Topics:

Βελονισμός vs Παχυσαρκία

Αντιμετωπείστε την παχυσαρκία με ωτοβελονισμό. Δυστυχώς σαν χώρα κατέχουμε επί χρόνια μια πρωτιά που δεν μας κολακεύει και ιδιαίτερα, την παχυσαρκία και την παιδική παχυσαρκία. Ειδικές διατροφές και φαρμακευτικές ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις δυστυχώς δεν...

Βελονισμός vs Παχυσαρκία

Αντιμετωπείστε την παχυσαρκία με ωτοβελονισμό.

Δυστυχώς σαν χώρα κατέχουμε επί χρόνια μια πρωτιά που δεν μας κολακεύει και ιδιαίτερα, την παχυσαρκία και την παιδική παχυσαρκία. Ειδικές διατροφές και φαρμακευτικές ακόμα και χειρουργικές επεμβάσεις δυστυχώς δεν έχουν φέρει κάποιο σημαντικό αποτέλεσμα στην πτώση της χώρας μας σε αυτήν την λίστα. Μια ακόμη έρευνα όμως έρχεται να επιβεβαιώσει πως ο ωτοβελονισμός είναι αποτελεσματικός στην καταπολέμιση της παχυσαρκίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο ωτοβελονισμός ενός πρωτοκόλλου πέντε σημείων ή το ωτικό σημείο της πείνας μόνο του, μπορεί να είναι αποτελεσματικό στην μείωση του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) σε υπέρβαρα άτομα.

Κορεάτες ερευνητές διεξήγαγαν μια έρευνα με 91 υπέρβαρους συμμετέχοντες που δεν είχαν λάβει καμία άλλη θεραπεία ελέγχου βάρους, τους προηγούμενους έξι μήνες. Τα άτομα κατανεμήθηκαν σε μία από τρείς ομάδες θεραπείας. Η μία ομάδα θεραπείας έλαβε μονόπλευρο ωτοβελονισμό με την χρήση πρωτόκολλου πέντε σημείων (Shenmen, Σπλήνα, Στομάχι, Πείνα, Ενδοκρινικό) ενώ η δεύτερη ομάδα θεραπείας έλαβε ωτοβελονισμό με την χρήση πρωτόκολλου ενός σημείου (Πείνα).

Οι βελόνες αντικαθίσταντο μία φορά την εβδομάδα και διατηρήθηκαν για ένα σύνολο οχτώ εβδομάδων. Η Τρίτη ομάδα θεραπείας έλαβε εικονική θεραπεία όπου οι βελόνες εισήχθησαν σύμφωνα με το πρωτόκολλο των πέντε σημείων, αλλά αφαιρέθηκαν αμέσως μετά την εισαγωγή. Μετά από οχτώ εβδομάδες θεραπείας, σημαντικές διαφορές στην ΔΜΣ, στο βάρος και ΜΛΣ (μάζα λίπους σώματος) βρέθηκαν μεταξύ των ομάδων θεραπείας και ελέγχου. Οι ομάδες θεραπείας των πέντε σημείων και ενός σημείου έδειξαν 6,1% και 5,7% μείωση στον ΔΜΣ, αντίστοιχα.

(Τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη πέντε σημείων Βελονισμού στο αυτί για την θεραπεία υπέρβαρων ανθρώπων. Acupunct Med. 2013 Dec 16.)

Ήδη κάνουν ωτοβελονισμό σε ειδικούς ιατρούς βελονιστές στην Ελλάδα με “θαυματουργά” αποτελέσματα, πολλοί φίλοι που τους έχω πληροφορήσει για τα οφέλη του ωτοβελονισμού στην απώλεια βάρους, ειδικά όταν συνδυάζονται με τις υπόλοιπες σθεναρές δράσεις, γείωση, κίνηση, αναπνοές, ζωντανή διατροφή, υγρασία, καλή συναισθηματικόνοητική οπτική …

Τι Είναι ο Βελονισμός

Είναι μία ιατρική θεραπευτική μέθοδος.

Τοποθετούμε λεπτές βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματος τα οποία είναι καθορισμένα για κάθε ασθένεια, για 20 λεπτά τις πιο πολλές φορές. Η εισαγωγή των βελονών είναι ανώδυνη, σχεδόν αναιπαίσθητη και αναίμακτη. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτόμια στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτή συνήθως είναι η έκλυση ενδογενών ουσιών που διορθώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Αντί δηλαδή να πέρνουμε εξωγενώς ουσίες (φάρμακα), διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα δικά του.

Η μέθοδος χρονολογείται από τον δεύτερο π.χ. αιώνα και εφαρμόστηκε στην Κίνα. O βελονισμός είναι ενα απο τα μέσα της θεραπείας της κινεζικής ιατρικής. Διάφορες μορφές βελονισμού διδάσκονται σήμερα σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν διαφορετικές σχολές όπως είναι η κινέζικη, η γιαπωνέζικη, η βιετναμέζικη κλπ. Στην Κίνα βασίστηκε στην παρατήρηση της ενέργειας του σώματός μας, που ονομάστηκε qi (τσι), και στηρίχθηκε στην θεωρία ροής της, αν και η ενέργεια αυτή δεν μοιάζει με καμμία άλλη που μετριέται με την επιστήμη της φυσικής.

