Topics:

Χάστε κιλά με Σωστή Διατροφή

Διατροφή «αρνητικών θερμίδων» Χάστε κιλά, με την βοήθεια της Σωστής Διατροφής Διατροφή «αρνητικών θερμίδων» Η διατροφή των «αρνητικών θερμίδων» (Νegative Calories Diet) βασίζεται στη θεωρία ότι ορισμένες τροφές κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και αφομοίωσης τους...

Χάστε κιλά με Σωστή Διατροφή

“Θρέφονται δι’ αλφίτων, αλεύρων, όψου, ελαιών, τυρού, βολβών, λαχάνων και τραγημάτων, σύκων, ερεβύνθων και κυάμων και ούτω διάγοντες βίον εν ειρήνη μετά υγείας, ως εικός, γηραιοί τελευτώντες άλλον τοιούτον βίον τοις εγγονείς παραδόσουσι.” Γαλληνός

Διατροφή «αρνητικών θερμίδων»

Η διατροφή των «αρνητικών θερμίδων» (Νegative Calories Diet) βασίζεται στην θεωρία ότι ορισμένες τροφές κατά τη διαδικασία επεξεργασίας και αφομοίωσης τους από τον οργανισμό προκαλούν μεγαλύτερη δαπάνη ενέργειας απ’ ό,τι η ονομαστική ενεργειακή τους αξία. Δηλαδή σε τελικό απολογισμό, οι θερμίδες που παρέχουν είναι λιγότερες από αυτές που καταναλώνουμε για να τις πέψουμε. Οι συγκεκριμένες τροφές χαρακτηρίζονται ως «υψηλής ειδικής δυναμικής ενέργειας» και αποκαλούνται απλουστευμένα «τροφές με αρνητικές θερμίδες».

Το χάσιμο των περιττών κιλών δεν είναι εύκολη υπόθεση. Τα προϊόντα που υπόσχονται θαύματα έχουν προ πολλού κριθεί και κατακριθεί και όλοι οι δρόμοι δείχνουν προς την στοχευμένη καθημερινή άσκηση και φυσικά την ισορροπημένη και προσεγμένη ΠΟΙΟΤΙΚΑ και ΠΟΣΟΤΙΚΑ διατροφή. Αντί να ξοδέψεις τα χρήματά σου στις δεκάδες λιποδιαλυτικές κρέμες που κυκλοφορούν στα φαρμακεία και υπόσχονται φύκια και μεταξωτές κορδέλες, πάρε μια γεύση -κυριολεκτικά και μεταφορικά- από τις τροφές εκείνες που βοηθούν να χάσεις, περιττά κιλά, ανέξοδα και χωρίς παρενέργειες. Επίσης αντί να ξεκινήσεις μια καταστροφική δίαιτα Δυνάμωσε τα ανοσοποιητικά σου κύτταρα με φυσικά Συμπληρώματα Διατροφής και απλώς διαλέξτε ποιοτικά τρόφιμα που αδυνατίζουν και ζήσε χωρίς καταναγκασμούς.

Γκρέιπφρουτ

Σύμφωνα με έρευνες στην κλινική Scripps στην Καλιφόρνια, τρώγοντας μισό γκρέιπφρουτ, μια ώρα, πριν από κάθε σωστό και ποιοτικά άρτιο γεύμα, σε βοηθάει να χάσεις μέχρι και μισό κιλό την βδομάδα. Το παραδοσιακό αυτό διαιτητικό φρούτο βοηθάει πραγματικά στην μείωση του λίπους και της χοληστερίνης, κυρίως χάρη στην πηκτίνη μιας ειδικής ίνας που συνδέεται με την λιποδιάλυση. Η ουσία ναρινγενίνη που περιέχεται στο πικρό εσπεριδοειδές έχει θαυματουργή δράση ενάντια στο λίπος. Η ουσία που ανήκει στα φλαβονοειδή επιδρά με έναν επαναστατικό τρόπο στο ήπαρ κάνοντάς το να καίει λίπος αντί να το αποθηκεύει σε μια διατροφή μα χαμηλά λιπαρά.

