Topics:

Kολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί

Οι κολοκυθοανθοί, είναι απ’ τις σπάνιες περιπτώσεις στην κουζίνα, όπου το λουλούδι αποδεικνύεται κατά πολύ νοστιμότερο του καρπού. Και με δεδομένο ότι το κολοκύθι αποτελεί βάση για πολύ νόστιμα μεσογειακά πιάτα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι...

Kολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί

Οι κολοκυθοανθοί, είναι απ’ τις σπάνιες περιπτώσεις στην κουζίνα, όπου το λουλούδι αποδεικνύεται κατά πολύ νοστιμότερο του καρπού. Και με δεδομένο ότι το κολοκύθι αποτελεί βάση για πολύ νόστιμα μεσογειακά πιάτα, δεν αποτελεί έκπληξη ότι ο κολοκυθοανθός ανάγεται σε ανώτερου επιπέδου μεζέ για κάθε καλοφαγά.

Στην μεσογειακή κουζίνα οι χρήσεις του πολλές, με εξέχουσες τους τηγανητούς σε κουρκούτι στην Ελλάδα και τα Ιταλικά ριζότο με κολοκυθοανθούς, που είναι η πεμπτουσία της λεπτής γεύσης. Για να μην πω και σε γνήσια Ιταλικές πίτσες, όπου μπαίνουν βέβαια, ως μοναδικό έξτρα υλικό. Πάντως σίγουρα μαζί μ’ αυτές τις συνταγές, τοποθετώ και την παραδοσιακή Σμυρνέϊκη βερσιόν των γεμιστών κολοκυθοανθών, η οποία ήταν ο κλασικός μεζές που καλωσορίζει το καλοκαίρι.

Ο κολοκυθοανθός έχει εξαιρετικά λεπτά αρώματα και γεύση. Άνθος είναι μην το ξεχνάτε! Αν του προσθέσεις σκόρδα και ντομάτα είναι σαν να εξουδετερώνεις όλα τα αρώματα, απ’ το βασικό υλικό της συνταγής. Χάνεται ο χαρακτήρας του, αυτό που μπορεί να προσθέσει σε μια παλέτα γεύσεων και καταντά απλά ένα κάλυμμα υλικών, με πιο δυνατές γεύσεις απ’ αυτόν μέσα του. Άρα θυσιάστηκε χωρίς λόγο και αιτία, για το πτωχό κορμί του και όχι για την πλούσια ψυχή του!

Στην Σμυρνέϊκη κουζίνα, που είχε λόγια χαρακτηριστικά, ο κολοκυθοανθός συνδυάζεται μόνο με δυο αρωματικά, τον άνηθο και τον δυόσμο, που αποτελούν αχτύπητο ταιριαστό συνδυασμό, συμπληρώνοντας τις λεπτές γεύσεις του βασικού υλικού. Και μετά λαδάκι, λεμόνι, πιπέρι. Απλά πράγματα, κορυφαία λεπτή γεύση. Για εκπαιδευμένες, γευστικές παλέτες!

Υπάρχουν δυο ειδών κολοκυθοανθοί: οι αρσενικοί (αριστερά στην φωτό) και οι θηλυκοί (δεξιά στην φωτό).  Οι μεν αρσενικοί είναι αναρχοαυτόνομοι, έχοντας μίσχο που ξεκινά απ’ το φυτό του κολοκυθιού, οι δε θηλυκοί είναι προσκολλημένοι στον καρπό του κολοκυθιού.

Οι αρσενικοί είναι πιο μεγάλοι και άρα καλύτεροι για γέμισμα. Αλλά σπάνια βρίσκει κανείς πολλούς στην αγορά. Οι θηλυκοί βρίσκονται πιο εύκολα στην αγορά, γιατί συνήθως πουλιόνται μαζί με το κολοκυθάκι τους κι απλά είναι λίγο πιο μπελαλίδικο να τους γεμίσεις. Αν ποτέ βρεθείς σε δίλημμα πάρε κι’ απ’ τους δύο, με ελαφρά προτίμηση στους αρσενικούς.

Κλασικό καλοκαιρινό πιάτο της Ελληνικής κουζίνας που λειτουργεί πιο πολύ ως μεζές παρά σαν κύριο πιάτο, αν κι εμείς αυτό το έχουμε ανατρέψει, απλά επειδή μας αρέσουν πολύ.

