την ανακούφιση από ρευματισμούς, σε περιπτώσεις αμυγδαλίτιδας, ουλίτιδας και φλεγμονές του ρινοφάρυγγα. Επίσης, ανακουφίζουν τους πόνους των ρευματισμών αν τα τρίψουμε στις κλειδώσεις και σταματούν τον πονοκέφαλο αν τα τρίψουμε στο μέτωπο.
*Είναι τονωτικός, χωνευτικός, καταπραϋντικό του στομάχου, αντισπασμωδικό, σταματάει τον λόξιγκα, ενώ η μάσηση των φύλλων του ανακουφίζει από τις ημικρανίες και τον πονόδοντο.
*Εάν βάλουμε το δυόσμο σε χλιαρό νερό, μπορούμε να κάνουμε γαργάρα για να βοηθήσουμε στην θεραπεία της αμυγδαλίτιδας, της ουλίτιδας, καθώς και φλεγμονές του ρινοφάρυγγα.
*Τα φύλλα του χρησιμοποιούνται για την θεραπεία δερματικών παθήσεων, ενώ συνιστάται ακόμα για περιπτώσεις τετάνου.
*Επίσης χρησιμοποιείται σαν καρύκευμα, αφέψημα ή αρωματικό.
*Τέλος ο δυόσμος χρησιμοποιείται στη σαπωνοποιία, την μυροποιία, την ζαχαροπλαστική κ.α.
Τι θα βρείτε στην αγορά
Τον δυόσμο μπορείτε να τον προμηθευτείτε από τις λαϊκές αγορές σε φρέσκια μορφή, από τα σουπερμάρκετ σε φρέσκια ή αποξηραμένη μορφή, καθώς και από τα καταστήματα μπαχαρικών.
•Κοινός δυόσμος: Έχει στρογγυλά φύλλα και φρέσκο γλυκό άρωμα.
•Βιετναμέζικος δυόσμος: Eίναι γνωστός και με την ονομασία λάξα ή δυόσμος της Καμπότζης. Έχει στενά και μυτερά φύλλα με ελαφρώς κόκκινο χρώμα και πιπεράτη γεύση, γι’ αυτό και θεωρείται καλός για την παρασκευή πικάντικων φαγητών.
•Αιθέριο έλαιο δυόσμου: Μπορείτε να το προμηθευτείτε από επιλεγμένα φαρμακεία.
Aπό την αγορά στο πιάτο σας
•Όταν αγοράζετε φρέσκο δυόσμο, πρέπει να προσέχετε τα φύλλα του να έχουν έντονο χρώμα και από τις δύο πλευρές και το κοτσάνι του να είναι ευθύ και συμπαγές.
•O φρέσκος δυόσμος διατηρείται σε κλειστή πλαστική σακούλα στο ψυγείο.
•O δυόσμος χάνει μέρος από το άρωμά του όταν κόβεται με το μαχαίρι, ενώ αποδίδει το μέγιστο του αρώματός του όταν κόβεται με τα χέρια.
•Aν πρέπει να ψιλοκόψτε φύλλα δυόσμου και πρέπει αναγκαστικά να το κάνετε με το μαχαίρι, πασπαλίστε τον με 1 ή 2 πρέζες καστανή ζάχαρη, γιατί με αυτό τον τρόπο ενισχύεται το άρωμά του.
•Για καλύτερο αρωματικό αποτέλεσμα, προσθέστε τον στο φαγητό λίγο πριν το τέλος του μαγειρέματος.
•Aν φυτέψετε στη γλάστρα ή στον κήπο σας δυόσμο, φροντίστε να τον μαζέψετε πριν ανθίσει το φυτό, γιατί μετά πικρίζει λίγο.
Πάντα φρέσκο δυόσμο στην κουζίνα μας
Πάρτε κοτσάνια φρέσκου δυόσμου και βάλτε τα, σαν ανθοδέσμη, σε ένα ποτήρι με νερό. Σε μερικές βδομάδες θα βγάλουν ρίζες. Μπορείτε να τα φυτέψετε σε ένα μικρό διακοσμητικό γλαστράκι για να έχετε πάντοτε φρέσκο δυόσμο στις συνταγές σας. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τον βασιλικό.