Ανακαλύφθηκε πολύ πριν ανακαλύψουν οι επιστήμονες την Ανατομία και την Βιολογία και πιστεύεται πως η ασθένεια οφείλεται σε ένα μπλοκάρισμα της ενέργειας, μία ανισορροπία του yin και του yang (αρνητικό και θετικό στοιχείο) που προκαλείται από την δράση εξωτερικών παθογόνων παραγόντων ή εσωτερικών διαταραχών.

Ποιος είναι ο σκοπός του Βελονισμού

Να θεραπεύσει παθήσεις, να βελτιώσει συμπτώματα, να προλάβει την εκδήλωση μιας ασθένειας, να τονώσει και να αναζωογονήσει τον οργανισμό, να σταματήσει τον οξύ ή χρόνιο πόνο, να ελαττώσει τα φάρμακα σε μια χρόνια πάθηση, να καταπολεμήσει τις εξαρτήσεις, την παχυσαρκία, το κάπνισμα, τον αλκοολισμό και να περιορίσει το θεραπευτικό αδιέξοδο που συναντάμε συχνά σε χρόνιες παθήσεις.

Ο βελονισμός έχει καθιερωθεί διεθνώς σαν ένα ολοκληρωμένο θεραπευτικό σύστημα. Στερείται παρενεργειών και είναι εντελώς ακίνδυνος όταν εφαρμόζεται από σωστά εκπαιδευμένους γιατρούς που αυστηρά τηρούν τους κανόνες εφαρμογής του. Στην Ελλάδα ο νόμος απαγορεύει την χρήση του βελονισμού σε μη γιατρούς γιατί είναι αναγνωρισμένος σαν ιατρική πράξη. Η ιατρική κοινότητα παγκοσμίως αντιμετωπίζει με σοβαρότητα το θέμα του βελονισμού. Ο όγκος των εργασιών που εκπονούνται και ανακοινώνονται στα συνέδρια που γίνονται, με αυστηρά επιστημονικά και μεθοδολογικά κριτήρια καθημερινά μεγαλώνει, με αποτέλεσμα την πληρέστερη στατιστική καταγραφή της αποτελεσματικότητας του βελονισμού.

Η πρόοδος της νευροφυσιολογίας και νευροφαρμακολογίας και η ανάπτυξη νέων τεχνικών απεικόνισης δείχνουν τα όρια της μεθόδου και τα σημεία δράσης των βελονών στο ΚΝΣ. Καταγράφονται οι ενδείξεις, οι αντενδείξεις και παρενέργειες του βελονισμού και θεσπίζονται αυστηροί κανόνες ως προς την θεραπευτική διαδικασία. Σήμερα, η επιστημονική θεώρηση του βελονισμού επιτρέπει στους γιατρούς να εφαρμόσουν βελονισμό σε συνδυασμό με σύγχρονες τεχνικές (ηλεκτροβελονισμός και βελονισμός με λέιζερ).

Είναι πλέον αναμφίβολο ότι όλο και περισσότερο συχνά, ο βελονισμός βρίσκει απήχηση στις αναπτυγμένες δυτικές κοινωνίες όχι μόνο ανάμεσα στους πολίτες, δηλαδή στους πάσχοντες, αλλά κυρίως ανάμεσα στους κύκλους της επιστημονικής ιατρικής κοινότητας. Ακόμη και στην Αμερική, το κέντρο της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας, το 64%(75 από 117) των Αμερικανικών Πανεπιστημίων Ιατρικής (Cornell, John Hopkins, UCLA, Maryland κ.α.) περιλαμβάνουν το βελονισμό στο πρόγραμμα εκπαίδευσης των φοιτητών ιατρικής.

Και στην Ευρώπη διδάσκεται σαν μάθημα σε αρκετά Πανεπιστήμια όπως την Γαλλία και την Γερμανία και εκπονούνται Μάστερ (Msc) και Διδακτορικά (Phd). Το 1993, το έγκριτο ιατρικό περιοδικό New England Journal of Medicine δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας εθνικής έρευνας που αποκάλυψε ότι πάνω από 34% του Αμερικανικού λαού είχε καταφύγει τουλάχιστον σε μια μη συμβατική θεραπεία τον προηγούμενο χρόνο. Παράλληλα ειδικοί επιστήμονες από όλο τον κόσμο επισημαίνουν ότι τα ιατρικά συστήματα των εξελιγμένων δυτικών κρατών γίνονται πιο πολυπνευματικά και ολοκληρωμένα όταν αποδέχονται εναλλακτικές-συμπληρωματικές θεραπείες.

@OWL/ miastala.com / 2013

Γράψε την άποψη σου ελεύθερα με ευπρέπεια κι ορθό λόγο.
Δεν επιτρέπεται η προπαγάνδα ή το κουτσομπολιό.

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.
Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

*