Topics:

Το Ισραήλ καταστρέφει την Ανατολική Βηρυτό

Το Ισραήλ καταστρέφει την Ανατολική Βηρυτό με ένα νέο όπλο. Ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Benjamin Netanyahu, ενέκρινε επίθεση προς μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας ένα νέο όπλο που δοκιμάζεται εδώ και επτά μήνες...

Το Ισραήλ καταστρέφει την Ανατολική Βηρυτό

Το Ισραήλ καταστρέφει την Ανατολική Βηρυτό με ένα νέο όπλο.

Ο πρώτος Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο Benjamin Netanyahu, ενέκρινε επίθεση προς μια αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ, χρησιμοποιώντας ένα νέο όπλο που δοκιμάζεται εδώ και επτά μήνες στην Συρία. Δεν είναι γνωστό αν ο δεύτερος πρωθυπουργός, ο Μπένι Γκαντς, έδωσε την συγκατάθεσή του. Στις 27 Σεπτεμβρίου 2018, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επεσήμανε στο φόρουμ της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, την αποθήκη που θα εκρήγνυτο στις 4 Αυγούστου 2020, ως αποθήκη όπλων της Χεζμπολάχ. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου 2020, στην ακριβή τοποθεσία που όρισε ο Benjamin Netanyahu στην ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη στις 27 Σεπτεμβρίου 2018.

Διακεκριμένοι αντιπρόσωποι, κυρίες και κύριοι.

Οταν μίλησα εδώ πριν από τρία χρόνια, το Ισραήλ στάθηκε μόνο του ανάμεσα στα έθνη. Από τις σχεδόν 200 χώρες που κάθονται σε αυτήν την αίθουσα, μόνο το Ισραήλ αντιτάχθηκε ανοιχτά στην πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Αντιτιθέμεθα σε αυτό επειδή απειλεί το μέλλον μας, ακόμα και την ίδια την επιβίωσή μας. Αντιταχθήκαμε διότι η συμφωνία άνοιξε τον δρόμο στο Ιράν προς ένα πυρηνικό οπλοστάσιο. Και με την άρση των κυρώσεων, τροφοδότησε την εκστρατεία του Ιράν για μακελειό και κατάκτηση σε όλη την Μέση Ανατολή. Αντιτιθέμεθα σε αυτό επειδή η συμφωνία βασίστηκε σε ένα θεμελιώδες ψέμα, ότι το Ιράν δεν επιδιώκει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα.

Τώρα, το Ισραήλ αποκάλυψε αυτό το ψέμα νωρίτερα φέτος. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το Ισραήλ πραγματοποίησε μια τολμηρή επιδρομή στο μυστικό ατομικό αρχείο του Ιράν. Πήραμε πάνω από 100.000 έγγραφα και βίντεο που είχαν κρυφτεί σε θησαυροφυλάκια σε ένα αθώο φαινομενικά κτίριο, στην καρδιά της Τεχεράνης. Τον Μάιο, παρουσίασα μια σύντομη περίληψη των όσων αποκτήσαμε στα διεθνή μέσα ενημέρωσης. Παρείχα αδιάσειστα στοιχεία για τα σχέδια του Ιράν να κατασκευάσει πυρηνικά όπλα και τα σχέδιά του να εξαπατήσει την διεθνή κοινότητα.

Το Ισραήλ μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες και άλλα καταδικαστικά στοιχεία που βρήκαμε, με τα μέλη του P5+1 και με τον διεθνή οργανισμό ατομικής ενέργειας. Εχουν περάσει μήνες, η ΙΑΑ δεν έχει ακόμη προβεί σε καμία ενέργεια. Δεν έθεσε ούτε ένα ερώτημα στο Ιράν. Δεν έχει απαιτήσει να επιθεωρήσει μια έστω μια από τις νέες τοποθεσίες που ανακαλύφθηκαν σε εκείνο το μυστικό αρχείο.

Ετσι, δεδομένης αυτής της αδράνειας, αποφάσισα να αποκαλύψω σήμερα κάτι άλλο που μοιραστήκαμε με την ΙΑΑ και με μερικές υπηρεσίες πληροφοριών. Αυτό που πρόκειται να πω δεν έχει μοιραστεί δημοσίως πριν. Σήμερα αποκαλύπτω για πρώτη φορά ότι το Ιράν έχει άλλη μια μυστική εγκατάσταση στην Τεχεράνη. Μια μυστική ατομική αποθήκη για την αποθήκευση τεράστιων ποσοτήτων εξοπλισμού και υλικού για το μυστικό πρόγραμμα πυρηνικών όπλων του Ιράν.

Τον Μάιο εκθέσαμε την τοποθεσία του μυστικού ατομικού αρχείου του Ιράν. Είναι ακριβώς εδώ στο Shuabad District της Τεχεράνης. Σήμερα αποκαλύπτω την τοποθεσία μιας δεύτερης εγκατάστασης: της μυστικής ατομικής αποθήκης του Ιράν. Είναι ακριβώς εδώ, στο Turkuzahbad Distrcit της Τεχεράνης. Μόλις τρία μίλια μακριά. Επιτρέψτε μου να σας δείξω ακριβώς πώς είναι η μυστική ατομική αποθήκη. Εδώ είναι, εδώ είναι. Βλέπεις, όπως και το ατομικό αρχείο, είναι φαινομενικά και αυτό άλλο ένα αθώο συγκρότημα.