Οι κολοκυθοανθοί μαζεύονται μόνο το πρωί, διότι είναι η μόνη ώρα που είναι ανοιχτοί και τοποθετούνται ο ένας μέσα στον άλλο σαν χωνάκια παγωτού. Τα λουλούδια κολοκυθιού είναι ένα πολύ ευαίσθητο συστατικό. Αφού αγοραστούν, πρέπει να καταναλωθούν στον συντομότερο δυνατό χρόνο γιατί τείνουν να μαραίνονται και να μαυρίζουν γρήγορα. Κατά συνέπεια, η συμβουλή μας είναι να τα αγοράσετε και να τα ετοιμάσετε εντός της ημέρας, προτιμώντας να είναι αγορασμένα από τον μπαξέ για να είναι πρωινά.

Ο καθαρισμός τους είναι αρκετά απλός. Κρατώντας τα από το στέλεχος με το χέρι σας, απλώστε ελαφρά τα πέταλα έτσι ώστε να μπορείτε να εισάγετε δύο δάχτυλα και να αφαιρέσετε τον κεντρικό μίσχο. Αυτός ο μίσχος έχει πικρή γεύση και επομένως πρέπει να αφαιρεθεί πριν γεμίσει ο ανθός. Εμάς που μας αρέσουν οι πικρές γεύσεις δεν τον αφαιρούμε.

Τηγανιτοί κολοκυθοανθοί γεμιστοί με τυρί! Μια νοστιμιά μοναδική με φρέσκα αρώματα καλοκαιριού!

Υλικά:
30 κολοκυθοανθοί
500γρ. φέτα πικάντικη, σπασμένη με το πιρούνι (ή 250γρ. φέτα πικάντικη + 250γρ. ανθότυρο ή 250 γρ. τυρί κρέμα)
⅓ φλιτζανιού φρέσκο άνηθο
⅓ φλιτζανιού φρέσκο δυόσμο
2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
2 αυγά
ανθό αλατιού
πράσινο πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Για το κουρκούτι:
1½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
4 κουτ. σούπας κορνφλάουρ
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
½ κουτ. γλυκού αλάτι
1 φλιτζάνι μπίρα
ένα σφηνάκι ούζο
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα.

Αν το κουρκούτι είναι πολύ σφιχτό το αραιώνετε με λίγη επιπλέον μπίρα. Μπορείτε να προσθέσετε στο κουρκούτι και 1 φλιτζάνι κεφαλοτύρι ή κεφαλογραβιέρα ή παρμεζάνα τριμμένη.

Εκτέλεση:
Πλένετε με προσοχή σε μπόλικο νερό τα κολοκυθολούλουδα (καλό πλύσιμο γιατί μπορεί να περιέχουν ζουζούνια) και αφαιρείτε προσεκτικά τους στήμονες από το εσωτερικό τους. Τα αφήνετε να στραγγίξουν εντελώς, σε σουρωτήρι.

Ανακατεύετε το τυρί με τα αβγά, τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον δυόσμο, το λάδι και αλατοπιπερώνετε.

Γεμίζετε με προσοχή τους ανθούς και στρίβετε τις άκρες τους για να κλείσει μέσα καλά η γέμιση. Τους διατηρείτε στο ψυγείο σκεπασμένους με μεμβράνη, να σφίξουν τα υλικά και ν’ ανακατευτούν τα αρώματα, μέχρι να τους τηγανίσετε.

Ανακατεύετε όλα τα υλικά για το κουρκούτι και το διατηρείτε επίσης στο ψυγείο.

Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε βαθύ τηγάνι. Βουτάτε τους γεμιστούς ανθούς στο παγωμένο κουρκούτι και τους τηγανίζετε στο καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν.

Τους αφήνετε για λίγο σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας και τους σερβίρετε ζεστούς.

Συνοδέψτε με λευκά αποστάγματα ή μπύρα παγωμένη.

Καλή απόλαυση!

***
@Aliki Alisa / edwhellas.gr / 2012

Κολοκυθοανθοί γεμιστοί ή τηγανιτοί

Δείτε κι άλλες καλοκαιρινές συνταγές.