Αυτό σημαίνει ότι χωρίς μεγάλες αλλαγές στην διατροφή, μια δόση ναρινγενίνης είναι αρκετή ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω συσσώρευση περιττών κιλών και να οδηγήσει σε μείωση του βάρους. Είναι επίσης πλούσιο σε βιταμίνη C και κάλιο και δεν περιέχει καθόλου λίπος ή νάτριο. Τέλος, είναι περιέχει φυσικούς γαλακτοματοποιητές που καταπολεμούν το λίπος και την χοληστερίνη. Μπορείς να το δοκιμάσεις με λίγη κανέλα που μειώνει την πικρή γεύση του κι απαγορεύεται δια ροπάλου η προσθήκη λευκής και καστανής ζάχαρης. (αναζήτησε το άρθρο: Εκχύλισμα Σπόρου Γκρέιπφρουτ)

Δύο και τρία μήλα την ημέρα, ωμά κι όχι μηλόπιτα.

Ερευνα του Πανεπιστημίου Penn State University at University Park έδειξε πως ένα μήλο την ημέρα είναι αρκετό για να κάνει πέρα, όχι μόνο το γιατρό, αλλά και τον διατροφολόγο. Άτομα που κατανάλωσαν ένα μήλο πριν το γεύμα τους (που περιλάμβανε ζυμαρικά) κατανάλωσαν λιγότερες θερμίδες σε σχέση με εκείνους που προτίμησαν κάποιο άλλο σνακ. Όπως φαίνεται, ο έξτρα σίδηρος που περιέχουν τα μήλα και φτάνει τα 4 με 5 γραμμάρια στο καθένα, είναι αρκετό για να σε χορτάσει. Ταυτόχρονα, τα αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχουν τα μήλα, βοηθούν το μεταβολισμό να δουλέψει καλύτερα και να κάψει περισσότερο λίπος.

Η συζήτηση γύρω από το μήλο είναι τόσο παλιά, όσο και το προπατορικό αμάρτημα! Επιπλέον, η μυθολογία έχει αναγάγει το εύγευστο αυτό φρούτο σε βασική αιτία για το ξέσπασμα του Τρωικού πολέμου, όταν ο Πάρις προσφέροντας το «μήλον της έριδος» στην Αφροδίτη ως αναγνώριση του κάλλους της, προξένησε το φθόνο της Ήρας. Διάσημα είναι και τα χρυσά μήλα που ο Ηρακλής κλήθηκε να κλέψει από την χώρα των Εσπερίδων, ως μέρος των περίφημων άθλων του.  Το μήλο, ενώ παρέχει στον οργανισμό ενέργεια, έχει από μόνο του πολύ λίγες θερμίδες. Παράλληλα, έχοντας καθαρτικές ιδιότητες, συντελεί αποτελεσματικά στην εξισορρόπηση του μεταβολισμού, στην αποβολή των περιττών ουσιών από τον οργανισμό και στην σωστή λειτουργία του εντέρου, βοηθώντας το στομάχι να ελαφρύνει. Πάντα να καθαρίζεις το μήλο, αλλά κι όλα τα φρούτα, γιατί η φλούδα του καρπού περιέχει αναστολείς ενζύμων που είναι καρκινογόνοι όταν μπαίνουν στο σώμα μας.

Ο όρος ένζυμο (enzyme) καθιερώθηκε από το Φ. Κίνε (F. Kuhne) το 1878, για να δηλώσει τις δραστικές ουσίες που βρίσκονται μέσα στα κύτταρα των ζυμών (μονοκύτταροι μύκητες). Προήλθε από τις ελληνικές λέξεις εν και ζύμη. Τυπικά, ένα ένζυμο αυξάνει την ταχύτητα μιας αντίδρασης από ένα εκατομμύριο (106) έως και ένα τρισεκατομμύριο (1012) φορές. Κάτι αντίστοιχο θα ήταν η μείωση του χρόνου ζωής από 100 χρόνια σε ένα μόνο δευτερόλεπτο.

Ένα ρόδι την ημέρα.