Τώρα για όσους από εσάς στο σπίτι χρησιμοποιώντας το Google Earth, αυτή δεν είναι πλέον μια μυστική ατομική αποθήκη. Εχετε τις συντεταγμένες, μπορείτε να προσπαθήσετε να φτάσετε εκεί. Και για όσους από εσάς προσπαθούν να φτάσουν εκεί. Είναι 100 μέτρα από την επιχείρηση καθαρισμού χαλιών. Με την ευκαιρία, ακούω ότι κάνουν μια φανταστική δουλειά καθαρισμού χαλιών εκεί. Αλλά μέχρι τώρα μπορεί να είναι ραδιενεργά κουρέλια. Αυτή είναι η δεύτερη μυστική τοποθεσία. Τώρα οι χώρες με δορυφορικές δυνατότητες, μπορείτε να παρατηρήσετε κάποια αυξημένη δραστηριότητα στο δρομάκι τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες.

Οι άνθρωποι που βλέπουν να πηγαίνουν πέρα δώθε, είναι ιρανοί αξιωματούχοι που απεγνωσμένα προσπαθούν να ολοκληρώσουν την δουλειά του καθαρισμού αυτής της περιοχής. Επειδή βλέπετε, από τότε που κάναμε την επιδρομή στο ατομικό αρχείο, ήταν απασχολημένοι με τον καθαρισμό της ατομικής αποθήκης. Μόλις τον περασμένο μήνα αφαίρεσαν 15 κιλά ραδιενεργού υλικού. Ξέρετε τι τα έκαναν; Αυτά τα 15 κιλά ραδιενεργού υλικού, έπρεπε να τα βγάλουν από αυτό το σημείο, έτσι τα έβγαλαν και το μοίρασαν γύρω από την Τεχεράνη, σε μια προσπάθεια να κρύψουν τα στοιχεία. Οι απειλούμενοι κάτοικοι της Τεχεράνης μπορεί να θέλουν να γνωρίζουν ότι μπορούν να προμηθευτούν έναν γκάιγκερ μετρητή από την Amazon, για μόνο 29,99 δολάρια.

Αλλά θα φτάσουμε σε αυτό αργότερα, θα μιλήσω για την ιρανική οικονομία σε ένα λεπτό. Πήραν αυτό το ραδιενεργό υλικό και το μοίρασαν γύρω από την Τεχεράνη. Τώρα οι Ιρανοί αξιωματούχοι που καθαρίζουν αυτήν την περιοχή, έχουν ακόμα πολλή δουλειά να κάνουν επειδή είχαν τουλάχιστον 15 εμπορευματοκιβώτια πλοίων, είναι γιγαντιαία, 15 εμπορευματοκιβώτια πλοίων γεμάτα με πυρηνικό εξοπλισμό και υλικό, που είναι αποθηκευμένα εκεί. Τώρα δεδομένου ότι κάθε ένα από αυτά τα δοχεία μπορεί να κρατήσει 20 τόνους υλικού, αυτό σημαίνει ότι αυτή η περιοχή περιείχε έως και 300 τόνους πυρηνικού εξοπλισμού και υλικού.

Ακριβώς εδώ. Ετσι, διακεκριμένοι αντιπρόσωποι, πρέπει να κάνετε στον εαυτό σας μια ερώτηση. Γιατί το Ιράν κρατούσε ένα μυστικό ατομικό αρχείο και μια μυστική ατομική αποθήκη; Γιατί μετά από όλα, όταν η Νότια Αφρική και η Λιβύη, όταν εγκατέλειψαν τα πυρηνικά τους προγράμματα, το πρώτο πράγμα που έκαναν ήταν να καταστρέψουν τόσο τα αρχεία όσο και το υλικό και τον εξοπλισμό. Και η απάντηση στο ερώτημα είναι απλή: Ο λόγος που το Ιράν δεν κατέστρεψε το ατομικό του αρχείο και την ατομική του αποθήκη, είναι επειδή δεν εγκατέλειψε το στόχο του για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. Στην πραγματικότητα, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει και τις δύο αυτές περιοχές σε μερικά χρόνια, όταν ο χρόνος θα ήταν σωστός, για να δημιουργήσουν επίσημα ατομικές βόμβες. Αλλά κυρίες και κύριοι, να είστε σίγουροι, ότι αυτό δεν θα συμβεί. Δεν θα συμβεί γιατί αυτό που κρύβει το Ιράν, το Ισραήλ θα το βρει.

Κυρίες και κύριοι, έχω ένα μήνυμα προς τον επικεφαλής της ΙΑΑ, κ. Γιούκιγια Αμάνο. Πιστεύω ότι είναι καλός άνθρωπος. Πιστεύω ότι θέλει να κάνει το σωστό. Λοιπόν, κ. Αμάνο, κάντε το σωστό. Πήγαινε να επιθεωρήσεις την ατομική αποθήκη. Αμέσως. Πριν τελειώσουν οι Ιρανοί. Διακεκριμένοι αντιπρόσωποι, θυμάστε όταν μας υποσχέθηκαν ότι οι επιθεωρήσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν οποτεδήποτε, οπουδήποτε; Το θυμάστε αυτό; Οποτεδήποτε, οπουδήποτε. Τι λέτε για επιθεωρήσεις εδώ και τώρα; Και κ. Αμάνο, όσο είστε σε αυτό, επιθεωρήστε τις άλλες τοποθεσίες που σας είπαμε. Μια για πάντα, πείτε στον κόσμο την αλήθεια για το Ιράν.