Ένα δυναμωτικό δροσερό ρόφημα δυόσμου
Σε ένα ποτήρι με ανθρακούχο νερό, (ή ζωντανό νερό) προσθέστε λίγα φύλλα φρέσκου δυόσμου, μπόλικα παγάκια και φέτες λεμονιού.
Δροσερό ή ζεστό αφέψημα δυόσμου
Bράζετε 2½ φλιτζάνια του τσαγιού ζωντανό νερό με 2 κουταλάκια πράσινο τσάι, 12-14 φύλλα δυόσμου και 1 κουταλιά μέλι για 3 λεπτά περίπου. Tο αφήνετε να κρυώσει λίγο και το βάζετε στο ψυγείο. Σερβίρεται με παγάκια, φέτες λεμονιού και φρέσκα φύλλα δυόσμου. Εναλλακτικά πίνεται ζεστό με μια φέτα λεμονιού.
Πως σας ωφελεί:
•Eίναι άριστο αντιεμετικό και ως αφέψημα μπορεί να βοηθήσει όσους υποφέρουν από ναυτίες και εμετούς.
•Tο άρωμά του ανακουφίζει από τον πονοκέφαλο, τις νευραλγίες και το στρες, αφού έχει ηρεμιστικές ιδιότητες.
•Bάζοντας δύο σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου σε ένα μαντιλάκι, μπορεί να σας ανακουφίσει από τον πονοκέφαλο και να σταματήσει την ναυτία.
•Έχει, ως αφέψημα, χωνευτική δράση.
•Eίναι διουρητικός και ωφελεί όσους πάσχουν από χολολιθιάσεις και ουρολιθιάσεις.
•Ως αφέψημα, καταπραΰνει τους πόνους στο στομάχι και τους κολικούς εντέρου.
•Ως κατάπλασμα, ανακουφίζει τους ρευματικούς πόνους.
Ο Δυόσμος στην κουζίνα
Σιρόπι Δυόσμου
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε 1½ φλιτζάνι νερό,
1 φλιτζάνι ζάχαρη και
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο.
Τα σιγοβράζετε για 3 λεπτά περίπου.
Σουρώνετε το σιρόπι και το σερβίρετε με σαμπάνια, σόδα, τζιν και λεμόνι ή με αφρώδη οίνο.
Καραμελωμένα εσπεριδοειδή με δυόσμο.
Παίρνετε 2 πορτοκάλια, τα πλένετε καλά και τα κόβετε στην μέση, χωρίς να τα καθαρίσετε. Στο μεταξύ, βάζετε στο μπλέντερ 1/2 φλιτζάνι καστανή βιολογική ζάχαρη και 1/3 του φλιτζανιού δυόσμο και τα χτυπάτε μέχρι να γίνουν πολύ μικρά κομματάκια. Πιέζετε τα φρούτα με την κομμένη τους πλευρά πάνω στο μείγμα ζάχαρης και δυόσμου, μέχρι αυτό να κολλήσει καλά επάνω τους. Μόλις κολλήσει, ακουμπάτε την κομμένη πλευρά στην ζεστή επιφάνεια ενός τηγανιού και τα ψήνετε για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρώμα και να καραμελώσουν.
Pesto δυόσμου με καρύδια
Υλικά:
100 γρ. καρύδια, καβουρδισμένα
1-2 σκόρδα
1 φλιτζ. τσαγιού τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο
1/2 φλιτζ. τσαγιού δυόσμος και λίγη ρόκα
1 κ.γλ. ξίδι φραμπουάζ
Εκτέλεση: Aνακατεύουμε καλά όλα υλικά στο μπλέντερ και φυλάμε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο.
Σολομός με σπαράγγια, μανιτάρια και pesto δυόσμου
Υλικά (για 4 άτομα)
•4 φιλέτα σολομού (περίπου 200 γρ. το τεμάχιο)
•5 κουταλιές βούτυρο από γυάλινο βάζο
•Pesto δυόσμου
•500 γρ. φρέσκα σπαράγγια και μανιτάρια.