Το ρόδι είναι πλούσιο σε βιταμίνες (Α, C, Ε, φυλλικό οξύ), σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, ενώ είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες. Μάλιστα, ένα ρόδι καλύπτει το 40% της ποσότητας της βιταμίνης C και το 25% του φυλλικού οξέος που έχει καθημερινά ανάγκη ένας ενήλικος. ­Είναι πλούσιο σε τρεις διαφορετικές μορφές αντιοξειδωτικών ουσιών (τανίνες, ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ) και η συνολική αντιοξειδωτική ικανότητά του έχει υπολογιστεί ότι είναι 2-3 φορές μεγαλύτερη από αυτήν του κόκκινου κρασιού ή του πράσινου τσαγιού. Σε μελέτη, φάνηκε ότι το ρόδι και οι διάφορες ποι­κιλίες μούρων έχουν την ισχυρότερη αντιοξειδω­τική δράση σε κυτταρικό επίπεδο, σε σύγκριση με άλλα 25 φρούτα που εξετάστηκαν. Τα οφέλη του και τις πολύτιμες ίνες του, τα παίρνεις αν το τρως ωμό κι όχι σε χυμό.

Κανέλα και γαρύφαλλο.

Όλα κάνουν καλό σε αυτά τα μπαχαρικά. Μόλις με μισό κουταλάκι κανέλας ή γαρίφαλου στα φαγητά κι ένα μπαστουνάκι στο ζεστό ρόφημα, ελέγχεις τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα, περιορίζεις την έκκριση ινσουλίνης και καις λίπος αντί να το αποθηκεύεις. Ταυτόχρονα, η χρήση κανέλας αποτελεί ένα φυσικό γλυκαντικό, κόβεις θερμίδες και κερδίζεις σε γεύση. Πρόσθεσε μισό κουταλάκι κανέλα στο γάλα από μύγδαλα ή στα φρούτα για να βοηθήσεις τον μεταβολισμό σου να επεξεργαστεί τα σάκχαρα στις τροφές.

Φασόλια και όσπρια.

Τα φασόλια είναι γεμάτα από ένα ειδικό άμυλο, το λεγόμενο resistant starch (περίπου 10γρ. το φλιτζάνι), το οποίο έχει ισχυρή λιποδιαλυτική δράση, ειδικά τα μαυρομάτικα. Αν τα προσθέσεις στην διατροφή σου σε ένα γεύμα, θα κάψεις μέχρι και 25% περισσότερο λίπος από το συνηθισμένο. Αυτό έδειξε σχετική έρευνα στο πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Τα φασόλια είναι σούπερ διασπαστές του λίπους αφού περιέχουν τον απόλυτο συνδυασμό συστατικών που μάχονται το λίπος: διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, σίδηρος, πρωτεΐνη αλλά και ένα είδος υδατάνθρακα που διασπά το λίπος και ονομάζεται ανθεκτικό άμυλο. Σοτάρεις ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σκόρδο σε ένα τηγάνι με λίγο ελαιόλαδο και στην συνέχεια προσθέτεις δύο κούπες βρασμένα φασόλια. Χτύπησε τα στο μπλέντερ, κάνε τα πουρέ και σερβίρισε τα με λεμόνι, κουρκουμά και καγιέν.

Αμύγδαλα κι άλλοι άψητοι ξηροί καρποί.

Τρώγοντας μία χούφτα άψητα κι ανάλατα αμύγδαλα την ημέρα, σε βοηθά να χάσεις λίπος στα πλαίσια μιας υγιεινής διατροφής. Ατομα που έτρωγαν καθημερινά για έξι μήνες αμύγδαλα, έχασαν ένα 18% του σωματικού τους λίπους. Αυτοί που ακολούθησαν μία δίαιτα με την ίδια ακριβώς ποσότητα θερμίδων και πρωτεϊνών, αλλά αντικατέστησαν τα αμύγδαλα με υδατάνθρακες ίδιας θερμιδικής αξίας, έχασαν μόνο το 11%. Μπορείς άνετα να τα πάρεις στο γραφείο ή στον δρόμο σαν σνακ ή ακόμα να τα συνδυάσεις με γιαούρτι από αμυγδαλόγαλα ή μούσλι. Φρόντισε να είναι ψιλοκομμένα σ’ έναν κόφτη για ξηρούς καρπούς γιατί πρέπει να μασηθούν και να γίνουν σκόνη στο στόμα πριν την κατάπτωση και οι περισσότεροι καταπίνουν αμάσητη την τροφή και αντί για καλό κάνουν κακό στο σώμα τους.