Τώρα έχω επίσης ένα μήνυμα σήμερα για τους τυράννους της Τεχεράνης. Το Ισραήλ ξέρει τι κάνετε και το Ισραήλ ξέρει που το κάνετε. Το Ισραήλ δεν θα αφήσει ποτέ ένα καθεστώς που ζητεί την καταστροφή μας, να αναπτύξει πυρηνικά όπλα. Οχι τώρα, όχι σε δέκα χρόνια, ούτε ποτέ.

Και το Ισραήλ θα κάνει ό,τι πρέπει για να αμυνθεί ενάντια στην επίθεση του Ιράν. Θα συνεχίσουμε να ενεργούμε εναντίον σας στην Συρία. Θα δράσουμε εναντίον σας στο Λίβανο. Θα δράσουμε εναντίον σας στο Ιράκ. Θα δράσουμε εναντίον σας όποτε και οπουδήποτε. Πρέπει να δράσουμε για να υπερασπιστούμε το κράτος μας και να υπερασπιστούμε τον λαό μας. Διακεκριμένοι εκπρόσωποι, πριν από τρία χρόνια, λίγες εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της πυρηνικής συμφωνίας, έθεσα αυτό το ερώτημα από αυτό ακριβώς το βήμα: Πιστεύει κανείς σοβαρά, ότι η πλημμύρα της ριζοσπαστικής θεοκρατίας του Ιράν με όπλα και μετρητά, θα περιορίσει την όρεξή του για επιθετικότητα;

Αλλά πολλοί από τους υποστηρικτές της συμφωνίας, πίστευαν ακριβώς αυτό. Πίστευαν ότι το καθεστώς του Ιράν θα γίνει πιο μετριοπαθές, πιο ειρηνικό. Πίστευαν ότι το Ιράν θα χρησιμοποιούσε τα δισεκατομμύρια δολάρια που έλαβε σε ανακούφιση από τις κυρώσεις, για να βελτιώσει τις ζωές του λαού του. Για να λύσουνε το πρόβλημα του νερού. Για να λύσουνε το πρόβλημα με τα φορτηγά. Για να λύσουνε το πρόβλημα της ηλεκτρικής ενέργειας. Νοσοκομεία, σχολεία. Αυτό πίστευαν. Ισως κάποιοι από εσάς επίσης πιστεύατε σε αυτό. Λοιπόν, αυτό δεν συνέβη.

Αντ’ αυτού, το Ιράν χρησιμοποίησε τα χρήματα για να τροφοδοτήσει την τεράστια πολεμική μηχανή του. Μόλις τον περασμένο χρόνο, το Ιράν επιτέθηκε στους Κούρδους στο Ιράκ, έσφαξε σουνίτες στην Συρία, όπλισε την Χεζμπολάχ στον Λίβανο, χρηματοδότησε την Χαμάς στην Γάζα, έριξε πυραύλους στην Σαουδική Αραβία και απείλησε την ελευθερία της ναυσιπλοΐας, στα στενά του Χουρμούζ και στα Στενά του Μπαμπ αλ-Μαντ.

Λίγη γαλήνη. Λίγη μετριοπάθεια. Τώρα αν σκεφτείτε, αν νομίζετε ότι η επιθετικότητα του Ιράν, έχει περιοριστεί στην Μέση Ανατολή, σκεφτείτε ξανά. Τον περασμένο μήνα δύο Ιρανοί πράκτορες συνελήφθησαν για συνωμοσία τρομοκρατικών επιθέσεων εδώ, στις Ηνωμένες Πολιτείες. Και πριν από αρκετές εβδομάδες, ιρανοί πράκτορες συνελήφθησαν για συνωμοσία τρομοκρατικών επιθέσεων, στην καρδιά της Ευρώπης. Ωστόσο, ενώ οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν το Ιράν με νέες κυρώσεις, η Ευρώπη και άλλοι κατευνάζουν το Ιράν, προσπαθώντας να το βοηθήσουν να παρακάμψει αυτές τις νέες κυρώσεις.

Τώρα μόλις χρησιμοποίησα μια λέξη. Σκληρή λέξη. Μια πολύ δυνατή λέξη. Κατευνάζουν. Και την χρησιμοποιώ με προσοχή. Αλλά δυστυχώς αυτό ακριβώς βλέπουμε ξανά. Στην Ευρώπη. Σκεφτείτε το αυτό. Την ίδια εβδομάδα που το Ιράν πιάστηκε επ’ αυτοφώρω, προσπαθώντας να δολοφονήσει Ευρωπαίους πολίτες, οι Ευρωπαίοι ηγέτες άπλωσαν το κόκκινο χαλί για τον Πρόεδρο Ροχανί, υποσχόμενοι να δώσουν στο Ιράν ακόμη περισσότερα χρήματα.