Λαζάνια βουτύρου
•3/4 του φλιτζανιού ψιλοκομμένο φρέσκο δυόσμο
•3 κουταλιές χυμό λεμονιού
•1 κουταλιά μουστάρδα
•Ανθό αλατιού
•καγιέν σε σκόνη
Εκτέλεση
Ψήνετε τα λαχανικά μέχρι να μαλακώσουν. Tα ανακατεύετε με τον φρέσκο δυόσμο, τον χυμό λεμονιού, την μουστάρδα και προσθέτετε 2 κουταλιές βούτυρο. Βράζετε τα λαζάνια και τα ανακατεύετε με 1 κουταλιά βούτυρο. Στην συνέχεια, ρίχνετε αλάτι και καγιέν στα φιλέτα σολομού και τα ψήνετε με 2 κουταλιές βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Προσέχετε να τα γυρίζετε προσεκτικά για να μην σας διαλυθούν. Σερβίρετε τις φέτες του σολομού στρώνοντας πάνω τους Pesto δυόσμου, δίπλα τα λαχανικά και τα λαζάνια και πάνω από τα λαχανικά ροδέλες λεμονιού, γαρνίροντας με φρέσκο δυόσμο. Αντί για σπαράγγια και μανιτάρια, βάλτε φρέσκα φασολάκια, σπανάκι ή αρακά ή πιλάφι.
Λικέρ Δυόσμου
Υλικά
3 – 4 ποτήρια τα φύλλα φρέσκου δυόσμου χωρίς κοτσάνια
½ λίτρο τσίπουρο σπιτικό
½ λίτρο ούζο σπιτικό
½ κιλό μαύρη βιολογική ζάχαρη
2 μοσχοκάρυδα ολόκληρα
1 κομμάτι κανέλα Κευλάνης (για να είναι αρωματική)
4 μοσχοκάρφια (γαρύφαλλα)
Εκτέλεση.
Καθαρίζουμε, ξεπλένουμε και στεγνώνουμε με πανάκι κουζίνας τα φύλλα του δυόσμου. Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα βάζο που κλείνει αεροστεγώς και το αφήνουμε για ένα 40 περίπου ημέρες στον ήλιο. Κάθε εβδομάδα ανακατεύουμε ελαφρά και κοιτάμε αν έχει λιώσει η ζάχαρη. Όταν περάσουν οι 40 ημέρες σουρώνουμε το περιεχόμενο του βάζου σε μία λεκάνη με ένα ψιλό τούλι και το περνάμε και δεύτερο χέρι με τούλι. Το βάζουμε σε ένα βάζο, από εκείνους τους παλιούς με τα πολύπλοκα σχέδια, για να είναι πιο όμορφο.
Τα λικέρ γίνονται για να συνοδεύσουν γλυκά, να σερβιριστούν ως χωνευτικά, να παντρευτούν με ορεκτικά, να εμπλουτίσουν ροφήματα, όπως το καφέ, το τσάι, την σοκολάτα, να αναδείξουν χυμούς, να δημιουργήσουν δροσιστικά κοκτέιλ, απλά όπως με ένα αφρώδες ή πιο πολύπλοκα και φυσικά να νοστιμεύσουν σάλτσες, να σβήσουν κρεατικά της κατσαρόλας, να φρεσκάρουν σαλάτες και να αποτελέσουν βάση για την δημιουργία γλυκών.
Mojito (Μοχίτο)
Υλικά, όλα άριστης ποιότητας
50 ml λευκό ρούμι (κουβανέζικο καλής ποιότητας)
25 ml φρέσκο χυμό λάιμ
20 ml σιρόπι ζάχαρης καστανής
5-6 φρέσκα φύλλα δυόσμου
1 κορυφή δυόσμου για γαρνίρισμα
25 ml σόδα ή ανθρακούχο νερό
θρυμματισμένος πάγος.
Εκτέλεση
Για την συνταγή mojito (μοχίτο), θα χρειαστούμε ένα βαθύ μεγάλο γυάλινο ποτήρι (highball). Κόβουμε μισό λάιμ σε 4 κομμάτια και το βάζουμε στο ποτήρι. Προσθέτουμε το σιρόπι ζάχαρης. (Για να φτιάξουμε σιρόπι ζάχαρης, σε ένα κατσαρολάκι διαλύουμε 1,5 κούπα κρυσταλλική ζάχαρη με μια κούπα ζεστό νερό κι ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.) Τοποθετούμε τα φύλλα δυόσμου από πάνω και πιέζουμε ελαφρά με ένα γουδοχέρι (muddler), μέχρι να σπάσουν οι ίνες με το ζουμί από το λάιμ και ελάχιστα οι ίνες του δυόσμου, που θα αποβάλουν τα ευχάριστα αρωματικά έλαιά του.