Η πέψη της τροφής αρχίζει απ’ το στόμα και συνεχίζει στον πεπτικό, στο λεπτό και μετά στο παχύ έντερο, όπου κι εκεί γίνεται η απορρόφησή της. Η πέψη της τροφής αρχίζει απ’ το στόμα και συνεχίζει στον πεπτικό σωλήνα όπου, περνώντας από τον οισοφάγο και το στομάχι, καταλήγει πρώτα στο λεπτό και μετά στο παχύ έντερο όπου εκεί γίνεται η απορρόφησή της. Στο στόμα: Αρχικά γίνεται η μάσηση την τροφής απ΄ τα δόντια και συγχρόνως η ανάμιξη της με την σίελο που παράγεται απ’ τους σιελογόνους αδένες. Έτσι η τροφή μετατρέπεται σε βλωμό και αρχίζει η διάσπαση του αμύλου. / Στον οισοφάγο: Μετά ο βλωμός μεταφέρεται μέσω της κατάποσης στον οισοφάγο απ όπου προωθείται αμέσως στο στομάχι. / Στο στομάχι: Στο στομάχι η τροφή παραμένει 2-4 ώρες ανάλογα την σύστασή της. Εκεί εκκρίνεται το γαστρικό υγρό που βοηθά στην διάσπαση των τροφών. Μετά η τροφή προωθείται στο δωδεκαδάχτυλο, το αρχικό τμήμα του εντέρου. / Στο δωδεκαδάχτυλο: Εκεί χύνεται το παγκρεατικό υγρό που διασπά τους υδατάνθρακες, τις πρωτεΐνες και τα λίπη. Επίσης, μαζί με το παγκρεατικό υγρό χύνεται και η χολή στο δωδεκαδάκτυλο, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του λίπους. Μετά η τροφή που πλέον είναι σε μορφή χυμού μεταφέρεται στο λεπτό έντερο.

Στο λεπτό έντερο: Εκεί παραμένει η τροφή γύρω στις 4 με 5-ώρες περίπου, όπου ο χυμός αναμιγνύεται με το εντερικό υγρό όπου βοηθά στο να διασπαστεί περισσότερο η τροφή και να απορροφηθεί από τις λάχνες. Τα υπολείμματα μεταφέρονται στο παχύ έντερο. / Στο παχύ έντερο: Εδώ το περιεχόμενο παραμένει περίπου 12 ώρες όπου, σε περίπου 24 ώρες, αποβάλλεται μέσω του πρωκτού. Στο παχύ έντερο γίνεται απορρόφηση του νερού και σχηματισμός κοπράνων. Η αφόδευση κανονικά πρέπει να γίνεται μέσα σε 24-48 ώρες. Όλη αυτή η διαδικασία της πέψης και απορρόφησης των τροφών είναι μια απ’ τις βασικές λειτουργίες του οργανισμού που απ’ αυτήν εξαρτάται η σωστή λειτουργία του η υγεία του δηλ. το Σθένος και η Διαύγεια του Νου.

Η Σοκολάτα επιβάλεται να είναι μόνον Μαύρη.

Για πολλούς γλυκιά απόλαυση, μπορεί να αποτρέψει την συσσώρευση των λιποκυττάρων στο σώμα. Μην βιαστείς όμως να τρέξεις περιχαρείς στο περίπτερο και ν’ αγοράσεις τις κάθε λογής σοκολάτες. Αναφέρομαι στην μαύρη σοκολάτα, μιας και αυτή μόνο έχει ευεργετικές ιδιότητες στην απώλεια λίπους. Πρόσθεσε την με φειδώ στην διατροφή σου και χωρίς υπερβολές για να επωφεληθείς από την δράση των αντιοξειδωτικών της ουσιών και την γλύκα της. Λιώσε 30γρ. μαύρης σοκολάτας, για 30 δευτερόλεπτα και άλειψε την πάνω σε ένα παξιμάδι ολικής άλεσης (σχεδόν 98 θερμίδες), ακόμη και σ’ ένα μήλο.