Είμαι γιος ιστορικού, πρέπει να ρωτήσω: το ζητώ όχι μόνο ως γιος ιστορικού, ως Εβραίος, ως πολίτης του κόσμου, ως κάποιος που έχει ζήσει τον 20ο αιώνα- αυτοί οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν έμαθαν τίποτα από την ιστορία; Θα ξυπνήσουν ποτέ; Λοιπόν εμείς στο Ισραήλ- δεν χρειαζόμαστε μια κλήση αφύπνισης, επειδή το Ιράν μας απειλεί κάθε μέρα. Διότι παρά τις καλύτερες ελπίδες και υπήρχαν πολλές ελπίδες γύρω από την πυρηνική συμφωνία, αυτή η συμφωνία δεν έσπρωξε τον πόλεμο πιο μακριά. Έφερε τον πόλεμο όλο και πιο κοντά στα σύνορά μας. Στην Συρία, το Ιράν προσπάθησε να δημιουργήσει μόνιμες στρατιωτικές βάσεις εναντίον μας και έχει ήδη εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο έδαφός μας.

Στην Γάζα, το Ιράν εξοπλίζει τρομοκρατικές ομάδες για να εξαπολύουν επιθέσεις με πυραύλους στις πόλεις μας και τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των αμάχων μας. Στον Λίβανο, το Ιράν κατευθύνει την Χεζμπολάχ να κατασκευάσει μυστικές τοποθεσίες, για να μετατρέψει ανακριβή βλήματα σε πυραύλους ακριβείας. Πύραυλοι που μπορούν να στοχεύσουν βαθιά μέσα στο Ισραήλ σε ακρίβεια δέκα μέτρων.

Η Χεζμπολάχ, ακούστε το αυτό, η Χεζμπολάχ χρησιμοποιεί σκόπιμα τους αθώους ανθρώπους της Βηρυτού ως ανθρώπινες ασπίδες. Εχουν τοποθετήσει τρεις από αυτές τις τοποθεσίες μετατροπής πυραύλων κατά μήκος του διεθνούς αεροδρομίου της Βηρυτού. Εδώ είναι μια φωτογραφία που αξίζει χίλιους πυραύλους. Εδώ είναι το διεθνές αεροδρόμιο της Βηρυτού. Εδώ είναι η πρώτη τοποθεσία πυραύλων. Είναι στην γειτονιά Ουζάι, στην άκρη του νερού, λίγα τετράγωνα μακριά από τον διάδρομο. Εδώ είναι η δεύτερη τοποθεσία. Είναι κάτω από ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, δύο τετράγωνα μακριά. Και εδώ είναι η τρίτη τοποθεσία. Είναι δίπλα στο ίδιο το αεροδρόμιο, ακριβώς δίπλα του. Ετσι έχω ένα μήνυμα για την Χεζμπολάχ σήμερα: το Ισραήλ ξέρει, το Ισραήλ ξέρει επίσης τι κάνετε. Το Ισραήλ ξέρει πού το κάνετε. Και το Ισραήλ δεν θα σας αφήσει να την γλιτώσετε.

Κυρίες και κύριοι, οι υποστηρικτές της πυρηνικής συμφωνίας έκαναν λάθος σχετικά με το τι θα συνέβαινε όταν θα καταργούνταν οι κυρώσεις. Έκαναν λάθος, εντελώς λάθος για το τι θα συνέβαινε όταν θα αποκαθίστανται οι κυρώσεις. Υποστήριξαν ότι οι αμερικανικές κυρώσεις από μόνες τους, θα έχουν μικρό οικονομικό αντίκτυπο στο Ιράν. Αυτό είπαν κι αυτοί. Αλήθεια? Λοιπόν, ας δούμε τι συνέβη στην οικονομία του Ιράν, τώρα που ο Πρόεδρος Trump έχει αναγκάσει τις εταιρείες να επιλέξουν μεταξύ της επιχειρηματικής δραστηριότητας με το Ιράν και να συναλλάσσονται με τις ΗΠΑ, των οποίων το ΑΕΠ είναι πενήντα φορές το μέγεθος του ΑΕΠ του Ιράν. Πριν από έναν χρόνο, η οικονομία του Ιράν ανθούσε. Τώρα καταρρέει.

Το νόμισμα του Ιράν καταρρέει. Ο πληθωρισμός και η ανεργία είναι στα ύψη. Βρετανικές αεροπορικές εταιρείες, γερμανικές τράπεζες, γαλλικές εταιρείες πετρελαίου, Ιάπωνες εισαγωγείς πετρελαίου και πολλοί άλλοι προσπαθούν να βγουν εκτός. Αν αυτό είναι μικρό οικονομικό αντίκτυπο, φανταστείτε τι θα συμβεί με την επόμενη παρτίδα των αμερικανικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν το Νοέμβριο.