Είναι πολύ σημαντικό να μην βάλουμε πολύ δύναμη. Θα γίνει έκκριση μεγάλης ποσότητας ελαίων που περιέχονται στις φλούδες του λάιμ και θα πικρίσει πολύ το ποτό μας. Επίσης, θα καταστρέψουμε τα φύλλα δυόσμου. Θα μαυρίσουν και θα αποβάλλουν έλαια όχι και τόσο επιθυμητά γευστικά. Ανακατεύουμε καλά τα υλικά του ποτηριού προσθέτοντας το λευκό ρούμι. Στην συνέχεια, προσθέτουμε τον θρυμματισμένο πάγο γεμίζοντας το ποτήρι μέχρι τα 3/4.
Μπορούμε να θρυμματίσουμε τον πάγο με ένα καλό μπλέντερ που ενδείκνυται για αυτήν την χρήση. Διαφορετικά χρησιμοποιούμε μια καθαρή λινή πετσέτα. Βάζουμε μέσα τον πάγο και τον χτυπάμε ελαφρά πάνω σε ένα γερό πάγκο, με ένα γερό εργαλείο όπως ένα κατσαρολάκι, ή πλάστη. Προσωπικά προτιμώ την δεύτερη περίπτωση καθώς θα έχουμε μεγαλύτερα κομμάτια πάγου που λιώνουν πιο αργά μέσα στο ποτήρι και έτσι δεν θα νερώσει γρήγορα το ποτό μας.
Αφού βάλουμε τον θρυμματισμένο πάγο μέσα στο ποτήρι, ανακατεύουμε με ένα μεγάλο μακρύ κουτάλι όλα τα υλικά. Μεταφέρουμε τα φύλλα δυόσμου με το κουτάλι προς τα πάνω, στα μέσα του ποτηριού. Το ανακάτεμα καλό είναι να γίνεται από κάτω προς τα πάνω με γρήγορες κινήσεις για περίπου μισό λεπτό. Αφού τελειώσουμε με το ανακάτεμα, προσθέτουμε και άλλο θρυμματισμένο πάγο στο ποτήρι, όσο πιο πολύ χωράει.
Απογεμίζουμε με φρεσκοανοιγμένη σόδα ή ανθρακούχο νερό. Κάνουμε ένα ελαφρύ, μικρό, τελευταίο ανακάτεμα και γαρνίρουμε το κοκτέιλ με μια όμορφη κορυφή δυόσμου.
Τα μυστικά του mojito
To μοχίτο είναι ένα γευστικό και σχετικά ελαφρύ κοκτέιλ. Μπορεί να καταναλωθεί πριν το φαγητό, μετά το φαγητό ή ακόμα και κατά την διάρκεια του φαγητού.
Εξαιτίας του γλυκόξινου, βοτανικού (λόγω δυόσμου) και ελαφρώς αφρώδες χαρακτήρα του, καθαρίζει την γεύση στο στόμα και μας χαρίζει μια φανταστική αίσθηση δροσιάς. Είναι τέτοια η σύσταση και ο χαρακτήρας αυτού του ποτού που μόνο ευχάριστες εντυπώσεις και αναμνήσεις μπορεί να μας χαρίσει! Το πιο σημαντικό βέβαια, όπως σε όλες τις παρασκευές, είτε πρόκειται για φαγητό είτε για κοκτέιλ, είναι να χρησιμοποιούμε καλές πρώτες ύλες και να ακολουθούμε κατά γράμμα τις οδηγίες της συνταγής.
Για να φτιάξουμε το αυθεντικό mojito, διαλέγουμε λευκό κουβανέζικο ρούμι καλής ποιότητας. Τα λάιμ καλό είναι να τα διατηρούμε εκτός ψυγείου. Όταν τα βάζουμε στο ψυγείο χάνουμε περίπου το 30% από το ζουμί τους, καθώς ψύχονται εντός ψυγείου οι ίνες του λάιμ που περιέχουν όλο το ζουμί.