Αχλάδια.

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Ρίο Ντε Ζανέιρο η προσθήκη του γλυκού αυτού φρούτου στην διατροφή κόβει την όρεξη, περιορίζοντας τον συνολικό αριθμό θερμίδων που καταναλώνεις ημερησίως. Σε σχετική έρευνα που έγινε, γυναίκες που κατανάλωναν 3 αχλάδια την ημέρα, λάμβαναν λιγότερο αριθμό θερμίδων καθημερινά, χάνοντας περισσότερα κιλά από αυτές που δεν κατανάλωναν. Είναι επίσης πλούσια σε διαιτητικές ίνες (15% της ΣΗΠ) γεμίζουν το στομάχι και αποτρέπουν από το να φας παραπάνω απ’ ότι πρέπει. Κατανάλωσε ένα καθαρισμένο από την φλούδα του αχλάδι μια ώρα πριν από κάθε γεύμα για να περιορίσεις την πείνα.

Πράσινο Τσάι.

Το πράσινο τσάι περιέχει συστατικά που ωφελούν την υγεία και καταπολεμούν την παχυσαρκία. Σύγχρονες έρευνες έχουν δείξει ότι το συγκεκριμένο ρόφημα έχει αντιφλεγμονώδεις και διουρητικές ιδιότητες, οι οποίες οφείλονται κυρίως στα υψηλά ποσοστά φλαβονοειδών που περιέχει. Είναι ιδανικό βοήθημα για την δίαιτα, αφού βοηθά στην απώλεια βάρους και όταν καταναλώνεται τακτικά, μειώνει το αίσθημα της πείνας. Η συστηματική κατανάλωση τσαγιού αυξάνει τις ενεργειακές δαπάνες του οργανισμού, καίει τα αποθηκευμένα λίπη, ενεργοποιώντας την καύση τους κατά τον μεταβολισμό τους. Μεταβάλλει, επίσης, την κατανομή του λίπους και μειώνει τον λιπώδη ιστό που εντοπίζεται στην περιοχή της κοιλιάς. Προτίμησε το υγρό απόσταγμα πράσινου τσαγιού, το οποίο περιέχει συμπυκνωμένες τις ωφέλιμες ουσίες του πράσινου τσαγιού και απορροφάται έως 400% ταχύτερα από τον οργανισμό.

Καρπούζι.

Το καρπούζι περιέχει τις απαραίτητες βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, συμπεριλαμβανομένων βιταμίνη C, Α, Β1, Β6, το μαγνήσιο, β-καροτένιο, κάλιο και διαλυτές φυτικές ίνες. Το 90% αποτελείται από νερό και 5% σε φρουκτόζη. Περιέχει υψηλή περιεκτικότητα σε λυκοπένιο και γλουταθειόνη, ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές ουσίες. Είναι φυσικό διουρητικό, το οποίο προάγει την απώλεια βάρους και συμβάλλει στην νεφρική λειτουργία. Τρώγεται μόνο του χωρίς να ανακατεύεται με τίποτε άλλο γιατί είναι φαγητό από μόνο του. Μια κούρα μόνο με καρπούζι, μια ημέρα την εβδομάδα, θα το αγαπήσει το σώμα σου. Ακόμη περισσότερο κάνε μια κούρα μονοφαγίας μόνο με καρπούζι και βότανα 5-6 ημέρες, μονάχα όταν τα καρπούζια είναι στην εποχή τους.

Μπρόκολο και Κουνουπίδι

Αποτελεί μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, μόλις μισό φλιτζάνι βρασμένου ελαφρά κουνουπιδιού ή μπρόκολου εξασφαλίζει το 36% των ημερήσιων αναγκών σου σε βιταμίνη C. Επιπλέον, αυτό το πολυτάλαντο λαχανικό που καταπολεμά και τον καρκίνο, έχει λίγες θερμίδες και πολύ σίδηρο! Αρκετές μελέτες έχουν συνδέσει την πρόσληψη ασβεστίου με την απώλεια βάρους. Το μπρόκολο δεν είναι μόνο πλούσια σε ασβέστιο αλλά και σε βιταμίνη C που βοηθά την απορροφήσει του ασβεστίου. Επιπλέον είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά όπως οι βιταμίνες A, B1, C και η β-καροτίνη, καθώς και σε φυλλικό οξύ, σίδηρο, μαγνήσιο, κάλιο και ασβέστιο. Επίσης, περιέχει, σε μικρότερη ποσότητα, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες! Το μπρόκολο που παράγεται το χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.