Οι υποστηρικτές της συμφωνίας έκαναν επίσης λάθος όταν υποστήριξαν ότι η επαναφορά των κυρώσεων, θα συσπειρώσει τον ιρανικό λαό γύρω από το καθεστώς. Σίγουρα συσπειρώνονται, αλλά όχι γύρω από το καθεστώς, συσπειρώνονται ενάντια στο καθεστώς. Δεν φωνάζουν “Θάνατος στην Αμερική”. Φωνάζουν “Θάνατος στον Δικτάτορα”. Δεν φωνάζουν “Εξαγωγή της Ισλαμικής Επανάστασης”, φωνάζουν “Φύγετε από την Συρία”, “Φύγετε από τον Λίβανο”, “Φύγετε από την Γάζα”, “Φροντίστε μας, στο Ιράν”.

Εικ. κάτω: Δορυφορικές φωτογραφίες που δείχνουν την καταστροφή
της αποθήκης της Χεζμπολάχ και τμήματος του λιμανιού.

Ακουσα αυτές τις διαμαρτυρίες. Μίλησα με τον ιρανικό λαό.

Μοιράζομαι αυτά τα βίντεο. Και παίρνω τόσες πολλές απαντήσεις. Από Ιρανούς. Στην αρχή νόμιζα ότι αυτοί είναι Ιρανοί εξόριστοι στην ασφάλεια του Λονδίνου ή του Παρισιού ή του Λος Άντζελες. Όχι. Ιρανοί από το Ιράν, αγκαλιάζοντας το Ισραήλ, επικρίνοντας το καθεστώς— αυτό είναι μια συγκρατημένη εκτίμηση— με τα ονόματά τους.

Και ρωτώ τους ανθρώπους της υπηρεσίας πληροφοριών μου: Τι συμβαίνει; Και λίγο μετά τις διαδηλώσεις ξέσπασε, όχι λόγω των όσων είπα, αλλά ήταν ένας δείκτης για κάτι εξαιρετικό που έλαβε χώρα εκεί, διότι σε αυτές τις διαμαρτυρίες, ο λαός του Ιράν έδειξε απίστευτο θάρρος. Από τα αστικά κέντρα μέχρι τα χωριά και αγκαλιάζει τώρα όλο το Ιράν.

Από τους εντυπωσιακούς εμπόρους των παζαριών, μέχρι τις νεαρές γυναίκες που αποκαλύπτουν τα μαλλιά τους: ο λαός του Ιράν αντιστέκεται γενναία σε ένα καθεστώς που τους καταπίεζε βάναυσα για τέσσερις δεκαετίες και που έχει σπαταλήσει τα χρήματά τους, εξακολουθεί να σπαταλά τα χρήματά του, σε αιματηρούς πολέμους σε όλη την Μέση Ανατολή. Οπότε εδώ είναι το τι λέω στους ηγέτες της Ευρώπης και σε άλλους: Αντί να αγκαλιάζουν δικτάτορες του Ιράν, να ενταχθούν στις ΗΠΑ και το Ισραήλ και το μεγαλύτερο μέρος του αραβικού κόσμου, στην υποστήριξη νέων κυρώσεων κατά ενός καθεστώτος που θέτει σε κίνδυνο όλους μας, σε όλον τον κόσμο.

Το Ισραήλ είναι βαθιά ευγνώμων στον πρόεδρο Τραμπ, για την τολμηρή απόφασή του, να αποσυρθεί από την καταστροφική πυρηνική συμφωνία με το Ιράν. Πολλοί, πολλοί από τους Άραβες γείτονές μας είναι επίσης ευγνώμονες. Και όλοι όσοι ενδιαφέρονται για την ειρήνη και την ασφάλεια του κόσμου, θα πρέπει επίσης να είναι ευγνώμονες. Κυρίες και κύριοι, έχω να εξομολογηθώ κάτι σημαντικό: Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά οφείλω να ομολογήσω ότι η συμφωνία με το Ιράν, είχε μια θετική συνέπεια, μια ακούσια αλλά θετική συνέπεια, με την ενδυνάμωση του Ιράν, έφερε το Ισραήλ και πολλά αραβικά κράτη πιο κοντά από ποτέ, σε μια οικειότητα και φιλία που δεν έχω δει στην ζωή μου και θα ήταν ουτοπική πριν από μερικά χρόνια.

Και ξέρετε, όταν σχηματίζετε φιλίες γύρω από μια απειλή, γύρω από μια πρόκληση, βλέπετε γρήγορα ευκαιρίες. Όχι μόνο για την ασφάλεια, αλλά για το πώς να φέρουμε μια καλύτερη ζωή για τον λαό μας, τον οποίο το Ισραήλ μπορεί να βοηθήσει και θέλει να βοηθήσει. Το Ισραήλ εκτιμά βαθιά αυτές τις νέες φιλίες και ελπίζω ότι η ημέρα θα φτάσει σύντομα, όταν το Ισραήλ θα είναι σε θέση να επεκτείνει την ειρήνη, μια επίσημη ειρήνη, πέρα από την Αίγυπτο και την Ιορδανία σε άλλους αραβικούς γείτονες, συμπεριλαμβανομένων των Παλαιστινίων.