Προσωπικά προτιμώ το mojito με σιρόπι ζάχαρης, γιατί δημιουργεί καλύτερο σώμα στο ποτό και ομογενοποιείται καλύτερα με τα υπόλοιπα συστατικά. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε καστανή ακατέργαστη ζάχαρη αντί για σιρόπι. Τότε θα χρειαστεί καλύτερο ανακάτεμα για να λιώσει σωστά και να μην δαγκώνουμε κομματάκια ζάχαρης την ώρα που θα πίνουμε το ποτό μας.
Πριν βάλουμε τα φύλλα δυόσμου στο ποτήρι, τα χτυπάμε ελαφρά στην παλάμη μας για να σπάσουν οι ίνες και να απελευθερώσουν τα έλαια τους. Έτσι το ποτό μας γίνεται πιο αρωματικό. Μπορείτε επίσης να αρωματίσετε το χείλος του ποτηριού κρατώντας μερικά φύλλα δυόσμου στο χέρι και περιστρέφοντας τα γύρω από αυτό.
Αν δεν έχουμε γουδοχέρι, και για να μην πικρίσει το ποτό κατά την διάρκεια που πατάμε το λάιμ και το δυόσμο στο ποτήρι, στύβουμε τα λάιμ στον στίφτη και χρησιμοποιούμε όσο χυμό αναφέρεται στα υλικά της συνταγής. Βάζουμε δηλαδή όλα τα υλικά στο ποτήρι μαζί με τον πάγο. Ανακατεύουμε από κάτω προς τα πάνω μέχρι να αρχίσει να παγώνει το ποτήρι και ομογενοποιηθούν σωστά όλα τα υγρά στοιχεία του ποτού. Έπειτα προσθέτουμε και άλλο πάγο μέχρι πάνω, απογεμίζουμε με σόδα και γαρνίρουμε το μοχίτο με μια κορυφή δυόσμου.
Το mojito είναι ίσως το διασημότερο και δημοφιλέστερο κοκτέιλ στον κόσμο.
Το ποτό αυτό φτιάχτηκε στο πειρατικό πλοίο του sir Francis Drake, ενός από τους πιο γνωστούς πειρατές εν έτη 1586. Ο sir Francis Drake έκανε εισβολές σε πόλεις του τότε γνωστού ως νέου κόσμου. Τις λεηλατούσε και απένειμε τα κλοπιμαία στην βασίλισσα Ελισάβετ Ι της Αγγλίας κατ’ εντολή της ιδίας. Σε ένα από τα ταξίδια του εισέβαλε στην Αβάνα της Κούβας. Για λόγους ανεξήγητους μέχρι και σήμερα δεν λεηλάτησε κατά το πέρασμα του. Μετά από την εισβολή του αυτή, λέγεται ότι πρωτοφτιάχτηκε και καταναλώθηκε από τους αρρώστους του πληρώματος του Drake για πρώτη φορά ένα κοκτέιλ που θεωρείται πρόγονος του mojito.
Καταναλωνόταν αρχικά σαν φάρμακο σε αρρώστιες όπως απλά κρυολογήματα με πυρετό, αλλά και για σοβαρότερες ασθένειες όπως η χολέρα, σαν κατευναστικό, καταπραϋντικό ποτό-φάρμακο. Τότε βέβαια δεν περιείχε ρούμι όπως το ξέρουμε σήμερα, αλλά ένα απόσταγμα από ζαχαροκάλαμο χαμηλής ποιότητας που λεγόταν aguardiente. Το κοκτέιλ αυτό λοιπόν ονομάστηκε Draque η Drak η Drac. Περιείχε aguardiente, ζάχαρη, λάιμ και δυόσμο και ήταν ο πρόγονος του mojito, σύμφωνα πάντα με κάποιες φήμες του μακρινού παρελθόντος.
Υπάρχει μάλιστα αναφορά ενός συγγραφέα ονόματι Ramon de Paula που ζούσε τότε, την περίοδο της χολέρας στην Αβάνα. Αναφέρει ότι έπινε κάθε μέρα στις 11 το πρωί λίγο Drake με aguardiente και αισθανόταν καλύτερα. Το πρώτο mojito φημολογείται ότι φτιάχτηκε στο Bodeguita del medio, στην Αβάνα της Κούβας. Μπαρ στο οποίο σύχναζε και απολάμβανε μάλιστα το mojito του και ο Ernest Hemingway.
Καλή και δροσερή απόλαυση!
***
@Aliki Alisa / edwhellas.gr / 2011