Ποια βότανα και μπαχαρικά αδυνατίζουν

Κιστός, αρώνια, υβίσκος, βασιλικός και ρίγανη, φύλλα δάφνης, πιπεριά καγιέν, κανέλα, κύμινο, μάραθος, κάρδαμο, λιναρόσπορος, σκόρδο, τζίντζερ, δεντρολίβανο, σησαμέλαιο, κουρκουμάς,

Τροφές με «αρνητικές θερμίδες»

Λαχανικά και χόρτα που είναι πολύ χαμηλά σε θερμίδες, πλούσια σε φυτικές ίνες και προάγουν το αίσθημα του κορεσμού. Αυτά είναι το αγγούρι, αγκινάρες, βλίτα, γλιστρίδα, κάρδαμο, καρότα, κολοκυθάκια, κουνουπίδι, κρεμμυδάκια φρέσκα, κρεμμύδια ξερά, λάχανο, λαχανάκια, μανιτάρια, μαρούλι, μπρόκολο, ντοματίνια, παντζάρια (του πάθους), πικραλίδα, πιπεριές όλων των χρωμάτων, πράσα, ραδίκια, ραπανάκια, ρέβα, σέλινο, σπανάκι, σπαράγγια, φασολάκια.

Φρούτα σχετικά φτωχά σε σάκχαρα, αλλά πλούσια σε βιταμίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτοθρεπτικά και ένζυμα που μειώνουν τις χρόνιες φλεγμονές και εξασφαλίζουν καλύτερη αποτοξίνωση. Τα ακτινίδια, ανανάς, βατόμουρα, βερίκοκα, γκρέιπφρουτ, κεράσια, κορόμηλα, κράνα (κράνμπερι), λεμόνι, μάνγκο, μήλα, παπάγια, πεπόνι, πορτοκάλια, φράουλες, ρόδια.

Μυρωδικά, βότανα και αρτύματα που διεγείρουν την θερμογένεση, αναγκάζοντας τον οργανισμό να αποβάλλει θερμίδες με την μορφή θερμότητας. Είναι ο κιστός, άκορος κάλαμος, άνηθος, βασιλικός, γαρίφαλο, δεντρολίβανο, δυόσμος, εστραγκόν, θυμάρι, κανέλα, κάρυ, κουρκουμάς, κύμινο, μαϊντανός, μαντζουράνα, μουστάρδα, πάπρικα καυτερή, πιπεριά, πιπερόριζα τριμμένη (τζίντζερ), ρίγανη, σινάπι, σκόρδο, ταμπάσκο, τσίλι.

Ροφήματα φυτικής προέλευσης με τονωτικές ουσίες που αυξάνουν την ταχύτητα του βασικού μεταβολισμού. Είναι η λουίζα, μέντα, τσάι, φασκόμηλο, χυμοί και ζωμοί λαχανικών.

Σε γενικές γραμμές, οι τροφές με «αρνητικές» θερμίδες …

* Είναι πλούσιες σε φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικές ουσίες, ενισχύουν γενικότερα την υγεία.

* Παρέχουν ελάχιστες θερμίδες, μπορούν να καταναλωθούν πιο συχνά από τις υπόλοιπες.

* Δημιουργούν εντονότερο στομαχικό κορεσμό, ελαττώνουν την όρεξη.

* Προκαλούν θερμογένεση και αυξάνουν την θερμόλυση, δηλαδή την αποβολή θερμίδων.

* Έχουν ήπια διουρητική δράση, βοηθούν στην απομάκρυνση των περιττών υγρών, μειώνουν πρηξίματα και κατακρατήσεις.

* Συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και στην διατήρηση του επιθυμητού βάρους.

*Δυναμώνουν το Σθένος και την Διαύγεια του νου.

Αυτό που έχει καθοριστική σημασία για το σωματικό μας βάρος είναι το ποσό των θερμίδων που τελικά αφομοιώνουμε στο σύνολο της ημέρας και όχι το πλασματικό, ονομαστικό ποσό των θερμίδων που προσλαμβάνουμε. Επομένως, η τακτική κατανάλωση τροφών με «αρνητικές θερμίδες» και ειδικά όταν αντικαθιστά μέρος των πιο πολυθερμιδούχων τροφών, πάντα στα πλαίσια μιας γενικά προσεκτικής δια-τροφής, συμβάλει στην ευκολότερη επίτευξη ενός ελλειμματικού ισολογισμού ενέργειας και οδηγεί έτσι σε απώλεια σωματικού βάρους.

Πόσες θερμίδες καίνε; Μερικά παραδείγματα, κατά μέσο όρο.

> 1 φλιτζάνι πράσινο τσάι καίει 25 θερμίδες.

> 1 καυτερή κόκκινη πιπεριά καίει 20 θερμίδες.

> 2 μικρά κομμάτια παπάγια καίνε 18 θερμίδες.

> 1 φλιτζάνι καφές φίλτρου καίει 15 θερμίδες.

> 1/2 φλιτζάνι σπανάκι καίει 12 θερμίδες.

> 1 ακτινίδιο καίει 10 θερμίδες.

> 1 φλιτζάνι σέλινο καίει 6 θερμίδες.

> 1/2 κουταλάκι πιπερόριζα καίει 3 θερμίδες.

> 1/2 κουταλάκι κανέλα καίει 2,5 θερμίδες.

> 1 σκελίδα σκόρδο καίει 2 θερμίδες.

> 1 ποτήρι κρύο νερό καίει 1,5-3 θερμίδες.

Καίμε πιο πολλές θερμίδες όταν καταναλώνουμε τις τροφές ωμές και σε στερεή μορφή και σημαντικά λιγότερες όταν τις καταναλώνουμε μαγειρεμένες, σε ημίρρευστη, πολτοποιημένη ή υγρή μορφή. Όταν τρώμε, για παράδειγμα, ένα φρούτο αυτούσιο καίμε 25-30 θερμίδες, ενώ όταν το πίνουμε ως χυμό, λιγότερες από 5. Ο διαφορετικός λοιπόν τρόπος κατανάλωσης των ίδιων τροφίμων μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά στις θερμίδες που τελικά αφομοιώνουμε και συνεπακόλουθα στα κιλά μας!

Το παράδειγμα του σέλινου: Το σέλινο αποτελεί μια τροφή με «αρνητικές θερμίδες», που συστήνεται σε όλες σχεδόν τις δίαιτες αδυνατίσματος, καθώς σε ποσότητα ενός φλιτζανιού δίνει μόλις 19 θερμίδες, αλλά για να αφομοιωθεί χρειάζεται τουλάχιστον 25. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι προσθέτοντας σέλινο στην διατροφή ή οποιαδήποτε άλλη τροφή με «αρνητικές θερμίδες» θα χάσει αυτομάτως κιλά καμία απολύτως τροφή δεν έχει την ιδιότητα να αδυνατίζει από μόνη της. Απαιτείται άριστη ποιότητα και συγκεκριμένη ποσότητα, συνδυαστικά με άσκηση, σωστή αναπνοή, γείωση για τα ποθούμενα αποτελέσματα.

Ακόμη βοηθούν στο χάσιμο βάρους.

> Το πικρό μέλι, (μόνο το πικρό μέλι) από κουμαριά, μια μικρή κουταλιά, το πρωί μαζί με ένα ποτήρι χλιαρό νερό με μισό λεμόνι και μισή ώρα πριν τον βραδινό ύπνο, βοηθάει το σώμα να κάψει λίπος και μάλιστα ενώ κοιμόμαστε. Θα επανέλθω σε αυτό. Καλό είναι αντί για νερό να χρησιμοποιήσετε ένα φλιτζάνι πράσινο τσάι με κιστό το πρωί και τίλιο με λεβάντα το βράδυ.