Ανυπομονώ να συνεργαστώ με τον Πρόεδρο Τραμπ και την ειρηνευτική του ομάδα, για την επίτευξη αυτού του στόχου. Θέλω επίσης να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία, είμαστε εδώ στον ΟΗΕ, ένα μέρος που ξέρω γιατί υπηρέτησα εδώ ως πρεσβευτής πριν από πολλά χρόνια για πολλά χρόνια, οπότε ξέρω κάτι για τον ΟΗΕ. Γι’ αυτό θέλω να εκμεταλλευτώ αυτήν την ευκαιρία, για να εκφράσω την εκτίμηση του Ισραήλ στον Πρόεδρο Τραμπ και την Πρέσβειρα Χέιλι για την ακλόνητη υποστήριξη που παρείχαν στο Ισραήλ στον ΟΗΕ. Υποστήριξαν κατηγορηματικά το δικαίωμα του Ισραήλ, να υπερασπιστεί τον εαυτό του.

Ορθώς αποσύρθηκαν από μια unesco που αρνείται την ιστορία και ένα ηθικά χρεοκοπημένο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών. Εχουν περισσότερα ψηφίσματα για το Ισραήλ από τον υπόλοιπο κόσμο μαζί, νομίζω. Και δεκαπλάσιο σε σύγκριση με, δεν ξέρω, το Ιράν, την Συρία και οποιαδήποτε άλλη χώρα. Ούτε καν δεκαπλάσιο, γιατί δεν μπορείς να πολλαπλασιάσεις το μηδέν με οποιονδήποτε αριθμό.

Σταμάτησαν την χρηματοδότηση, ο Πρόεδρος Τραμπ και η Πρέσβειρα Χέιλι, σταμάτησαν να χρηματοδοτούν ένα μη αναμορφωμένο UNRWA, μια οργάνωση που αντί να επιλύσει το παλαιστινιακό πρόβλημα των προσφύγων, το διαιωνίζει.

Μέρα με τη μέρα, η κυβέρνηση Τραμπ αντιστάθηκε σε αυτό που εδώ και καιρό ήταν μια ειδικότητα εδώ στον ΟΗΕ- την συκοφάντηση του Ισραήλ. Ακόμα κι αν το επαίσχυντο ψήφισμα που συγκρίνει τον σιωνισμό με τον ρατσισμό, καταργήθηκε πριν από 25 χρόνια, λυπάμαι που το λέω ότι η δυσωδία του εξακολουθεί να προσκολλάται σε αυτές τις αίθουσες.

Το Ισραήλ μετέφερε τους Εβραίους της Αιθιοπίας στην ελευθερία και μια νέα ζωή στο Ισραήλ, στο εβραϊκό κράτος. Ωστόσο, εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, εδώ στα Ηνωμένα Έθνη, το Ισραήλ κατηγορείται παράλογα για ρατσισμό. Οι Άραβες πολίτες του Ισραήλ ψηφίζουν στις εκλογές μας, υπηρετούν στο κοινοβούλιο μας, προεδρεύουν των δικαστηρίων μας και έχουν ακριβώς τα ίδια ατομικά δικαιώματα, με όλους τους άλλους ισραηλινούς πολίτες. Ωστόσο, εδώ στον ΟΗΕ, το Ισραήλ κατηγορείται επαίσχυντα για απαρτχάιντ.

Σήμερα, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε φορές περισσότεροι Παλαιστίνιοι από αυτούς που υπήρχαν το 1948, το έτος ίδρυσης του Ισραήλ. Ωστόσο, εδώ στον ΟΗΕ, το Ισραήλ κατηγορείται εξωφρενικά για εθνική κάθαρση.

Κυρίες και κύριοι, ξέρετε τι είναι αυτό;

Είναι ο ίδιος παλιός αντισημιτισμός με ένα ολοκαίνουριο πρόσωπο. Αυτό είναι όλο.

Κάποτε, ήταν ο Εβραϊκός λαός που συκοφαντήθηκε και κρατήθηκε σε ένα διαφορετικό πρότυπο.

Σήμερα, είναι το Εβραϊκό κράτος που συκοφαντείται και κρατείται σε ένα διαφορετικό πρότυπο.

Εδώ είναι ένα παράδειγμα: Πάρτε τις παράδοξες επιθέσεις που έχουν ισοπεδωθεί κατά του Ισραήλ μετά το Knesset μας, το κοινοβούλιο μας, ενέκρινε πρόσφατα έναν νόμο, που κηρύσσει το Ισραήλ το έθνος κράτος του Εβραϊκού λαού.

Το Ισραήλ είναι ελεύθερη χώρα. Μπορείς να εναντιωθείς σε έναν νόμο και οι άνθρωποι το έκαναν. Μπορείτε να φέρετε μια διαφορετική διατύπωση σε αυτόν ή σε αυτόν τον όρο ή μπορείτε να αιτηθείτε για να προσθέσετε ή να αφαιρέσετε έναν όρο. Μπορείτε να το κάνετε αυτό. Αλλά όταν το Ισραήλ ονομάζεται ρατσιστικό, το Ισραήλ καλείται ρατσιστικό για να κάνει τα εβραϊκά την επίσημη γλώσσα του και το αστέρι του Δαβίδ εθνική σημαία του, όταν το Ισραήλ χαρακτηρίζεται ως κράτος απαρτχάιντ για να δηλώσει τον εαυτό του ως το έθνος κράτος του εβραϊκού λαού, αυτό είναι εντελώς παράλογο. Και ξέρετε γιατί;

Επειδή σήμερα εκπροσωπούνται σε αυτήν εδώ την αίθουσα, περισσότερες από 100 χώρες που έχουν μόνο μία επίσημη γλώσσα, αν και πολλές άλλες γλώσσες συνήθως ομιλούνται σε αυτές τις χώρες. Υπάρχουν περισσότερες από 50 χώρες εδώ, που έχουν σταυρούς ή ημισελήνους στις σημαίες τους, παρόλο που έχουν πολλούς μη μουσουλμάνους και μη χριστιανούς, πολλοί από αυτούς, που ζουν ανάμεσά τους. Και υπάρχουν δεκάδες χώρες που αυτοπροσδιορίζονται ως εθνικά κράτη ενός συγκεκριμένου λαού, παρόλο που υπάρχουν πολλές εθνοτικές και εθνικές μειονότητες εντός των συνόρων τους. Καμία από αυτές τις χώρες δεν δυσφημείται ή δυσφημείται για τον εορτασμό της μοναδικής εθνικής τους ταυτότητας. Μόνο το Ισραήλ δυσφημείται.

Αυτό που είναι μοναδικό για τον εβραϊκό λαό, δεν είναι ότι έχουμε ένα έθνος κράτος. Αυτό που είναι μοναδικό, είναι ότι πολλοί εξακολουθούν να μας αντιτίθενται στην ύπαρξη ενός εθνικού κράτους.

Πριν από λίγο, ο Πρόεδρος Αμπάς είπε εξωφρενικά ότι ο νόμος του Κράτους του Ισραήλ αποδεικνύει ότι το Ισραήλ είναι ένα ρατσιστικό κράτος απαρτχάιντ. Πρόεδρε Αμπάς, θα πρέπει να γνωρίζετε καλύτερα. Γράψατε μια διατριβή αρνούμενος το Ολοκαύτωμα. Η Παλαιστινιακή Αρχή επιβάλλει θανατικές ποινές στους Παλαιστινίους για πώληση γης σε Εβραίους. Το ακούσατε αυτό; Αν ένας Εβραίος αγοράσει ένα διαμέρισμα, ένα κομμάτι γης οπουδήποτε στα παλαιστινιακά εδάφη, ο Παλαιστίνιος που του πούλησε αυτή την γη, εκτελείται. Αυτό λέει ο νόμος.

Πρόεδρε Αμπάς, πληρώνετε περήφανα Παλαιστίνιους τρομοκράτες που δολοφονούν Εβραίους. Στην πραγματικότητα, όσο περισσότερο σκοτώνουν, τόσο περισσότερα τους πληρώνετε. Κι αυτό είναι στον νόμο τους. Και καταδικάζετε την ηθική του Ισραήλ; Αποκαλείτε το Ισραήλ ρατσιστικό;

Δεν είναι αυτός ο δρόμος για την ειρήνη. Δεν είναι αυτός ο τρόπος για να επιτύχουμε την ειρήνη που όλοι επιθυμούμε και χρειαζόμαστε και στην οποία το Ισραήλ παραμένει αφοσιωμένο. Αυτό το όργανο δεν πρέπει να επικροτεί τον επικεφαλής ενός καθεστώτος, που πληρώνει τρομοκράτες. Ο ΟΗΕ πρέπει να καταδικάσει μια τόσο κατάπτυστη πολιτική.

Και ο ΟΗΕ, ο ΟΗΕ που διαπραγματεύτηκε την κατάπαυση του πυρός το 2014, θα πρέπει να απαιτήσει από την Χαμάς να απελευθερώσει τους πεσόντες στρατιώτες μας Oron Shaul και Hadar Goldin, οι οποίοι απήχθησαν όταν η Χαμάς παραβίασε αυτήν ακριβώς την κατάπαυση του πυρός. Η Χαμάς θα πρέπει επίσης να απελευθερώσει τους δύο Ισραηλινούς πολίτες που κρατά αιχμάλωτους, την Αμπέρα Μενγκίστου και την Χισάμ αλ Σαγίντ.

Κυρίες και Κύριοι. Κάθε φορά που στέκομαι εδώ, νιώθω όπως σήμερα. Εχω το προνόμιο να στέκομαι εδώ ως πρωθυπουργός του εβραϊκού και δημοκρατικού κράτους του Ισραήλ. Ορισμένοι πιστεύουν ότι το Ισραήλ δεν μπορεί να είναι τόσο εβραϊκό όσο και δημοκρατικό. Αυτό είναι λάθος. Το Ισραήλ είναι και τα δύο και το Ισραήλ θα παραμείνει για πάντα και τα δύο. Από τότε που ο Αβραάμ και η Σάρα έκαναν το ταξίδι τους στην γη της επαγγελίας πριν από σχεδόν 4.000 χρόνια, η γη του Ισραήλ ήταν η πατρίδα μας. Είναι ο τόπος όπου ο Ισαάκ και η Ρεμπέκα, ο Ιακώβ, η Λία και η Ρέιτσελ κουβαλούσαν την αιώνια διαθήκη τους με τον Θεό.”

Ευχαριστώ.