> Ο συνδυασμός ξυδιού και λεμονιού αποτελεί τον πιο δυνατό λιποδιαλύτη. Αν μάλιστα τα συνδυάσεις μαζί με μια φρέσκια βιολογική πράσινη σαλάτα και προσθέσεις και μια κουταλιά της σούπας λάδι (πλούσιο σε ω-3 λιπαρά οξέα) τότε έχεις ένα πλήρες λιποδιαλυτικό γεύμα, ειδικά αν μετά μιας ώρα απ’ την κατανάλωση της κάνεις ένα περπάτημα 2-3 χιλιομέτρων.

> Το μηλόξυδο επίσης βοηθά στην καταπολέμηση του λίπους.

>Το πράσινο τσάϊ έχει διουρητικές και θερμογενετικές ιδιότητες, σε μεγάλο βαθμό, βοηθώντας στην γρηγορότερη καύση του λίπους. Παρ όλα αυτά πρέπει να καταναλώνεται με μέτρο και προσοχή μιας και σε μεγάλες δόσεις έχει αρκετές παρενέργειες (ταχυκαρδίες, αύξηση πίεσης, πονοκέφαλοι κτλ.). Εννοείται πάντοτε να χρησιμοποιείς τσάι οργανικό.

ΖΩΝΤΑΝΟ ΝΕΡΟ  το Μαγικό Υγρό.

Ναι, αυτό είναι που διώχνει το λίπος χωρίς καμία προσπάθεια και είναι -προσωρινά τουλάχιστον- δωρεάν κι ανεξάντλητο. Το ζωντανό νερό, είναι από τους πιο σημαντικούς καταλύτες στην απώλεια βάρους και την διατήρησή του. Το σώμα δεν λειτουργεί σωστά χωρίς ζωντανό νερό και δεν μπορεί να μεταβολίσει αποτελεσματικά το αποθηκευμένο λίπος. Πίνοντας άφθονο Ζ Ω Ν Τ Α Ν Ο νερό κατά την διάρκεια της μέρας, αποφεύγουμε την κατακράτηση υγρών στο σώμα και βοηθάμε την λειτουργία των νεφρών και του συκωτιού.

Κατά μέσο όρο, ένα άτομο πρέπει να πίνει όσα ποτήρια Ζ Ω Ν Τ Α Ν Ο νερό την ημέρα θέλει το σώμα του. Η ποσότητα ποικίλλει ανάλογα με το βάρος του ατόμου, την άσκηση που κάνει και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες (ζέστη, υγρασία κ.λ.π.) Το ιδανικό είναι το αποσταγμένο Ζ Ω Ν Τ Α Ν Ο νερό (απεσταγμένο κι όχι απιονισμένο, σαν αυτό που βάζουμε στα σίδερα)

Όλα τα αποτελέσματα που περιγράφουμε σχετικά με το νερό τα παίρνετε αν καταναλώνετε Ζ Ω Ν Τ Α Ν Ο ΝΕΡΟ και  Ζ Ω Ν Τ Α Ν Ο νερό είναι μόνο το Ο Ρ Γ Ο Ν Ο Μ Ε Ν Ο νερό.

Προσοχή!

ΟΧΙ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΑΛΛΑ ΖΩΝΤΑΝΟ ΝΕΡΟ.

ΤΟ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΚΑΙ ΖΩΝΤΑΝΟ ΝΕΡΟ.

ΤΟ ΖΩΝΤΑΝΟ ΝΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΤΕ ΚΑΘΑΡΟ ΝΕΡΟ.

Όλα αυτά φυσικά εντάσσονται σε μια ισορροπημένη διατροφή και χωρίς τροφές αίματος, διότι ως γνωστόν, ο άνθρωπος που είναι κρεατοφάγος είναι νεκρός, σαν το νεκρό κρέας που τρώει.

@Ηω Αναγνώστου / miastala.com 2009

***

Διάβασε επίσης “Επιλογή Τροφών για Διατροφή” και “Διατροφή για Δύναμη και Υγεία”