Benjamin Netanyahu

Εικ. κάτω: Το μανιτάρι καπνού που βλέπουμε στην Βηρυτό δεν έχει καμία σχέση
με αυτό που θα είχε προκληθεί από ένα συμβατικό εκρηκτικό.

Δεν είναι γνωστό ποιο όπλο χρησιμοποιήθηκε.

Ωστόσο, ήδη δοκιμάζεται στην Συρία από τον Ιανουάριο του 2020. Είναι ένας πύραυλος με ένα τακτικό πυρηνικό στοιχείο στην κεφαλή του, που προκαλεί ένα μανιτάρι καπνού χαρακτηριστικό των πυρηνικών όπλων. Προφανώς δεν είναι ατομική βόμβα με την κλασσική και στρατηγική έννοια.

Το όπλο δοκιμάστηκε στην Συρία, σε μια πεδιάδα στην ύπαιθρο και στην συνέχεια στον Περσικό Κόλπο στο νερό, εναντίον ιρανικών στρατιωτικών σκαφών. Αυτή είναι η πρώτη φορά που χρησιμοποιείται σε αστικό περιβάλλον, σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον που έκανε την έκρηξη του αέρα και δονήσεις αντανάκλασης στο νερό και τα βουνά. Μακριά από την καταστροφή μόνο του λιμανιού της Βηρυτού, σκότωσε περίπου εκατό ανθρώπους, τραυμάτισε τουλάχιστον 5.000 άλλους και κατέστρεψε σε μεγάλο βαθμό το ανατολικό τμήμα της πόλης (το δυτικό τμήμα προστατευόταν σε μεγάλο βαθμό από το σιλό σιτηρών).

Το Ισραήλ ενεργοποίησε αμέσως τα δίκτυά του στα διεθνή μέσα ενημέρωσης, για να καλύψει το έγκλημά του και να προσδώσει αξιοπιστία στην ιδέα της τυχαίας έκρηξης ενός αποθέματος λιπασμάτων. Όπως συμβαίνει συχνά, οι ψευδείς ένοχοι ονομάζονται και η διεθνής μηχανή των μέσων ενημέρωσης, επαναλαμβάνει αυτό το ψέμα ξανά και ξανά ελλείψει οποιασδήποτε πραγματικής έρευνας. Ωστόσο, υπήρχε πράγματι ένα σχήμα καπνού, ασυμβίβαστο με την εξήγηση μιας απλής έκρηξης λιπάσματος.

Αυτές οι δορυφορικές φωτογραφίες δείχνουν την καταστροφή της αποθήκης της Χεζμπολάχ και μέρος του λιμανιού.

Ακριβώς όπως ούτε η Συρία, ούτε το Ιράν είχαν επικοινωνήσει για αυτό το όπλο όταν χτυπήθηκαν, τα λιβανέζικα πολιτικά κόμματα κατέληξαν αμέσως σε συμφωνία να μην πουν τίποτα, προκειμένου να μην αποθαρρύνουν τον πληθυσμό τους. Ξεκίνησε έρευνα, όχι για τα αίτια της έκρηξης, αλλά για την ευθύνη του προσωπικού του λιμενικού για την αποθήκευση του λιπάσματος, που φέρεται να ευθύνεται για την έκρηξη. Ωστόσο, αυτό το ψέμα σύντομα στράφηκε εναντίον των πολιτικών κομμάτων που το είχαν φανταστεί.

Το Δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, το οποίο επρόκειτο να δημοσιοποιήσει την ετυμηγορία του στην υπόθεση της δολοφονίας του πρώην Πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005, αποφάσισε να την αναβάλει για λίγες ημέρες. Ομοίως σε αυτήν την περίπτωση, η έκρηξη ενός φορτηγού συγκάλυψε την εκτόξευση ενός πυραύλου με ένα νέο όπλο, ακριβώς όπως αυτή την φορά η έκρηξη των νιτρικών αλάτων, συγκάλυψε την εκτόξευση ενός πυραύλου με ένα άλλο νέο όπλο.

Το μανιτάρι καπνού που παρατηρείται στην Βηρυτό, δεν έχει καμία σχέση με αυτό που θα είχε προκληθεί από ένα συμβατικό εκρηκτικό.

Πέντε χρόνια αργότερα, πέντε χρόνια πολύ αργά, αποκάλυψα σε ένα ρωσικό περιοδικό τον τρόπο με τον οποίο σκοτώθηκε ο Rafik Hariri, ενώ η Χεζμπολάχ δημοσίευσε ένα βίντεο που πιστοποιεί την συμμετοχή του Ισραήλ.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δολοφονία του 2005, είχε ως στόχο έναν πρώην σουνιτικό πρωθυπουργό και ότι η επίθεση του 2020 δεν είχε στόχο την σιιτική Χεζμπολάχ, αλλά την Αντίσταση του Λιβάνου στο σύνολό της.

Αυτήν την φορά, αρκετές πρεσβείες πραγματοποίησαν έρευνες, συμπεριλαμβανομένης της λήψης δειγμάτων σιτηρών και φίλτρων αέρα από ασθενοφόρα που πήγαν αμέσως στο σημείο. Εξετάζονται ήδη στις αντίστοιχες χώρες τους.

@Thierry Meyssan /orientalreview.org / Voltaire Network/2020

Mετάφραση terrapapers.com